You are currently viewing Μοζαμβίκης Χρυσόστομος: «Υπόσχομαι να αφιερώσω την διακονία μου στον ευλογημένο λαό της Μοζαμβίκης»

Μοζαμβίκης Χρυσόστομος: «Υπόσχομαι να αφιερώσω την διακονία μου στον ευλογημένο λαό της Μοζαμβίκης»

Επιβατήριος λόγος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Χρυσοστόμου
28 Φεβρουαρίου 2016

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννη. Εκπρόσωπε της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β’
Eκπρόσωπε της Αγίας Έδρας Καρδινάλιε κ. Edgar Pena Parã
Εξοχώτατε κύριε πρέσβη της Αιγύπτου κ. Karim Sharaf
Eξοχώτατε κύριε πρέσβη της Ρωσίας κ. Αndrey Kemarsky
Αξιότιμε Πρόξενε της Ελλάδος κύριε Γεράσιμε Μαρκέτο
Αξιότιμε εκπρόσωπε της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στο Maputo κ. Στέργιε Βαρβαρούση
Αξιότιμη Αρχοντισσα των Εκκλησιών κ. Μαρίνα Τσικλάκη
Εκπρόσωποι των δογμάτων και εκκλησιών

Σεβαστοί Πατέρες
Περιούσιε λαέ του Θεού ευλογημένε.

Την ιερά τούτη ώρα της ενθρονίσεώς μου ως επισκόπου στην ευλογημένη αυτή γωνιά της Αφρικανικής ηπείρου, την οποία ο Μακαριώτατος Πατράρχης κ. Θεόδωρος Β´, και η περί Αυτόν Σύνοδος της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων μου εμπιστεύθηκε να ποιμάνω πνευματικώς, βαθιά συγκίνηση δονεί την ψυχή μου και βαρύ το χρέος αισθάνομαι, εγώ ο ταπεινός εργάτης του αγρού του Κυρίου.

Κύριος και πρωταρχικός σκοπός της νέας διακονίας μου στην θεόσοστο επισκοπή Μοζαμβίκης, Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννη, θα γίνει η συνέχιση της πνευματικής παρακαταθήκης που άφησε η εξάχρονη διακονία σας,
μέσα από το κήρυγμα του ευαγγελικού λόγου με πνεύμα ιερασποστολικής αφοσίωσης και αγάπης.

Η ιεραποστολή, την οποία ο Μακαριώτατος και η Σεπτή συν Αυτόν Ιεραρχία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ενστερνήθηκε, εδράζεται στον λόγο του ευαγγελίου. Τούτο δεν αποτελεί όρο κενό. Είναι η διαρκής και αδιάλειπτη παρουσία του Χριστού στην πορεία της ζωής των ανθρώπων εδώ στην Αφρική , από τον πρώτο έως και τον τελευταίο. Γι αυτό και παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα που αναφύονται καθημερινά, τα αποτελέσματα είναι χειροπιαστά και τα μηνύματα πάντοτε ελπιδοφόρα, αφού ακριβώς στον λόγο του Χριστού βρίσκεται η απαρχή του ιεραποστολικού χαρακτήρα της εκκλησίας μας, έτσι όπως αυτός μας παρεδόθει μέσα από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο {Πορευθέντες ουν μαθητεύσατε πάντα τα Έθνη βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρος και του Υιου και του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντες αυτούς τηρείν πάντα όσα ενετειλάμην υμίν.)

Όπως πολλές φορές έχει τονισθεί, όταν αναφερόμαστε στην ιεραποστολή, ομιλούμε ουσιαστικά περί της θυσιαστικής αγάπης, που είναι έργο μαρτυρικό, έργο πλήρης αφοσίωσης στην μαρτυρία Χριστού. Χωρίς υπεκφυγές και αλλοιώσεις.Όπως έχει πει και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος ο Β’ (Ο Ιεραπόστολος προσφέρει τα πάντα, γίνεται ολοκαύτωμα και θυσία της φιλανθρωπίας στον ιερό βωμό της φιλανθρωπίας για τον ταπεινό κάτοικο της Αφρικής, στην ψυχή του οποίου γεννάται η πεποίθηση οτι γι αυτόν υπάρχει πλέον ένας Θεός και ένας άνθρωπος, ο Ιεραπόστολος, συμμερίζεται την ένδεια και την αγωνία του να συμπάσχει προκειμένου να του προσφέρει αυτά τα πολύτιμα υλικά αγαθά που ο ανεπτυγμένος κόσμος θεωρεί αυτονόητα για τον καθένα. Έτσι επεκτείνεται στους αιώνες, στο χώρο και στον χρόνο, το αποστολικό λειτούργημα και αποκαλύπτεται ο Θεός της αγάπης προς όλους τους λαούς.)

Το Πατριαρχείο υπήρξε πάντοτε ο θεματοφύλακας των παραδόσεων της εκκλησίας μας στην Αφρικανική ήπειρο. Με αυτή την παρακαταθήκη υπόσχομαι να αφιερώσω την διακονία μου σε τούτο τον ευλογημένο λαό της Μοζαμβίκης και να του προσφέρω την αγάπη και την αμέριστη συμπαράστασή μου μέσα από την διαρκή συμμετοχή των ευχαριστιακών συνάξεων και την ανύστακτη φροντίδα τόσο των πνευματικών όσο και των κοινωνικών αναγκών του ποιμνίου μου.

Κατά την εύσημο τούτη ημέρα η μνήμη μου επιστρέφει για μια ακόμη φορά στους κεκοιμημένους γονείς μου, τους οποίους πάντοτε θα ευγνωμονώ και θα μνημονεύω στις προσευχές μου. Το ίδιο ισχύει και για το μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος Δαμασκηνό, ο οποίος με χειροτόνησε σε διάκονο και πρεσβύτερο.

Από αυτήν την θέση, επιτρέψετέ μου Σεβασμιώτατε, να εκφράσω την αφοσίωσή μου στο πρόσωπο του Πατριάρχη μας κ. Θεοδώρου και την ευγνωμοσύνη μου για την χειροτονία μου κατ αρχάς ως Επισκόπου Βερενίκης καθώς και την εκλογή και την σημερινή ενθρόνησή μου ως Επαρχιούχου Επισκόπου Μοζαμβίκης.

Ευχαριστώ κι εσάς προσωπικώς Σεβασμιώτατε Άγιε Αδελφέ για την παρουσία σας εδώ σήμερα και για όσα φροντίσατε γι αυτή την ευλογημένη ώρα. Σας διαβεβαιώ ότι θα ακολουθήσω τα ευδιάκριτα ίχνη της εως τώρα διακονία σας στην Μοζαμβίκη με ευλάβεια και αγάπη. Σας εύχομαι καλή δύναμη στην καινούργια αποστολή σας. Ο Θεός να σας σκέπει και να σας ευλογεί.

Ευχαριστώ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Περιστερίου για την αγάπη και την ηθική ενίσχυση στο πρόσωπό μου καθώς και άπαντες τους Μητροπολίτες του Αλεξανδρινού θρόνου για την τιμή που μου έκαναν εκλέγοντάς με Επίσκοπο Μοζαμβίκης. Ιδιαιτέρως εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στον Γέροντα Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ καθως και στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Νήφωνα για την στήριξή τους.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας τον ιεράρχη της ιδιαιτέρας μου πατρίδος , Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο, δια την αμέριστη πατρική αγάπη και στήριξη προς το πρόσωπό μου, αλλά και στην διακονία μου εδώ στην Ιερα Επισκοπή Μοζαμβίκης.

Δέσποτε Κύριε Ιησου Χριστέ, ο μονογενής Υιός και Λόγος του Ουρανιού Πατρός ο καταξιώσας εμέ τον ταπεινό και αμαρτωλό να ανέλθω στο μέγα τούτο της Αρχιερωσύνης αξίωμα, σοι προσπίπτω, παρακαλώ και δέομαι όπως μη αποστρέψεις το πρόσωπόν σου απ εμού και μη εγκαταλείπεις με πάσας τας ημέρας της ζωής μου.Φωτισόν μου τον νου και την διάνοια να ποιώ το πανάγιο θέλημά Σου, πρεσβείαις του ευαγγελιστού Μάρκου και πάντων σου των Αγίων. Αμήν.