Πρέπει η Εκκλησία μας να προβάλλει το έργο και την φιλανθρωπία της;

Πρέπει η Εκκλησία μας να προβάλλει το έργο και την φιλανθρωπία της;

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ
Ανήκω σε αυτούς που θεωρούν οτι η Εκκλησία πρέπει να προβάλλει και να επικοινωνεί το έργο της και την προσφορά της! Είναι απαραίτητο να συμβαίνει αυτό για να καταλαβαίνουν ορισμένοι οτι η Εκκλησία είναι ο πλέον ζωντανός και δραστήριος οργανισμός!
Ιδιαιτέρως μάλιστα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που η αθεία και η αμφισβήτηση κάνουν αισθητή την παρουσία τους και μάλιστα με την ανοχή των ΜΜΕ και των αθέων που μας κυβερνούν, επιδιώκουν να απαξιώσουν την πίστη μας και να γελοιοποιήσουν την παράδοσή μας.
Παρακολουθώ αυτές τις ημέρες εναν καταιγισμό προβολής σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στις εκκλησιαστικές ιστοσελίδες, του έργου και των κινήσεων όλων των Μητροπόλεων της Εκκλησίας μας. Πέρα από τις Ιερές Ακολουθίες και τα κηρύγματα των Ιεραρχών μας, που είναι πάντα επίκαιρα και ενίοτε καυστικά για την κατάντια της χώρας μας,προβάλλεται αρκούντως και το φιλανθρωπικό έργο των Μητροπόλεων αλλά και οι επισκέψεις των Μητροπολιτών στα ιδρύματα της επαρχίας των για να ευχηθούν και να ανακουφίσουν τον πόνο των τροφίμων των ιδρυμάτων αυτών!
Σε αντιδιαστολή με την προβολή υπάρχει και η άλλη πλευρά, που δεν βλέπει πάντα με καλό μάτι τα όσα διαδραματίζονται στον Ιερό χώρο της Εκκλησίας. Ακούω ή διαβάζω κάτι πικρόχολα σχόλια του τύπου οτι παραπροβάλλεται το έργο της Εκκλησίας και οτι αυτό που παρατηρείται να συμβαίνει είναι το αυτονόητο και κακώς οι Αρχιερείς και οι Ιερείς ευλογούν τα γέννια τους. Είμαι αυτοί που ενοχλούνται με όλα! Ακόμη και οι καμπάνες των Εκκλησιών που χτυπούν τους ενοχλούν και θέλουν να σιγήσουν, για να μην τους ενοχλούν από τον ύπνο τους!
Η θέση μου είναι οτι ναί πρέπει να προβάλλονται τα πάντα γιατί τίποτα δεν είναι αυτονόητο! Η κρίση που μαστίζει την χώρα μας έχει πλήξει και την Εκκλησία μας σε όλα τα επίπεδα! Και όμως η Εκκλησία μας συνεχίζει να προσφέρει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο από το υστέρημά της! Υπάρχουν ναοί που δεν εισπράττουν από το κεράκι των πιστών ούτε τα αναγκαία για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους κι όμως παρακολουθούμε πολλούς ναούς μας,να πρωτοστατούν σε προσφορές αγάπης και φιλανθρωπίας προς το ποίμνιό τους και μάλιστα ερήμην πολλές φορές των Μητροπολιτών της- ιδιαιτέρως στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών που διοικείται με …”αυτόματο πιλότο”, αφού γίνονται εκδηλώσεις σε Ιερούς Ναούς της και δεν δίνει την παραμικρή σημασία!Σα να συμβαίνουν σε άλλη Μητρόπολη!
Είναι αλήθεια οτι αυτές τις ημέρες αλλά και την περίοδο των Χριστουγέννων αυξάνεται η διάθεση των ανθρώπων και για να προσφέρουν αλλά και για να δεχτούν φιλανθρωπία.
Είναι μέσα στη φύση του ανθρώπου να θέλει να κάνει το καλό για πολλούς λόγους! Γιαυτό και παρατηρούμε αυτή την έξαρση! Δεν είναι κακό! Και όποιος ενοχλείται δεν έχει νοιώσει ποτέ αυτή τη χαρά και την ευλογία! Γιαυτό επαναλαμβάνουμε:
•• Ναί,στην φιλανθρωπία
•• Ναί,στην προβολή της για να λαμβάνουμε τα διδάγματά μας μέσα από αυτή!
•• Ναί,να χτυπούν οι καμπάνες των Εκκλησιών μας! Σήμερα και αύριο λίγο ακόμη πένθιμα και από αύριο και κάθε μέρα χαρμόσυνα!
••Να χτυπούν οι καμπάνες μας δυνατά, για να δείχνουμε πόσο χαρούμενοι και ευτυχείς νοιώθουμε εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί μέσα στην μιζέρια που μας περιβάλλει!
Καλό Πάσχα! Καλή Ανάσταση!
Ο Αναστημένος Χριστός να ζεστάνει τις καρδιές μας και να μας δώσει τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να ξεπεράσουμε κι αυτή την δυσκολία!
“Τις Θεός μέγας, ως ο Θεός ημών, Σύ ει ο Θεός ο ποιών θαυμάσια μόνος!”