Περίεργη κινητικότητα στο Συνοδικό Μέγαρο: αλλαγές γραφείων, ευχές, χρίσματα και συγχαρητήρια κυριαρχούν από χθές!

Περίεργη κινητικότητα στο Συνοδικό Μέγαρο: αλλαγές γραφείων, ευχές, χρίσματα και συγχαρητήρια κυριαρχούν από χθές!

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Όλα δείχνουν πως κάτι μεγάλο ή εντυπωσιακό, πρόκειται να συμβεί εντός των προσεχών ημερών, στο Συνοδικό Μέγαρο στη Μονή Πετράκη και γιαυτό παρατηρείται μία  ιδιαίτερα έντονη κινητικότητα!

Κατ´αρχήν κυκλοφορεί διάχυτη  η πληροφορία οτι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος  έδωσε το περιβόητο “χρίσμα” της υποψηφιότητας για την Μητρόπολη Καρπενησίου, στον Γραμματέα Β ´ της ΔΙΣ αρχιμ. Γεώργιο Ρέμπελο, προερχόμενο από την οικογένεια των Βοιωτών και  πνευματικό ανάστημα του Θηβών Γεωργίου,του γέροντα Τανάγρας Πολυκάρπου αλλά και της  Ιατρού- Αιματολόγου, η οποία έφθασε στην ιερή κορυφή για να δεί τον Γεώργιο ανερχόμενο στο ανώτατο εκκλησιαστικό αξίωμα.

Με την εκλογή αυτή, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος περνά στην δεύτερη γενιά Ιεραρχών από τη Βοιωτία. Δηλαδή αφού εξέλεξε τους πρώτους  επιγόνους του , όπως για παράδειγμα τους  Θηβών Γεώργιο, Κιλκισίου Εμμανουήλ, Αργολίδος Νεκτάριο κ.ά.προχωρά τώρα στην εκλογή της επόμενης  γενιάς κληρικών.
Ο αρχιμ . Γεώργιος Ρέμπελος ανήκει στην  Μητρόπολη Θηβών, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια υπηρετεί ως Β´ Γραμματέας στην ΔΙΣ. Να σημειωθεί οτι όλοι οι άλλοι πατέρες που υπηρετούν στη Σύνοδο είναι όλοι παλαιότεροι του π. Γεωργίου και μάλιστα δύο εξ αυτών, είναι από τα χρόνια του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ ( έχουν 23 και 20 χρόνια στη Σύνοδο) κι ακόμη περιμένουν να τους επιβραβεύσει η Εκκλησία και να τους προαγάγει, όταν άλλοι χωρίς ουσιαστικά αλλά και  τυπικά προσόντα έφυγαν ως Αρχιερείς με ένα μικρό πέρασμα από τη Σύνοδο.

Αλήθεια  τί παράδειγμα δίνει με αυτή την κίνηση ο Αρχιεπίσκοπος όταν προωθεί  τον…χθεσινό και αφήνει να περιμένουν καρτερικά οι υπόλοιποι; Να βλέπαμε οτι ξεχώρισε ο υποψήφιος με τα …”ταλέντα” του, τις επιδόσεις του, τις  πολλές περγαμηνές του, να δικαιολογήσουμε τότε  οτι  κατάφερε και διεμβόλισε την επετηρίδα των υποψηφίων  μία νέα…”φίρμα” της Εκκλησίας, αλλά ο εν λόγω υποψήφιος είναι τόσο   σε πραγματικό- φαινομενικό επίπεδο όσο και στα υπόλοιπα προσόντα μέτριος εως ανύπαρκτος! Έχει όμως, καθώς φαίνεται ισχυρά στηρίγματα του blog των Βοιωτών, αλλά και ανθρώπους–όπως η καθηγήτρια ιατρός– για να τον οδηγήσουν  στα ανώτατα κλιμάκια!

