You are currently viewing Ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στην Ι.Μ.Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)

Ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στην Ι.Μ.Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)

Από την Ι.Μ.Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης

Την Ιερά Μνήμη των Αγίων Μεγάλων Οικουμενικών Διδασκάλων και Ιεραρχών της Εκκλησίας μας, Εφόρων των Ελληνικών Γραμμάτων και της Παιδείας, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τίμησε με την πρέπουσα λαμπρότητα κατά το διήμερο 29-30 Ιανουαρίου 2016, η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και ο Εκκλησιασμός των Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως αλλά και Προσχολικής ηλικίας σε όλους τους Ναούς της Μητροπολιτικής Περιφέρειας, ενώ αξίζει να τονισθεί ότι κατά την διάρκεια του Εκκλησιασμού του Γενικού Λυκείου Λαγκαδά, εις τον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής,  ο χορός των ιεροψαλτών αποτελούνταν μόνο από μαθητές του Λυκείου, οι οποίοι και παρακολουθούν μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής στη Σχολή της Μητροπόλεως.

Την κυριόνυμο ημέρα της εορτής, τελέσθηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, τον οποίο και πλαισίωναν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων και Υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητος, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Πουτούκης και Ιερείς της Μητροπόλεως Λαγκαδά.

Κατά την διάρκεια της Θείας Μυσταγωγίας, παρέστησαν αντιπροσωπείες μαθητών των Σχολείων της πόλεως, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, Δάσκαλοι και Εκπαιδευτικοί, της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως.

Προ της απολύσεως της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ανεγνώσθη υπό του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου, π. Αναστασίου Παρούτογλου, το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος διά την εορτήν των Τριών Ιεραρχών, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε και η Βράβευσις των Αριστούχων Μαθητών,  κατά το απελθόν σχολικόν έτος 2014-2015 της Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως της επαρχίας του Λαγκαδά.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, εδέχθη εις το Επισκοπείο τους Αριστεύσαντες Μαθητές και τις Μαθήτριες καθώς επίσης και τους εκπαιδευτικούς τους, με τους οποίους  είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει, ακούγοντας με σεβασμό και ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις σκέψεις και τις απόψεις τους γύρω από θέματα που τους απασχολούν, ενώ παράλληλα τους απεύθυνε πατρικούς λόγους και νουθεσίες, αναφερόμενος εκτενώς τόσο στις σπουδαίες προσωπικότητες των Τριών αυτών μεγάλων Ιεραρχών αλλά και σε σύγχρονους προβληματισμούς.

Εν συνεχεία προέτρεψε όλα τα παιδιά, τα οποία και αποτελούν το μέλλον του Τόπου και της Πατρίδος μας, να ανατρέξουν και να μελετήσουν το περιεχόμενο του συγγραφικού έργου των σήμερα τιμωμένων Αγίων Πατέρων και μέσα από αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να διαπιστώσουν το μεγαλείο της σκέψης αλλά κυρίως, την επικαιρότητα του λόγου τους, περνώντας ταυτόχρονα αφορμές προβληματισμού  και εσωτερικών αναζητήσεων, του γιατί αυτοί οι σπουδαίοι λόγοι δεν διδάσκονται την σήμερον σήμερα, αλλά υποσκελίζονται από ελάσσονος σημασίας έργα.

Και οι Τρεις μεγάλοι Πατέρες συνέδεσαν Ελληνισμό και Ορθοδοξία, υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, και αυτοί αποτελούν πηγή εμπνεύσεως και φωτεινά παραδείγματα και για τους διδάσκοντες αλλά και για τους διδασκόμενους.

Κάποτε υπήρχαν στα σχολικά εγχειρίδια, κείμενα μέσα από την Σοφία των Πατέρων, τα οποία και έλεγαν πως μπορεί ο άνθρωπος να αντιμετωπίζει τα καθημερινά προβλήματα και τις δοκιμασίες της ζωή του, γενόμενος ταυτόχρονα χρησιμότερος για τον εαυτό του και τους άλλους, αλλά κυρίως δίδασκαν τρόπους για το πως θα βρει κανείς τον σωστό υπαρξιακό προσανατολισμό του, γνωρίζοντας τον Θεό και ζώντας στην διάσταση της Καινής Κτίσεως.

Όταν έχουμε δίπλα μας τέτοια παιδιά με δύναμη σκέψεως και δίψα για μάθηση, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να τα καταδικάζει στις μικρότερες και στερούμενες από οραματισμό θέσεις, εκφράζοντας άλλες σκοπιμότητες και μεθοδεύσεις γύρω από θέματα παιδείας και εξελίξεως των πραγμάτων της Πατρίδος μας, πέρα από αυτές που αποτελούν τις Ιερές Παραδόσεις της Ιστορίας του μεγάλου πολιτισμού της χώρας μας.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα αυτά τα παιδιά να τα απογοητεύσει, ούτε σήμερα που σπουδάζουν, αλλά ούτε και αύριο που θα αναζητήσουν το μέλλον τους, τόνισε με έμφαση καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης.