You are currently viewing Δεν μπορούν πέντε-έξι Ιεράρχες, να μιλήσουν έξω από τα δόντια,όπως έκανε ο Σεβ.Κοζάνης Παύλος;

Δεν μπορούν πέντε-έξι Ιεράρχες, να μιλήσουν έξω από τα δόντια,όπως έκανε ο Σεβ.Κοζάνης Παύλος;

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ
Ήταν η ευχάριστη έκπληξη των ημερών το ξέσπασμα–και μάλιστα τρείς απανωτές φορές–του Σεβ.Μητροπολίτη Κοζάνης Παύλου, για αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μας.
Κατάφερε να πεί με πολύ απλά λόγια, στο λαό που ποιμαίνει και κατ´επέκταση σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό, αυτά που πραγματικά σκέφτεται ο κοινός νούς κάθε υγιώς σκεπτομένου ανθρώπου στη χώρα μας, για όσα μας συμβαίνουν τα έξι τελευταία χρόνια.Και πολύ καλά έκανε!

Ήλθε αυτός ο γελοίος– Θεέ μου συγχώρα με- κ. Κουρουμπλής που μας κάνει καί τον θρησκευόμενο, να ζητήσει με επιστολή του από τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την εξουσία που του δίνει η Υπουργική θέση του, να διαθέσουν τα ιδρύματά τους για την φιλοξενία των προσφύγων και κυρίως προσφυγόπουλων! Κι εκεί τελείωσε το καθήκον του!

Όταν πήγε στην Κοζάνη,όμως, για να εποπτεύσει επιτοπίως, δεν μπήκε στον κόπο να έλθει σε επικοινωνία με τον επιχώριο Μητροπολίτη. Τον αγνόησε εμφανώς!
Και ο Μητροπολίτης Κοζάνης Παύλος, έκανε αυτό που έπρεπε να έχουν κάνει όλοι οι Μητροπολίτες που έλαβαν την επιστολή του κ. Κουρουμπλή: τον έβαλε στη θέση του!
Χωρίς ακραίους χαρακτηρισμούς,ή ανεπίτρεπτες ύβρεις ο Μητροπολίτης Παύλος αποκάλυψε την κενότητα της εξουσίας και απογύμνωσε πλήρως τα επιχειρήματα του κυβερνητικού κ.Κουρουμπλή.

Κι όταν ο εν λόγω κύριος, τόλμησε να ξεστομίσει το ” ουαί υμίν Φαρισαίοι υποκριταί”(sic)– ποιός παρακαλώ(;): ο Κουρουμπλής της …αξιόπιστης πρώτης φοράς Αριστερά –τότε ο Σεβ. Κοζάνης δεν δίστασε να καταγγείλει τον Υπουργό για τα ψεύδη του, για τα έωλα επιχείρήματά του και να τον βάλλει στη θέση του.
Και δεν έμεινε μόνο σε αυτόν! Περιέλαβε και τις τοπικές αρχές της Κοζάνης– Περιφερειάρχη, βουλευτές του νομού κλπ-μη φοβούμενος οτι μπορεί να γίνει και δυσάρεστος,σε μία μερίδα της τοπικής κοινωνίας! Και να αγιάσει το στόμα του!

Επιτέλους, κάποιος Ιεράρχης μίλησε χωρίς να φοβηθεί το κόστος!
Κάποιος Ιεράρχης τόλμησε να πεί τα πράγματα με το όνομά τους.
Κάποιος Αρχιερέας αυτής της πολύπαθης Εκκλησίας– που ευρίσκεται κάποιες φορές σε φάση χειμέριας νάρκης– έσωσε το κύρος της στα μάτια του δοκιμαζόμενου λαού μας, χωρίς να προκαλέσει , χωρίς να χρειασθεί να ..καταραστεί,ή να αφορίσει!

Γιατί η Εκκλησία και ασφαλώς οι πνευματικοί μας Ταγοί, δεν είναι εισαγγελείς των ψυχών και των πράξεών μας! Ανθρωποι είναι και αυτοί, με ελαττώματα και αμαρτίες, αλλά έχουν επιφορτιστεί μέσω της Αποστολικής διαδοχής που έλαβαν δια του Μυστηρίου της εις Επίσκοπον χειροτονίας τους, το ιερό και ξεχωριστό καθήκον της αφυπνίσεως των συνειδήσεών μας, για να σώσουμε τις ψυχές μας,μήπως και δούμε, όταν έλθει η ώρα μας,την πόρτα του Παραδείσου.

