You are currently viewing • Υπουργός Παιδείας ο υβριστής των Αγίων της Εκκλησίας; –Η Εκκλησία τί λέει;

• Υπουργός Παιδείας ο υβριστής των Αγίων της Εκκλησίας; –Η Εκκλησία τί λέει;

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Θεωρώ υποχρέωσή μου να ξεκαθαρίσω προκαταβολικά  κάτι που όλοι γνωρίζουμε και συνομολογούμε,αλλά σκοπίμως παρασιωπούμε γιατί συμφέρει κάποιους  να  υπάρχει και να υποβόσκει κάποια σύγχυση που μπερδεύει την πίστη με την Εκκλησία.

Ας το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, μία για πάντα: άλλο πράγμα η πίστη μας και η σχέση μας με τον  Τριαδικό Θεό και άλλο πράγμα η διοίκηση της Εκκλησίας μας. Σαφώς και είναι συνδεδεμένα  αυτά τα δύο ,με άρρηκτους δεσμούς και με ιερούς όρκους  και γιαυτό η Εκκλησία εκπροσωπεί την πίστη μας και αποτελεί τον συνεκτικό ιστό ημών όλων των Ορθοδόξων με τον Θεό και πατέρα μας!

Ωστόσο ας μη διαφεύγει οτι και την Εκκλησία την απαρτίζουν απλοί άνθρωποι, κοινοί θνητοί, “την σάρκα φορούντες και τον κόσμο οικούντες”!

Ισως γιαυτό ,μερικές φορές, χάνει το δρόμο της και από θεοσύστατος οργανισμός, μετατρέπεται σε “μαγαζάκι” που κάνουν τις δουλειές τους  και τις συναλλαγές τους οι ημέτεροι.Γιαυτό όταν ασκούμε κριτική στα πρόσωπα της Εκκλησίσς, για διάφορους λόγους, δεν σημαίνει οτι βάλουμε κατά της πίστεώς μας. Εκκλησία σημαίνει κλήρος και λαός. Εκκλησία είμαστε όλοι και όχι  μόνο η κλειστή κάστα του κλήρου και πολύ περισσότερο τα…. πριγκιπάτα των Ιεραρχών.

–Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ–

Η Εκκλησία της Ελλάδος, θεωρείται λόγω της ομοιογενούς σύνθεσης του ποιμνίου της, ως μία από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες,  αφού αποτελεί τον αιμοδότη όλων των άλλων  Εκκλησιών,σε όλα τα θέματα.

Αποτελείται από 82 Μητροπόλεις, μαζί με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών! Δηλαδή 82 Ιεράρχες συγκροτούν την Ιεραρχία της Εκκλησίσς της Ελλάδος,του Αρχιεπισκόπου συμπεριλαμβανομένου, δεδομένου άλλωστε οτι είναι ο Πρόεδρος του Σώματος και Προκαθήμενός της. Από τις 82 Μητροπόλεις, οι 46 Μητροπολίτες ανήκουν στις Μητροπόλεις της Παλαιάς Ελλάδος και οι  36 στις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών.

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά καιρούς, μεταξύ των δύο Εκκλησιών και δηλητηριάζουν τις σχέσεις των εκάστοτε Προκαθημένων, οφείλονται στο ερμαφρόδυτο καθεστώς διοίκησης από το οποίο  διέπεται η  Εκκλησία της Ελλάδος και εν γένει η Εκκλησία στην Ελλάδα:Μητροπόλεις Παλαιών χωρών, Μητροπόλεις Νέων χωρών,Εκκλησία της Κρήτης, Μητροπόλεις Δωδεκανήσου, Αγιο Ορος. Δηλαδή πέντε διαφορετικά σώματα.

Αν αυτό δεν αλλάξει και αν δεν διευθετηθεί οριστικά ,τα προβλήματα θα υπάρχουν   πάντα και  ένα σκοτεινό σύννεφο θα μαυρίζει εσαεί τη σχέση Αθηνών-Φαναρίου.

Ομως ο λαός εδώ στη χώρα μας, όταν λέγει Εκκλησία,  εννοεί την Εκκλησία της Ελλάδος στην οποία υπάγεται.

Από το έργο και την πολιτεία των Ιεραρχών, λαμβάνουμε παραδείγματα  και ακολουθούμε στο μέτρο του εφικτού ο καθένας  την πορεία την οποία του υποδεικνύει η Εκκλησία μας.

Σήμερα η Εκκλησία  τελεί υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς  πλήρους αφωνίας.

Διανύει  την εποχή της σιωπής!

Γεγονότα κοσμοιστορικού επιπέδου λαμβάνουν χώρα εντός της ελληνικής επικράτειας και η Εκκλησία μας είναι ωσί παρούσα.

