You are currently viewing Τα πρώτα έξι χρόνια Αρχιερωσύνης του Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη

Τα πρώτα έξι χρόνια Αρχιερωσύνης του Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη

Την Δευτέραν, 16ην Μαΐου ε.έ, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε εις τον Όρθρον και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εις τον Ιερόν Ναόν του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, επί τη συμπληρώσει έξι ετών από της Εκλογής και Χειροτονίας του ως Επισκόπου της Θεοσώστου Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης,
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, η οποία ετελέσθη συμφώνως προς το μοναστηριακόν τυπικόν, τον Σεβασμιώτατον κ.κ. Ιωάννην πλαισίωναν πολλοί Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά ενώ τα αναλόγια του Ιερού Ναού εκόσμησαν με την παρουσίαν των οι Πατέρες του Ιερού Ησυχαστηρίου της Αγίας Τριάδος-Πανοράματος Θεσσαλονίκης.
Στη σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης ομίλησε επικαίρως ενώ παράλληλα εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους όσοι προσήλθαν κατά τη σημερινή ημέρα, για να του ευχηθούν έτη πολλά ευλογημένα και αγιασμένα στον αμπελώνα του Κυρίου και επ’ αγαθώ του χριστεπωνύμου πληρώματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιωάννης ετίμησε με τον Έπαινον της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης τον Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερον π. Φώτιον Αρβανιτίδην και τη μητέρα αυτού ευγενεστάτη κα. Αφεντούλαν Αρβανιτίδου, διότι με κόπους, θυσίες και αγώνες αλλά και με περισσή αγάπη και προσωπική αυταπάρνηση, συνέβαλαν εις την θεμελίωσιν και ανέγερσιν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, του περικαλλεστάτου Ιερού Ναού του Οσίου Πορφυρίου εις τον οποίον η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ετέλεσε τα Θυρανοίξια, την 4ην Οκτωβρίου 2015, και η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, την 10ην Μαΐου 2016, πραγματοποίησε τα Εγκαίνια και προεξήρχε της πρώτης πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.
Εν συνεχεία και μέσα σε μία όμορφη τελετή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, παρουσία του Διευθυντού του Ινστιτούτου διά την νόσον του Altheimer Ομότιμου καθηγητού Νευρολογίας κ. Σταύρου Μπαλογιάννη και της Καθηγήτριας Νευρολογίας κα. Βασιλικής Κώνστα, επίδωσε τα πιστοποιητικά παρακολούθησης των μεταπτυχιακών μαθημάτων που αφορούν τις Νευρόεπιστήμες και τις λοιπές παθήσεις του εγκεφάλου, για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.
Στην σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, αφού συνεχάρη τους παρακολουθήσαντες Ιατρούς, συζήτησε και θέματα που άπτονται του ιατρικού ενδιαφέροντος, ευχόμενος προς όλους τους παρακολουθήσαντες τα μαθήματα, οι γνώσεις και οι εμπειρίες τους αυτές, να τους βοηθήσουν στο σπουδαίο λειτούργημα το οποίο επιτελούν, ώστε να είναι πάντοτε αρωγοί και βοηθοί στον πάσχοντα αδελφό και συνάνθρωπο μας.
Εν συνεχεία ο Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής του Ινστιτούτου διά την νόσον του Altheimer κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, αφού ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Ιωάννη, για το συνεχές και αμείωτο ενδιαφέρον καθώς και αγάπη που επιδεικνύει για το ίδρυμα και την εύρυθμη λειτουργία του, παρουσίασε επιγραμματικά τον όλο αυτό κύκλο των μαθημάτων που εφέτος αφορούσαν, στην εμβάθυνση της θεραπείας των Νευρολογικών Νοσημάτων, μετά την ολοκλήρωση της αιτιοπαθογένειας, της νευροπαθολογίας, της νευροφυσιολογίας και των νευρολογικών νοσημάτων και κυρίως στην μελέτη της αιτιολογημένης θεραπευτικής αντιμετώπισης των παραπάνω η οποία και διακριθεί σε δύο επιμέρους τομείς, α) την θεραπεία των οξέων νευρολογικών νοσημάτων όπως είναι το εγκεφαλικό οίδημα, η ενδοκράνιος υπέρταση, η συνεχής επιληπτική κατάσταση, οι οξείες φλεγμονώδεις περιφερειακών παθήσεων, το σύνδρομο Landry-Guillain-Barré και β) τα χρόνια νευρολογικά νοσήματα, όπως είναι η πλάγια διατροφική σκλήρυνση, η άνοια, τα εξωπυραμιδικά νοσήματα (Parkinson), οι παρεγκεφαλιδικές παθήσεις και η βιοπάθεια. Ενώ τέλος δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα τρέχοντα θεραπευτικά σχήματα και στις περαιτέρω προοπτικές για την μείζονα προσφορά προς τον πάσχοντα άνθρωπο.