Με τα σύννεφα της απουσίας των τεσσάρων  ξεκινά η Μεγάλη Σύνοδος στην Κρήτη

Με τα σύννεφα της απουσίας των τεσσάρων ξεκινά η Μεγάλη Σύνοδος στην Κρήτη

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Μπορεί να μην είμαστε στο Κολυμβάρι αλλά έχουμε πλήρη εικόνα των όσων  συμβαίνουν εκεί εν όψει της Αγίας και Μεγάλης  Συνόδου που αρχίζει επισήμως τις εργασίες της την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Σήμερα έγινε  στο συνεδριακό κέντρο της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης η Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, προεδρεύοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου  και με την συμμετοχή των υπολοίπων δέκα Προκαθημένων των Εκκλησιών- πλήν των τεσσάρων απόντων!

Τρεις μέρες πριν την επίσημη έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι δέκα Προκαθήμενοι των Εκκλησιών που συμμετέχουν , συζητούν για τις εξελίξεις μετά  την άρνηση της τελευταίας στιγμής  των τεσσάρων  Εκκλησιών   να λάβουν  μέρος, όπως είχαν αποφασίσει σε δεκάδες προσυνάξεις οι οποίες προετοίμασαν αυτό το γεγονός.

Ηταν η πρώτη συνάντηση των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών μετα τα τα γεγονότα που λίγο έλλειψε να ματαιώσει σε χρόνο μέλλοντα αυτή την ιστορική Σύνοδο του αιώνα μας.
Στην σημερινή  συνάντηση μετά από διεξοδική συζήτηση που έγινε αποφασίστηκε να προσκαλέσουν τους τέσσερις απόντες να συμμετάσχουν στο συλλείτουργο της Πεντηκοστής, προκειμένου να τονιστεί τουλάχιστον η λειτουργική ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Υπενθυμίζεται οτι από την Κρήτη απουσιάζουν οι Εκκλησίες Αντιοχείας, Ρωσίας, Γεωργίας και Βουλγαρίας.
Μάλιστα ο Οικουμενικός Πατριάρχης για να προλάβει τυχόν αιτιολογίες πρότεινε να έλθουν την Κυριακή των Αγίων Πάντων ώστε να  υπάρξει ικανοποιητικός χρόνος προετοιμασίας. Στη σημερινή Σύναξη των Προκαθημένων διαβάστηκε και η επιστολή  που απέστειλε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους Προκαθημένους ο  Πατριάρχης Μόσχας, αρχιτέκτων του σχεδίου να αποτύχει η Σύνοδος   με την μαζική άρνηση συμμετοχής σε αυτήν όλων εκείνων που επηρεάζονται από την ισχύ και την δύναμη του μεγαλυτέρου ποσοτικά και οικονομικά, όπως θέλει να παρουσιάζει τον εαυτό του ο  Μόσχας Κύριλλος. Στην επιστολή του αυτή μπορεί να καταβάλλεται φιλότιμη προσπάθεια προκειμένου να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης και να ισχυρίζεται οτι… προσεύχεται για την επιτυχία της Συνόδου, αλλά το κακό το έχει ήδη διαπράξει! Κατά το …”να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι…”

Η Εκκλησία της Σερβίας επανέλαβε τη θέση της για χαρακτηρισμό  της Συνόδου ως Προσυνόδου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν και να αμβλύνει τις διχογνωμίες! Ο Μητροπολίτης Μπατσκας Ειρηναίος ερμηνεύοντας τη θέση του Πατριάρχη Σερβίσς υπενθύμισε στην ομήγυρη οτι η Εκκκησία της Ρωσίας είναι η πολυπληθέστερη ποσοτικά- αριθμητικά και δεν πρέπει να προχωρήσει η Σύνοδος χωρίς αυτήν.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης όμως ήταν ανένδοτος !
— Δεν κρίνονται έτσι τα πράγματα και δεν  γίνεται, είπε  με αυστηρό ύφος,προετοιμασιές πενήντα ετών να αμφισβητούνται! Άλλωστε δεν υπάρχει πλέον χρόνος να γίνουν άλλες.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος ζήτησε να επικοινωνήσουν και τηλεφωνικά με τον Πατριάρχη Μόσχας και τους υπόλοιπους  τρείς Προκαθημένους που απουσιάζουν. Επίσης είπε παρακλητικά και  ικετευτικά τόσο προς την Εκκλησία της Σερβίας αλλά και προς όλους να μην ακούνε τους ψιθύρους που κυκλοφορούν και να μη δώσουν σημασία σε όλα αυτά αλλά να προχωρήσουν ακάθεκτοι στο καθήκον τους! Και ασφαλώς όλα αυτά τα είπε διότι υπήρχε έντονη φημολογία από το πρωί οτι η Σερβική Εκκλησία ναι μεν  ήλθε και συμμετέχει στη Σύνοδο  αλλά υπήρχε ο φόβος της αποχώρησης! Αύριο πρωί θα έχουμε πλήρη εικόνα των όσων θα γίνουν μέχρι την Δευτέρα που είναι επισήμως  η μέρα έναρξης των εργασιών της Συνόδου.