You are currently viewing Γιατί ορίσατε την Αγγλική, ως επίσημη γλώσσα ενημέρωσης της Μεγάλης Συνόδου;

Γιατί ορίσατε την Αγγλική, ως επίσημη γλώσσα ενημέρωσης της Μεγάλης Συνόδου;

Του ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Παρακολουθώ από μακριά την Μεγάλη Σύνοδο λόγω προσωπικών δυσχερειών και από τη μιά αισθάνομαι δέος, που ένα μεγάλο εκκλησιαστικό γεγονός–όραμα και όνειρο ζωής του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου–πραγματοποιείται ύστερα από 25 χρόνια Πατριαρχίας του και από την άλλη αισθάνομαι μία απογοήτευση για τα άσχετα και υπερφίαλα μυαλά (δεν ξέρω τί να πρωτοδιαλέξω), που έχουν την ευθύνη της επιμέρους οργάνωσης και κατευθύνουν το σημαντικό έργο της επικοινωνίας και ενημέρωσης των όσων συμβαίνουν στη Μεγάλη Σύνοδο, που αποτελεί πρωτόγνωρο γεγονός για τους ανθρώπους , ορθοδόξους χριστιανούς και μη,των τελευταίων αιώνων!!

Ποιοί ανεγκέφαλοι και άσχετοι με αυτό το θείο και ιερό γεγονός, όρισαν ως επίσημη γλώσσα ενημέρωσης της Συνόδου την …Αγγλική;;
Και γιατί;;;

Γιατί αυτό εξυπηρετεί αυτούς που έχουν αναλάβει την ευθύνη της επικοινωνίας και οι οποίοι δεν κατέχουν και δεν κατανοούν επαρκώς την ελληνική γλώσσα;

Μήπως τα έχουν μπερδέψει και νομίζουν οτι πρόκειται περί Κληρικολαικής Συνέλευσης των ενοριών της Αμερικής, που γίνονται κατ´έτος στις ΗΠΑ;

Ποιοί λόγοι επιβάλλουν την Αγγλική γλώσσα;
Ας βγούν να μας το πούν!
Είναι γεγονός οτι καμμία εκ των 10 Ορθοδόξων Εκκλησιών που συμμετέχουν στη Σύνοδο αλλά και των τεσσάρων που δεν συμμετέχουν, δεν έχει ως επίσημη γλώσσα την Αγγλική και αμφιβάλλω αν γνωρίζουν και Αγγλικά κάποιοι εκ των σημαντικών επιτελών των Εκκλησιών!!
Αυτή η προκλητική ….”αμερικανοποίηση” της Συνόδου ενοχλεί και θα κοστίσει ακριβά! Να το θυμούνται και να αναλάβουν όταν έλθει η ώρα του απολογισμού τις ευθύνες τους, αυτοί που κατηύθυναν με αυτό τον αδέξιο τρόπο τα γεγονότα !!
Γιατί;;
Για να δώσουν ρόλους και τίτλους στους ημέτερους!!! Μία βόλτα να κάνει κανείς πέριξ του χώρου που συνεδριάζει η Σύνοδος, θα βρεί τις απαντήσεις σε όλα αυτά και θα καταλάβει!!

Έχει άδικο μετά η Εκκλησία της Μόσχας να μιλά για πρωτόγνωρα γεγονότα, για Αγία και Μεγάλη Σύνοδο; Θα έχει άδικο ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν να πεί οτι υπάρχει πλήρες καπέλωμα της Συνόδου από τις ΗΠΑ;

Και επαναλαμβάνω: γιατί;;

Για να αποκτήσουν ρόλο κάποιοι “αποτυχόντες” που τους σπρώχνουν οι ισχυροί που όλα τα ορίζουν υπό τον ήχο του…. χρήματος–φεύ!!! Μπορείτε να φανταστείτε Οικουμενική Σύνοδο, από τις τόσες που έγιναν, σε άλλη γλώσσα πλην της ελληνικής;; Και τότε υπήρχαν οι πολλές γλώσσες και τα ελληνικά ήταν εξίσου δύσκολα, αλλά ήταν η επίσημη γλώσσα των Οικουμενικών Συνόδων και χάρη σε αυτή διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα εις τους αιώνας οι αποφάσεις των και τα ιστορικά κείμενά των!!

Και μείς τί κάναμε εν έτει 2016 στη Μεγάλη Σύνοδο;
Εβαλαν ως εκπρόσωπο Τύπου και υπεύθυνο στην ενημέρωση τον Επίσκοπο Ιώβ και ο άνθρωπος καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες και πάλι δεν τα καταφέρνει ! Ως ιχθύς εκτός θαλάσσης!! Αλλά και εντός θαλάσσης να ήταν πάλι άφωνος θα παρέμενε!! Ενώ θα μπορούσαν να ορίσουν έναν έμπειρο Μητροπολίτη που συμμετέχει στη Σύνοδο να ενημερώνει ελληνικά και παραπλεύρως έναν αγγλομαθή, ως ο Επίσκοπος Ιώβ,να ενημερώνει τα ξένα ειδησειογραφικά πρακτορεία και τους ξένους δημοσιογράφους!!

Και κάτι εξίσου σημαντικό: να δεσμεύονταν όλες οι Εκκλησίες να υπάρχει ενιαία ενημέρωση και όχι η κάθε Εκκλησία να λέει τους δικούς της ισχυρισμούς, όπως αυτό που συνέβη σήμερα, περί των Νέων Χωρών που άλλη ερμηνεία έδινε η Εκκλησία της Ελλάδος και άλλη το Οικουμενικό Πατριαρχείο! Φαινόμενα χαλασμένου τηλεφώνου δεν χωρούν σε μία Αγία και Μεγάλη Σύνοδο!! Είναι επιεικώς βλασφημία!!

Αλλά και ο έτερος εισαγόμενος εξ Αμερικής τηλαυγής αστέρας, πατήρ Χρυσαυγής εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ελλειπής!!

Ερωτάται ο δυστυχής να διευκρινήσει περί των όσων ελέχθησαν περί του Αυτόνομου και των Νέων Χωρών και αποφεύγει να απαντήσει γιατί προφανώς δεν γνωρίζει το θέμα!!

Και όλοι χαμογελούν φιλάρεσκα και χαϊδεύουν και ευλογούν τα γένια τους γιατί όλα πάνε, δήθεν καλά και η Σύνοδος γράφει ιστορία!

Μπορεί Αγιοι πατέρες η Σύνοδος να γράφει ιστορία, αλλά δεν είναι η ιστορία που αναμέναμε οτι θα γράφονταν !!

Μπορεί η Σύνοδος να μας έχει συγκινήσει και να την παρακολουθούμε με θρησκευτική ευλάβεια, αλλά είναι εκτός συγχρόνου πραγματικότητας!

Διυλίζετε τον θεολογικό κώνωπα– για να δικαιώνετε τις θεολογικές περγαμηνές των όποιων μεγάλων Θεολόγων συμμετέχουν στη Σύνοδο — αλλά καταπίνετε την κάμηλο, που είναι τα προβλήματα των λαών που ποιμαίνετε!! Αν είχατε να λύσετε θεολογικά θέματα ας κάνατε ένα μεγάλο συνέδριο, δεν ήταν απαραίτητο να ονομαστεί… Σύνοδος!!

Αν μάλιστα ρωτήσουμε τον κόσμο για τη Σύνοδο, αν ξέρει τί ακριβώς είναι και με τί ασχολείται, θα απαντήσει με τρόπο που θα σας απογοητεύσει, γιατί κανείς δεν ξέρει τί κάνετε και με τί ασχολείστε !!

Και το χειρότερο είναι οτι με τον τρόπο επικοινωνίας που επιλέξατε να ενημερώνετε τον κόσμο, φροντίσατε να μην μπορέσει να καταλάβει ο απλός Χριστιανός στην Ελλάδα αλλά και οι άλλοι λαοί , τα όσα διαλαμβάνονται στη Μεγάλη αυτή Σύνοδο!

Οπότε μην διαμαρτύρεστε και μην απογοητεύεστε που ο λαός της Κρήτης είναι απών καί αδιαφορεί πρώτος, για όσα γίνονται στο νησί του!!

Ίσως γιαυτό δεν είναι εκτός των τειχών και δεν σας περιμένει για να τελειώσετε και να σας…. αποθεώσει! Σας αποθεώνουν οι …αυλικοί σας!

Δυστυχώς η Σύνοδος αυτή αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη για την τραγική αναντιστοιχία που υπάρχει μεταξύ του ποιμνίου και των ποιμένων!!

Και …”η εσχάτη πλάνη, χείρων της πρώτης” γιατί δεν φροντίσατε να ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ για να ανατρέψετε το αρνητικό αυτό κλίμα !!
Αντιθέτως ρίξατε ως αρχάριοι , όλο το βάρος σας στα διαδικαστικά και αδιαφορήσατε για την ουσία!!

Η ευκαιρία που σας δόθηκε με αυτή τη Σύνοδο, που συνεκλήθη έστω και με απουσίες, ήταν μοναδική!!
Κι εσείς –φεύ– την αφήσατε να περάσει ανεκμετάλλευτη!!

Οι Αγιοι Πατέρες, αυτοί που επέβαλαν τον θεμέλιο λίθο των Μεγάλων Συνόδων, αν ζούσαν σήμερα, θα σας έλεγαν οτι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με αυτό που τελικά καταφέρατε!!