You are currently viewing Η μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού στην Ι.Μ.Λαγκαδά

Η μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού στην Ι.Μ.Λαγκαδά

Η μεγάλη  εορτή της «Πίστεως και της Ελευθερίας» ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, εορτάσθηκε με την δέουσα λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, εις τον περικαλλή Ιερό Ναό της Παναγίας και των  Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου Περιβολακίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος και ομίλησε επικαίρος αναφερόμενος στην σημασία της εορτής.

Το πρωί της μεγάλης αυτής ημέρας για την Ορθοδοξία και την Πατρίδα μας, τελέσθηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και εν συνεχεία η επίσημος Δοξολογία επί τη ευκαιρία της απελευθερώσεως εκ Οθωμανικού Ζυγού το 1821.

Στον κατάμεστο από πλήθος Πιστών Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως του Λαγκαδά, παρέστησαν μεταξύ των άλλων οι Βουλευτές των Αν.Ελλ. κ. Γεώργιος Λαζαρίδης, του Ποταμιού κα. Αικατερίνη Μάρκου, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιπροσωπείες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως του Δήμου Λαγκαδά καθώς και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της επαρχίας ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και τα διακριτικά τους Λάβαρα ανά χείρας, τίμησαν και αυτοί με τον δικό τους τρόπο τους προγόνους μας, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδος.

Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαιδεύσεως κα. Αικατερίνη Καραποστόλου, η οποία και απέδωσε πλήρως το νόημα της σημερινής διπλής εορτής, δίδοντας μία αρίστη περιγραφή των δεδομένων που είναι παρόμοια με εκείνα που και σήμερα η Πατρίδα μας διέρχεται

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, στην σύντομη προσλαλιά του και αφού συνεχάρη την ομιλήτρια για τον μεστό λόγο της, τόνισε ότι είναι πολλή σημαντικό να καταλάβουμε ότι σήμερα ότι Ελληνικό  Γένος κρατήθηκε γερό και δυνατό, γιατί είχε στον πυρήνα του, αυτό που λέγεται Ορθόδοξη Πίστη, Βίωμα και Παράδοση.

Με την δύναμη της Πίστεως μπορούμε και σήμερα να μεγαλουργήσουμε και να διέλθουμε όλες τις δυσκολίες, διατηρώντας την πνευματική μας ανεξαρτησία.

Ο Ελληνισμός υπήρξε πάντοτε Οικουμενικό μέγεθος έχοντας καταλυτικό και σημαντικό ρόλο στην παγκόσμιο ιστορία. Η μικρή σε έκταση αλλά μεγάλη στο Πνεύμα Ελλάδα, ανέτρεψε πολλές φορές τα δεδομένα της ιστορίας προς όφελος των Εθνών και της ανθρωπότητας.

Ας ευχηθούμε και σήμερα να το πράξει με σταθερά την Πίστη στον Έναν και Αληθινό Θεό και σύμμαχο την Παναγία μας, που ως Υπέρμαχος Στρατηγός σκεπάζει και φυλάει την Πατρίδα μας.

Καταλήγοντας  προέτρεψε όλους τους παρισταμένους με μία φωνή να ψάλλουν τον Εθνικό μας Ύμνο, συγχαίροντας τους για την παρουσία τους στις εόρτιες Εθνικές εκδηλώσεις.

Ακολούθησε η κατάθεση Στεφάνων στον χώρο του Ηρώου της Πόλεως  και η καθιερωμένη παρέλαση  με αντιπροσωπείες τμημάτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως, αντιπροσωπειών των Τοπικών Κοινοτήτων, των Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων όλης της επαρχίας του Λαγκαδά.