You are currently viewing Σφηνάκια που …. τζούζουν 1

Σφηνάκια που …. τζούζουν 1

ΧΧΧ. Καλή κι ευλογημένη Σαρακοστή!
Καλή δύναμη να έχουμε για να αντέχουμε τις δυσκολίες και τις ανηφοριές της ζωής!
Πάει καιρός που έχουμε να τα πούμε φίλοι μου! Διάφορα γεγονότα με καθήλωσαν από μέσα Νοεμβρίου κλινήρη! Με τη βοήθεια του Θεού και τις πρεσβείες της Παναγίας μας, επανέρχομαι δριμύτερος! Εστω και την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που είναι μία περίοδος, νηστείας, προσευχής, κριτικής, αυτοκριτικής και αναγέννησης!

ΧΧΧ. Ευχαριστώ τον Θεό και τους φίλους που προσευχήθηκαν για μένα.
Επομένως όλοι εκείνοι οι άσπονδοι φίλοι, που είχαν,έστω και προς στιγμή, την ψευδαίσθηση οτι θα απαλλαγούν από την ενοχλητική και αντιπαθητική παρουσία μου, τους πληροφορώ οτι θα εξακουλουθούν να με υφίστανται ! Ο Θεός βλέπετε φίλοι μου, έχει το δικό του σχέδιο για τον καθένα από μας!

ΧΧΧ. Η αγάπη και το ενδιαφέρον σας ήταν για μένα η καλύτερη τονωτική ένεση, για να κρατηθώ όρθιος!
Κατάφερα χάρη σε σας, να αντιμετωπίσω με ακμαίο το ηθικό μου, έναν ακόμη μεγάλο Σταυρό!
Οσο μάλιστα έννοιωθα ότι όλα αυτά τα αισθήματα της καρδιάς σας και της αγάπης σας τα δείγματα, προέρχονταν από ανθρώπους που δεν είχα ιδιαίτερη σχέση. τόσο πιο πολύ ήμουν ευγνώμων στον Θεό για την τόση αγάπη!

Τελικά παίρνουμε μερικές φορές αγάπη από ανθρώπους που δεν το περιμένουμε! Ενώ από εκεί που περιμένουμε, όχι μόνο δεν λαμβάνουμε, οπως θα θέλαμε, μία στοιχειώδη έστω επιστροφή των τροφίων της αγάπης μας,αλλά εισπράττουμε την άψινθο της αχαριστίας, της αδικίας και της κακότητας! Τελικά το σοφό αρχαίο ρητό :

<<Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχαρίστου>>,
παραμένει διαχρονικό κσι επαληθεύεται πάντα με τον χειρότερο, δυστυχώς, τρόπο!

Χχχ. Θα ήμουν λάθος, αν δεν ευχαριστούσα εξίσου και όλους εκείνους που δεν …”έκρυψαν” τη χαρά τους για την περιπέτεια που πέρασα! Δεν με απογοήτευσαν! Ηταν αναμενόμενο ! Τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο! Και το χειρότερο είναι οτι αυτοί οι άνθρωποι, αν ρίξεις μία ματιά στην πορεία τους, δεν ήταν ποτέ ικανοί να πράξουν ή να οικοδομήσουν το καλό! Μια ζωή χρησιμοποιούσαν τους άλλους, μέχρι να ανέβουν και μετά,αφού ανέβαιναν, άρχιζαν να παριστάνουν τις …ντίβες!
Μα πώς το λένε στην Πόλη…
Θέλει η π……. να κρυφτεί και δεν την αφήνει το χούι της!

ΧΧΧ. Μα θα μου πείτε Ιεράρχες άνθρωποι και φέρονται ως… ντίβες;
Ντροπή! Τί λόγια ειναι αυτά! Πιπέρι στη γλώσσα !
Φίλες και φίλοι,
Πατέρες και μητέρες
Αδελφοί και αδελφές
Πιστέψτε με και λίγα λέγω!
Οπως καταλαβαίνετε άρχισα με πολλά μποφόρ τα σφηνάκια σήμερα και όσο προχωράμε, τόσο θα κορυφώνεται η φουρτούνα και η ζαλάδα που θα προκαλέσουμε!

ΧΧΧ. Ναι, έπρεπε να αρρωστήσω για να καταλάβω την καλή και σπάνια καρδιά κάποιων ανθρώπων που δεν είχαν λόγους για να μου δείξουν την αγάπη τους αλλά και τη βρωμιά κάποιων άλλων, οι οποίοι θεωρούν εαυτούς ποιμένες – πρίγκηπες της Εκκλησίας μας, και το φαρμάκι στάζει άφθονο, από τα λερωμένα ράσα τους!
Αλλά θα τα πούμε διεξοδικά πιο κάτω ! Μην σας μονοπωλώ το ενδιαφέρον με αυτά τα προσωπικά βιώματα! Τελικά ο καθένας μας, οτι έχει σε περίσσευμα στη ζωή του το προσφέρει : άλλοι άνθη κι άλλοι κέρατα!Μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό!

ΧΧΧ. Ενας Ιεράρχης της Εκκλησίας μας, εκ των νεωτέρων, συνομιλεί με γνωστό μου πολιτικό ολίγες ημέρες προ των εκλογών και έρχεται η κουβέντα σε μένα! Και η απάντηση του Ορθόδοξου κατά τα άλλα Ιεράρχη, προς τον πολιτικό,τον οποίο άφησε άφωνο :
— Α όχι, αυτός ήταν με την προηγούμενη κατάσταση, δεν ειναι με τη δική μας!

