Ο Ιλίου Αθηναγόρας στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου
KODAK Digital Still Camera

Ο Ιλίου Αθηναγόρας στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χθες, Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, στην Κροκίδειο αίθουσα (παραπλεύρως του Επισκοπείου), ακόμα μία προγραμματισμένη συνάντηση πνευματικού καταρτισμού με τον τίτλο «Εις οικοδομήν του Σώματος του Χριστού» της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου.

Ομιλητής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών κ. Αθηναγόρας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα : «Η ποιμαντική της Εκκλησίας για τους μετανάστες-πρόσφυγες».

Ο Σεβασμιώτατος ομιλητής με την ιδιότητα του ως προέδρου της Διοικούσης επιτροπής του «Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό πρόγραμμα προσφύγων της Εκκλησίας της Ελλάδος» μας ενημέρωσε για το φλέγον ζήτημα, των μεταναστών και των προσφύγων που απασχολεί την παγκόσμια κοινή γνώμη και κυρίως την Χώρα μας.

Συγκεκριμένα η Εκκλησία της Ελλάδος, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, διαδραματίζοντας πρωτεύοντα ρόλο, δεν κάνει κοινωνικές και πολιτισμικές διακρίσεις στην συνάντησή της με τους ξένους, αλλά σύμφωνα με την Παύλειο προτροπή «ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Ελλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος …. πάντες γάρ υμείς εις εστέ εν Χριστώ Ιησού», (Γαλ. γ’ ,28) καταρρίπτει το τείχος των φυλετικών και εθνικιστών φραγμών, και του κοινωνικού αποκλεισμού, προσφέροντας τρόφιμα, στέγη, φάρμακα, αγάπη και αλληλεγγύη.

Οι Έλληνες, λαός με μακρά μεταναστευτική εμπειρία, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι και εμείς στο παρελθόν ζήσαμε ανάλογες καταστάσεις και δοκιμασίες, γι’ αυτό σεβόμαστε το ανθρώπινο πρόσωπο, την αξία, την ελευθερία του.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα ευχαρίστησε με θερμούς λόγους ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος για την εμπεριστατωμένη εισήγησή του. Κλείνοντας την συνάντηση, τόνισε πως, η Εκκλησία από την ίδια την φύση και αποστολή Της, έστω και αν κάποιοι ύπουλα υπονομεύουν το έργο Της, οφείλει να είναι κήρυκας της αγάπης και της ανθρωπιάς προς όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από φυλή ή θρησκεία, σύμφωνα και με την προτροπή του ιδρυτή της Τοπικής μας Εκκλησίας Αποστόλου Παύλου «ουκ ένι βάρβαρος ή Σκύθης, δούλος, ελεύθερος, αλλά τα πάντα και εν πάσιν Χριστός» (Κολασ. γ’ 11).