You are currently viewing Τα παραλειπόμενα της επίσκεψης του Πάπα στη Λέσβο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Τα παραλειπόμενα της επίσκεψης του Πάπα στη Λέσβο.

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Σε κάθε μεγάλη εκδήλωση και διοργάνωση, είναι φυσικό να συμβαίνουν και λάθη και παραλείψεις και να αναδεικνύονται γεγονότα που μόνον ως “ευτράπελα” μπορούν να χαρακτηριστούν! Όλα αυτά ανήκουν στη σφαίρα των ανθρωπίνων!Όταν όμως επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη και δεν μαθαίνουμε από αυτά, τότε αυτό είναι μιζέρια και επαρχιωτισμός.

Η επίσκεψη του Πάπα στην Λέσβο, ήταν από τη φύση της,ένα σημαντικό γεγονός, για το οποίο απαιτήθηκε, ασφαλώς, μεγάλη προετοιμασία και οργάνωση, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών, όσο και από την πλευρά του Βατικανού, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος( για την τελευταία δεν παίρνω όρκο οτι πολυασχολήθηκε).

Εκ της εμπειρίας μου γνωρίζω οτι για ένα τέτοιο γεγονός απαιτούνται πολλές ώρες συσκέψεων, μεταξύ των αρχών ασφαλείας, των διπλωματικών υπηρεσιών αλλά και των αρμοδίων του Τύπου, ώστε να αντιμετωπισθούν και οι πλέον ασήμαντες λεπτομέρειες! Θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου plan A,αλλά για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο θα πρέπει να υπάρχει και plan B (και ενίοτε και plan C).
Η επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο σήμανε συναγερμό,με λίγα λόγια, για πολλές από τις υπηρεσίες της κρατικής μηχανής. Και ομολογουμένως τα πήγαν εξαιρετικά! Παρά την μεγάλη αστυνομική δύναμη που ήταν στο νησί, οι εντεταλμένοι της προστασίας των πολιτών και της τάξεως, έκαναν πολύ διακριτικά τη δουλειά τους. Μπορεί να έπεσαν λίγο έξω στους χρόνους γιατί οι Προκαθήμενοι έμεναν λίγο παραπάνω στις στάσεις τους , αλλά στο μεγαλύτερο μέρος τα αποτελέσματα ήταν λαμπρά, χωρίς μάλιστα να ενοχλήσουν την κίνηση και τη ροή της κανονικής ζωής του νησιού, η οποία πέρα από το λιμάνι,που κάποια στιγμή μεταβλήθηκε σε κέντρο του διεθνούς Τύπου, κατά τα άλλα, όλα κινήθηκαν ομαλά.
Εκεί που η κατάσταση ήταν τραγική, ήταν στην παρουσία και στην ανάμιξη των παραγόντων και των …παραγοντίσκων της δικής μας Εκκλησίας. Ήταν μεν οι καθ´ύλην αρμόδιοι και υπεύθυνοι παρόντες, αλλά προφανώς έδωσαν στον εαυτό τους την ιδιότητα του…”καλεσμένου” και όχι για να παίξουν κάποιο ρόλο στο όλο γεγονός ή για να εξυπηρετήσουν τους ανθρώπους των δικών μας ΜΜΕ,που έσπευσαν να καλύψουν το ιστορικό αυτό γεγονός ! Φορούσαν τις κάρτες διαπίστευσης με τον διακριτικό τίτλο D ,για να μπορούν να έχουν πρόσβαση ανενόχλητοι,σε όλες τις ζώνες, αλλά κατά τα άλλα ήταν και έδειχναν εντελώς άσχετοι με τα διαδραματιζόμενα!
Αντιθέτως τόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες του Βατικανού ( ας σημειωθεί οτι στην αντιπροσωπεία του Πάπα συμπεριλαμβάνονταν και ο Αν. Πρωθυπουργός του Βατικανού που παρακολουθούσε τα πάντα με ανύστακτο ενδιαφέρον και είναι ένας ευγενής και ευπροσήγορος άνθρωπος ), όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την παρουσία της Υπηρεσίας Ειδικών Αποστολών που έχει γίνει απαραίτητη πλέον και η οποία λειτουργεί υπό τον δραστήριο και αποτελεσματικό Πατέρα Αλεξ Καρλούτσο στις ΗΠΑ, ο οποίος έχει εκπαιδεύσει μία ομάδα επιτελών του, η οποία υπό τον Μιχάλη Καρλούτσο συνοδεύει τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε όλα τα σημαντικά ταξίδια του, αλλά και σε όλες τις διοργανώσεις του στο Φανάρι. Και όπως έχει αποδειχθεί, είναι απόλυτα χρήσιμη και αποτελεσματική και έχει απόλυτη γνώση για τα συμβαίνοντα.