 

Λες και έχει  περιορίσει το ρόλο της στα όρια των δραστηριοτήτων  μίας ΜΚΟ , αρκετά εύρωστης και αναπτυγμένης για να παράγει αξιοζήλευτο φιλανθρωπικό έργο.  Από εκεί και πέρα έχει κλειστεί  αυστηρώς  εντός του εκκλησιαστικού χώρου για να μην… ενοχλεί!

 

Κάποιοι εμπερίστατοι  συνάνθρωποί μας  απολαμβάνουν των δραστηριοτήτων αυτών της Εκκλησίας αλλά παράλληλα και κάποιοι άλλοι μέσα από το χώρο της Εκκλησίας– οι ημέτεροι– επωφελούνται άλλων  καταστάσεων, με το αζημίωτο φυσικά όπως λένε.

Ωστόσο  οι υβριστές και οι αρνητές της πίστεως της μεγάλης πλειοψηφίας του  ελληνικού λαού καταλαμβάνουν με προκλητικό τρόπο υπουργικές θέσεις-κλειδιά και η Εκκλησία δεν αντιδρά!

Η προαγωγή του  Βουλευτή Δημήτρη Καμμένου σε υφυπουργό, δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων και ξεσηκώθηκε το σύμπαν, εξαιτίας των ρατσιστικών επιδόσεών του στο παρελθόν!

 

Αντιθέτως ο  προκλητικός και χυδαίος  υβριστής των Αγίων της Εκκλησίας μας  κ.Φίλης, έγινε υπουργός Παιδείας και η Εκκλησία ……κοιμάται!  Αλλά και η κ. Σία Αντωνοπούλου, η οποία δεν έκρυψε ποτέ το πόσο άθεη είναι, προήχθη σε υφυπουργό Παιδείας!

Και όμως, δεν  είπε λέξη  κανείς, δεν δημιουργήθηκε ο παραμικρός θόρυβος, για να μη ταράξει προφανώς, την καλή σχέση της ηγεσίας της Εκκλησίσς, με τον κ. Τσίπρα.

 

Για τον ρατσιστή κ. Καμμένο προκλήθηκε διεθνής σάλος, ενώ για τους υβριστές του Χριστού και τους αρνητές της πίστεώς μας που υπό άλλες συνθήκες η τοποθέτησή τους σε αυτές τις καίριες θέσεις θα αποτελούσαν casus belli για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, εδώ δεν ασχολήθηκε κανείς,  ούτε η Εκκλησία, ως όφειλε να πράξει.

 

Ο Πρωθυποργός με τις ενέργειές του αυτές και τις άστοχες επιλογές του , δείχνει οτι δεν σέβεται, ούτε εκτιμά το πόσο σεμνά και διακριτικά του φέρεται ο Αρχιεπίσκοπος!

 

Επίσης δείχνει  οτι δεν εκτίμησε καθόλου την προσπάθεια κάποιων μεμονωμένων — ευτυχώς ολίγων — Ιεραρχών,  οι οποίοι τον βοήθησαν προεκλογικά, άλλοι με την ανοχή τους κι άλλοι με την παρουσία τους σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 Επομένως οι τοποθετήσεις των συγκεκριμένων προσώπων  στις υπουργικές αυτές θέσεις, δείχνει τον προσβλητικό τρόπο με τον οποίο σκέπτεται και λειτουργεί ο κ. Τσίπρας έναντι της Εκκλησίας και του λαού που θρησκεύεται.

 

Ομως και η σιωπή από πλευράς Εκκλησίας, για όλο αυτό το φιάσκο, δείχνει μία  περίεργη  αδιαφορία του Αρχιεπισκόπου και των Ιεραρχών, για τόσο σοβαρά και ευαίσθητα θέματα.

 

Ναι η Εκκλησία δεν αντέδρασε στην πρόκληση αυτή  καθόλου –προς το παρόν τουλάχιστον– και αυτό δεν είναι προς τιμή της.

 Ισως γιατί   ασχολείται αυτή την εποχή   με ασυνήθιστη  ταχύτητα, με την εκλογή ….νέων  Μητροπολιτών.

 

Μάλιστα για την μία εκλογή  λέγεται οτι  αποτελεί  επιθυμία ισχυρών προσώπων της Αρχιεπισκοπικής αυλής,  ενώ η άλλη που πρόκυψε αιφνιδίως αποτελεί    επιθυμία Γέροντος Ιεράρχου,τη παροτρύνσει  νεαρού ιερωμένου ,αλβανικής προέλευσης, που λειτουργεί  και φέρεται ως  ο πρίγκηψ της ιστορικής αυτής  Μητρόπολης.

