You are currently viewing Για το prestige της Ελλάδος, η Πανορθόδοξη στην Κρήτη!

Για το prestige της Ελλάδος, η Πανορθόδοξη στην Κρήτη!

Του Αρχιμ. Βενεδίκτου Παπαδοπούλου

 

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της με την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεωργίου.
Ωστόσο μετ´εκπλήξεως και περισσής θλίψεως διαβάσαμε άρθρο σχετικό με τα παρασκήνια της Συνόδου,στο οποίο, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται δήλωση Ιεράρχη των Νέων Χωρών, καταφρονούσα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την μέλλουσα Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης.

Η αναφορά έχει ως εξής: Ο Ιεράρχης των Νέων Χωρών, παρά την αγάπη που δείχνει στο Πατριαρχείο, δε μάσησε τα λόγια του: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος γίνεται μόνο και μόνο για το προσωπικό πρεστίζ του Οικουμενικού Πατριάρχη». Και αν όντως ο εν λόγω Ιεράρχης των Νέων Χωρών δεν …μασάει τα λόγια του, γιατί δεν βγαίνει να πεί με παρρησία και θάρρος τη γνώμη του και κρύβεται πίσω από την ασφάλεια της ανωνυμίας, εκθέτοντας με αυτό τον τρόπο όλους τους Ιεράρχες των Νέων Χωρών;

Η δήλωσή του είναι ευθεία επίθεση στον Οικουμενικό Πατριάρχη,καταφρόνηση του προσώπου του Πατριάρχη του Γένους,απαξίωση του θεσμού του Προκαθημένου του μαρτυρικού Θρόνου της Κωνστανρινουπόλεως, που αποτελεί το σεπτό κέντρο της Ορθοδοξίας αλλά και προσβολή όλων των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών που οργάνωσαν και θα συμμετάσχουν στην ιστορική αυτή Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης.

Ο Ιεράρχης των Νέων Χωρών λησμόνησε πως οι αποφάσεις της προπαρασκευαστικής Συνόδου στη Γενεύη, ελήφθησαν από όλους τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών δημοκρατικά και άπαντες συνυπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν, συμπεριλαμβανομένου και του Σεβ. Ηλείας Γερμανού, εν τω προσώπω του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, αλλά πιο πολύ λησμονεί ότι οι αποφάσεις της Εκκλησίας εν Συνόδω, λαμβάνονται εν Αγίω πνεύματι. Μην ξεχάσουμε και την ορθόδοξη θεολογία που σπουδάσαμε εξαιτίας της κακής προαίρεσης κάποιων ή του επαρχιωτικού κομπλεξισμού που κατευθύνει τις αποφάσεις τους. Η επιλογή και μόνον του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να γίνει η Μεγάλη Σύνοδος στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη και όχι σε κάποια Ευρωπαϊκή πόλη , ανεβάζει την αίγλη και το prestige της Ελλάδας. Η Ελλάδα κερδίζει από αυτή την επιλογή και δυστυχώς κάποιοι κάνουν οτι δεν το καταλαβαίνουν!
Κάθε επίθεση στο πρόσωπο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι επίθεση στο Γένος των Ελλήνων. Η όποια απαξίωση του προσώπου του αποτελεί δυναμίτη στα θεμέλια του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Είναι σαν να πριονίζεις τα πόδια της καρέκλας που κάθεσαι. Προσβολή του πατριάρχη των αλησμόνητων πατρίδων μας, των εστιών των προγόνων μας και της αιματοβαμμένης ιστορίας μας.Απεμπολούμε τα δικαιώματά μας και τα πατρογονικά εδάφη μας,χτυπώντας τον πάλαι και αείποτε Ποιμενάρχη του γένους μας. Φεύγοντας οι Έλληνες πρόσφυγες από την κατακρεουργημένη Πόλη το 1453 αλλά και από τη Σμύρνη το 1922, έπαιρναν μαζί τους τις εικόνες τους και τα ιερά σκεύη, τα ιερά άμφια και ό,τι ιερό, για να το σώσουν από τη βεβήλωση και τη λεηλασία. Άφησαν πίσω όμως, τον Οικουμενικό Πατριάρχη,τον Πατριάρχη των Ελλήνων, για να φυλάσσει θερμοπύλες και να στέκει στους αιώνες βακτηρία και υποστηριγμός των εναπομεινάντων Ελλήνων της κατειλλημένης πατρίδας μας. Αυτός ο Πατριάρχης που σήμερα εμείς αμφισβητούμε και χτυπάμε,είναι ο Πατριάρχης διάδοχος των Πατριαρχών που προστάτευσαν το τραυματισμένο Γένος στους χαλεπούς αιώνες. Είναι ο Πατριάρχης που διέσωσε από τη σφαγή το ποίμνιό του αλλά απηγχονίσθη ο ίδιος στην κεντρική θύρα των Πατριαρχείων από την “Υψηλή Πύλη”. Είναι ο πατριάρχης διάδοχος ενός Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου,που δεν δίστασε να πάει κόντρα στους αθέους κρατούντες για το “σύμφωνο συμβίωσης” της εποχής του,αλλά και ενός Αγίου Γρηγορίου Θεολόγου,αετού της θεολογίας. Είναι ο πατριάρχης που στέκει στο Φανάρι για να θυμίζει ότι εκεί ήταν και είναι Ελληνικά εδάφη, εντελώς Ρωμέικα και διαλαλεί το ένδοξο παρελθόν τους . Είναι ο Πατριάρχης που υπομένει υπό τον Τουρκικό ζυγό και παλεύει για την Αγιά-Σοφιά και τη σχολή της Χάλκης. Είναι ο Πατριάρχης που δεν απολείπει σε κανένα κείμενό του να αναφέρεται στην προστασία του περιβάλλοντος και την αξία προστασίας της φύσης ως δημιουργίας Του Θεού,όπως και στον τελευταίο κατηχητήριο λόγο του για την επερχόμενη μεγάλη τεσσαρακοστή. Ας μην αυτοπυροβολούμε, λοιπόν, άλλο την κεφαλή μας,γιατί όλη αυτή συμπεριφορά παραπέμπει στον άσωτο υιό ,που πήρε το 1850 το μερίδιό του και έφυγε μακριά από την πατρική εστία με τη γνωστή κατάληξη στα ξυλοκέρατα.
Ας ευχηθούμε η προσβλητική αυτή αναφορά στο πρόσωπο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου από Ιεράρχη των Νέων Χωρών,ο οποίος έχει την πνευματική του αναφορά στον πατέρα και Δεσπότη, Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως ,να μην είναι το στάδιο με τα ξυλοκέρατα. Ενθαρρυντικό για όλους μας ότι παρά τα όσα κατα καιρούς γράφονται και λέγονται εναντίον του από αποπειρώμενους αυτόχειρες,ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στέκει στο Ρωμέικο Φανάρι με μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους μας,για κάθε επισκέπτη,αγαπητικός και ευγενής.Στέκει εκεί για να θυμίζει τη γαλακτοτροφούσα μητέρα εκκλησία που έδωσε το αυτοκέφαλο και τις ευεργεσίες και θα θύσει το μόσχο το σιτευτό όταν το παιδί καταπέσει στα ξυλοκέρατα.