Εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στην Ι.Μ. Λαγκαδά

Εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στην Ι.Μ. Λαγκαδά

Η Ιερά Μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, του Θαυματουργού, ετιμήθη μετά της προβλεπόμενης λαμπρότητος κατά το διήμερον 13ης καί 14ης Νοεμβρίου ε.έ. εις την Ιεράν Μητρόπολιν Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Το απόγευμα της Παρασκευής 13ης του μηνός Νοεμβρίου ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, στον νεόδμητον Ιερόν Ναόν του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά-Μελισσοχωρίου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Αναστάσιος Παρούτογλου, ο οποίος μεταξύ των άλλων ετόνισε ότι «η πορεία του σήμερα τιμωμένου Αγίου προς την άνω Βασιλεία ήταν ουρανομήκης.

Με υπακοή, ταπείνωση και άσκηση εγνώρισε έμπρακτα τις αρετές. Εμόρφωσε δηλαδή τον Χριστό στην καρδιά του.

Στην έρημο είχε ως ασχολία της προσευχή και μέσα από την καρδιά του εκραύγαζε προς τον Χριστό «φώτισόν μου το σκότος».

Διά μέσου του θεοδίδακτου δρόμου, της νηστείας και της προσευχής και των ευαγγελικών αρετών έλαβε ουράνια χαρίσματα… Πολύ σωστά στο απολυτίκιο του, η Εκκλησία μας ομολογεί τον θείον Γρηγόριον «Φωστήρα Ορθοδοξίας, Εκκλησίας στήριγμα και διδάσκαλον, κήρυκα της χάριτος».

«Ο Άγιος Γρηγόριος υπήρξε «φωστήρας της Ορθοδοξίας», γιατί, με τα Θεολογικά του έργα και τους Δογματικούς του αγώνες οδήγησε την Εκκλησία να τον κατατάξει στην χορεία των Μεγάλων Οικουμενικών Πατέρων», επεσήμανε σε άλλο σημείο ο π. Αναστάσιος.

Ενώ καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «η γνώση του Θεού είναι το μεγάλο ζητούμενο για όλους όσοι είμαστε μέλη της Εκκλησίας του Χριστού, είναι, θα μπορούσαμε να πούμε, στόχος ζωής, που μπορεί να επιτευχθεί με τον τρόπο που εισηγείται και προτείνει η Εκκλησία και περνά μέσα από τους διαύλους του διαρκούς προσωπικού πνευματικού μας αγώνα. Η μεγάλη αυτή πατερική μορφή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, λειτουργεί αναμφίβολα ως φωτεινό ορόσημο για μας τους πιστούς αυτήν την περίοδο. Τα βαθυστόχαστα ορθόδοξα συγγράμματα του, όχι μόνο αποπνέουν άρωμα ευσεβείας, αλλά είναι και πρακτικός οδηγός για την ψυχοσωματική μας άσκηση».

Την κυριόνυμο ημέρα της εορτής 14 του μηνός Νοεμβρίου, τελέσθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προςξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, εις τον φερώνυμον Ιερόν Ναόν της ενορίας των Λαγυνών, μίας περιοχής όπου τιμάται όλως ιδιαιτέρως ὁ Μεγάλος Θεολόγος και Πατέρας της Ορθοδοξίας από τα παλαιά έτη, καθώς υπήρχε εκεί μεγάλη Αδελφότης επ’ ονόματι του Αγίου η οποία είχε φιλοτεχνήσει και την ιστορική εικόνα που φυλάσσεται εντός του Ναού σε περίοπτη θέση.

Στην ομιλία του προς το παριστάμενο εκκλησίασμα ο Σεβασμιωτάτος, αναφέρθηκε εκτενώς στα δύο πρόσωπα όπου τιμούνται σήμερον από την Αγία μας Εκκλησία, τον Απόστολο Φίλιππο και τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος, εδέχθει εις το πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Λαγυνών, «οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», επίσκεψη πολυμελής ομάδος προσκυνητών από την Θεσσαλονίκη, ενώ ετέλεσε και τρισάγιο επί του τάφου, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Ιερομονάχου Κυπριανού Γλαρούδη.

lagada-1

lagada-2

lagada-3

lagada-4

lagada-5

lagada-6

lagada-8

lagada-10

lagada-11

lagada-12

lagada-13

lagada-14

lagada-15

lagada-16

lagada-17

lagada-18

lagada-19

lagada-20

lagada-21

lagada-22

lagada-23

lagada-24

lagada-25

lagada-26