You are currently viewing Ο Παπα-Ανδρέας των Ανωγείων : ”Μαζί με τα Πάθη του Κυρίου, σταυρώνεται και ο Ελληνικός λαός”

Ο Παπα-Ανδρέας των Ανωγείων : ”Μαζί με τα Πάθη του Κυρίου, σταυρώνεται και ο Ελληνικός λαός”

Άνδρες και από τους τέσσερις Νομούς της Κρήτης, βρέθηκαν την Τετάρτη 20 Απριλίου στα Ανώγεια για να παρακολουθήσουν την λειτουργία για άντρες που έκανε ο π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, σε μια εκδήλωση που γίνεται την τελευταία δεκαπενταετία πριν τις γιορτές του Πάσχα και των Χριστουγέννων.

Ο ναός ήταν κατάμεστος από ανθρώπους που παρακολούθησαν την λειτουργία και έλαβαν την Θεία Μετάληψη, ενώ άκουσαν και το επίκαιρο λόγω ημερών κήρυγμα του π.Ανδρέα.

“Στηρίξτε το δίκιο, την αλήθεια, στηρίξτε την ανθρωπιά, μείνετε αλληλέγγυοι σε όσους πονάνε, μη δειλιάσετε στον πόνο που μας προσφέρουν όσοι δεν έχουν τη γνώση της ζωής μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά σε ένα απόσπασμα του κηρύγματος του ο π.Ανδρέας απευθυνόμενος στους πιστούς.

Ολόκληρο το κήρυγμα έχει ως εξής:

“Άνδρες,  προσεγγίζουμε σύντομα την Μεγάλη Εβδομάδα που αρχίζουν τα Πάθη του Κυρίου.

Μαζί με τα Πάθη του Κυρίου, διαπιστώνουμε πως σταυρώνεται και ο Ελληνικός λαός. Αλλά πριν σταυρωθεί ο λαός μας, είχαν σχηματισθεί όλοι οι μηχανισμοί για την σταύρωση του.

Γιατί όλοι οι άθεοι και όλοι οι Αντίχριστοι του κόσμου έχουν συνενωθεί εναντίον του Χριστού της Αγάπης και της μεγάλης θυσίας του για να σώσει τον άνθρωπο μέσα στον πρόσκαιρο και οδυνηρό αυτόν κόσμο, που η αμαρτία τον έχει καταδικάσει να βιώνει.

Ο Χριστός του Σταυρού όμως, ξεπερνάει τη Σταύρωσης του, και εμφανίζεται μέσα στο άκοσμο φως, το  λαμπρό Φως της Ανάστασης, το οποίο και μας μοιράζει με τόση αγάπη.

Ο λαός μας χρόνια και χρόνια, από την παλιά Ρωμαϊκή εποχή και ιδιαίτερα η Κρήτη, ήταν σταυρωμένη από τους εκάστοτε εισβολείς, οι οποίοι ήθελαν να καταλύσουν αυτό τον μεγάλο αρχαίο Μινωικό και συνολικά  κρητικό πολιτισμό του κατά πολλούς Ξένιου Δια, και κατά πλήθους άλλων των γνήσιων κρητικών με την ανθρωπιά και περισσή  λεβεντιά, που γεννήθηκε και διαφυλάχθηκε στη Κρήτη για να μην κατασπαραχθεί είτε από τον Κρόνο, είτε από τους εισβολείς είτε από την κοσμική απληστία.

Δένει  η αρχαία Ελληνική θρησκεία με τους Κρήτες, δένει και η του χριστού πίστη μας και η ορθόδοξη πορεία μας με όλα όσα μπορούν θα αποτελέσουν το θεμέλιο, τη βάση για την λάμψη της ορθοδοξίας μας.

Γιατί η παλιά θρησκεία των Ρωμαίων, μια θρησκεία ειδώλων, είχε απολύτως διαβρωθεί και εκφυλιστεί και δεν εξέφραζε πλέον τους ανθρώπους, εκείνους που έπρεπε να σέβονται τον άλλο άνθρωπο και να μην τον καταδυναστεύουν.

Μέσα σε όλη αυτή την εκφυλιστική πορεία του αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού διέλαμψε ο από τις γραφές προαιωνιζόμενος Χριστός, ο οποίος γεννήθηκε, ενσαρκώθηκε και αναπτύχθηκε, μέσα στην ελπίδα για την ανανέωση της ανθρωπότητας ολόκληρης, που ήταν εκμεταλλευόμενοι, δούλοι και εξαγριωμένοι.

Αυτή όλη την πορεία τη σημαδεύει η μεγάλη αποστολή της γέννησης του Χριστού για να σώσει τον κόσμο και να καταλύσει τον μεσότοιχο του φραγμού και να τον διαλύσει.

Για να περάσει μέσα από την διάλυση των φραγμών το μέγα αγαθό της αγάπης, της αυτοθυσίας και της δημιουργίας ενός κόσμου ελπίδας και αλληλεγγύης προς τον άνθρωπο.

Η σύγχρονη σταύρωση είναι πάλι το κυνήγημα και η δίωξη της Χριστιανοσύνης  με ένα βίαιο, απαράδεκτο και απάνθρωπο τρόπο.

Τον βιώνουμε ειδικά αυτή την ώρα σε Χριστιανικές χώρες που έχουν τόσα πολλά να επιδείξουν, όπως η Συρία και όπως πολλοί από τους ιεράρχες τους δικούς μας και τους μεγάλους της ερήμου ήταν εκείνοι οι οποίοι ανέδειξαν και στερέωσαν μέσα σε αυτές τις περιοχές τον Χριστιανισμό.

Σ’ αυτή την ιστορία της νέας σταύρωσης του Χριστού όμως, πως θα σταθούμε εμείς της Κρήτης, που ο Απόστολος Παύλος περνώντας από εδώ έχρισε τον πρώτο επίσκοπο της Αποστολικής εκκλησίας της Κρήτης;

Έχουμε  χρέος μεγάλο, μαζί με τους παλιούς του Απ. Παύλου μεγάλους ιεράρχες και έχουμε την υποχρέωση να σεβαστούμε την μεγάλη παράδοση των μεγάλων ιερωμένων της Κρητικής εκκλησίας αλλά και του Χριστιανισμού γενικότερα.

Αυτή την ώρα δοκιμάζεται ο Χριστιανισμός , ο Χριστός ξανασταυρώνεται τόσο από τους ξένους, τόσο από τους άπιστους που δεν σέβονται την Χριστιανική θρησκεία που έχει περισώσει τόσα πράγματα για ολόκληρο τον κόσμο και ταυτόχρονα προ φύλαξε άλλους λαούς και τους σεβάστηκε όσο κι αν κατηγορούσαν και κατέκριναν την Βυζαντινή Αυτοκρατορία ότι τους δίωξε και τους καταπίεσε.

Εκείνες οι καταπιέσεις οφείλονται στην δυτική εκκλησία και τους σταυροφόρους οι οποίοι κατέλυσαν ολόκληρη τη Χριστιανοσύνη  και κυρίως την άγια πόλη της Κωνσταντινούπολης. Συνεπώς εμείς αυτή την ώρα δεν έχουμε αντιθέσεις για τις θρησκείες των άλλων.

Πάντα σεβάστηκε τις άλλες θρησκείες ο Χριστιανισμός.

Τώρα αντιμετωπίζουμε και τον πόλεμο κατά του ίδιου του Χριστιανισμού ακόμα και από από τους ίδιους τους Χριστιανούς.

Εκείνους  του πλούτου και της εκμετάλλευσης του κόσμου ολόκληρου.

Πρέπει λοιπόν να σταθούμε αυτή την ώρα με όπλο μας και εικόνα μας το σταυρό με δέος, διότι είναι η μεγάλη στιγμή της θυσιαστικής Χριστιανοσύνης.

Η Ανατολική θρησκεία επωμίζεται ένα τεράστιο ρόλο και μαζί αυτή τη συνάντηση των Ορθόδοξων εκκλησιών στην Κρήτη.

Είναι πάλι μια μεγάλη στιγμή η οποία πρέπει να συναντήσει την πίστη των Χριστιανών της Ορθοδοξίας για να δούμε πως αντιμετωπίζουμε και τους πραγματικούς εχθρούς απέναντι στην Χριστιανική πίστη, αλλά και πως αντιμετωπίζουμε και τους Χριστιανούς της Δύσης, που αυτή την ώρα έκλεισαν τις πόρτες για να μην υπάρξει η δυνατότητα και άλλων ανθρώπων  που έχουν καταπιεστεί από τον πλούτο της Δύσης, ώστε να μπορέσουν να κινηθούν ελεύθερα όπως ορίζουν και οι καταστατικοί χάρτες των Ηνωμένων Εθνών, όπως ορίζουν τα δικαιώματα των ανθρώπων.

Η Χριστιανική πίστη λοιπόν είναι δυνατή, αυτό πρέπει να το κατανοήσει και η Δύση και η αλλόδοξη Ανατολή.

Αυτή την ώρα επωμιζόμαστε μια νέα ευθύνη, όχι Αποστολική για να κάνουμε προσηλυτισμό, αλλά θέλουμε να αναδείξουμε ξανά το κλέος το ύψιστο της αγάπης του Χριστού και της αυτοθυσίας του.

Καλώ λοιπόν εσάς τους Άντρες της Κρήτης που πάντα πρωτοπορείτε, να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων του θεϊκού  Σταυρού , τον οποίο εμείς κάθε χρόνο δοξάζουμε και τιμούμε εδώ και 2000 χρόνια, αλλά να σταθείτε και με την απέραντη ευθύνη σας απέναντι σε εκείνους οι οποίοι θέλουν να καταδολιευθούν μέσα από τη χώρα μας την υπόθεση της Χριστιανικής μας πίστης και να τολμήσουν αυτή την ώρα κάποιοι αρμόδιοι και αναρμόδιοι να θέλουν να περάσουν στο Σύνταγμα το δικό μας,  την ιστορία,  ότι δεν είναι η υπερέχουσα θρησκεία μέσα στον τόπο μας η Ορθοδοξία αλλά είναι μια θρησκεία όπως μπορεί να είναι όλες οι άλλες με τα ίδια δικαιώματα.

Έχουμε μια προέχουσα θέση, μια τεράστια παράδοση που κανείς δεν μπορεί να την καταλύσει.

Αντισταθείτε με την ψυχή σας, αντισταθείτε με την αποδοκιμασία σας σε κάθε τέτοια περίπτωση και υψώστε τον Σταυρό της Δικαιοσύνης και της θυσίας ούτως ώστε να βιώσουμε πάλι την Ανάσταση του Γένους.

Όπως αντέξαμε 400 χρόνια σκλαβιάς αλλά και 3000 χρόνια καταδολιεύσεων. Στηρίξτε την πίστη σας. Στηρίξτε τις οικογένειες σας, στηρίξτε του φίλους, τους συνοδοιπόρους σας, μείνετε πλάι στους συγγενείς, χέρι χέρι με τα παιδιά σας, στηρίξτε τους γερόντους σας, στηρίξτε τον ιστό της σημαίας μας.

Στηρίξτε το δίκιο, την αλήθεια, στηρίξτε την ανθρωπιά, μείνετε αλληλέγγυοι σε όσους πονάνε, μη δειλιάσετε στον πόνο που μας προσφέρουν όσοι δεν έχουν τη γνώση της ζωής μας.

Στηρίξετε ο ένας τον άλλον, και μην επιτρέπετε να μπαίνουν οι δόλιες σκέψεις και το συμφέρον στην καθημερινότητα σας.

Να είστε συγχωρητικοί, ειλικρινείς, ταπεινοί.

Στηρίξτε με πάθος όλα όσα σας έμαθε η ορθοδοξία, η γη μας, η ιστορία μας.

Και μη ξεχάσετε ποτέ, μα ποτέ, να στηρίξετε  τα πάθη και τον αγώνα, τον ιδρώτα και το μόχθο, ο ένας του άλλου και να είστε σίγουροι πως στην Ανάσταση, σε κάθε μικρή ή μεγάλη ανάσταση, θα είστε όλοι μαζί, θα είμαστε όλοι μαζί.

Το Χριστός Ανέστη να περιμένουμε, στεκόμενοι πλάι στο Σταυρό του μαρτυρίου, ζώντας τη ζωή μας  μέσα από όλα όσα μας μαθαίνει η Σταύρωση του Κυρίου μας, του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού”.