Και ποιός το λέει αυτό;
–Αυτός που μεχρι να γίνει Μητροπολίτης, έλεγε τα μύρια όσα κατά του Αρχιεπισκόπου — του … δικού του– που τον πήρε από το σορό και τον ανέδειξε σε Μητροπολίτη σε αξιοζήλευτη Μητροπολίτη, προφανώς για να του κλείσει το στόμα.
— Αυτός που έλεγε εναντίον του Αρχιεπισκόπου τα πιο αισχρά πράγματα, στους επισκέπτες του.
–Αυτός που δεν δίστασε να βγάλει προς τα εξω φωτογραφίες και φήμες– κι άλλο πικάντικο υλικό– εναντίον αδελφού του και συμμοναστή του,που ο… δικός του Αρχιεπίσκοπος επέλεξε να προάγει σε Μητροπολίτη, νωρίτερα από αυτόν!
Και άλλα πολλά!
Άντε κοίταξε την επαρχία σου, ώ υποκριτά μου και άσε τα ταξίδια και τις περιπλανήσεις!
Και λίγα τα λόγια σου Άγιε, για ανθρώπους που δε γνωρίζεις! Γιατί αν τους θυμώσεις περισσότερο θα σου πούν περισσότερα και δεν θα σου αρέσει καθόλου! Και έχωωωω μπόλικο υλικό στη φαρέτρα μου! Και ηχητικό!
Ρώτησε τον άλλον αδελφό σου να σου πεί!
Και επιτέλους,μάθε να κάνεις σωστά το σημείο του Σταυρού, ως επίσκοπος της Εκκλησίας μας που είσαι, μήπως και σου θυμίσει το ήθος που διδάσκει ο Εσταυρωμένος Χριστός!

 

ΧΧΧ. Αλλάξαμε Κυβέρνηση και αρχίζω να τα χάνω! Ενώ δηλώνουν άθεοι οι της νέας Κυβέρνησης, έχουν με την Εκκλησία πολύ καλή, έως άριστη συνεργασία!
Κάτι δεν πάει καλά!
Ή δεν είναι τόσο άθεοι,αλλά το παίζουν άθεοι, για να δείχνουν μοντέρνοι και προχωρημένοι ή η Εκκλησία μας και οι Ταγοί μας δεν είναι τόσο …ένθεοι! Και μάλιστα έτοιμοι να τα δώσουν όλα!
Δεν ανήκω σε αυτούς που θέλουν να βλέπουν το χριστεπώνυμο πλήρωμα στα χαρακώματα, εναντίον της …”άθεης” κυβέρνησης. Ούτε διακατέχομαι από κάποιο φανατισμό!
Θέλω, όμως, να τηρούνται τα στοιχειώδη και απαιτώ αμοιβαίο και όχι μονόπλευρο σεβασμό!
Ηθελα να ξέρω, δεν καταλαβαίνουν εκεί στα ρετιρέ της Εκκλησίας μας ότι τους εκμεταλλεύονται και ότι πολύ σύντομα θα φανούν οι αληθινές τους προθέσεις και διαθέσεις και τα σχέδιά τους;
Με τις επισκέψεις και τα χτυπήματα στους ώμους της εξουσίας, Άγιοι Αρχιερείς, μπορεί να κερδίζετε λίγο χρόνο, αλλά δεν εξασφαλίζετε την ανοχή τους σε όλα!
Το …”σχέδιο” που έχουν για την Εκκλησία είναι παλαιό και δεν θα ησυχάσουν αν δεν το ολοκληρώσουν!
Σε λίγο δεν θα χτυπούν οι καμπάνες των Εκκλησιών, όχι γιατί θα ενοχλούν τους περιοίκους, αλλά γιατί δ ε ν θα υπάρχουν πια ιερείς για να τελέσουν τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας και τις ιερές ακολουθίες! Δεν αισθάνεστε καμμία ευθύνη γιαυτό το κατάντημα; Πώς σκέφτεστε να αντιδράσετε; Δε σας ενοχλούν όλα αυτά, ή είστε βολεμένοι κάτω από την χρυσοποίκιλτη Μίτρα σας και τα φορτώνετε στους επόμενους; Μα δε βλέπετε οτι κάθε χρόνο και χειρότερα; Τί άλλο να πώ! Ο Θεός βοηθός μας!

ΧΧΧ.Δεν έχω πρόβλημα που ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, δεν ορκίσθηκε με θρησκευτικό όρκο! Τουλάχιστον είναι λιγότερο υποκριτής από τους άλλους που μας είχαν φλομώσει στα ψέματα και τους μεγάλους Σταυρούς!
Αλλα πράγματα ήταν τα ενοχλητικά!
Οπως το ότι πήγε ο Πρωθυπουργός, ολίγον προτού ορκισθεί επισήμως, στον Αρχιεπίσκοπο για να του εξηγήσει δήθεν, το “γιατί” θα ορκισθεί με πολιτικό όρκο και να πάρει την…. ευχή του! Με την κίνηση αυτή αναίρεσε όλα τα προηγούμενα !
Διότι αν δεν είναι αυτό …υποκριτικό τότε τί είναι;
Ναι μεν είναι.. άθεος– και εμείς αυτό το σεβόμαστε ! Αλλά το να χρησιμοποιεί τα σύμβολα, για να παρασύρει επικοινωνιακά το χριστεπώνυμο πλήρωμα, είναι το λιγότερο υποτιμητικό, για όσους θρησκεύονται αγνά και δεν έχουν σχέση συμφέροντος με την Εκκλησία! Εμείς αυτό το καταλαβαίνουμε! Αν δεν το καταλαβαίνουν οι Ταγοί της Εκκλησίας μας τότε τα πράγματα είναι πιο σοβαρά απ´ όσο φανταζόμαστε!