Αλλά αναρωτιέμαι με τον κοινό νού που θεωρώ ότι διαθέτω: το παράδειγμα του Σεβ. Κοζάνης Παύλου, δεν θα μπορούσαν να το ακολουθήσουν κι άλλοι Αρχιερείς; Έστω πέντε- έξι!
Αρκετοί θα ήταν για να καταφέρουν να αλλάξουν τα πράγματα και να βοηθήσουν την Εκκλησία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λάβει τη θέση που της αρμόζει στην κοινωνία μας. Η Εκκλησία δεν είναι ένα σωματείο ή ένας σύλλογος, αλλά ένας Θεοίδρυτος οργανισμός και παρά το γεγονός οτι έχουν εισχωρήσει σε αυτήν και άνθρωποι κακής ποιότητας εξακολουθεί και παραμένει ζωντανός φωτοδότης και ζωοδότης, 2016 ολόκληρα χρόνια τώρα! Και η Εκκλησία δικαιούται να έχει φωνή και να παίρνει θέση πάνω σε κρίσιμα θέματα της ζωής του ανθρώπου. Αυτό έκανε πάντα. Και αυτό πρέπει να συνεχίσει να κάνει. Ο Άγιος Παίσιος έλεγε το ανεπανάληπτο: ” Γιαυτό εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, χτυπάμε τις καμπάνες των Εκκλησιών μας! Για να δείξουμε οτι η Εκκλησία μας έχει φωνή και για να μην το ξεχνάμε κι εμείς οι ίδιοι”. Αλλά δυστυχώς το ξεχάσαμε εξαιτίας του κρατισμού που μας έχει καταλάβει και της αρρωστημένης άποψης να μην ενοχλούμε, δήθεν, τους πολιτικούς. Ναι, να μην τους ενοχλούμε αλλά και να μην ενοχλούν κι αυτοί την Εκκλησία. Αλλά κάθε άλλο παρά αυτό γίνεται.
Ας κατανοήσουμε οτι οι μέρες που ζούμε είναι κρίσιμες!
Και πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας!
Αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας είναι πρωτοφανή. Και αυτά που θα ακολουθήσουν θα μας ρημάξουν!
Είμαστε σε εμπόλεμη φάση!Όσα ζεί σήμερα η Ελλάδα και ο λαός μας, τα ξαναπέρασε ενδεχομένως, τηρουμένων των αναλογιών, στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Αλλά τότε “όλα τάσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά”. Σήμερα αυτά που γίνονται εις βάρος της πατρίδας μας και του λαού μας γίνονται κατά τρόπο ύπουλο από τις μεγάλες και πάλι δυνάμεις των ισχυρών εταίρων μα, που μας παίζουν για μία ακόμη φορά, στα ζάρια της διεθνούς διπλωματίας.
Άγιοι Αρχιερείς, οι καιροί ού μενετοί!
Μη φοβάστε τους νενέκους που μας κυβερνούν! Βγείτε και μιλείστε στο λαό μας καθαρά! Ο Σεβ. Κοζάνης Παύλος έκανε την αρχή και ξέπλυνε την ντροπή της σιωπής που έχει φωλιάσει στους κόλπους της Εκκλησίας μας!
Συνεχίστε αυτή την τακτική!
Υπερασπιστείτε την Εκκλησία μας και το έργο της, με φωνή διαμαρτυρίας όπου αδικείται και όχι με συμφωνία άνευ όρων για όλα! Αυτό μόνο ντροπή θα επιφέρει! Και τότε θα σας κρίνουν” οι νεκροί και οι αγέννητοι”. Αυτοί που σας παρέδωσαν μία Εκκλησία ισχυρή και δυνατή με φωνή ζώσα! Αλλά και αυτοί που δεν γεννήθηκαν ακόμη και θα τους παραδώσετε εσείς καμμένη γή! Αυτό θέλετε;; Ό μη γένοιτο!

Υ.Γ. Θέλω να σας δώσω μία οφειλόμενη εξήγηση: γράφω όλα αυτά για τον Μητροπολίτη Κοζάνης Παύλο, χωρίς να συνδέομαι ιδιαιτέρως μαζί του. Γνωρίζω τον Ιεράρχη από τα χρόνια που υπηρετούσε στην Μητρόπολη Καλαβρύτων αλλά και στη συνέχεια όταν μετέβη Νέα Υόρκη( τότε έκανα εγώ το μεταπτυχιακό μου εκεί). Πέραν τούτου ουδέν. Αρκεί να σας πώ κάτι ακόμη εν κατακλείδι: όταν εξέδωσα το βιβλίο μου ” Ο Χριστόδουλός μας”,ρώτησα τον Σεβ. Κοζάνης αν ενδιαφέρετε να πάρει κάποια αντίτυπα για την Μητρόπολή του. Και ακόμη περιμένω να μου …απαντήσει! Και να σκεφτείτε οτι ο εν λόγω Ιεράρχης είναι εκλογή και χειροτονία του Χριστόδουλου. Ωστόσο αυτό δεν με εμποδίζει σήμερα να μιλήσω με αυτό τον τρόπο και να πώ αυτά που πραγματικά νοιώθω για το θάρρος που επέδειξε και έβαλε τον κ.Κουρουμπλή στη θέση του! Και του εύχομαι πραγματικά να αντιμετωπίζει πάντα με τον τρόπο που τους αξίζει τους λογής…Κουρουμπλήδες, έστω και αν γνωρίζει οτι έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης!