Πανηγυρικός Εσπερινός Ι. Ναού Αγ. Τριάδος Κεραμεικού

Πανηγυρικός Εσπερινός Ι. Ναού Αγ. Τριάδος Κεραμεικού

Με μεγάλη προσέλευση πιστών έλαβε χώραν ο Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ι. Ναό Αγ. Τριάδος Κεραμεικού. Συμμετείχαν και πολλοί ιερείς από όμορες και άλλες ενορίες,μεταξύ των οποίων ο πατέρας και ο αδελφός του προϊσταμένου του Ναού
Πρωτοπρ. Ευσταθίου Γιαννακίδη.
Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ξεκίνησε από τον στίχο του Προοιμιακού Ψαλμού
” Εξαποστελείς το πνεύμα σου και κτισθήσονται και ανακαινιείς το πρόσωπον της γης “.
Ο Μ. Αθανάσιος τονίζει ” ο Πατήρ δι ‘ Υιού εν Αγίω Πνεύματι ποιεί τα πάντα “. Και ο Μ.
Βασίλειος σε μία φράση συμπυκνώνει όλο το έργο του Αγ. Πνεύματος : ” Χριστού επιδημία και το πνεύμα προτρέχει, ένςαρκος παρουσία και το πνεύμα αχώριστον, ενεργήματα δυνάμεως, χαρίσματα ιαμάτων διά του πνεύματος του Αγίου “.
Τα πάντα μέσα στην Εκκλησία πραγματοποιούνται με την Χάρη και την ενέργεια του Αγ. Πνεύματος. Αλλά όχι μόνο μέσα στην Εκκλησια γενικά, αλλά και μέσα στον καθένα μας ξεχωριστά. Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά την Πεντηκοστή το Αγ. Πνεύμα κατέρχεται ως μεμονωμένες γλώσσες πυρός στον κάθε Απόστολο. Αυτό δείχνει ότι το Αγ. Πνεύμα δεν μαζοποιεί τους ανθρώπους. Αλλά στον κάθε ένα ενεργοποιεί τα ιδιαίτερα χαρίσματα και τις δυνατότητές του. Και έτσι δημιουργείται μια αρμονία εν τη ποικιλία.
Και όπως ανακαινίζεται ” το πρόσωπον της γης “, έτσι ανακαινίζεται και κάθε άνθρωπος με το Βάπτισμα,το Χρίσμα και το επαναλαμβανόμενο βάπτισμα της Μετανοίας.
Σήμερα, κατέληξε ο Σεβασμιωτατος, οι άνθρωποι,εν πολλοίς,απομακρύνουν από την ζωή τους το Αγ. Πνεύμα. Σ ‘ αυτό οφείλονται, κατά κύριο λόγο, όλες οι δυσκολίες, τα προβλήματα,οι ποικιλόμορφες κρίσεις. Γιατί όπου απουσιάζει το Αγ. Πνεύμα επικρατεί η σύγχυση, το σκοτάδι, η δυστυχία, τα αδιέξοδα. Γι ‘ αυτό ας επαναλαμβάνουμε συνεχώς ένα άλλο στίχο από τον 50ο Ψαλμό : ” το πνεύμα σου το Άγιον μη αντανέλης απ’ εμού “.