ΧΧΧ. Και πριν αποφανθεί η Εκκλησία, δια της Συνόδου για το θέμα του όρκου ( ακόμη και μέχρι σήμερα,δεν έχει εκδοθεί τίποτα σχετικό για το θέμα) πετάχτηκαν σαν τις….. π@…..έs ,δύο Μητροπολίτες της Εκκλησίας μας, και βγήκαν να μιλήσουν περί όρκου! Και καταδίκασαν τον θρησκευτικό όρκο, στηριγμένοι στα γνωστά θεολογικά τσιτάτα, τα οποία δεν επιτρέπουν να ορκιζόμαστε άνευ λόγου! Το οτι οι ίδιοι οι Αρχιερείς, τόσο κατά την χειροτονία τους όσο και όταν υπογράφονται τα διατάγματα της εγκατάστασής τους, ορκίζονται ή διαβεβαιώνουν οτι θα τηρήσουν με ευσυνειδησία τα καθήκοντά τους, δεν τους είπε τίποτα!!!
Προφανώς ξέχασαν τί έκαναν!
Στην προσπάθειά τους, μάλιστα, να προβληθούν και να ακουστούν και να γίνουν αρεστοί στα προοδευτικά ακροατήρια, αφήφισαν τη ζημιά που έκαναν στην Εκκλησία, η οποία επισήμως εξακολουθεί να σιωπά!
ΧΧΧ. Για όσους σπεύδουν να παρεξηγήσουν τη λέξη π@…ές, που γράφω παραπάνω, σας ενημερώνω οτι εννοώ… Πορδές! Καλό έ;

ΧΧΧ. Ενας καλός και Ευσυνείδητος κληρικός, ο πατήρ Ελευθέριος Μίχος, στο Ναύπλιο, έχει κατορθώσει να προσφέρει από την ενορία του τον Ι.Ν. Ευαγγελίστρια, καθημερινά φαγητό σε εμπερίστατους συνανθρώπους μας. Για το σκοπό αυτό έχουν τοποθετηθεί προκάτ εγκαταστάσεις πέριξ του προαύλιου χώρου του ναού,για να διευκολύνουν στην προετοιμασία και στη διανομή του συσσιτίου, οι οποίες όμως, ενοχλούν τους περιοίκους,γιατί …υποβαθμίζουν την γειτονιά και ζητούν από τον σωστό κληρικό να σταματήσει να προσφέρει αγάπη!
Η αντίδραση αυτή,πέρα από τους λόγους…” αισθητικής”, που επικαλούνται οι περίοικοι, αναδεικνύει και ένα θέμα σκληρού ρατσισμού,που δεν συνάδει με το χριστιανικό πνεύμα που διέπει το λαό μας!
Ο π. Ελευθέριος Μίχος, κοινοποίησε ως όφειλε τον …”πειρασμό” αυτό που διέρχεται η ενορία του και ζήτησε τη βοήθεια όλων των συνανθρώπων μας,ώστε να συνεχίσει να προσφέρει αγάπη ο συγκεκριμένος ναός, στους πεινασμένους και διψασμένους της εποχής μας!
Σε όλο αυτό το θέμα και στη δημοσιότητα που έχει πάρει, ο οικείος Ιεράρχης, ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος, μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές δεν έχει ακουσθεί! Δεν έχει πάρει θέση. Δεν έχει αναμιχθεί!
Ενδεχομένως είναι πολυάσχολος και το πρόγραμμά του δεν θα του το έχει επιτρέψει προς το παρόν να ασχοληθεί με το θέμα!
Ας ελπίσουμε οτι πολύ σύντομα θα προστρέξει να συνδράμει την ενορία στο έργο της και θα ενώσει τα διεστώτα!
ΧΧΧ. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο μέσα στον εκκλησιαστικό χώρο, είναι η ύπαρξη υποκρισίας και ψευτιάς!
Άνθρωποι που έχουν αφοσιωθεί στον Θεό και στην Εκκλησία του, που Ευαγγελίζονται τον Χριστό και καταγγέλουν την αγάπη Του , πώς είναι δυνατόν να έχουν τόση υποκρισία! Αλλα να λένε κι άλλα να πιστεύουν! Αλλα να νοιώθουν κι άλλα να ομολογούν! Θα μου πείτε άνθρωποι ειναι κι αυτοί, “την σάρκα φορούντες και τον κόσμο οικούντες”. Ναί σύμφωνοι!
Αλλά υποτίθεται οτι είναι αφοσιωμένοι στον Κύριο! Αυτό που θα έπρεπε να τους κατευθύνει είναι η αγάπη προς τον συνάνθρωπο ! Τους ακούμε στα κηρύγματά τους να διατρανώνουν τους βίους των Αγίων της Εκκλησίας μας και να ζητούν από εμάς, τους κοινούς θνητούς, να τους ακολουθήσουμε και να τους μιμηθούμε! Ενώ εκείνοι,στην προσωπική τους ζωή, κάθε άλλο παρά αυτό κάνουν!
Πατέρες,συναισθανθείτε το χρέος σας,τόσο έναντι του λαού του Θεού, όσο και έναντι του Θεού,στον οποίο αφοσιωθήκατε! Και με τις χειροτονίες που λάβατε για “να εισέλθετε εις την χαρά του Κυρίου μας”, δώσατε αιώνιους όρκους, τους οποίους καταπατάτε δια του βίου κσι της συμπεριφοράς σας!
Αφήστε, λοιπόν, έξω από τη ζωή σας τις μικρότητες και τις κακίες, που φυσικό είναι να σας καταλαμβάνουν, κατά τα ανθρώπινα και δείξτε αγάπη, όπως απαιτεί το ιερό καθήκον σας και η αποστολή σας.
” Για αγάπη να ομιλούμε και αγάπη να ποιούμε” έλεγε ο Μεγάλος Χριστόδουλος! Αλλιώς η ζωή μας είναι κενή!

