You are currently viewing Ανακοινωθέν τρίτης Συνεδριάσεως ΔΙΣ για το μήνα Δεκέμβριο

Ανακοινωθέν τρίτης Συνεδριάσεως ΔΙΣ για το μήνα Δεκέμβριο

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Συνήλθε σήμερα, Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015, στην τρίτη Συνεδρία Της για τον μήνα Δεκέμβριο, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος  κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Μετά το πέρας της Συνεδρίας, κατά την οποία συζητήθηκαν τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα, στην αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση για την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του Ιστορικού Αρχείου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τους προσκεκλημένους της εκδηλώσεως καλωσόρισε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Φορέως Υλοποιήσεως του έργου.

Για το Ιστορικό Αρχείο της Εκκλησίας της Ελλάδος ομίλησε ο ομότιμος Καθηγητής του Παν/μίου Αθηνών κ. Σπυρίδων Κοντογιάννης, Διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και για την λειτουργικότητα του έργου ο κ. Γεώργιος Βλάχος, Υπεύθυνος του Έργου, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο αντικείμενο, στη σκοπιμότητα, στα αναμενόμενα οφέλη, στους στόχους, την έκταση και τα χαρακτηριστικά του, έκανε και επίδειξη του ιστοτόπου «www.iaee.gr». Εκ μέρους του Προϊσταμένου Υπηρεσίας Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Ψηφιακή Σύγκλιση» απηύθυνε χαιρετισμό η κ. Σταύρου.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου, επισήμανε, ότι «σήμερα ζούμε ένα σταθμό στη ζωή της Εκκλησίας. Κάθε άνθρωπος που θέλει να μάθει ιστορία και να κάνει έρευνα και πολιτισμό πρέπει να αισθάνεται ελεύθερος. Διότι τα αρχεία αυτά ήταν στην σκιά και απροσπέλαστα. Όλη η Ελλάδα είναι γεμάτη από τέτοια αρχεία. Υπάρχουν Μοναστήρια και Μητροπόλεις που έχουν ιστορικά αρχεία και πρέπει να γίνουν και αυτά προσιτά στο κοινό. Φανταστείτε όλο αυτό το αρχείο της Εκκλησίας να είναι κτήμα στην έρευνα, στην εκπαίδευση όλων, στον πολιτισμό και κυρίως στην γνησιότητα. Θα πάψουν οι διάφοροι προπαγανδιστές, όλοι εκείνοι, που κάνουν τους έξυπνους με τις προσωπικές παρεμβάσεις στα διάφορα γεγονότα και τα διαστρέφουν. Επειδή η Εκκλησία κατέχει την αλήθεια δεν την φοβάται. Τα κείμενα αυτά είναι οι αποδείξεις. Και θα είμαστε εγκληματίες αν δεν εκμεταλλευτούμε όλα αυτά τα κείμενα. Ποιός θα μπορέσει να αμφισβητήσει αυτά τα υπάρχοντα στοιχεία! Πόσοι μάλιστα θα διαψευστούν από τα ψέματα και τις ραδιουργίες!».

Ακολούθως ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, υπέγραψαν Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Ινστιτούτου Διαιτησίας και Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ.), με στόχο την ανάδειξη του προβλήματος της ενδοσχολικής βίας και την προώθηση εκδηλώσεων και δράσεων για την αντιμετώπισή του.

Η Εκκλησία της Ελλάδος και το Ι.Ε.Μ.Ε.Δ. αναγνωρίζοντας, ότι η (ενδο)σχολική βία αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα που χρήζουν πρόληψης και αντιμετώπισης για την προστασία και την φροντίδα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας και εκφράζοντας τη βούλησή τους να προωθήσουν την εφαρμογή κοινών δράσεων για την προώθηση και την υλοποίηση ειδικά προσαρμοσμένων προγραμμάτων αντιμετώ-πισης αυτής, δημιουργώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την διάγνωση, πρόληψη και για την ειρηνική και φιλική επίλυση διαφορών εντός των σχολικών τειχών, δια του Πρωτοκόλλου αυτού δηλώνουν την κοινή τους πρόθεση να προωθήσουν περαιτέρω τη διμερή συνεργασία τους στον τομέα της (ενδο)σχολικής βίας μέσω της (σχολικής) Διαμεσολάβησης.

Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι να προστατεύσουν και να βοηθήσουν τα παιδιά που αποτελούν τα θύματα σχολικής βίας και να αποτρέψουν, μέσω της εξειδικευμένης εκπαίδευσης και στοχευμένων δράσεων και προγραμμάτων, όσα παιδιά καθίστανται θύτες ή και παρατηρητές σχολικού εκφοβισμού, καθιστώντας τα ίδια τα παιδιά, τους δασκάλους τους και το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον ικανούς να ανιχνεύουν, να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά σχολικής βίας – είτε αφορούν στο θύμα, είτε στον θύτη – καθώς και τις προεκτάσεις που αυτά έχουν στο σύνολο των τομέων της ζωής των παιδιών και των εφήβων εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος.

Ειδικότερα οι δύο φορείς προτίθενται να προβούν στην διοργάνωση εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών ημερίδων αλλά και άλλων πολυπλεύρων δράσεων για την επίτευξη των ανωτέρω σκοπών, αποβλέποντας στην κινητοποίηση, μέσω των τοπικών Ενοριών και Μητροπόλεων, της οικογενείας και των λοιπών τοπικών φορέων όπου αυτό είναι εφικτό.

Η Εκκλησία της Ελλάδος δια  της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος αναλαμβάνει να συντονίσει τις Ιερές Μητροπόλεις του κλίματός Της με κατάλληλες ενέργειες εντός των αρμοδιοτήτων της, ώστε να διανεμηθεί κατάλληλο ενημερωτικό υλικό και να φιλοξενηθούν οι ειδικευμένοι και διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές του Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ., οι οποίοι θα προβούν στην ενημέρωση των σχολών της, των κατηχητικών της μαθημάτων και των παιδικών της κατασκηνώσεων, μέσω εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών ημερίδων, συνεδρίων, συμποσίων, κ.α., τα οποία θα πραγματοποιηθούν στους ως άνω χώρους των Ιερών Μητροπόλεων, Ενοριών, Ιδρυμάτων αυτών με την αρωγή των ως άνω εξειδικευμένων στελεχών – συνεργατών του Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ.