You are currently viewing Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Αν κάποιος σήμερα βοηθά τους πρόσφυγες, αυτή είναι η Εκκλησία»

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Αν κάποιος σήμερα βοηθά τους πρόσφυγες, αυτή είναι η Εκκλησία»

από την ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος 

Η προσφυγική κρίση και ο ρόλος της Εκκλησίας στις σύγχρονες προκλήσεις της κοινωνίας αποτελούν τα κεντρικά θέματα που τίθενται κατά τις συναντήσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμου στην Γερμανία που άρχισε την Δευτέρα και ολοκληρώνεται αύριο. Ο κ. Ιερώνυμος, ο οποίος ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να συμβάλει στο υπό σύσταση Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, επιδιώκει με την επίσκεψή του να διερευνήσει τις προοπτικές συνεργασίας σε δράσεις για τους νέους, αλλά και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο όσο και προς τον Καρδινάλιο του Μονάχου Ράινχαρντ Μαρξ και τον Δούκα της Βαυαρίας Φραγκίσκο, οι οποίοι στηρίζουν τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.

Ο κ. Ιερώνυμος συναντήθηκε ήδη τις προηγούμενες μέρες στο Μόναχο με τον Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνο , τον καρδινάλιο του Μονάχου κ.Μαρξ τον Δούκα Φραγκίσκο της Βαυαρίας και επισκέφθηκε μεταξύ άλλων το Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου, το Κρατικό Ινστιτούτο για την Παιδεία και την Εκπαιδευτική Έρευνα, αλλά το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων της πόλης. Σήμερα, στο Βερολίνο, θα έχει συναντήσεις με τον κ. Σταϊνμάιερ και με τον υφυπουργό Παιδείας Τόμας Ράχελ.

Σε όλες τις επαφές του ο Αρχιεπίσκοπος αναδεικνύει την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας την οικονομική κρίση και τώρα το μεγάλο προσφυγικό κύμα από την Συρία και τις γειτονικές χώρες. «Η Ελλάδα διέρχεται διπλή κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας χθες το βράδυ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο και παρομοίασε την μετακίνηση των λαών με αυτήν του 4ου αιώνα. Έκανε δε λόγο για «συνεχές και περίπλοκο πρόβλημα», το οποίο δεν λύνεται απλώς με την υποδοχή και την ενσωμάτωση των ανθρώπων, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί με την καταπολέμηση των αιτιών που το προκάλεσαν. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν έφυγαν μόνοι τους από τα σπίτια τους. Κάποιοι τους έδιωξαν. Και εκείνοι που κατέστρεψαν αυτές τις χώρες δεν μπορούν τώρα να κλείνουν την πόρτα», δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος και εξέφρασε την ανησυχία του για τον κίνδυνο, εάν οι ευρωπαϊκές χώρες κλείσουν τα σύνορά τους, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

«Όποιοι και αν είναι, εμείς θα τους βοηθήσουμε», τόνισε και επισήμανε ότι «αν κάποιος σήμερα βοηθά τους πρόσφυγες, αυτή είναι η Εκκλησία», με τις δομές αλληλεγγύης που διαθέτει και αξιοποιώντας την προθυμία και την στήριξη των πολιτών. Αναφέρθηκε δε ενδεικτικά σε 53.000 άτομα που σιτίζονται καθημερινά από τους αρμόδιους φορείς της Εκκλησίας και σε 20.000 πακέτα βοήθειας που διανέμονται σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

διαβάστε τη συνέχεια εδώ