You are currently viewing Μια συναυλία- αληθινή πανδαισία στον Αγιο Γεώργιο Ζωγράφου

Μια συναυλία- αληθινή πανδαισία στον Αγιο Γεώργιο Ζωγράφου

Η περίοδος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής δίνει κάθε χρόνο την ευκαιρία στις δραστήριες ενορίες, να γίνουν ακόμη πιο δραστήριες και να παρουσιάσουν έργο θαυμαστό και Θεάρεστο.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ζωγράφου, χάρη στον δραστήριο και ρηξικέλευθο Ιερατ. Προϊστάμενό του Αρχιμ. Βενέδικτο Παπαδόπουλο και τους άλλους Ιερείς του, ανήκει σε αυτές τις δραστήριες ενορίες που μας καταπλήσσουν κάθε φορά με το σπουδαίο έργο που επιτελούν. Και το έργο αυτό το επιτελούν μόνες τους, χωρίς την παραμικρή βοήθεια από την Αρχιεπισκοπή. Η Αρχιεπισκοπή ενδιαφέρεται να εισπράξει την τριμηνία και τις άλλες οικονομικές υποχρεώσεις των ενοριών και πέραν τούτου ουδέν.Δεν είναι τυχαίο πως την ίδια ημέρα , την Δ Κυριακή των Νηστειών, υπήρχαν κι άλλες εκδηλώσεις από άλλους ναούς και η Αρχιεπισκοπή δεν έστειλε πουθενά εκπρόσωπο. Αδιάφορη για το έργο των ενοριών της οι οποίες δίνουν τη μάχη για να συγκεντρώσουν τα “χαράτσια” που τους επιβάλλει.

Η σπουδαία αυτή εκδήλωση, οργανώθηκε την Δ ´ Κυριακή των Νηστειών με μία μεγάλη συναυλία Βυζαντινής Μουσικής, από τον Σύλλογο Ιεροψαλτών Θηβών “Ο Ευαγγελιστής Λουκάς” . Επίσημος καλεσμένο ήταν ο Άρχοντας Υμνωδός της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Γεώργιο Χατζηχρόνογλου.Η χορωδία απέδωσε ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος κατά τρόπο μοναδικό και ανεπανάληπτο. Ο λαός του Θεού που είχε κατακλύσει τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, μία ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας, τίμησε την χορωδία με την θρησκευτική ευλάβεια που παρακολούθησε την εκδήλωση!Η κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν ο Αρχιμ. Βενέδικτος κάλεσε στο βήμα τον Άρχοντα Γεώργιο Χατζηχρόνογλου για να τον τιμήσει με την Εικόνα του Αγίου Γεωργίου, προστάτη και εφόρου του και εκείνος ανταπέδωσε την τιμή αυτή, αποδίδοντας με μοναδικό τρόπο. Είπε δύο άσματα και έναν ύμνο που συγκλόνισε τους παρευρισκομένους. Χειροκροτούσαν όρθιοι τον μεγάλο δάσκαλο και με δάκρυα στα μάτια. Ο Κ. Χατζηχρόνογλου απέδωσε τα εξής:
• Του Βοσπόρου τα Αγιονέρι
• Εξέδυσαν τα ιμάτιά μου
• Σαν τα μάρμαρα της Πόλης

Οπως είπε, εμπνεύσθηκε για να πεί αυτά τα σχετικά με την Πόλη τραγούδια από την παρουσία του Εκπροσώπου του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Και ναι ο Πατριάρχης που εκλήθη τιμητικώς σε αυτή την εκδήλωση έννοιωσε την ανάγκη να αποστείλει από την άλλη πλευρά της πάλαι ποτέ Μεγάλης Ρωμιοσύνης τον εκπρόσωπό του για να τιμήσει την προσπάθεια του ναού. Και έστειλε τον Αρχιμ. Ευγένιο Κανάκη .

Η Αρχιεπισκοπή μολονότι εκλήθη και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Πρωτοσύγκελλος π. Συμεών Βολιώτης , όχι μόνο έλαμψαν δια της απουσίας τους, αλλά δεν έννοιωσαν την ανάγκη να στείλουν έναν εκπρόσωπο ή έστω ένα μήνυμα. Είναι βλέπεται απασχολημένοι με το ….ποιμαντικό έργο τους, που δεν τους επιτρέπει να ασχολούνται με τέτοια δευτερεύοντα θέματα!

Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Αρχιμ. Βενέδικτος Παπαδόπουλος, ευχαρίστησε τον παρόντα Εκπρόσωπο του Οικουμενικού π. Ευγένιο, αλλά και τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο που με τον ευγενικό χαρακτήρα του μας δείχνει πόσο πολύ μας σκέφτεται και φροντίζει να είναι” ωσί παρών” κοντά μας . Επίσης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη χορωδία για την μουσική πανδαισία που μας χάρισε και ανέδειξε την παρουσία τριών μικρών παιδιών, 10 περίπου ετών,που συμμετείχαν στην χορωδία.

<< Οσο υπάρχουν παιδιά με αυτό τον θείο ζήλο, δεν έχουμε να ανησυχούμε για το αύριο! Θα περάσουν και αυτά τα δύσκολα που ζούμε σήμερα και θα ζήσουμε καλύτερες ημέρες κάτω από την φιλόστοργη αγκαλιά του Θεού. Και αυτά εδώ τα μικρά παιδιά που μου θυμίζουν το δικό μου ξεκίνημα, τα δικά μου μαθητικά χρόνια τότε που προσέγγιζα κι εγώ με δέος το ιερό ψαλτήρι,είναι τα ελπιδοφόρα χελιδόνια μιάς καλύτερης ζωής, ενός καλύτερου αύριο>> τόνισε καταλήγοντας ο π. Βενέδικτος, εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων.