You are currently viewing Η Μητρόπολη Δημητριάδος τίμησε το Λιμενικό Σώμα Ναυτική Εβδομάδα 2016 στο Βόλο

Η Μητρόπολη Δημητριάδος τίμησε το Λιμενικό Σώμα Ναυτική Εβδομάδα 2016 στο Βόλο

Παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεοδώρου Δρίτσα, της Υφυπουργού Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Μαρίνας Χρυσοβελώνη, της Αντιπεριφερειάρχου Θεσσαλίας κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, του εκτελούντος χρέη Δημάρχου κ. Θάνου Θεοδώρου, της Βουλευτού Μαγνησίας κ. Κατερίνας Παπανάτσιου, του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχου Σταματίου Ράπτη, εκπροσώπων των Στρατιωτικών Αρχών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε χθες (30/5) έμπροσθεν του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων της Ναυτικής Εβδομάδος 2016, που διοργανώνει ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», σε συνεργασία με πολλούς φορείς της Μαγνησίας.

Στον Χαιρετισμό του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, τόνισε, μεταξύ άλλων: «η «Ναυτική Εβδομάδα στο Βόλο», δεν είναι μόνο πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις, αλλά και η έκφραση ενός τεράστιου προβληματισμού για τι συμβαίνει στις μέρες μας στη Μεσόγειο Θάλασσα!

Σήμερα είναι κοντά μας οι άνθρωποι που σώζουν ζωές στο Αιγαίο, που αντιστέκονται στο ωχαδερφισμό με υψηλή αίσθηση καθήκοντος κάτω από αντίξοες συνθήκες με οδηγό το θάρρος, τη θέληση τους και την παρουσία της Παναγιάς.

Η εμπορική μας ναυτιλία αποτελεί ζωτικό παράγοντα της οικονομικής και τουριστικής μας ανάπτυξης, συμβάλλει με τον όγκο του εμπορικού στόλου στη διακίνηση των αγαθών και στην παροχή υπηρεσιών, διαπλέοντας όλα τα πλάτη και τα μήκη των θαλασσών της γης. Σήμερα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην παγκόσμια ναυτιλιακή κλίμακα. Παράλληλα το Πολεμικό Ναυτικό και σήμερα συμμετέχει καθημερινά με την κοινωνική του αποστολή στη φροντίδα του νησιώτικου πληθυσμού με επιχειρήσεις διάσωσης ή αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, διασφαλίζοντας παράλληλα και τις θαλάσσιες συγκοινωνίες…».

Την έναρξη των εκδηλώσεων της Ναυτικής Εβδομάδας κήρυξε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρος Δρίτσας, ο οποίος εξήρε το έργο της Τοπικής Εκκλησίας και στην παραγωγή Πολιτισμού, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του στο πρόσωπο του Μητροπολίτου μας, αναγνωρίζοντας το πολύπλευρο και πολύμοχθο έργο του.

Κορυφαίο σημείο της εκδήλωσης ήταν η απονομή της Ανώτατης Τιμητικής Διάκρισης της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, του Χρυσού Σταυρού μετά Διπλώματος, στο Λιμενικό Σώμα της πατρίδος μας, για τις εξαίρετες υπηρεσίες του όχι μόνο στη διαφύλαξη των ακτών, αλλά κυρίως στην ηρωική διάσωση χιλιάδων προσφύγων – μεταναστών στο Αιγαίο. Απονέμοντας την τιμητική διάκριση στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο κ. Σταμάτιο Ράπτη, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας τόνισε: «Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος & Αλμυρού απονέμει στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, για την τεράστια προσφορά του στην Έρευνα και τη Διάσωση κινδυνευόντων προσώπων στη θάλασσα τον Χρυσό Σταυρό.

Εκ μέρους του πληρώματος της εκκλησίας και ευρύτερα των πολιτών της Μαγνησίας επιθυμούμε να σας δηλώσουμε ότι έχουμε μείνει συγκλονισμένοι από τις ηρωικές, υπεράνθρωπες προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος για την διάσωση χιλιάδων προσφύγων, που αναζητώντας μια νέα πατρίδα, και την ασφάλεια των παιδιών τους, βρίσκονται στη θάλασσα με κίνδυνο να χάσουν την ίδια τους τη ζωή. Οι εικόνες θρήνου στις παραλίες των νησιών μας, μπορούν να αντιμετωπιστούν στη συνείδησή μας, μόνο με τις εικόνες των ηρώων του Λιμενικού Σώματος, που σώζουν γυναικόπαιδα μέσα από τις μισοβυθισμένες λέμβους.

Αισθανόμαστε όλοι οι Μαγνησιώτες και εγώ προσωπικά περήφανοι …

Απόψε βραβεύουμε στο πρόσωπό σας κ. Αρχηγέ του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής κ. Σταμάτιε Ράπτη, όλους αυτούς τους ήρωες, στους οποίους θα ήθελα να σφίξω το χέρι, να τους συγχαρώ, και να τους εκφράσω ένα μεγάλο, ειλικρινές ευχαριστώ, μέσα από την καρδιά μου».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μουσικό εκλεκτό πρόγραμμα απέδωσαν η Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου και η Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος.

Εκ του Γραφείου Τύπου