ΧΧΧ. Αυτό επίσης που με αηδιάζει είναι η αχαριστία που φωλιάζει μέσα στον ιερό κλήρο! Και μάλιστα όσο ανεβαίνουν τόσο η αχαριστιά τους μεγαλώνει! Χρησιμοποιούν τους ανθρώπους, μέχρι που να ανέλθουν στα ανώτατα αξιώματα κσι μετά κάνουν πως δεν τους γνωρίζουν! Δεν το συνάντησα σε έναν αυτό! Ολοι τους έχουν ίδια συμπεριφορά! Αντιθέτως αυτός που δείχνει πραγματική ευγνωμοσύνη και αγάπη είναι δυστυχώς πάντα … ένας! Κατά το του Ευαγγελίου: ” οι δε εννέα πού;”.
Αν ο Χριστός μας έννοιωσε την άψινθο της αχαριστίας και ήλθε αντιμέτωπος με ένα τέτοιο επίπεδο ανθρώπων, γιατί να εξαιρεθούμε εμείς;
Πολλοί τώρα θα θέλετε να σας γράψω και τα ονόματα των …αχαρίστων! Αν με διαβάζετε προσεκτικά θα τους καταλάβετε μέσα από τα συμφραζόμενα!
Το πλέον φοβερό και συνάμα αστείο,είναι οτι αρκετοί από αυτούς τους ευεργετηθέντες αχαρίστους,
η ζωή τα φέρνει με τέτοιο τρόπο, που κάποια στιγμή σε ξαναχρειάζονται… Και σε εκλιπαρούν να τους βοηθήσεις! Και τότε εσύ πράττεις αναλόγως! Και τους αντιμετωπίζεις με το ανάλογο ύφος! Ο καθένας μας έχει το δικαίωμα της απάντησης! Και ο Θεός φροντίζει να τη δώσουμε την
κατάλληλη ώρα! Είναι αυτό που ο λαός μας λέγει: πληρωμένη απάντηση!

ΧΧΧ. Πολύ καλά έκαναν οι πιστοί από τον Ασπρόκαμπο Κορίνθου,που δεν άφησαν τον Εσταυρωμένο που ” δάκρυζε”, να απομακρυνθεί από το φυσικό του χώρο, εκεί ακριβώς όπου έδειξε το σημάδι Του! Αν έπρεπε να περάσει από …ειδική εξέταση,για να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα του ιερού σημείου, ας πήγαιναν επί τόπου οι ειδικοί εξεταστές, για να μας πούν τί ακριβώς συμβαίνει! Τα υπόλοιπα είναι φλυαρίες!Και εκ του πονηρού!

ΧΧΧ. Είναι δυνατόν να είσαι νεοεκλεγμένος Μητροπολίτης, να μην έχεις προλάβει να γνωρίσεις καλά- καλά την επαρχία που σου εμπιστεύθηκε η Εκκλησία για να ποιμάνεις και σύ να γυρίζεις από Μητρόπολη σε Μητρόπολη και από πανηγύρι σε πανηγύρι;
Κάθησε βρέ Δεσπότη μου να γνωρίσεις την επαρχία σου, να γνωρίσεις τους ανθρώπους– και να τους απευθύνεσαι ει δυνατόν και με το μικρό τους όνομα– και έχεις καιρό για εκκλησιαστική …ντόλτσε βίτα!
ΧΧΧ. Ο νεοεκλεγμένος, για παράδειγμα, Μητροπολίτης Γρεβενών Δαβίδ, έχει ταξιδεύσει στους …πέντε,σχεδόν, μήνες που ειναι Μητροπολίτης, όσα ο προκάτοχός του Σέργιος στα… 38 χρόνια που ποίμανε τα ορεινά Γρεβενά! Είναι όντως βαριά η καλογερική! Και όταν έχεις μάθει τις ομορφιές και τις ανέσεις του αστικού κέντρου, μετά όλα σου φαίνονται δύσκολα!

david-461x330
ΧΧΧ. Σας είπα οτι σπάνια περνώ πια το κατώφλι της Συνόδου! Οι λόγοι είναι προφανείς! Είναι δύσκολο να έρχεσαι σε επαφή με έναν εσμό κολάκων, που όταν σε έχουν ανάγκη, σε προσκυνούν, ενώ όταν δε σε έχουν, σε ξεχνούν και σε αποφεύγουν! Υπάρχουν και οι λίγες καλές εξαιρέσεις που καταλαβαίνουν οτι τους ξεχωρίζω! Τους υπόλοιπους τους ανέχομαι, όσο τουλάχιστον, με ανέχονται κι αυτοί!
Ενας λόγος που με έκανε τις προάλλες να χαίρομαι που περνώ το κατώφλι της Συνόδου είναι αυτό που μου είπε ένας απλός υπάλληλος της Συνόδου,που ούτε ανάγκη με έχει, ούτε οφείλει κάτι στην ταπεινότητα και ασημαντότητά μου για μα πώ οτι θέλει να μου γίνει συμπαθής!
— Το θέλεις δεν το θέλεις, μου είπε, όταν μπαίνεις εδώ μέσα, μας θυμίζεις εσύ τον Χριστόδουλο, πολύ περισσότερο από κάτι άλλους! Και δεν το λέω μόνο εγώ! Το έχω συζητήσει και με άλλους! Χαμογελάς πάντα και μας χαιρετάς όλους!
Ετσι και ο Χριστόδουλος ήταν πάντα χαμογελαστός! Έμπαινε εδώ μέσα και τρέχαμε όλοι να του μιλήσουμε και να του φιλήσουμε το χέρι κι εκείνος μας αποκαλούσε με τα μικρά μας ονόματα! Μας γνώριζε όλους! Τώρα δεν κυκλοφορεί άνθρωπος! Ολοι κρυβόμαστε! Ασε.. Άλλαξαν όλα εδώ μέσα!”
Όταν ακούς τέτοιες διαπιστώσεις μπορεί να μη νοιώθεις όμορφα; Μπορεί να μη νοιώθεις οτι ο Χριστόδουλος δεν πρόκειται να ξεχαστεί, αφού οι άνθρωποι που τον γνώριζαν τον θυμούνται και θα τον θυμούνται όσο ζούνε!

