You are currently viewing Αντιοχείας και Βουλγαρίας( και από πίσω Μόσχας) τινάζουν στον αέρα τη Μεγάλη Σύνοδο…

Αντιοχείας και Βουλγαρίας( και από πίσω Μόσχας) τινάζουν στον αέρα τη Μεγάλη Σύνοδο…

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ

Όταν οι παλιοί έλεγαν οτι “προς το τελευταίο εκβάν έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται”, ήξεραν τί έλεγαν και γιατί το έλεγαν!
Όπως όλα δείχνουν η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος δεν θα πραγματοποιηθεί στις προγραμματισμένες ημερομηνίες!
Μία προσπάθεια- σωστός άθλος πολλών ετών, τινάζεται στον αέρα εξαιτίας της κακότητητας,του φθόνου και της εμπάθειας που έχει εγκατασταθεί στις καρδιές ανθρώπων που κατέχουν υψηλές θέσεις και αξιώματα, δυστυχώς, ακόμη και στον χώρο της Εκκλησίας και τους κατευθύνει σε πράξεις διαίρεσης και διχασμού.
Αυτοί οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από αγάπη! Διδάσκουν τα λόγια του Ευαγγελίου και τις Πράξεις των Αγίων Αποστόλων αλλά δεν τα εννοούν!
Έχουν μολυνθεί από το πνεύμα του κρατικισμού στη διοίκηση αλλά και επικράτησης έναντι των άλλων!
Και αυτό σίγουρα δεν είναι Εκκλησία, αλλά παράρτημα μιάς κρατικής ή παρακρατικής οργάνωσης που θέλει να επιβληθεί πάση θυσία.
Δύο είναι τα φανερά αγκάθια που τινάζουν αυτή τη φορά τον άραφο χιτώνα του Κυρίου, την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.
Και ασφαλώς υπάρχουν και κρυφές… πρόκες, το ίδιο δηλητηριώδεις και αποκρουστικές.

••Όλο το κακό ξεκίνησε από την διαφωνία των δύο πρεσβυγενών Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, για το ποιός έχει τελικώς τον τελευταίο λόγο για το Κατάρ.
Μέχρι τώρα το Κατάρ ανήκε στην Εκκλησία της Αντιοχείας και ουδείς το αμφισβητούσε. Από τη στιγμή που εξελέγη Πατριάρχης Ιεροσολύμων ο εκλεκτός των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ Θεόφιλος, το Κατάρ για λόγους που γνωρίζει ο Θεόφιλος και οι εντολείς του,έπρεπε να αμφισβητηθεί. Έτσι εξέλεξε Επίσκοπο τον εκεί Έξαρχο και του έδωσε τον τίτλο του Κατάρ, ως μη όφειλε, αφού η Εκκλησία της Αντιοχείας έχει εκεί δικό της Ιεράρχη.
Είναι σα να εκλέγει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων τον Έξαρχό του στην Αθήνα σε Μητροπολίτη και να του δίνει τον τίτλο του… Αθηνών!!
Γίνεται; Δεν γίνεται…!!
Πολύ περισσότερο που η κατάσταση στο Κατάρ και στην ευρύτερη περιοχή είναι άνω- κάτω λόγω της εμπόλεμης ατμόσφαιρας και θα έπρεπε να είναι διπλά προσεκτικοί και να μη δυναμιτίζουν το ήδη υπάρχον κακό κλίμα.
Ο Αντιοχείας Ιωάννης, έθετε ως όρο συμμετοχής του στη Σύνοδο την απόσυρση του τίτλου αυτού από των Ιεροσολύμων! Αλλα ο Θεόφιλος ως πιστός εντολοδόχος που είναι δεν έκανε πίσω.
Για το θέμα αυτό ασχολήθηκε και η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά δεν έδωσε την πρέπουσα λύση! Δεν έβαλε τον Θεόφιλο στη θέση του. Δεν του υπενθύμισε οτι χάρη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο που πρωτοστάτησαν για να κηρύξουν Έκπτωτο τον Πατριάρχη Ειρηναίο με κατασκευασμένες κατηγορίες, άνοιξαν το δρόμο για να εκλεγεί ο Θεόφιλος και να διαπράξει όλα εκείνα για τα οποία κατηγορήθηκε το 2005, ψευδώς ο Πατριάρχης Ειρηναίος. Και η Σύνοδος του οικουμενικού Πατριαρχείου παρέπεμψε το θέμα για μετά τη Μεγάλη Σύνοδο, απόφαση που ασφαλώς δεν ικανοποίησε το Πατριαρχείο Αντιοχείας, το οποίο πλέον όλα δείχνουν οτι εμμένει στην αρχική θέση του και δεν πρόκειται να λάβει μέρος στη Μεγάλη Σύνοδο.
Άλλωστε ποτέ μέχρι και σήμερα δεν έγινε ούτε μία κράτηση στην Κρήτη για ξενοδοχεία ή αυτοκίνητα, που να αφορούν το Πατριαρχείο Αντιοχείας.

••Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι που εξελίχθηκε σε αυτοσχέδιο μηχανισμό εκπυσοκρότησης στο παρά 5 ´ ,ως εόρτιο πυροτέχνημα- δώρο, στα επερχόμενα ονομαστήρια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου το επόμενο Σάββατο, είναι η αιφνίδια απόφαση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας να μην θέλει πλέον να λάβει μέρος στη Μεγάλη Σύνοδο, εξαιτίας αντιδράσεων συντηρητικών κύκλων στο εσωτερικό του.
Το περίεργο είναι οτι στα τόσα χρόνια προετοιμασίας της Μεγάλης Συνόδου, πρώτη φορά το Πατριαρχείο Βουλγαρίας εγείρει τέτοιο επιχείρημα. Ποτέ μέχρι σήμερα στις τόσες Πανορθόδοξες συσκέψεις δεν έθεσε τέτοιο θέμα.
Οι πληροφορίες λένε οτι το Πατριαρχείο Βουλγαρίας άλλαξε πορεία πλεύσης, την τελευταία στιγμή, διότι υπάκουσε σε φωνές ισχυρότερων δυνάμεων ( λέγε με …Πατριαρχείο Μόσχας) αλλά και σε συντηρητικούς κύκλους Ορθοδόξων Ιεραρχών, ακόμη και εξ Ελλάδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι κρατήσεις που είχαν γίνει από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας στην Κρήτη ακυρώθηκαν.

Οπότε από τη στιγμή που δύο από τις δώδεκα Ορθόδοξες Εκκλησίες αντιδρούν και δεν θα λάβουν μέρος στην Μεγάλη Σύνοδο τότε η Σύνοδος αυτή δεν θα συνέλθει αλλά και αν συνέλθει δεν θα είναι Μεγάλη αλλά… κολοβή σαν τα φίδια τα κολοβά που κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν και να διασωθούν! Φεύ!