Κορωνείας Παντελεήμων: «Ποιός είναι πραγματικά Ορθόδοξος; Αυτός που μένει ενσωματωμένος στην Εκκλησία»

Κορωνείας Παντελεήμων: «Ποιός είναι πραγματικά Ορθόδοξος; Αυτός που μένει ενσωματωμένος στην Εκκλησία»

ην Κυριακή της Ορθοδοξίας, κατά την οποία συνεορτάζεται και η Σύναξις των Φθιωτών Αγίων, ο ευρισκόμενος στη Λαμία, κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Μητροπολίτου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, χοροστάτησε στον Όρθρο και λειτούργησε στον Ι. Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμονος (Πατριαρχείου Αλεξανδρείας).

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κορωνείας έθεσε το ερώτημα: Γιατί η Εκκλησία έδωσε τόση σημασία στην νίκη των εικόνων. Η απάντηση, είπε, είναι απλή. Εφόσον ο Χριστός ενανθρώπισε, άρα μπορούμε να απεικονίζουμε την ανθρώπινη μορφή Του. Αλλιώς αμφισβητείται η πραγματικότητα της Ενανθρωπίσεως και καταρρέει όλο το οικοδόμημα της Εκκλησίας. Εικονίζουμε, λοιπόν, την ανθρώπινη φύση του Χριστού, ο οποίος είναι «εικών του Θεού του αοράτου» (Κολοσσαείς α, 15). Και εικονίζουμε και τους Αγίους, που, ως άνθρωποι, έχουν μορφή ανθρώπινη, αλλά και είναι εικόνες της Εικόνος του Θεού δηλ. του Χριστού. Και βεβαίως «η τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει». Σήμερα, μάλιστα, εδώ, συνέχισε ο Σεβ. Κορωνείας, έχουμε και τα χαριτόβρυτα Ι. Λείψανα των Φθιωτών Αγίων. Αυτοί έγιναν, εν ζωή, κατοικητήρια του Αγ. Πνεύματος και μέχρι σήμερα μας φωτίζουν, μας εμπνέουν και μοιράζονται μαζί μας την προσωπική τους κοινωνία με τον Χριστό.

Το δεύτερο ερώτημα που έθεσε ο Μητροπολίτης Κορωνείας είναι: Πώς ανεδείχθησαν οι Άγιοι; Ή, για να συσχετίσουμε το ερώτημα με την ημέρα, ποιός είναι πραγματικά Ορθόδοξος. Απάντηση: Αυτός που μένει ενσωματωμένος στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία. Αυτός που βιώνει τα τρία ρήματα του Συμβόλου της Πίστεως δηλ. που «πιστεύει», «ομολογεί» με την ζωή του και «προσδοκά» αυτά που διδάσκει η Εκκλησία. Αυτό πραγματοποίησαν και εσάρκωσαν και εβίωσαν, είπε ο Σεβασμιώτατος οι Άγιοι, που τιμάμε σήμερα. Και επισφράγισε το κήρυγμά του με τη φράση του Ι. Χρυσοστόμου: «Διατηρώμεν των δογμάτων την ακρίβειαν και πολιτείαν αξίαν επιδειξώμεθα, ίνα και των αιωνίων τύχωμεν αγαθών». Αυτά που προγευόμενοι απολαμβάνουν οι τιμώμενοι σήμερα Άγιοι, οι οποίοι είθε να είναι προστάτες όλων μας και πρεσβευτές μας προς τον Θεόν, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας.

Ακολούθησε η Λιτάνευση των Ι. Εικόνων κατά την τάξιν. Τέλος προ του «Δι’ ευχών» ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος παρουσίασε με θερμούς λόγους τους προσκεκλημένους Αρχιερείς. Αλλά και ο Μητροπολίτης Κορωνείας ευχαρίστησε τον Άγιο Φθιώτιδος, που κοσμεί την Ιεραρχία μας, όπως είπε, και τον οποίο εγνώριζε από λαϊκόν, που έκτοτε ήταν ένας ευσεβής και πολλά υποσχόμενος νέος και επαίνεσε το πολύπλευρο έργο του.