Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Διάλεξη με θέμα: «Οι Νεομάρτυρες και η Νεοελληνική μας Διάρκεια» στην Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Διάλεξη με θέμα: «Οι Νεομάρτυρες και η Νεοελληνική μας Διάρκεια» στην Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015, 6η απογευματινή, η Διάλεξη με θέμα: «Οι Νεομάρτυρες και η Νεοελληνική μας Διάρκεια» που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως, στο πλαίσιο της Ποιμαντικής – Επιμορφωτικής μέριμνας του χριστεπώνυμου πληρώματος της Παγγαιωριτικής Εκκλησίας.

Η διάλεξη έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητροπόλεως «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» και το παρόν έδωσαν ο Ιερός Κλήρος της Μητροπόλεως, οι τοπικές Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές του τόπου με επι κεφαλής τον Δήμαρχο Παγγαίου κ. Φίλιππον Αναστασιάδη, τους Αντιδημάρχους κ. Στέργιον Παπαευθυμίου και κα. Αποστολίαν Δημητρακούδη, Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Παγγαίου, τον Ανχην Παναγιώτην Καψανάκη Διοικητήν της 193 ΜΠΕΠ, τον κ. Χαράλαμπον Παπαδόπουλον, Διοικητήν της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Παγγαίου, τον πρ. Βουλευτή του Νομού Καβάλας κ. Ιωάννη Πασχαλίδη, καθώς και δεκάδες πιστοί της τοπικής Εκκλησίας, διακρινόμενοι για το ζωηρό ενδιαφέρον τους στα θέματα τις πίστεώς μας. Η αίθουσα είχε υπερπληρωθεί.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μπένος παρουσιάζοντας εν συντομία το βιογραφικό του ομιλητή Ελλογιμότατου κ. Μιχαήλ Τρίτου.

Εν συνεχεία το λόγο έλαβε ο ομιλητής, ο οποίος εκράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού καθώς ανέλυε γλαφυρά το θέμα του.

Τον λόγο έπειτα έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος ο οποίος αφού ευχαρίστησε πρώτα τον κ. Καθηγητή για την ευγενή αποδοχή της προσκλήσεως εξέφρασε την ευαρέσκεια του βλέποντας την αίθουσα του Συνεδριακού υπερπληρωμένη από ακροατάς, πιστούς κατοίκους της επαρχίας Παγγαίου και τοποθετήθηκε επί του θέματος.

Εν συνεχεία υποβλήθηκαν σχετικά ενδιαφέροντα ερωτήματα στον ομιλητή τα οποία και απαντήθηκαν εκτενώς από τον κ. Καθηγητή.

Πριν το τέλος της Διαλέξεως τον λόγο έλαβε από του βήματος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, ο οποίος και εξέφρασε δημοσίως την ευαρέσκεια του προς τον διακεκριμένο αγιογράφο κ. Γεώργιον Γιαρισκάνη, ο οποίος έλκει την καταγωγή του, από την Ιερά Μητρόπολη μας, εξ αφορμής της προσφοράς του, στην αγιογράφηση του Συνεδριακού κέντρου της Μητροπόλεως, δίδοντας του Τιμητική Πλακέτα (Πιττάκιον) ευχόμενος «όπως ο δωρησάμενος αυτώ το εξαίρετον τάλαντον της αγιογραφίας Θεός, χαρίση αυτώ τελείαν αύξησιν τούτου προς δόξαν Του και εύκλειαν της Αγίας ημών Εκκλησίας». Αμέσως μετά τον λόγον έλαβε ο τιμώμενος και αφού ανέλυσε το προσφερθέν καλλιτεχνικό έργο του, μίλησε επ’ ολίγον για την πορεία του στο χώρο της Αγιογραφίας τονίζοντας την υποστήριξη του αειμνήστου πατρός του π. Πέτρου Γιαρισκάνη, ευχαρίστησε θερμώς τον Σεβασμιώτατον Ποιμενάρχη μας για την μεγίστη τιμή προς το πρόσωπο του όσο και στην οικογένειά του, ιδίως όμως προς τον αείμνηστο πατέρα του, Κληρικό της Μητροπόλεως μας.