You are currently viewing Η Εκκλησία ενώπιον του σοβαρού προβλήματος των ανήμπορων Ιεραρχών  — Και ο ανύπαρκτος σεβασμός αλλά και η έλλειψη φροντίδας στους εμπερίστατους παραιτηθέντες Ιεράρχες!

Η Εκκλησία ενώπιον του σοβαρού προβλήματος των ανήμπορων Ιεραρχών — Και ο ανύπαρκτος σεβασμός αλλά και η έλλειψη φροντίδας στους εμπερίστατους παραιτηθέντες Ιεράρχες!

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ
Το πρόβλημα με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα είναι παλαιό και σύνθετο και έχει απασχολήσει ποικιλοτρόπως την Εκκλησία, αναζητώντας πάντα να βρεί τις σωστές λύσεις θεραπείας!

Κάποτε το αντιμετώπισε και νομικά– επί Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Α ´– με την θέσπιση ορίου ηλικίας για τους εν ενεργεία Μητροπολίτες, το 72ο έτος.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟ Α ´ ΣΤΟΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ…
Ο επόμενος του Ιερωνύμου Α ´ Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, κατήργησε το όριο ηλικίας, επαναφέροντας το παλαιό καθεστώς της ισόβιας θητείας!

Ας μην λησμονούμε ωστόσο, οτι επί των ημερών του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ ξεκίνησε το φαινόμενο της παραίτησης των Γερόντων Ιεραρχών για να ακολουθήσουν με φωτογραφικό τρόπο οι εκλογές των διαδόχων τους, με πρόσωπα της απολύτου επιλογής και εμπιστοσύνης τους!

Για παράδειγμα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β ´ , εξελέγη ως Θηβών και Λεβαδείας το 1981, αφού παραιτήθηκε υπέρ του ο προκάτοχός του Γέρων Μητροπολίτης Θηβών Νικόδημος Γραικός.

Το αυτό συνέβη και στην περίπτωση του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου Β ´ του Κλεομβρότου, πλην όμως ο θάνατος πρόλαβε τη διαδικασία της εκλογής( στις 20/11/1988), του διαδόχου του
Ιακώβου Γ ´ Φραντζή, οπως ακριβώς ζητούσε με την επιστολή που απέστειλε προς τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ και την Σύνοδο, αν και η γνησιότητα αυτής της επιστολής αμφισβητήθηκε από πολλές πλευρές, εκείνη την εποχή ως προϊόν πλαστογραφίας, από πολυτάλαντο Ιερομόναχο της Μητρόπολης,που λουφάζει σήμερα στη Μονή της μετανοίας του.
Αλλά και μερικά χρόνια αργότερα, το 1995, παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Ελασσώνος Σεβαστιανός, για να εκλέξει ως διάδοχό του τον Βασίλειο, ο οποίος προσβληθείς από την επάρατη νόσο έφυγε από την ζωή το 2014, για να τον διαδεχθεί με τον ίδιο τρόπο ο Πρωτοσύγκελλός του Χαρίτων Τούμπας.
ΕΠΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ….

Επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου ενθαρρύνθηκε το φαινόμενο των παραιτήσεων Μητροπολιτών υπέρ πνευματικών τους τέκνων! Το χορό των παραιτήσεων άνοιξε ο Αγιος Γέρων Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης το 2000, για να ακολουθήσει η εκλογή του μετριοπαθούς Πρωτοσυγκέλλου του Θεοκλήτου Πασσαλή.

Ακολούθησε ο Μακαριστός Γέρων Υδρας Ιερόθεος ο οποίος παραιτήθηκε με επιστολή του υπέρ του διαδόχου του Εφραίμ. Η εκλογή έγινε στις 14/1/2001. Τελευταία στιγμή επεχείρησαν κάποιοι να αλλάξουν τις διαθέσεις του Γέροντα Υδρας Ιεροθέου, υπέρ τινός άλλου ακραίου και συντηρητικού υποψηφίου, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τον απέτρεψε να το πράξει αυτό, με την αιτιολογία οτι η επιστολή της παραίτησής του είχε ήδη πρωτοκολληθεί στη Σύνοδο και είχε γίνει γνωστό το περιεχόμενό της και δεν θα εξέπεμπε σοβαρότητα η όποια αλλαγή στάσης και διαθέσεων του Γέροντα Ιεράρχη!

