You are currently viewing «Λαοθάλασσα» στον Ταξιάρχη του Μανταμάδου- Πανηγύρισαν την επέτειο εγκαινίων του ναού

«Λαοθάλασσα» στον Ταξιάρχη του Μανταμάδου- Πανηγύρισαν την επέτειο εγκαινίων του ναού

Με λαμπρότητα, κατάνυξη και συμμετοχή πλήθους πιστών από όλη την Ελλάδα και τη Λέσβο, πραγματοποιήθηκαν το διήμερο Σάββατο 14/05 και Κυριακή 15/05/2016 οι εκδηλώσεις για την επέτειο των εγκαινίων του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου στο ομώνυμο χωριό του Δήμου Λέσβου.

Από την Πέμπτη, χιλιάδες πιστοί συνέρρεαν απ’ όλα τα μέρη του νησιού με τις τεράστιες λαμπάδες τους και τα αναθήματά τους για να ευχαριστήσουν τον Αρχάγγελο Ταξιάρχη και να φιλήσουν τη θαυματουργή εικόνα του. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που πήγαιναν προς το χωριό Μανταμάδος ακόμα και με τα πόδια.

Παραμονή εορτής του Ταξιάρχη… Χιλιάδες κόσμου στην ουρά για τη θαυματουργή εικόνα

Χιλιάδες πιστών το Σάββατο 14 Μαΐου ξεκίνησαν από όλα τα μέρη της Λέσβου για να πραγματοποιήσουν το τάμα τους στον Ταξιάρχη του Μανταμαδου με τα πόδια και με ότι μέσο μπορούσε να φανταστεί κανείς (Γαϊδουράκια, άμαξες, άλογα, μηχανές, αυτοκίνητα, φορτηγά κ.α).

Πραγματική λαοθάλασσα για άλλη μια χρονιά στο πανηγύρι του Ταξιάρχη. Μεγάλος ήταν και ο αριθμός των επισκεπτών εκτός Λέσβου που ήρθαν στο νησί μας για να εκπληρώσουν το τάμα τους. Χιλιάδες πιστοί περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να φιλήσουν την θαυματουργή εικόνα του Ταξιάρχη.

Νέοι, ηλικιωμένοι, νεογέννητα, παιδιά, άνθρωποι κάθε ηλικίας όλοι ήταν εκεί για να εκπληρώσουν το τάμα προς τον Αρχάγγελο Ταξιάρχη.

Η προσέλευση στον Μανταμάδο γινόταν και με Λεωφορεία του ΚΤΕΛ που από το Σάββατο παραμονή της πανήγυρης του Ταξιάρχη και όλο το βράδυ καθώς και την Κυριακή ανήμερα της πανήγυρης εκτελούνταν συνεχόμενα δρομολόγια από και προς Μανταμάδο, καθώς η διοίκηση του ΚΤΕΛ όπως κάθε χρόνο διάθεσε όλο το στόλο της για το Μανταμάδο μάλιστα και με χαμηλή τιμή!

Να τονίσουμε ότι για δεύτερη φορά στα χρονικά δεν υπήρξε περιφορά του μόσχου και τεμάχισμα στον αύλειο χώρο της εκκλησιάς μετά την περσινή απαγόρευση, από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και την εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Στις 19:00 το απόγευμα του Σαββάτου 14-05-16 πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Εσπερινός πρωτοστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μηθύμνης κκ. Χρυσόστομου αλλά και του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κκ Ιακώβου όπως και πλήθος ιερέων, όπου τον παρακολούθησε χιλιάδες κόσμου αλλά και η πολιτική, στρατιωτική ηγεσία όπως επίσης και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας.

Στις 20:30 το βράδυ του Σαββάτου έφτασαν τα πρώτα «σφαγμένα κρέατα» στον αυλειο χώρο της εκκλησιάς όπου όλο το βραδύ μαγειρευόταν στα μεγάλα καζάνια το παραδοσιακό κισκετς, το όποιο και μοιράστηκε στους πιστούς την Κυριακή μετά και την καθιερωμένη λιτανεία.