Για την Μητρόπολη Καρπενησίου, εκτός από τον εκλεκτό της αυλής, κινείται  και ο αρχιμ. Σπυρίδων Κατραμάδος , Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής των Τουριστικών Περιηγήσεων. Τον κληρικό αυτό προτιμά ο απερχόμενος Γέρων Καρπενησίου Νικόλαος, ο οποίος τηλεφωνεί στους συνεπισκόπους του και τους εξηγεί τους λόγους που προτιμά τον Σπυρίδωνα. Για την  Μητρόπολη Καρπενησίου, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ισχυροί Αρχιερείς της Βόρειας Ελλάδας–οι Δράμας Παύλος και Νεαπόλεως Βαρνάβας–οι οποίοι επιθυμούν την προαγωγή του αρχιμ. Ιγνάτιου Σάπιου που ανήκει στη Μητρόπολη Φθιώτιδος και είναι εκ των παλαιών Συνοδικών Γραμματέων.    Το βέβαιο είναι οτι μόνον ο Ιγνάτιος θα καταφέρει να ορθοποδήσει η Μητρόπολη με τα τόσα κενά που επχει και τις ελλείψεις  για να λειτουργήσει αποδοτικά για την Εκκλησία και την ευρύτερη περιοχή.

Επίσης ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ζήτησε από τον   Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο,να προωθηθεί στη Μητρόπολη Καρπενησίου ο Ηγούμενος της Μονής  του Μεγάλου Σπηλαίου  και Συνοδικός Γραμματέαα αρχιμ. Ιερώνυμος Κάρμας.

Ασφαλώς ο  Αρχιεπίσκοπος ακολουθώντας την προσφιλή τακτική του, άκουσε όλες τις εισηγήσεις και αφού επέδωσε το “χρίσμα” στον εκλεκτό του ,είπε να δοκιμάσουν και οι υπόλοιποι και όποιος καταφέρει να εκλεγεί θα πεί πως είναι ο εκλεκτός της Ιεραρχίας.

Στο μεταξύ η εκλογή αυτή έδωσε το έναυσμα για μετακινήσεις εντός του Συνοδικού Μεγάρου.

Έτσι στο ενδεχόμενο προαγωγής του Γεωργίου, για την Μητρόπολη Καρπενησίου, στην προβεβλημένη θέση του Γραμματέως Β ´ της ΔΙΣ οι πληροφορίες λένε οτι θα προωθηθεί  ο αρχιμ. Νεκτάριος Παρασκευάκος, που ….”κοιμήθηκε Κεφαλληνίας και ξύπνησε ξανά Γραμματεύς”. Για την  προαγωγή του εν λόγω αρχιμανδρίτη σε καλύτερη θέση, κινείται με κάθε τρόπο, ισχυρός Αρχιερεύς εκ του Αρχιεπισκοπικού περιβάλλοντος, ο οποίος φαίνεται οτι έχει χρεωθεί την ανέλιξή του.

Αν τελικά, όπως λένε οι πληροφορίες μας,  μετακινηθεί αυτός  στη θέση του Γραμματέως Β ´ ,τότε στην εξίσου νευραλγική  θέση που κατέχει σήμερα, θα μετακινηθεί άλλος αρχιμανδρίτης μέσα από τη Σύνοδο.

Το αυτό θα συμβεί αν εκλεγεί Μητροπολίτης Καρπενησίου κάποιος άλλος εκ των υποψηφίων που ακούγονται!
Ισως γιαυτό, όλες αυτές τις ημέρες υπάρχει μία ιδιαίτερη κινητικότητα μέσα στη Σύνοδο,αλλά και πηγαδάκια, διαβουλεύσεις, υποσχέσεις( για το ποιός θα πάρει το γραφείο του άλλου), αλλά και ευχές και συγχαρητήρια  για το “χρίσμα” στον εκλεκτό που το έλαβε και καλή επιτυχία σε όποιον εκ των υπολοίπων υποψηφίων θα τολμήσει να λάβει μέρος σε αυτό τον…” σικέ” αγώνα, κατά τον οποίο ο ένας εκ των υποψηφίων ξεκινά από θέση ισχύος, ενώ  οι άλλοι, δεύτεροι και τρίτοι και καταϊδρωμένοι!

Πάντως αξιολογήσεις των Συνοδικών Γραμματέων, για το ποιοί δουλεύουν και ποιοί …”μας δουλεύουν”, δεν έγινε όπως είχε εξαγγείλει ο Αρχιεπίσκοπος στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου. Ισως γιατί το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης θα αποκάλυπτε οτι οι πλέον ακατάλληλες επιλογές είναι οι επιλογές των τελευταίων ετών!