Η λιτανεία της Αγίας Φιλοθέης στο κέντρο της Αθήνας με τον Σύρου Δωρόθεο Β ´

Η λιτανεία της Αγίας Φιλοθέης στο κέντρο της Αθήνας με τον Σύρου Δωρόθεο Β ´

Στο ιερό Παρεκκλήσιο της Παναγίας Γοργοϋπηκόου-Αγίου Ελευθερίου ιερούργησε σήμερα ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄, ο οποίος εν συνεχεία ετέθη επικεφαλής της λιτανείας της φερομένης από Μοναχές των Ιερών Μονών Καρέα και Θεομήτορος Ηλιουπόλεως, τιμίας Λάρνακος και της περιπύστου Εικόνας της Οσίας Φιλοθέης, τελεταρχούντος του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πανοσιολ. Αρχιμ. Συμεών Βολιώτη, ο οποίος και εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β΄, κατά την επάνοδο της λιτανείας, η οποία πλαισιωνόταν από άγημα της Αεροπορίας και της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, στα προπύλαια του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών.

Δεήσεις αναπέμφθηκαν στο ανακαινισθέν σπίτι της Οσίας, το οποίο θα εγκαινιασθεί οσονούπω, και στα προπύλαια του Μητροπολιτικού Ναού, κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόεθεος Β΄ ευχήθηκε για την υγεία, μακροημέρευση και πολυχρόνια Αρχιερατεία του Μακαριωτάτου κ. Ιερωνύμου Β΄ , ειπών χαρακτηριστικά «να ευχηθούμε όλοι ο Μακαριώτατος να ζει και να μακροημερεύει και να πηδαλιουχεί την νοητήν ναυν της Αποστολικής και Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος άριστα, ώς επί μία οκταετία ήδη πράττει, και να την οδηγεί πάντοτε, ανάμεσα από τις δυσκολίες και τα προβλήματα σε ευδίους λιμένας» και τέλος εψάλη ο Πολυχρονισμός του Μακαριωτάτου.

Παρέστησαν ο Διοικητής Τροχαίας Αθηνών κ. Γ, Διαμαντόπουλος, πολιτευτές των Κυκλάδων και των Αθηνών, εκπρόσωποι των Δικαστικών, Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών και του Λιμενικού Σώματος, Πρόεδροι Συλλόγων και Φορέων, η κα Διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών κα Αικατ. Δελλαπόρτα.

Νωρίτερα, στην ομιλία του κατά τη Θεία Λειτουργία, τους ύμνους της οποίας απέδωσε Βυζαντινή Χορωδία, υπό τον Πρωτοψάλτη κ. Απόστολο Παπαδόπουλο, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄, αφού ευχαρίστησε όλους για την υποδοχή και τη φιλοξενία, απευθυνόμενος στους παρισταμένους, ανέφερε χαρακτηριστικά:»… Ας ανατρέξουμε στο παρελθόν, να δούμε την Αγία να κυκλοφορεί σ’ αυτά τα μέρη, όπως και τότε, διδάσκουσα, φωτίζουσα και ανακουφίζουσα, και ας ενστερνισθούμε το μήνυμα της σημερινής ημέρας, όπως, δηλαδή, εκείνη εκάλει κοντά της τους νέους και τις νέες και τις ενίσχυε στα ζοφερά χρόνια της Τουρκοκρατίας, πρέπει και μεις να στηρίξουμε τα παιδιά μας, σε μια άλλη, βέβαια, εποχή, με τα δικά της προβλήματα και δυσκολίες και να τους δώσουμε θάρρος να συνεχίσουν τον αγώνα τους…»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ ιδιαιτέρως συνεκινήθη, όταν κατά την προσκύνηση του ιερού Λειψάνου της Οσίας Φιλοθέης, παρετήρησε ότι εντός της αργυράς και χρυσοποικίλτου Λάρνακος υπήρχαν ο Ηγουμενικός Σταυρός της Αγίας, η Εικόνα της Παναγίας, στην οποία προσηύχετο, ένας Σταυρός ευλογίας από τη Μονή της και μία πυξίδα του 16ου αιώνος, στην οποία αναγράφεται «το μύρον της Αγίας Φιλοθέης, της εν Αθήναις αθλησάσης», απόδειξη και επιβεβαίωση της παραδόσεως, κατά την οποία όταν η Αγία ετάφη εμυρόβλυσε.