Την Κυριακή των Μυροφόρων… Ουρές για το παραδοσιακό κισκετς

Την Κυριακή των Μυροφόρων 15/05/16 ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου γιόρτασε την επέτειο των εγκαινίων του πρωτοστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μηθύμνης κκ. Χρυσόστομου, του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κκ Ιακώβου, πλήθος μητροπολιτών από όλη την Ελλάδα, άλλα και πολλών Αρχιερέων απ όλη την Λέσβο και μέρη της Ελλάδος.

Στις 7:30 το πρωί τις Κυριακής πραγματοποιήθηκε ο όρθρος ενώ αμέσως μετά στις 09:00 ακολούθησε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στις 11:45 η Λιτάνευση της Ιεράς εικόνας του Αρχαγγέλου γύρω από το Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου.

Μετά το πέρας της Λιτανεύσεως εψάλλει υπό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου και του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιακώβου αλλά και των λοιπών προσκεκλημένων Αρχιερέων τρισάγιο στον τάφο του Μητροπολίτη Σερρών και Μυτιλήνης Πορφυρίου του εκ Μανταμάδου και στο τέλος ευλογήθηκαν τα εκ σφαγίων καθιερωμένα εδέσματα.

Οι επίσημοι που βρέθηκαν την Κυριακή στο Μανταμαδο πάρα πολλοί ανάμεσα σε αυτούς δέσποζε φυσικά το όνομα του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ Τερενς Κουίκ.

«Η γιορτή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ την Κυριακή των Μυροφόρων, δεν είναι απλά το μεγαλύτερο θρησκευτικό γεγονός για το νησί της Λέσβου. Αυτό το αποδεικνύει η Πανελλαδική κοσμοσυρροή πιστών, η οποία επίσης δείχνει τη στενή σχέση λαού και Εκκλησίας, η οποία θα πρέπει να μεταφράζεται και στην ενιαία άρρηκτη σχέση εκκλησίας και κράτους.Ήταν ιδιαίτερη τιμή για εμένα να έρθω φέτος στον Ταξιάρχη του Μανταμάδου, όχι μόνο ως απλός προσκυνητής, αλλά και ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ορισμός που γίνεται για πρώτη φορά». Αυτό δήλωσε στη Μυτιλήνη ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, μετά το τέλος της λειτουργίας και της λιτάνευσης της Ιερής εικόνας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Επίσης την Κυριακή στη θεια λειτουργία και λιτανεία βρέθηκαν Αντιπερειφεριαρχες, ο Δήμαρχος Λέσβου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειακοί σύμβουλοι, Διοικητές των σωμάτων ασφαλείας, ο διοικητής της 98 ΑΔΤΕ, Βουλευτές του νομού Λέσβου κ.α. Τη λιτανεία συνόδευε η μπάντα της 98 ΑΔΤΕ και τιμητικό στρατιωτικό άγημα της μονάδας του Μανταμαδου.

Στο Μανταμάδο όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναβίωσε και η παραδοσιακή εμποροπανήγυρη, ο ρόλος της οποίας υπήρξε καίριος για την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιφέρειας, με τους μικροπωλητές να συγκεντρώνονται στον περίβολο του μοναστηριού.
Το Πανηγύρι συνδέεται και με το αρχαιολατρικό έθιμο της ζωοθυσίας.

Το πανηγύρι του Ταξιάρχη γίνεται την Κυριακή των Μυροφόρων (14 μέρες μετά το Πάσχα)και η μεγάλη θρησκευτική λαμπρότητα προσελκύει πλήθος πιστών. Ο Ταξιάρχης Μανταμαδου εορτάζει και στις 8 Νοεμβρίου, ημέρα απελευθέρωσης της Λέσβου.

ΠΗΓΗ: lesvospost.com