ΧΧΧ. Κι όσο αυτοί οι απλοί άνθρωποι θυμούνται και τιμούν τον Χριστόδουλο, τόσο οι δικοί του απνθρωποι θα τον προσβάλλουν με τα καμώματα και τη διχαστική συμπεριφορά τους! Και εξηγούμαι γιατί το λέγω αυτό!
Έγινε όπως κάθε χρόνο Μνημόσυνο στην επέτειο του θανάτου του! Εφτά Αρχιερείς- πνευματικά αναστήματα του μεγάλου Πρωθιεράρχη που σημάδεψε με το πέρασμά του την Εκκλησία μας και το λαό μας– παρευρέθησαν στο ετήσιο ραντεβού με τη μνήμη Του, στο Α ´ νεκροταφείο Αθηνών !
Πέντε από αυτούς( οι Καισαριανής, Σερρών, Σύρου, Κερκύρας και Κορίνθου),λειτούργησαν μαζί με όλα τα πνευματικά του παιδιά Αρχιμανδρίτες, τους διατελέσαντες διακόνους και αρχιδιακόνους του. Επίσης δύο ακόμη Ιεράρχες( οι Βρεσθένης και Πειραιώς) συμπροσευχήθηκαν και έλαβαν μέρος μαζί με τους πέντε λειτουργούς Αρχιερείς, στο Μνημόσυνο και στο Τρισάγιο, επί του τάφου του Χριστοδούλου.
Και ως εδώ όλα καλά!
Μετά προσφέρθηκε incognito καφές και πλήρες πρωινό, στο ξενοδοχείο King George, στο οποίο οι προσκλήσεις έγιναν… επιλεκτικά! Υπήρξε δηλαδή “πόρτα” στους συμμετέχοντες!
Δεν ξέρω ποιό σαίνι, είχε αυτή την κακή, σχεδόν εμετική, ιδέα του διαχωρισμού των παιδιών του Χριστόδουλου σε δύο κατηγορίες!
Δεν ξέρω ποιά ..”φοράδα”– αρσενικού ή θηλυκού γένους — είχε το γενικό πρόσταγμα, για να κάνει τέτοια απρέπεια, αλλά να είναι βέβαιοι, όποιοι πρωτοστάτησαν σε αυτή την απρέπεια, οτι η ψυχή του Χριστόδουλου δεν αναπαύθηκε καθόλου με αυτό το άθλιο, εγωιστικό και κομπλεξικό συμβάν!

ΧΧΧ…Ποιός σας έδωσε το δικαίωμα, βρε άθλια και αχάριστα ανθρωπάκια, για να …”μονοπωλείτε” τον Χριστόδουλό μας που όταν άκουγε το όνομά σας, ακόμη και ολίγο προ το τέλος του, δυσφορούσε;
Ποιός σας είπε οτι μπορείτε να φέρεστε στη μνήμη του,με τον τρόπο που απεχθάνονταν σε όλη του τη ζωή, αποκλείοντας ανθρώπους και δημιουργώντας φράξιες και διαχωρισμούς;
Αν ο Χριστόδουλος μας άφησε κάτι πίσω του ως παρακαταθήκη ήταν αυτό το ” μας” , όταν μας το χάρισε ο ίδιος εξερχόμενος από το Αρεταίειο με εκείνο το ανεπανάληπτο:
— Είμαι ο Χριστόδουλός σας!

Κι εμείς όλοι απαντήσαμε όχι με φωνές και ιαχές, αλλά μ´ένα χαμόγελο στην άκρη των χειλιών
μας , μ´ένα δάκρυ στην άκρη των ματιών μας! Ηταν η στιγμή που καταλάβαμε οτι τον χάνουμε πιά!

Αλλά έτσι ήταν, μία ζωή ,οι άνθρωποι του Χριστόδουλου! “Τρωγότανε” μεταξύ τους για τα πρωτοτόκια και αν κάτι γινότανε εν οίκω, την επόμενη μέρα γινότανε και… εν δήμω!
Βλέπω σήμερα, το λεγόμενο περιβάλλον του νύν Αρχιεπισκόπου– πολύ πιο προβληματικό και ένοχο, από εκείνο του Χριστοδούλου — και θαυμάζω την εχεμύθεια που έχουν οι άμθρωποί του και τον όρκο σιωπής που επικρατεί για όλα!
Είναι να απορεί κανείς με το αρχιερατικό ήθος ορισμένων! Ας μας πούν από πού το προμηθεύτηκαν για να πάμε κι εμείς!
Υ.Γ. Και κάτι ακόμη για την επόμενη φορά! Τα της οργάνωσης κάθε Μνημοσύνου,για τον Μακαριστό Πατέρα μας, θα αναλάβουμε εφεξής μία επιτροπή,υπό τον πατέρα Θωμά Συνοδινό, τους κληρικούς διακόνους του και εμένα! Τα μνημόσυνα του Χριστόδουλου δεν χρειάζονται… χορηγό! Τελεία και παύλα! Άντε μπράβο! Για να μην πώ περισσότερα! Κουμάντο να κάνουν όσοι και όσες, έχουν χρήματα στο στομάχι τους! Οι επιδείξεις πλούτου και αλαζονείας αλλού! Φοράδες,ε φοράδες!