Το αυτό έπραξε λίγο αργότερα και ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος Α ´ Βέργης. Και ενώ όλοι περίμεναν οτι η παραίτηση θα ήταν υπέρ του νύν Κορίνθου Διονυσίου Μάνταλου, στην επιστολή του ανέφερε οτι επιθυμούσε να τον διαδεχθεί ο νύν Χαλκίδος Χρυσόστομος Β ´, Τριανταφύλου.Η εκλογή του έγινε στις 17/12/2001.

Ο Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και νήσων Παντελεήμων επεδίωξε πολλές φορές– και επί Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ– την μετάθεσή του σε Μητρόπολη του λεκανοπεδίου για λόγους υγείας, αλλά δεν τα κατάφερε να πείσει την ηγεσία της Εκκλησίας για να τον στέρξει σε αυτή την προσπάθεια. Τελευταία απόπειρά του ήταν η Μητρόπολη Καισαριανής, πλην όμως, είχε θέσει ισχυρή υποψηφιότητα γιαυτή την Μητρόπολη,απειλώντας μάλιστα και με παραίτηση από τη θέση του Αρχιγραμματέως, αν δεν επροωθείτο όπως το απαιτούσε, ο εκλεγείς Καισαριανής(στις22/1/2000), Δανιήλ Πουρτσουκλής.

Στην Μητρόπολη Θήρας, μετά την παραίτηση του Παντελεήμονος για λόγους υγείας, εξελέγη στις 11/1/2003, ο Ηγούμενος της Μονής Χοζοβιωτίσσης Γέρων Επιφάνιος, παλιός γνώριμος του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου από τα χρόνια που πήγαινε στην Αμοργό αλλά και Γέροντας του τότε Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής, πατρός Θωμά Συνοδινού.

Ο ευγενής και καλός Γέρων Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Αγαθόνικος παραιτήθηκε λόγω γήρατος αφήνοντας στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο το προνόμιο να επιλέξει τον διάδοχό του και να τον προτείνει στην Ιεραρχία. Αρχικά ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε επιλέξει τον νύν Κορίνθου Διονύσιο Μάνταλο, αλλά η καραμπόλα που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη με την μετάθεση του Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου Α ´ σε αυτήν,έφερε στο προσκήνιο την υποψηφιότητα και εν τέλει την εκλογή, του Νικολάου Χατζηνικολάου.
Η παραίτηση του Γέροντος Πατρών Νικοδήμου Βαλληνδρά, του σπουδαίου και καλλικέλαδου αυτού Ιεράρχη ενώ εσυζητείτο από καιρό, πρόκυψε όλως αιφνιδίως το 2005. Τον διαδέχθηκε στις 20/2/2005, ο νύν Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος Σκλήφας, Αρχιγραμματέας της Συνόδου τότε, ο οποίος στις κατ´ιδιαν συζητήσεις του ομολογεί μετά λύπης οτι έχασε λίγο νωρίτερα την Θεσσαλονίκη– την οποία σαφώς προτιμούσε– λόγω της μετάθεσης σε αυτήν του τότε Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου Α ´.

Η κατασκευασμένη εκκλησιαστική κρίση του 2004, δεν άφησε αλώβητη την Ιεραρχία. Η άδικη τότε παραίτηση του στενού συνεργάτη και πνευματικού αναστήματος του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεοκλήτου, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να σταματήσουν να γαυγίζουν τα…σκυλιά– εντός και εκτός του εκκλησιαστικού μας χώρου–οδήγησε στην μετάθεση του από Κυθήρων Κυρίλλου στην Καρδίτσα και την εκλογή του Σεραφείμ Στεργιούλη, στα ιστορικά Κύθηρα, στις 2/7/2005.

Η παραίτηση για λόγους υγείας, του σεμνού και ταπεινού Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεοκλήτου οδήγησε στις 8/10/2005,στην εκλογή του διαδόχου του Κοσμά Παπαχρήστου, ο οποίος μέχρι τότε υπηρετούσε ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως. Πλην όμως η κατάσταση εκμετάλλευσης της Μητρόπολης από τους επιτηδείους ουδόλως άλλαξε με την έλευση του νέου Μητροπολίτη Κοσμά. Τα “πρόσωπα” μόνο άλλαξαν που κινούν τα νήματα.

