You are currently viewing Δωρόθεος Β ´:15 χρόνια στο τιμόνι  της Μητρόπολης  Σύρου

Δωρόθεος Β ´:15 χρόνια στο τιμόνι της Μητρόπολης Σύρου

Την συμπλήρωση 15 χρόνων Αρχιερατείας του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ (2001-2016) τίμησε χθές ο Κλήρος και ο Λαός της Σύρου, με πνευματική και καλλιτεχνική εκδήλωση στον περικαλλή Ιερό Ναού του Αγίου Νικόλαου, στην Ερμούπολη.

Στον κατάμεστο Ναό του Αγ. Νικολάου, εγκάρδιους χαιρετισμούς και λόγους αγάπης προς το πρόσωπο του τιμηθέντος Μητροπολίτη, απηὺθησαν οι Επίσκοποι της Καθολικής Εκκλησίας κ. Φραγκίσκος Παπαμανώλης και Πέτρος Στεφάνου, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γεώργιος Λεονταρίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Έπαρχος Μυκόνου κ. Στυλιανός Πρίγκος, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Γεώργιος Μαραγκός, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σύρου Πρωτοπρ. Φλαβιανός Αλμπέσκου, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Μυκόνου Πρωτοπρ. Βασίλειος Τζανιδάκης και ο Ηγούμενος της Ι.Μονής Βρύσης Σίφνου Αρχιμ. Ιωαννίκιος Λαμπρινός.

Την εκδήλωση προλόγισε κατά την έναρξη ο Εφημέριος του Ναού Αρχιμ. Βενέδικτος Φραγκογιάννης, ο οποίος είχε και την όλη ευθύνη της εκδήλωσης, ενώ τον συντονισμό επιμελήθηκε ο Γραμματέας της Μητρόπολης κ. Αλέξανδρος Μαρκουίζος.

Ο Βυζαντινός χορός των Ιεροψαλτών Σύρου έψαλλε ύμνους από τις Καταβασίες της Πεντηκοστής, υπό τη Διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Λουκά Τσούκου.

Η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης άνοιξε την αυλαία της Εκδηλώσεως, παρουσιάζοντας το δεύτερο Φινάλε της Όπερας του Γκαετάνο Ντονιτσέττι Lucia di Lammermoor, και ένα απόσπασμα από το μελόδραμα σε δύο πράξεις του Βιντσέντζο Μπελίνι Λα Νόρμα Βιέννε, υπό τη διεύθυνση της Μαέστρου Αλίς Λαμπάρς, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Θωμάς Συνοδινός, ο οποίος καθήλωσε και συνεκίνησε το ακροατήριο.

Η Θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Άνω Σύρου “Καβάφης”, υπό τη διεύθυνση του κ. Χαραλάμπους Κουλούρα, απήγγειλε και τραγούδησε ποιήματα του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή, αναφερόμενα στην Εκκλησία και την Εκκλησιαστική παράδοση.

Κατά το πέρας της Εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ανεμνήσθη του κατά σάρκα πατέρα του Χρήστου Πολυκανδριώτη, του Πρωτοπρ. Κωνσταντίνου Αντύπα, του αοιδίμου προκατόχου του Δωροθέου Α’ και του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Ευχαρίστησε με εγκάρδιους λόγους τον Αρχιμ. Βενέδικτο για την πρωτοβουλία και την άριστη διοργάνωση της πνευματικής αυτής Εκδήλωσης, τους ομιλήσαντες, τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και τους συμμετέχοντες και, τέλος, τους παρισταμένους και, στο πρόσωπό τους, όλους τους Κληρικούς και Λαϊκούς της Μητροπόλεως για την μακροθυμία τους, όπως είπε, απέναντι στις παραλείψεις του, ζήτησε την προσευχή τους και, όπως χαρακτηριστικά είπε, «όσο ο Θεός επιτρέπει η καρδιά μου να διατηρεί το πυρ της ζωής, θα αγωνίζομαι και θα προσπαθώ για την κατά Θεό προκοπή σας και την ανακούφιση των προβλημάτων σας».

Η Εκδήλωση έκλεισε με δεκαπέντε παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων, που προσέφεραν στο Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ 15 λευκά τριαντάφυλλα, συμβολίζοντας τα 15 χρόνια Ποιμαντορίας και με την προσφορά, από την Ενορία, πηδάλιου πλοίου, με αναγεγραμμένα τα 12 νησιά της Μητροπόλεως.

P1540193

P1540198

P1540218

P1540229

P1540242

P1540243

P1540281

P1540286

P1540307

P1540341

P1540372

P1540394

P1540447