ΧΧΧ. Με κριτήρια “αποκλεισμού” κινήθηκε και η εκπομπή- αφιέρωμα που έκανε το ραδιόφωνο της “Πειραϊκής Εκκλησίας” και συγκεκριμένα εκπομπή του Δημήτρη Αλφιέρη στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου!
Έβγαλε να μιλήσει για τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ ο οποίος είχε διατελέσει στενός συνεργάτης του και μάλιστα Αρχιγραμματέας της Συνόδου την εποχή της κρίσης και ο ρόλος του ως νομομαθούς υπήρξε καθοριστικός! Έβγαλε και τον πατέρα Δημήτριο Φουρλεμάδη, γεν. διευθυντή του alpha , ο οποίος υπήρξε επίσης από τους στενούς συνεργάτες του στον τομέα της φιλανθρωπίας! Και εκεί έκλεισε το αφιέρωμα! Δεν είπα να βγάλουν εμένα.. Ετσι κι αλλιώς όταν μιλώ εγώ για τον Χριστόδουλο, δεν κάνω μοιραία την αγιογραφία του, αλλά γίνομαι ανατρεπτικός γιατί λέγω τα καλά του και συνάμα τα στραβά και τα ανάποδα της εποχής εκείνης! Ομως θα μπορούσαν να μιλήσουν άλλα πνευματικά του παιδιά, που τον έζησαν ως την τελευταία στιγμή που έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο, όπως ο πολλαπλώς αδικημένος Βρεσθένης Θεόκλητος, ο πατήρ Θωμάς Συνοδινός , οι τότε διάκονοί του και άλλοι! Προτίμησε, λοιπόν, ο φίλος Δημήτρης Αλφιέρης να κάνει το αφιέρωμα σε επίπεδο οικογενειακό και να δώσει το λόγο στους δύο φυσικούς προϊσταμένους του: τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ στα της Εκκλησίας και στον Δημήτρη Φουρλεμάδη στα της δημοσιογραφίας, αφού είναι και συνεργάτης του alpha radio.
Την επόμενη φορά, πάντως, που θα κάνει εκπομπή για τον Χριστόδουλο, ας φροντίσει να διευρύνει τον κύκλο των ανθρώπων που θα μιλήσουν για τον μεγάλο Πρωθιεράρχη! Ο Χριστόδουλος ήταν χάρισμα του Θεού, σε όλο το γένος των Ελλήνων!
ΧΧΧ. Ενα άγριο παρασκήνιο κυοφορείται τον τελευταίο καιρό, μεταξύ συγκεκριμένων Ιεραρχών, που επιθυμούν να αποκτήσουν βοηθό Επίσκοπο! Το μαντήλι του χορού το κρατάει ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός ο οποίος ενώ έχει αποκτήσει προ εννέα ετών έναν βοηθό, τον Ωλένης Αθανάσιο, θέλει να αποκτήσει πάση θυσία και δεύτερο!
Το επεχείρησε ανεπιτυχώς μία φορά, σε προηγούμενη Ιεραρχία, κατά την οποία εξελέγη ο Βοηθός Επίσκοπος Πατρών και τώρα οι πληροφορίες λένε οτι θα επανέλθει δριμύτερος! Εκτός από το στενό μαρκάρισμα που κάνει στον Αρχιεπίσκοπο, προσπαθεί να δημιουργήσει θετικό κλίμα υπέρ του εκλεκτού του και στους άλλους Αρχιερείς!Στην κίνηση αυτή του Μητροπολίτη Ηλείας υπάρχει ένα εντονότατο παρασκήνιο που θέλει ένα πρόσωπο– θηλυκού γένους– του οικογενειακού περιβάλλοντος του Μητροπολίτη Ηλείας, να πιέζει για την προαγωγή του εν λόγω κληρικού, αδιαφορώντας για τα σχόλια που κυκλοφορούν αφού η συγκεκριμένη Μητρόπολη έχει ήδη έναν βοηθό Επίσκοπο! Οι ίδιες φήμες αναφέρουν οτι απώτερος στόχος είναι να ακολουθήσει
μετ´ολίγον η παραίτηση του Μητροπολίτη Γερμανού, υπέρ του εν λόγω κληρικού για να τον διαδεχθεί στη Μητρόπολη! Δηλαδή να γίνει μία ακόμη εκλογή- διορισμός!
Τελικά εκτός από τη Βουλή των Ελλήνων έχει και η Μητρόπολη Ηλείας τη δική της …Ζωή,για να κινεί τα νήματα!

despotes
ΧΧΧ. Πάντως λέγεται οτι στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλοι Μητροπολίτες( Κορίνθου, Γλυφάδας κ.ά.) που επιθυμούν να αποκτήσουν βοηθό Επίσκοπο!
Ο Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος κινείται με μεγάλη άνεση μεταξύ των συνεπισκόπων του και είναι σχεδόν βέβαιος οτι θα επιτύχει την προαγωγή του πατρός Αγαπίου Δρίτσα! Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος από την άλλη, όταν ερωτήθη σχετικά για το θέμα, είπε οτι ενώ επιθυμεί την προαγωγή του Πρωτοσυγκέλου του Αρχιμ. Αλέξιου Ψωίνου, ο Αρχιεπίσκοπος του το έκοψε και του είπε να μην ελπίζει!
–“Δε θα γεμίσουμε βοηθούς Επισκόπους”,φέρεται ειπών!
Πάντως δε νομίζουμε να ισχύσουν κι εδώ “τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά”. Δηλαδή αυτό που είπε στον Μητροπολίτη Γλυφάδας για να του κόψει την όρεξη, να μην ισχύσει στις άλλες περιπτώσεις και να δούμε πάλι δύο νέους βοηθούς!

ΧΧΧ..Σε κάθε περίπτωση πάντως, τον πρώτο και κύριο λόγο τον έχει η Ιεραρχία, η οποία δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει στην πλειοψηφία της! Είναι σίγουρο οτι οι Αρχιερείς δε βλέπουν με καλό μάτι την αύξηση του αριθμού των Επισκόπων! Το θεωρούν προκλητικό στην εποχή που διερχόμεθα!Και δεν έχουν άδικο!