Επίσης η παραίτηση την ίδια εποχή, του Γέροντος Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλινίκου για λόγους υγείας, οδήγησε λίγο αργότερα, στις 28/2/2006,στην εκλογή του νέου Μητροπολίτη Πειραιώς, του τότε Επισκόπου Χριστιανουπόλεως Σεραφείμ Μεντζελόπουλου, ο οποίος ήταν και Αρχιγρεμματέας της Συνόδου.

Ύστερα από την ενεργοποίηση του σχετικού νόμου με την αποστολή ειδικής επιτροπής, οδηγήθηκαν σε παραίτηση οι Μητροπολίτες Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Θεόφιλος και Ζιχνών και Νευροκοπιου Σπυρίδων για να εκλεγούν στις θέσεις τους οι έμπειροι κληρικοί, ο Μεγαρεύς Ιερόθεος Τσολιάκος, Γραμματέας μέχρι τότε της Συνόδου, στην ιστορική και ακριτική Ζίχνη στις 17/5/2003 και ο πολυγραφότατος καθηγητής της ΠΔ Ιερεμίας Φούντας, στην ιστορική Μητρόπολη Γόρτυνος, στις 14/10/2006.

Η παραίτηση του νεοεκλεγέντος τον Οκτώβριο του 1998, Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Αμβροσίου Γιακαλή, για ανεξήγητους λόγους αρχικά,που στη συνέχεια έγιναν λόγοι …. υγείας, οδήγησε την Ιεραρχία και τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στην εκλογή του Παύλου Παπαλεξίου, ως νέου Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης στις 29/4/2004.

Ο αρχοντικός, ευγενής και γενναιόδωρος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Διονύσιος, παραιτήθηκε ύστερα από τα πολλαπλά εγκεφαλικά που υπέστη και εξελέγη ως διάδοχός του ο δεξιός βραχίονάς του Βαρνάβας Τύρης, στις 10/10/2004 για να συνεχίσει το σπουδαίο και πολύπλευρο έργο του.

Μία ακόμη παραίτηση που έγινε επί Χριστοδούλου ήταν αυτή του Γέροντος Τριφυλλίας και Ολυμπίας Στεφάνου. Ο αείμνηστος Γέρων Ιεράρχης παραιτήθηκε ανήμερα της εορτής του το 2006 και λίγους μήνες αργότερα εκοιμήθη. Δεν είχε ζητήσει από τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιεραρχία να εκλέξουν κάποιον δικό του! Παρά τα όσα του καταμαρτυρούσαν ήταν Ιεράρχης με γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα!Οπως χαρακτηριστικά έλεγε “όταν επικαλούμαστε το Πνεύμα το Αγιο δεν χρειάζεται και να το εμπαίζουμε… Η γνώμη των πλειόνων κρατείτω”.

Τον αείμνηστο Στέφανο διαδέχθηκε στις 17/3/2007 ,ο Χρυσόστομος Σταυρόπουλος, Πρωτοσύγκελλος μέχρι τότε του Μητροπολίτη Σπάρτης Ευσταθίου. Μάλιστα ο Χρυσόστομος αποτελεί μία από τις δύο τελευταίες εκλογές( ήταν η προτελευταία) και χειροτονίες– μαζί με την τελευταία και …φαρμακερή του Μεσσηνίας Γ ´– του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟ Β´ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ….

Η τακτική αυτή των παραιτήσεων των Γερόντων και της ανάδειξης στις θέσεις τους νέων Μητροπολιτών ακολουθείται πιστά και επί των ημερών του νύν Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β ´ .
Στην νέα αυτή περίοδο, την αρχή έκανε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος Συνετός( νύν Δωδώνης),ο οποίος παραιτήθηκε για να εκλέξει ως διάδοχό του τον Διονύσιο Σιφναίο, ως Επίσκοπο Φωτικής στις 10/5/2010 και στις 7/10/2011 η Ιεραρχία τον κατέστησε Μητροπολίτη Ζακύνθου.
Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Κωνσταντίνος οδηγήθηκε σε παραίτηση με συνοπτικές διαδικασίες για λόγους υγείας, για να τον διαδεχθεί ο τότε Αρχιγραμματέας και δεξιός βραχίονας του Αρχιεπισκόπου Γαβριήλ Παπανικολάου. Ο νέος Μητροπολίτης Γαβριήλ φέρεται κατά τρόπο υποδειγματικό στον Γέροντα προκάτοχό του. Χρόνια προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν μέχρι πρότινος, ο Μητροπολίτης Γαβριήλ φρόντισε να τα αντιμετωπίσει με τους κατάλληλους ιατρούς και τις σωστές χειρουργικές επεμβάσεις. Ολοι στην Μητρόπολη και στην ευρύτερη περιοχή ομιλούν για την ανθρωπιά και την ανωτερότητα που δείχνει ο νέος φέρελπις Μητροπολίτης προς τον ευγενή Γέροντα προκάτοχό του.

Ο Μητροπολίτης Αργολίδος Ιάκωβος Παχής, παραιτήθηκε και ζήτησε από τον Αρχεπίσκοπο Ιερώνυμο να εκλέξει τον βοηθό Επίσκοπό του και πνευματικό του ανάστημα Επιδαύρου Καλλίνικο. Ο θάνατος του Ιακώβου προηγήθηκε της εκλογής του διαδόχου του στις 18/10/2013.

Μητροπολίτης Αργολίδος εξελέγη ο Νεκτάριος Αντωνόπουλος, ηγούμενος της Μονής Σαγματά- ένα ακόμη πνευματικό ανάστημα αλλά και… “γραμμάτιο” του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, που έπρεπε να εξοφληθεί.
Με ενεργοποίηση του νόμου περί απομακρύνσεως Μητροπολιτών από την ενεργό υπηρεσία που δεν δύνανται να επιτελέσουν τα καθήκοντά τους, ετέθη εκτός Ιεραρχίας ο καλός και αγαπητός σε όλους Γέρων Κίτρους Αγαθόνικος.
Δυστυχώς δεν είχε κάποιο πνευματικό του παιδί για να τον διαδεχθεί και να τον περιθάλψει με αποτέλεσμα τα μαγειρεία της Υψηλής Πύλης της Αγίας Φιλοθέης να προωθήσουν τον Πρωτοσύγκελλο του Βεροίας, τον Γεώργιο Χρυσοστόμου, ο οποίος εξελέγη Κίτρους την 1/3/2014,μετά την αποτυχία του να εκλεγεί στην Μητρόπολη Λαγκαδά, στις 16/5/2010.

Με την ενεργοποίηση του νόμου και την αποστολή της επιτροπής απομακρύνθηκε από τον θρόνο του ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Κύριλλος για να τον διαδεχθεί με παρεμβάσεις άνωθεν ο Τιμόθεος Άνθης. Μολονότι ο Κύριλλος αμφισβητούσε την απομάκρυνσή του από την Μητρόπολη και είχε προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας για να την ακυρώσει συνέχιζε να μένει με τον διάδοχό του στο Επισκοπείο. Ωστόσο ο θάνατός του τον πρόλαβε και έδωσε την λύση στο θέμα.
Ο Μητροπολίτης Φωκίδος Αθηναγόρας, επί τώ ακούσματι και μόνον οτι θα τον επισκεφθεί η επιτροπή για να ελέγξει το καλώς ή κακώς έχειν της υγείας του, παραιτήθηκε αμέσως και τον διαδέχθηκε ο Επίσκοπος Ανδρούσης Θεόκτιστος, βοηθός μέχρι τότε του Μητροπολίτη Σπάρτης, ο οποίος στις 25/6/2014, εξελέγη Μητροπολίτης Φωκίδος.

ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ…

Η Ιεραρχία σήμερα ειναι εμφανώς ανανεωμένη! Εχει αλλάξει κατά τα 3/4 και το 1/4,η λεγόμενη πρεσβυτέρα Ιεραρχία, είναι η πρώτη φορά που εχει συρρικνωθεί τόσο πολύ και σε λίγο θα λογαριάζονται ως πρεσβυτέρα Ιεραρχία, όλοι οι εκλεγέντες Ιεράρχες επί Χριστοδούλου!
Ωστόσο υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις Ιεραρχών που πρέπει εδώ και τώρα να παραδώσουν την σκυτάλη στον διάδοχό τους γιατί η παραμονή τους στο θρόνο δημιουργεί προβλήματα και στους ίδιους και στην υστεροφημία τους αλλά και στην Εκκλησία.
Συγκεκριμένα ο 86χρονος Μητροπολίτης Καρπενησίου Νικόλαος Δρόσος, μετά το εγκεφαλικό που υπέστη, έχει παραδώσει τα ηνία της Μητρόπολης του στους συγγενείς του! Η Παναγία στον Προυσσό έχει μετατραπεί σε…οικογενειακή επιχείρηση και τα κουτσομπολιά που κυκλοφορούν δεν κάνουν καλό στην Εκκλησία και ασφαλώς αφαιρούν από το κύρος και την προσφορά του Γέροντα Καρπενησίου. Μετά το σκάνδαλο με τον… εκβιασμό που αποψίλωσε οικονομικά την Μητρόπολη και την έφερε στο χείλος της καταστροφής, ηλθε τώρα η ασθένεια του Μητροπολίτη, να κλείσει τον κύκλο και να προκαλέσει ανήκεστον βλάβη στην Μητρόπολη Καρπενησίου.
Ο ο Γέρων Μητροπολίτης Νικόλαος, παρά την περί του αντιθέτου πληροφόρηση που διοχετεύεται τεχνιέντως, στα εκκλησιαστικά sites είναι ανήμπορος πλέον και δεν λειτουργεί , ούτε χοροστατεί όπως μας μεταφέρουν από το Καρπενήσι.

Ως εκ τούτου ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιεραρχία θα πρέπει πολύ σύντομα να αντιμετωπίσουν το θέμα και να πάρουν θέση.

Επίσης ο Γέρων Μητροπολίτης Παραμυθίας Τίτος Παπανάκος, ετών 84 , αντιμετωπίζει από καιρό σοβαρό πρόβλημα υγείας. Τα όσα συμβαίνουν στην Μητρόπολη και σε κάθε επίσκεψή του στην Αθήνα προκαλούν θυμηδία. Έχουν γίνει ανέκδοτα που τα συζητούν και γελούν!
Είναι κρίμα τόσο σημαντικοί και σοβαροί Ιεράρχες που καθ´όλον τον βίο τους δεν έδωσαν την παραμικρή αφορμή για κουτσομπολιά και σχόλια, τώρα να δοκιμάζονται και να προκαλούν με την συμπεριφορά τους την κοινή γνώμη και να υπάρχουν άνθρωποι δίπλα τους– δυστυχώς ανάμεσά τους και κληρικοί– που τους εκμεταλλεύονται.
Θα πρέπει η Σύνοδος και ο Αρχιεπίσκοπος να δούν τις δύο αυτές περιπτώσεις το ταχύτερο δυνατό και να δώσουν λύσεις!

Και εννοείται οτι οι νέοι Ιεράρχες που θα διαδεχθούν τους δύο αυτούς Γέροντες θα τους αναλάβουν και θα τους περιθάλψουν κατά τροπο αγαπητικό και υποδειγματικό!
Και οχι βέβαια κατά τα προηγούμενα,των όσων συμβαίνουν στις περιπτώσεις των δυο Μητροπολιτών πρώην Μεσογαίας Αγαθονίκου και πρώην Κίτρους Αγαθονίκου!
Η τελευταία μάλιστα περίπτωση του Γέροντος Κίτρους Αγαθονίκου, μετά τις τελευταίες σοβαρές και βαρύτατες καταγγελίες που εκτόξευσε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, κατά του νύν Μητροπολίτη Κίτρους Γεωργίου(ο οποίος επικαλείται ως μάρτυρες και άλλους Μητροπολίτες, όπως τον Καστορίας Σεραφείμ , Τριπόλεως Θεόκτιστο , Κιλκισίου Εμμανουήλ κ.ά.) πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά τόσο την Ιερά Σύνοδο, όσο και την Δικαιοσύνη, σε επίπεδο Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και να αποδοθούν ευθύνες! Είναι κρίμα να συμβαίνουν τέτοια τερατουργήματα εντός του χώρου της Εκκλησίας! Ποιό παράδειγμα να ακολουθήσουν τότε οι απλοί άνθρωποι, όταν οι εκκλησιαστικοί μας Ταγοί φέρονται με τόση μνησικακία και ασέβεια προς τους Γέροντες πατέρες, οι οποίοι μάλιστα είναι πολιοί Ιεράρχες! Φεύ!!!