You are currently viewing Χαλκίδος Χρυσόστομος: ”Ο θεσμός της οικογένειας υπέστη έναν ιδεολογικό διωγμό”

Χαλκίδος Χρυσόστομος: ”Ο θεσμός της οικογένειας υπέστη έναν ιδεολογικό διωγμό”

Την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητος Ευβοίας, η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πολυτέκνων Χαλκίδος και Περιχώρων, διοργάνωσε και πραγματοποίησε Εκδήλωση ευλογίας και κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Αγιοβασιλόπιτας του Συλλόγου Πολυτέκνων.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σπυρίδων Ραπτάκης, ο οποίος καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο για την αγάπη και την έμπρακτη στήριξή του προς τις πολύτεκνες οικογένειες, ενώ συγκινημένος θυμήθηκε που ήταν παιδί του κατηχητικού, το οποίο έκανε ο τότε π. Χρυσόστομος Τριανταφύλλου και σημερινός Μητροπολίτης Χαλκίδος, στα παιδιά των Ψαχνών, στη δεκαετία του 1980.

Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος και οι συνοδεύοντες αυτόν Ιερείς, ευλόγησαν την Πρωτοχρονιάτικη Αγιοβασιλόπιτα του Συλλόγου και αμέσως μετά ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος ομίλησε προς όλους τους παρισταμένους με λόγο εποικοδομητικό και καίριο.

Μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του για την εκδήλωση, λέγοντας ότι αποτελεί μια ευκαιρία δοξολογίας του Θεού για τις χαρές και ευλογίες που φέρνουν τα παιδιά στη ζωή των ανθρώπων, ενώ επεσήμανε ότι δεν υπάρχει τίποτε ωραιότερο από την δυνατότητα του ανθρώπου να γίνεται συνδημιουργός του Θεού.

Αναφέρθηκε ακόμη στο διαζύγιο, στην αποφυγή της τεκνογονίας, αλλά και στο έγκλημα, όπως το χαρακτήρισε, των εκτρώσεων, εκφράζοντας την ανησυχία και την θλίψη του για την αύξηση των εκτρώσεων και το χαμήλωμα των ηλικιών σ’ αυτή την επιλογή.

Συνέχισε την ομιλία του λέγοντας πόσο τραγικό είναι να βλέπουμε στατιστικές που μιλούν για την Ελλάδα ως μια γερασμένη Χώρα με σοβαρότατο δημογραφικό πρόβλημα, τονίζοντας ότι κατά τς τελευταίες δεκαετίες ο θεσμός της Οικογένειας υπέστη έναν ιδεολογικό διωγμό και υποβαθμίστηκε ο ρόλος της μητρότητας.

Παράλληλα εξέφρασε την θέση της Εκκλησίας, η οποία ευλογεί τους ανθρώπους που δέχεται στο μυστήριο του γάμου και μάλιστα όχι μόνο την ψυχική ένωσή τους, αλλά και την σωματική, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της αρμόσεως των χειρών των νεονύμφων κατά το Μυστήριο του Γάμου, ενώ με σαφήνεια διακήρυξε ότι η Εκκλησία προσκαλεί τους ανθρώπους να προσέχουν, όχι μόνο την πολυτεκνία, αλλά και την καλλιτεκνία και την ευτεκνία, η οποία είναι, κατά τις ευχές της Εκκλησίας, απόλαυση.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στις σχέσεις της Εκκλησίας και του Έθνους, λέγοντας ότι στον Τόπο μας έχουν μια ιδιαιτερότητα, ενώ αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν σε εποχές που μιλούμε για υπεράσπιση των ιδιαιτεροτήτων, να μην αντιλαμβανόμαστε την ιδιοσυγκρασία αυτού του Τόπου και των ανθρώπων του.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, δήλωσε δημοσίως τον σεβασμό του σε όλες τις οικογένειες. Και τις πολύτεκνες και εκείνες με λίγα παιδιά και εκείνες που δεν έχουν παιδιά.

Είπε ότι ο ίδιος προέρχεται από πτωχή οικογένεια, που παραμένει πτωχή και ξέρει προσωπικά τί σημαίνει φτώχεια και τί σημαίνει αυτό που λέει η Εκκλησία: «ανεχόμενοι αλλήλων», ενώ εξέφρασε και την χαρά για τους Ιερείς του, που παρά τις δυσκολίες επιλέγουν να έχουν πολύτεκνες οικογένειες.

Επεσήμανε, με θερμούς λόγους, την διάθεση συνεργασίας του Συλλόγου Πολυτέκνων και του Προέδρου του κ. Ραπτάκη για την βοήθεια της πολύτεκνης οικογένειας, ενώ προσκάλεσε όλους να συμμετάσχουν σε μια εκστρατεία διαφώτισης στο ότι πέρα από την λογική, υπάρχει και η πίστη, που βοηθά στην δυσκολία και ότι μέσα από τις δυσκολίες, συνειδητοποιούμε περισσότερο το Χέρι του Θεού.

Τέλος, αναφέρθηκε στην Βράβευση, εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως, 27 παιδιών πολυτέκνων οικογενειών, τα οποία αρίστευσαν στα μαθήματα του Σχολείου τους, τονίζοντας ότι είναι πολύ σπουδαίο να μην καταργούνται οι άριστοι, διότι, όπως είπε, όταν καταργείς το αριστείο, χαμηλώνεις τον πήχη της επιτυχίας.

«Πιστεύουμε στην άμιλλα», τόνισε, «αλλά όχι στην καλλιέργεια του φθόνου ή του ανταγωνισμού», επισημαίνοντας, όμως, ότι η βοήθεια της Ιεράς Μητροπόλεως προσφέρεται όχι μόνο στους αρίστους, αλλά σε όλους τους μαθητές και σπουδαστές που έχουν πραγματική ανάγκη, ανεξαρτήτως των επιδόσεών τους.

Αμέσως μετά την ομιλία του Σεβασμιωτάτου, κλήθηκαν τα 27 παιδιά του Συλλόγου, αριστούχοι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου της σχολικής περιόδου 2014-2015, τα οποία βράβευσε η Ιερά Μητρόπολις, με συμβολικό χρηματικό ποσό, συνολικού ύψους 5.400 ευρώ, για την επιτυχία τους.

Κατόπιν, την Εκδήλωση χαιρέτισαν κατά σειρά ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Σίμος Κεδίκογλου, οι Δήμαρχοι Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης και Μεσσαπίων-Διρφύων κ. Γεώργιος Ψαθάς, ο πρώην Υπουργός κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος, Ταξίαρχος κ. Αλέξιος Οικονόμου και στη συνέχεια η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του κ. Θεοδώρου Κοκκορίκου, απέδωσε επίκαιρα Κάλαντα του Αγίου Δωδεκαημέρου, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρεθέντων.

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή, εκ μέρους του Συλλόγου Πολυτέκνων, ενός δώρου ευχαριστίας Προς τον Σεβασμιώτατο, του τετρατόμου έργου «ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ», για την Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως.

Μετά το πέρας της Εκδήλωσης, παρετέθη μικρή δεξίωση προς όλους τους παρευρεθέντες, κατά την διάρκεια της οποίας δόθηκε η δυνατότητα της συζήτησης και προσωπικής επικοινωνίας όλων των συμμετασχόντων.

politeknoi xlakida-1

politeknoi xlakida-2

politeknoi xlakida-3

politeknoi xlakida-4

politeknoi xlakida-5

politeknoi xlakida-6