ΧΧΧ . Με την ευκαιρία που κουβεντιάζουμε για εκλογές Επισκόπων, μου δίνεται η ευκαιρία να πω κάτι που το κρατάω από καιρό! Αγωνίζονται οι Μητροπολίτες μας, αφού έγιναν πρώτα οι ίδιοι, να γίνουν στη συνέχεια και Γεροντάδες και να προωθήσουν στο Επισκοπικό αξίωμα δικά τους αναστήματα! Αξιοκρατία μηδέν! Η λογική που κυριαρχεί είναι: ο δικός μου είναι ο καλύτερος! Και ας είναι ένας …τενεκές ξεγάνωτος!
Κανείς δεν νοιάζεται να προαχθούν στο Επισκοπικό αξίωμα, κάποιοι εκλεκτοί κληρικοί μας, που έχουν διακριθεί για το έργο τους και την προσφορά τους!
Για παράδειγμα, ποιός δεν θα χαιρότανε την προαγωγή σε Επίσκοπο του σπουδαίου κληρικού πατρός Γερβασίου Ραυτόπουλου, του Αγίου των φυλακών, όπως τον αποκαλούν σε όλο τον κόσμο! Και οχι μόνο! Και πολλοί άλλοι άξιοι και ικανοί κληρικοί μας, θα μπορούσαν να είχαν τιμηθεί από την Εκκλησία μας και να έχουν γίνει Επίσκοποι!

ΧΧΧ…Ναι γιατί να μην έχει γίνει μέχρι τώρα Επίσκοπος της Εκκλησίας μας ο πατήρ Γερβάσιος; Τί του λείπει; Αντιθέτως ειναι Αγιότερος πολλών άλλων που απλά καμαρώνουν επειδή κάποιος καποτε πέτυχε να τους προωθήσει και να γίνουν Μητροπολίτες ή Επίσκοποι!
Η προαγωγή σε Επίσκοπο, θα ήταν ασφαλώς μεγάλη η τιμή για τον ίδιο τον πατέρα Γερνάσιο αλλά και μία ηθική επιβράβευση για το τεράστιο έργο του και την προσφορά του! Αλλά και το Επισκοπικό αξίωμα θα έπαιρνε ιδιαίτερη αξία και αίγλη από τον ίδιο,αφού ανάμεσα στους Επισκόπους της Εκκλησίας της Ελλάδος θα εσυγκαταλέγετο και ένας τόσο ξεχωριστός κληρικός, όπως ο πατήρ Γερβάσιος Ραυτόπουλος, που τον γνωρίζει ο κόσμος όλος και μεγάλα αναστήματα της Δικαιοσύνης διεθνώς, υποκλίνονται μπροστά του! Βέβαια αυτά δεν τα σκέφτονται οι Αρχιερείς μας! Έγιναν αυτοί; Από εκεί και πέρα, καβάλησαν το καλάμι! Και θεωρούν εαυτούς αναντικατάστατους. Οι εξαιρέσεις ελάχιστες!

ΧΧΧ. Όσοι πιστεύσατε οτι η περίφημη …Νικόλ των εκκλησιαστικών μας πραγμάτων εξαφανίσθηκε από τα δρώμενα, επειδή δεν κατάφερε να εκλέξει τον εκλεκτό της στα Γρεβενά, κάνετε λάθος!
Εξακολουθεί να κινείται παρασκηνιακά και υπογείως και να μπαίνει με την ίδια άνεση που εκινείτο πάντα, μέσα στα ρετιρέ της διοίκησης της Εκκλησίας!
Μάλιστα μαθαίνω οτι υπάρχει ένα εντονότατο παρασκήνιο στο οποίο έχουν ανακατευτεί και αστυνομικά τμήματα μίας συγκεκριμένης περιοχής , υπάρχουν εισαγγελικές παραγγελίες και διάφορα τέτοια!
Και όπως φαίνεται το θέμα θα μας απασχολήσει! Οσο δεν ησυχάζει η Νικόλ και όσο εξακολουθεί να προκαλεί και να εκβιάζει ανθρώπους, τόσο θα υπάρχουν άνθρωποι να την καταγγέλουν για τις πράξεις της και να την αποκαλύπτουν! Έφτασε μάλιστα στο σημείο η θρασύτατη Νικόλ, να ..απειλήσει κληρικό της Αρχιεπισκοπής οτι θα τον βρεί μπροστά του στις προαγωγές που θα επιδιώξει να λάβει από την Εκκλησία γιατί δεν ικανοποιεί πλέον τις απαιτήσεις της!! Και γιατί αυτό παρακαλώ: Επειδή αρνήθηκε να υποκύψει στους εκβιασμούς της και να φορτώνει το αυτοκίνητό της με τρόφιμα και άλλα πράγματα που έπαιρνε από το ναό του,όπως έκανε με άλλο ,,,φίλο της κληρικό, μέχρι που προήχθηκε σε Επίσκοπο!
ΧΧΧ..–Μα τί είναι ποιά αυτή η Νικόλ;Παντοδύναμη! Οτι θέλει κάνει… Μας είπε φίλος Ιεράρχης που την ξέρει καλά!
–Οχι πάντα Δεσπότη μου, του απαντήσαμε εμείς! Τουλάχιστον όταν πάρουμε είδηση εγκαίρως τα σχέδιά της τα σταματούμε! Για να επωφελούνται κάποιοι άλλοι, άγνωστοι ως τα χθές, σε μας! Οι οποίοι– ώ της αχαριστίας– δεν το αναγνωρίζουν μετά,γιατί προήχθησαν κι αυτοί με την… αξία τους και τα πολλά τους προσόντα! Ε, βρε κούνια που σας κούναγε!
Δεν πειράζει! Αυτό είναι το σχέδιο του Θεού! Το έργο που διαδραματίζεται προ των οφθαλμών μας δεν είναι μονόπρακτο!Ακολουθεί πάντα και δεύτερη πράξη! Περιμένετε και θα δείτε !Σε αυτή θα γελάμε εμείς !

 

ΧΧΧ.Εδώ και ημέρες η Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και η εκεί τοπική κοινωνία, διέρχεται την δική της Μεγάλη Τεσσαρακοστή με έναν ιδιαίτερο τρόπο, που κάθε άλλο παρά συνάδει με το χριστιανικό πνεύμα της Εκκλησίας.