Και όλα αυτά τα  γνωρίζουν όλοι,εκτός  από τους …διοικούντες την  Εκκλησία, οι οποίοι  σφυρίζουν αδιάφορα και κάνουν οτι δεν  καταλαβαίνουν   τα όσα γίνονται απροκάλυπτα και τα οποία αποτελούν   ύβρι και προσβολή,  κατά του Αγίου Πνεύματος.

Γιαυτό βλέπουμε σήμερα  το λαό μας να αποστασιοποιείται απογοητευμένος  από την Εκκλησία και τη νεολαία μας , που επί Χριστοδούλου είχε  βρεί στην  Εκκλησία το αποκούμπι της, να μην έχει σήμερα τη σχέση που είχε τότε!

 

Η Εκκλησία σε λίγο θα είναι Εκκλησία γερόντων και οι νέοι άνθρωποι θα αποτελούν το ακριβό αιτούμενο το οποίο θα αναγκάσει τους ιερείς μας — άμποτε– να ξαναβγούν έξω σπό τις Εκκλησίες και να αναπτύξουν και πάλι ενοριακό έργο, όπως τον παλιό καλό καιρό.

Ολα δείχνουν οτι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος και βαρύς  για την πατρίδα μας και τον λαό μας.

Ο λαός μας, στις πρώτες μεγάλες δυσκολίες που θα συναντήσει θα τα βάλλει με τους θεσμούς και ο πρώτος θεσμός που ειναι ευάλωτος στην κριτική και στις επιθέσεις του λαού, είναι η Εκκλησία, λόγω του… μύθου της αμυθήτου εκκλησιαστικής  περιουσίας.   Βοηθούν σε αυτό και τα ΜΜΕ.

 

Και το διαπιστώνουμε στο διαδίκτυο με την πρώτη αφορμή! Όλοι ορμούν κατά της Εκκλησίας και υβρίζουν τους κληρικούς μας και ιδιαιτέρως τους Αρχιερείς μας.

 

Ποιός θα  προστατεύσει την Εκκλησία από μία τέτοια οργή;

 

Ποιός θα πεί στους εχθρούς της Εκκλησίας που καιροφυλακτούν για να την μειώσουν και να την διασύρουν, κάτω τα χέρια από την Εκκλησία;;

Μήπως οι …όψιμοι άθεοι φίλοι, της ηγεσίας της Εκκλησίας;

Μα αυτοί τότε θα  προσπαθούν  πώς  να διασωθούν οι ίδιοι και τα τομάρια τους  από την οργή του κόσμου, ο οποίος  από την ανέχεια και τα προβλήματα που θα τον έχουν  πλήξει, δε θα βλέπει μπροστά του!

–Και τί πρέπει να γίνει;–

Πιστεύω οτι ήλθε  η ώρα της μεγάλης ευθύνης για όλους και κυρίως για τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας μας.

Ο Αρχιεπίσκοπος με τον ήπιο χαρακτήρα που διαθέτει , είναι ολοφάνερο οτι αδικείται από τις ενέργειες αυτές του Πρωθυπουργού, γιαυτό  και πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με την Κυβέρνηση και να λάβει προληπτικά μέτρα!

Ηλθε η ώρα της μεγάλης αντίστασης!

Θεωρώ οτι πρέπει να συγκληθεί άμεσα η Ιεραρχία, οχι για να εκλέξει τους δύο Μητροπολίτες που πρόκυψαν από τον …σωλήνα των διαβουλεύσεων, αλλά για να πάρει  θέση ως Εκκλησία γιαυτά τα θέματα που συμβαίνουν και προσβάλλουν ευθέως την Εκκλησία και το προσωπικά τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο.

 

Η επιλογή του κ. Φίλη σε Υπουργό Παιδείας, αποτελεί ένα crash test για τις σχέσεις πολιτείας και Εκκλησίας.

 

Αν  αυτό περάσει χωρίς αντίδραση, τότε θα έλθουν μεγαλύτερα δεινά που θα πλήξουν την Εκκλησία.

Αν  το θέμα  μείνει ανεκμετάλλευτο τότε θα φοβάμαι οτι η Εκκλησία θα βγεί λαβωμένη από αυτή τη βελούδινη σχέση που θέλουν και οι δύο πλευρές να  οδηγήσει  σε βελούδινο διαζύγιο!

 

Πολύ φοβούμαι οτι  αυτό το βελούδο θα μετατραπεί πολύ σύντομα σε λάσπη, βούρκο και αίμα. Ο Θεός σώζοι την Εκκλησία Του και τον λαό Του.