You are currently viewing Κύπρος: Σώθηκε από την κατάρρευση ο Προφήτης Ηλίας

Κύπρος: Σώθηκε από την κατάρρευση ο Προφήτης Ηλίας

Με μηνύματα κατά της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού παραδόθηκε σήμερα από την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομία η αναστηλωμένη εκκλησία του Προφήτη Ηλία, στην κατεχόμενη Φιλιά.

Στην παρουσία Ελληνοκυπρίων κατοίκων του χωριού, αλλά και Τουρκοκυπρίων, του Μητροπολίτη Μόρφου και ξένων Πρέσβεων και αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, οι επικεφαλής της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής, Τάκης Χατζηδημητρίου και Αλί Τουντζάι, έστειλαν μηνύματα συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης των κοινοτήτων του νησιού.

Μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης του έργου, ο κ. Χατζηδημητρίου αναφέρθηκε στα γεγονότα της Δευτέρας, με τις επιθέσεις κατά Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές, λέγοντας ότι «δεν θα τα αφήσουμε να δηλητηριάσουν τη χαρά μας και το μήνυμά μας».

«Είμαστε δυνατοί και θα παλέψουμε ενάντια σε κάθε έννοια εχθρότητας και μίσους και θα νικήσουμε και θα δημιουργήσουμε το πνεύμα που θέλουμε στην Κύπρο, της αδελφοσύνης και της συνεργασίας μεταξύ όλων μας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Τουντζάι αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες του τόπου στην οικοδόμηση της ειρήνης στο νησί. «Ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι θα ηγηθούν της καταδίκης οποιονδήποτε ενεργειών που μπορεί ενδεχομένως να τραυματίσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων», είπε.

Το λόγο έλαβε, εκτός προγράμματος, και ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, που είπε ότι τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι θα πρέπει να δώσουν μαθήματα στους Κύπριους «να μην αφήσουμε τα πράγματα να οδηγηθούν σε φανατισμούς».

Η μικρή εκκλησία του Προφήτη Ηλία, που χρονολογείται στα τέλη του 19ου ή στις αρχές του 20ου αιώνα, επιλέχθηκε αρχικά από την Τεχνική Επιτροπή, μεταξύ των μνημείων που έχρηζαν επείγουσας παρέμβασης, με τις εργασίες να ξεκινούν τον Απρίλιο του 2013.

Στην πρώτη φάση τέθηκαν υποστυλώματα για την αντιστήριξη του μνημείου, έγιναν εργασίες σταθεροποίησης και απομακρύνθηκε η υγρασία από τους τοίχους και τα θεμέλια.

Ακολούθως, τον Μάρτιο του 2014, η Τεχνική Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει με τη συντήρηση του μνημείου, την επισκευή των εσωτερικών τοιχωμάτων και της σκεπής, αλλά και την τοποθέτηση ξύλινων κουφωμάτων και του μαρμάρινου δαπέδου.

Τα έργα υλοποιήθηκαν υπό τον συντονισμό του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) και ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2015. Το συνολικό κόστος των εργασιών ανήλθε στις 128.400 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου από την ΕΕ.

Στην Φιλιά συνέρρευσαν από το πρωί δεκάδες Ε/κ κάτοικοι του χωριού για να παραστούν στην τελετή παράδοσης της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία, της μικρότερης από τις δύο εκκλησίες του χωριού. Το αμιγώς ελληνοκυπριακό χωρίο με την ομηρική προέλευση του ονόματός του – σύμφωνα με μία από τις εκδοχές – αριθμούσε κάτι περισσότερο από χίλιους κατοίκους τον καιρό της τουρκικής εισβολής.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι η εκκλησία του Προφήτη Ηλία ξαναμπαίνει στη ζωή των ανθρώπων για να τους συνδέει με τις ρίζες και το χωριό τους και ταυτόχρονα να εδραιώνει το μήνυμα της ειρήνης και της συνεργασίας.

Ανασύραμε, είπε, την εκκλησία από ένα σωρό ερειπίων για να σας την παραδώσουμε σήμερα όμορφη, ακέραιη και επιδιορθωμένη.

Η Κύπρος, κατέληξε, δίνει μήνυμα στο λαό της άλλα και ευρύτερα στην περιοχή και στην Ευρώπη, ότι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι μπορούν να συνυπάρξουν και μπορούν να συνεργαστούν για την ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων.

Ο Αλί Τουντζάι αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η πολιτιστική κληρονομιά στην ειρήνη και τη συμφιλίωση. Ε/κ και Τ/κ είπε, δεν θα πρέπει να παραμείνουμε δέσμιοι του παρελθόντος, αλλά να λάβουμε από αυτό τα κατάλληλα μηνύματα για να μην τα επαναλάβουμε στο μέλλον.

Συμπλήρωσε ότι η Τεχνική Επιτροπή κατάφερε να απομονώσει, κατά το δυνατόν, την πολιτιστική κληρονομιά από από το πολιτικό πρόβλημα του τόπου. «Η θετική συνεργασία μας στην Τεχνική Επιτροπή δεν έχει βρει ανταπόκριση από ορισμένους κύκλους ακόμη», είπε και πρόσθεσε ότι το θέμα πρέπει να μείνει μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες.

Η Επικεφαλής του προγράμματος «Συνεργασία για το μέλλον» του UNDP Τιτσιάνα Ζεννάρο είπε ότι τα «μνημεία μεγάλης σημασίας», που επιλέγονται για αναστήλωση δεν είναι απαραίτητα μεγάλα σε εμβαδόν, με μοναδικά αρχιτεκτονικά στοιχεία και μεγάλο κόστος εργασιών. Είναι μνημεία όπου «συναντούνται παλιές και νέες αναμνήσεις, ένα μέρος που εκτείνεται πέρα από τη λατρεία, στη δημιουργία νέων συναισθημάτων για κοινούς δεσμούς και αλληλοκατανόηση», είπε.

Από την πλευρά της η Μικαέλα Φορέστι, Επικεφαλής της ομάδας εργασίας της ΕΕ στην τ/κ κοινότητα ανέφερε ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα που αναδεικνύεται είναι η επαλήθευση της δυνατότητας συνεργασίας μεταξύ Ε/κ και Τ/κ, του αλληλοσεβασμού, της εμπιστοσύνης, καθώς και της ειρηνικής συνύπαρξης.

Στο μήνυμά του προς του παρευρισκόμενους, ο Μητροπολίτης Μόρφου είπε ότι μόνο όταν διορθωθεί η θρησκευτική μνήμη όλων των Κυπρίων, θα σταματήσει να είναι αντικείμενο προπαγάνδας και από τις δυο πλευρές.

Συμπλήρωσε ότι ο Προφήτης Ηλίας στέκει ξανά όρθιος και στέλνει το προφητικό μήνυμα ότι η Φιλιά θα δώσει την φιλία ανάμεσα σε Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους.

Κάλεσε παράλληλα τους Πρέσβεις των κρατών μελών και τους αξιωματούχους της ΕΕ να παράσχουν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη στην προσπάθεια για επιδιόρθωση των μνημείων της Κύπρου, καθώς όπως είπε, αυτό δεν αφορά μόνο το μέλλον του τόπου, αλλά της Ευρώπης.

Αναφέρθηκε τέλος στα πρόσφατα γεγονότα στη Γαλλία και είπε ότι η μικρή Κύπρος μπορεί να δείξει ότι αποτελεί νησίδα ειρήνης, χωρίς θρησκευτικό φανατισμό, όπου ο καθένας μπορεί να ζήσει διατηρώντας την πίστη και την κουλτούρα του, μέσα σε συνθήκες ειρήνης.