Οι της Εκκλησίας της Ελλάδος, δυστυχώς, ήταν σχεδόν ανύπαρκτοι. Ακολουθούσαν την αποστολή με το ειδικό πούλμαν- βαν που είχε χρεωθεί στην Εκκλησία της Ελλάδος και πέρα από τον αναλισκόμενο φωτορεπόρτερ Χρήστο Μπόνη, που επεδίωκε να έχει πάντα την καλύτερη οπτική γωνία για να έχει τις καλύτερες φωτογραφίες, οι υπόλοιποι του Τύπου ήταν ωσάν τους ξένους! Η παρουσία και η χρησιμότητα του Αρχιμ. Ιγνατίου Σωτηριάδη, Γραμματέως στην Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, αποδείχθηκε εμπράκτως θετική και απαραίτητη και είχαν όλοι να πούνε για την συμβολή του από έναν καλό λόγο! Μέχρι ο Πάπας Φραγκίσκος χάρηκε που τον είδε και το είπε αυτό με ένα τεράστιο χαμόγελο! Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μάλιστα,είπε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών οτι ήλθε η ώρα για να προαχθεί πια ο π. Ιγνάτιος και ναι μεν ο Αρχιεπίσκοπος συμφώνησε αλλά — είπε και… αλλά– τον χρειάζεται λίγο ακόμη η Εκκλησία στο πόστο αυτό. ( Και μεταξύ μας δεν ξέρουμε αν του έκανε καλό η υπόμνηση αυτή του Πατριάρχη προς τον Αρχιεπίσκοπο ή τον “έκαψε”… Θα δείξει).
Κατά τα άλλα οι υπόλοιποι της αντιπροσωπείας– που εκπροσωπούσαν την Αρχιεπισκοπή και όχι την Σύνοδο, όπως θα έπρεπε, αφού ο Αρχιεπίσκοπος ήταν εκεί ως Πρόεδρος της Συνόδου και όχι ως απλός Αθηνών– λειτουργούσαν ως ακόλουθοι του αρχηγού- γενικού διευθυντή της “ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ”, ο οποίος αν η Εκκλησία της Ελλάδος ήταν … Βατικανό, θα είχε αναχθεί σίγουρα σε …Πρωθυπουργό του κρατιδίου και θα ήταν επί παντός επιστητού. Και ας σημειωθεί οτι ο εν λόγω Γενικός Διευθυντής, κάνει τη δουλειά του με ξένα κόλλυβα και με κεφάλαια που εισάγονται στην ΜΚΟ που διευθύνει , χωρίς να το γνωρίζει η Σύνοδος και διανέμονται κατά το δοκούν, προς τις Μητροπόλεις, δεδομένου οτι η ΜΚΟ ανήκει στην Αρχιεπισκοπή κατά 70% και κατά 30% σε μία ακόμη Μητρόπολη του λεκανοπεδίου (πότε και από ποιόν αποφασίστηκε αυτό, κανείς δεν ξέρει να μας απαντήσει). Επομένως κάνουν ότι θέλουν! Προσλαμβάνουν όποιον θέλουν και προωθούν όποια θέλουν! Κατά τα άλλα αναμασούν ακόμη για τις αμαρτίες της “Αλληλεγγύης”! Τις τωρινές τους αμαρτίες ποιός θα τις ξεπλύνει!

Για να καταλάβετε, μάλιστα, το μέγεθος της υπεροχής των προσώπων αυτών ,ψάξτε να δείτε μία φωτό που να δείχνει στη θέση που έπρεπε να είναι τόσο ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, ο οποίος υποτίθεται οτι ήταν ο οικοδεσπότης αυτής της Ιερής Σύναξης, καθώς και ο έτερος Μητροπολίτης του νησιού, ο Μηθύμνης Χρυσόστομος. Πουθενά! Ξεχασμένοι κάπου στην άκρη! Και ήταν οι μοναδικοί Μητροπολίτες από την Εκκλησία της Ελλάδος που υπήρχαν εκεί, δεδομένου οτι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος δεν θεώρησε απαραίτητο να πάρει μαζί του μερικούς Αρχιερείς της Εκκλησίας μας, έστω Συνοδικούς, όπως έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που τον συνόδευαν πέντε Ιεράρχες του Θρόνου: ο Γέρων Περγάμου Ιωάννης, ο Γαλλίας Εμμανουήλ, ο Λέρου και Καλύμνου Παίσιος, ο Κώου Ναθαναήλ και ο Προύσης Ελπιδοφόρος. Αλλά και ο Πάπας Φραγκίσκος, εκτός από τον εν Ελλάδι Νούτσιό του και τους λοιπούς καθολικούς Επισκόπους που υπηρετούν στην Ελλάδα, συνοδευότανε από σημαντικούς παράγοντες του Βατικανού. Μάλιστα εντύπωση μας έκανε που τον πρώτο λόγο την ώρα του γεύματος–για το που θα φάει ο καθένας– τον είχαν οι Καθολικοί του Βατικανού, κι όχι οι Έλληνες του Υπουργείου Εξωτερικών, ή οι υπεύθυνοι περί τον Τύπο και την Επικοινωνία της Εκκλησίας της Ελλάδος– αυτοί κάθονταν και απολάμβαναν το γεύμα τους ως …καλεσμένοι!!!
Όταν μάλιστα κάποια στιγμή ο Γέρων Μητροπολίτης Μηθύμνης Χρυσόστομος, εζήτησε να καθίσει μαζί του στο γεύμα ο βοηθός και οδηγός του που τον συνόδευε, οι Ιταλοί του είπαν όχι, γιατί δεν έφερε την διαπίστευση τύπου D. Και τότε ο Μητροπολίτης Μηθύμνης,σε ένδειξη διαμαρτυρίας(και πολύ καλά έκανε) αποχώρησε από το χώρο που παρετίθετο το γεύμα– εννοείται οτι ήταν σε άλλη αίθουσα από εκείνη που συνέτρωγαν οι Προκαθήμενοι. Και τον συνόδευσε και ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, ο οποίος παρά τον σοβαρό τραυματισμό του( με δεκανίκι κυκλοφορούσε ο άνθρωπος),εσυνόδευε αξιοπρεπώς την όλη διοργάνωση, αλλά ως ξένος και όχι ως ο οικείος Ιεράρχης, όπως έπρεπε και είχε το δικαίωμα να κάνει.
(Σας παραθέτω σχετική φωτό).
Μία τραπεζοκόμος όμως, που τους είδε να κάθονται μέσα στον ήλιο και στη ζέστη, τους προέτρεψε να μπούνε στην τρίτη αίθουσα η οποία δεν είχε επίσημη διαβάθμιση. Και οι δύο Μητροπολίτες καταπονημένοι καθώς ήταν, αποδέχθηκαν την πρόσκληση της τραπεζοκόμου και πήραν το προσφερόμενο προς όλους γεύμα, που περιλάμβανε: ριζότο λαχανικών και μανιταριών ( ο Θεός να το κάνει ριζότο), ένα κυπελλάκι με ελιές , χαλβά σιμιγδαλένιο και πορτοκαλάδα .
Με λίγα λόγια, είχαμε δεν είχαμε, το κάναμε πάλι το θαύμα μας ως Εκκλησία και αποδείξαμε για μία ακόμη φορά πόσο δύσκολο είναι να απαλλαγούμε από τον στείρο επαρχιωτισμό που διέπει τα της Εκκλησίας της Ελλάδος τα τελευταία χρόνια. Και δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει αυτό, αν αυτοί που κατευθύνουν τα του Τύπου και της Επικοινωνίας της Εκκλησίας, κατανοήσουν οτι δεν διευθύνουν το …”μαγαζάκι” τους, αλλά έναν Οργανισμό ο οποίος πρέπει να είναι ανοικτός προς την κοινωνία και προς κάθε άνθρωπο που θεωρεί τον εαυτό του σωστό τέκνο της Εκκλησίας.
Και κάτι για το τέλος.. Ο έτερος αστέρας της επικοινωνίας, της εν Ελλάδι Εκκλησίας, Διευθυντής του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος, έκανε τα αεροπορικά έξοδα και επήγε Μυτιλήνη για λίγες ώρες,” για να πάρει τον αέρα του”, όπως είπε και επέστρεψε! Δεν έμεινε για την επίσκεψη του Πάπα γιατί όντως είχε την επόμενη ημέρα προσωπική υποχρέωση– κι όχι για να μην πέσει στα χέρια και στην οργή της Μαρίας Χατζηπροκοπίου-όπως είπαν οι κακόπιστοι– που ενώ ζεί στη Μυτιλήνη πλέον και έχει εμπειρία στα του Τύπου, κάποιοι φρόντισαν να την “αποκλείσουν” από κάθε πρόσβαση και να μην εκδώσουν διαπίστευση στο όνομά της.
Και πολύ καλά έκανε και πήγε Λέσβο ο αρμόδιος του Ρ/Σ , αν αυτό έγινε με δικά του έξοδα! Αν πήγε, όμως με δαπάνη του ραδιοφώνου, τότε πρέπει κάτι να άλλαξε στην οικονομική του πορεία, που δεν το ξέρουμε, αφού μέχρι χθές ήταν έτοιμο να απολύσει και το υπόλοιπο προσωπικό και να κλείσει!
Αλλά αυτά συμβαίνουν στην Εκκλησία της Ελλάδος και δεν τα γράφει κανείς! Έχουν κάνει τσιφλίκια τους τις υπηρεσίες που προίστανται και δεν μιλάει κανείς!
Επί Χριστοδούλου ,ακόμη και τα ίδια του τα παιδιά, που τα έφερε από τον Βόλο και τα ευργέτησε με μόνιμο διορισμό, σε επίζηλες θέσεις,για να υπάρχουν και να ζούν τις οικογένειες τους μέχρι και σήμερα, τον πρόδωσαν ή τον διέβαλαν υπογείως, για να επαληθεύσουν ακόμη μία φορά..το “ουδείς ασφαλέστερος εχθρός, του ευεργετηθέντος αχαρίστου”