You are currently viewing Τραγωδία! Βρέθηκε νεκρός ο αγνοούμενος πρωτοσύγκελλος της Ι.Μητροπόλεως Παραμυθίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Τραγωδία! Βρέθηκε νεκρός ο αγνοούμενος πρωτοσύγκελλος της Ι.Μητροπόλεως Παραμυθίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Τραγικό τέλος είχε η υπόθεση της εξαφάνισης του πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Παραμυθιάς και Ηγούμενου της Μονής Παγανιών, Αρχιμανδρίτη Γερβάσιου Κανάτα, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός σε χαράδρα στην παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων Ηγουμενίτσας, κοντά στην Πλακωτή Παραμυθιάς. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε έφυγε από την πορεία του για άγνωστους προς το παρον λόγους και κατέληξε στο γκρεμό.

Τον άτυχο 75χρονο εντόπισε το μεσημέρι της Τετάρτης κάτοικος της περιοχής και αμέσως έσπευσαν στο σημείο η αστυνομία και η πυροσβεστική προκειμένου να ανασύρουν την σωρό του. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού από το οχημα και η ανάσυρση της σωρού του Ηγούμενου ολοκληρώθηκε λίγο με τις 15:30 και στην συνέχεια μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννινων για την προβλεπόμενη νεκροψία.

Φως στα αίτια του ατυχήματος, αναμένεται να δώσει η προανάκριση της αστυνομίας σε συνδυασμό με το πόρισμα του ιατροδικαστή Θεόδωρου Βουγιουκλάκη.

Η είδηση του θανάτου του πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Παραμυθιάς και Ηγούμενου της Μονής Παγανιών, Αρχιμανδρίτη Γερβάσιο Κανάτα, προκάλεσε θλίψη και πόνο τοσο στην κοινωνία της Παραμυθιάς όσο και στην επικράτεια της Ιερης Μητρόπολης καθώς ήταν από τους πλέον αγαπητούς λειτουργούς της Θεσπρωτικής εκκλησιάς.

Ο αείμνηστος Αρχιμανδρίτη Γερβάσιος Κανάτας βρέθηκε στην Μητρόπολη Παραμυθιάς το 1975, μαζί με την ενθρόνιση του Σεβασμιοτατου Μητροπολίτη κ.κ Τίτου και από τότε εκτελούσε χρέη πρωτοσύγκελου. Τοποθετήθηκε Ηγούμενος στην Ιστορική Μονή Παγανιών η οποία επι των ημερών του αναγεννήθηκε.

Το πρωί του Σαββάτου στις 10:00, στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δονάτου στη Παραμυθια, θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία του αείμνηστου του πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Παραμυθιάς και Ηγούμενου της Μονής Παγανιών, Αρχιμανδρίτη Γερβάσιου Κανάτα, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο σε τροχαίο στην παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων Ηγουμενιτσας.

Μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας, η σωρός του θα μεταφερθεί στην Ιερά Μονή Παγανιών οπου και θα αναπαυτεί εν ειρήνη.

Για την τελευταία τελευταία λειτουργία του αρχιμανδρίτη και το τελευταίο του μήνυμα προς τους πιστούς, γράφει ο πατέρας Ηλίας Μάκος:

Ο χαμός του αρχιμανδρίτη Γερβάσιου Κανάτα, που για δεκαετίες υπηρέτησε στη Μητρόπολη Παραμυθίας είναι απώλεια για την Εκκλησία. Γιατί ιερωμένοι με το δικό του ήθος και ύφος, όταν φεύγουν από τη ζωή, δεν ξαναβρίσκονται όμοιοί τους! Και δεν είναι συναισθηματική υπερβολή αυτό. Είναι η πραγματικότητα.

Άνθρωπος χαρισματούχος, που στάθηκε αθόρυβα στο πλευρό του μητροπολίτη Παραμυθίας και τον τίμησε και τιμήθηκε από αυτόν. Και προικισμένος με σπάνιες αρετές, που τις έκρυβε επιμελώς. Τα έδωσε όλα στην υπηρεσία Εκείνου, που του τα χάρισε. Πατώντας στέρεα στη γη, ύψωνε την πορεία του διαρκώς προς τον ουρανό. Είχε βρει τον τρόπο και είχε κάνει την αγάπη του δύναμη και τη δύναμή του αγάπη. Πράος, ταπεινός, κατανυκτικός, σεβάσμιος σε όλα πατήρ, κληρικός άγιων επιθυμιών για μια ορθόδοξη ιεραποστολική ζωήκατά πλάτος και βάθος.

Υ.Γ.: Παρών και ο γράφων, μεταξύ άλλων ιερέων, στην τελευταία λειτουργία στη μονή Παγανιών, λίγες ώρες πριν χαθεί ο γέροντας, όπου ο μακαριστός δεν έλαβε μέρος, αλλά διακονούσε σαν παιδάκι στο ιερό. Έλαμπε το προσωπό του από χαρά και έβγαινε μια λαμπερή φωτεινότητα από μέσα του. Χαιρόταν, με γνήσια χαρά, που είχαν συγκεντρωθεί ιερείς και πσιτοί στο μοναστήρι του.

Ναι, στο μοναστήρι του, γιατί το βρήκε ερειπωμένο και το ανακαίνισε εκ βάθρων. Εκεί, στη μονή Παγανιών, χτυπούσε η καρδιά του. Εκεί, στη μονή Παγανιών, είχε αφιερωθεί ολοκληρωτικά. Εκεί, στη μονή Παγανιών, κατέθετε τα πνευματικά του σαλπίσματα. Κάποια στιγμή, μας πλησίασε και μας είπε:
– «Θα πεις δυό λόγια ως κήρυγμα;».
– «Τι θέλετε να πω, πάτερ;».
– «Πες ό,τι κρίνεις, πες για το μοναστήρι».
Η τελευταία του επιθυμία ήταν το διαχρονικό μήνυμά του. Ποιο δηλαδή; Να βαδίζουμε στη ζωή, πάνω στα χνάρια του Θεού, όπως αυτά διαμορφώνονται στα μοναστήρια και προεκτείνονται στην κοινωνία.

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ONLINE