Αιτία για αυτή την αναστάτωση στάθηκε η κυκλοφορία ενός πολυσέλιδου κειμένου, ανώνυμου συγγραφέα, με ακατανόμαστες φήμες κατά του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου και του στενού περιβάλλοντός του.

Μέσα από το πολυσέλιδο αυτό κείμενο, όπως λένε όσοι το έχουν διαβάσει, στολίζουν πατώκορφα –και είναι και ψηλός– τον Μητροπολίτη Ανθιμο και δημιουργούν μία δυσώδη και εντελώς ακατάλληλη ατμόσφαιρα για την Εκκλησία και ειδικά για την περίοδο που διανύουμε!
Δεν έχουμε δεί ακόμη το κείμενο αυτό, για να σχηματίςουμε πλήρη εικόνα και προσωπική άποψη,αλλά συνάδελφοι που το διάβασαν, το θεωρούν καταδεφαστικό της προσωπικότητας του Ιεράρχη, αφού άπτεται προσωπικών θεμάτων και μάλιστα ηθικής φύσης!

Και όπως είναι φυσικό να συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, οι φήμες αυτές έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα και να προκαλούν μία αποπνικτική ατμόσφαιρα!
Μετά απο τέτοιες φήμες δεν είναι εύκολο να μείνει ανεπηρέαστος παριστάνοντας οτι δεν συμβαίνει τιποτα!
Ωστόσο ενώ πρόκειται για ανώνυμο κείμενο και σπερμολογικές φήμες, έχει αναπτυχθεί ένα επίσημο κίνημα συμπαράστασης υπέρ του Μητροπολίτη, στη δοκιμασία που διέρχεται! Η αρχή έγινε από μία ιστοσελίδα της περιοχής iΘΡΑΚΗ, η οποία στην προσπάθειά της να συμπαρασταθεί στον Μητροπολίτη στη δυσκολία που διέρχεται, χρεώνει το όλο θέμα σε μία δήθεν οργάνωση, που θέλει το κακό του Μητροπολίτη και κινείται με κανόνες…. σέχτας! Επιχειρείται με τον τρόπο αυτό να “ενοχοποιηθεί” μία συγκεκριμένη ομάδα χριστιανών της περιοχής,η οποία εκφράζει την διαφοροποίησή της,ανοιχτά και επωνύμως και όχι με τη μέθοδο της ανωνυμογραφίας, στις επιλογές του Μητροπολίτη!
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός οτι στο θέμα αυτό αναμίχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης, ύστερα από πρόταση του Δημάρχου της Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκη και εξέδωσε ένα ανακοινωθέν- ψήφισμα,με το οποίο καταδικάζει τις ανώνυμες φήμες και δηλώνει οτι είναι στο πλευρό του Μητροπολίτη.
Το κακό στην περίπτωση αυτή είναι οτι και οι δύο κινήσεις συμπαράστασης, αντί να λειτουργήσουν πυροσβεστικά, όπως ήταν ο στόχος τους , άθελά τους “επισημοποιούν” αυτή τη φημολογία και δίνουν τη δυνατότητα ,σε όσους θέλουν να ασχοληθούν δημοσιογραφικά με το θέμα, να το πράξουν,αφού υπάρχει πλέον επίσημο κείμενο που αναγνωρίζει την ύπαρξη φημών! Επομένως με τον τροπο αυτό δίνεται η δυνατότητα σε όσους το θελήσουν να παρουσιάσουν ενδεχομένως και τα αναγραφόμενα στο ανώνυμο κείμενο !

Προσωπικά θεωρώ ως μεγάλο επικοινωνιακό λάθος, την κίνηση αυτή της Δημοτικής Αρχής, να βιαστεί να εκδώσει ανακοινωθέν- ψήφισμα κάλυψης του ,,,άσπονδου(όπως λένε όλοι εκεί) φίλου του Μητροπολίτη! Και ναι μεν το έκανε, όπως λέγει, για να προστατεύσει τον “θεσμό”, αλλά άθελά τους με τον τρόπο αυτό γίνονται το …σκαλοπάτι για να πατήσουν όσοι θέλουν να …τρολάρουν ένα τέτοιο θέμα, που θα μπορούσε να γίνει και σήριαλ λαϊκής κατανάλωσης!
Την κίνηση του κ.Δημάρχου επικρότησαν διάφοροι φορείς της πόλης, από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ,τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ.ά.
Μάλιστα μαθαίνω οτι θα υπάρξει κι άλλο κύμα συμπαράστασης προς το τρωθέν πρόσωπο του Μητροπολίτη,με ψήφισμα που θα εκδώσουν, καθηκόντως αυτή τη φορά ,οι Ιερείς της Μητρόπολης , για να συμπαρασταθούν στην προϊσταμένη τους αρχή!
Αλλά και αυτό, είναι ένα ακόμη λάθος!
Δεν κάνεις ένα ανώνυμο κείμενο είδηση πολυτελείας! Δεν δίνεις μία είδηση που θα περνούσε ως μονόστηλη τις βάσεις για να γίνει εξάστηλο σε ταμπλόιντ!
Γιατί εκεί που ασχολούνταν με το συγκεκριμένο θέμα, μόνο οι αποδέκτες των ανωνύμων κειμένων, μετά την επισημοποίηση που πήρε, θα θέλουν να μάθουν όλοι περί τίνος πρόκειται και να ψάχνουν να διαβάσουν τον λίβελλο! Ετσι εκεί που το ήξεραν πέντε- δέκα, θα το πληροφορηθούν όλοι! Και αυτό μόνο ως επιτυχή έκβαση του θέματος δεν μπορείς να το εκλάβεις! Ας ελπίσουμε οτι θα καταλαγιάσει το θέμα και δεν θα προκαλέσει μεγαλύτερο κακό στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της ακριτικής Αλεξανδρούπολης.

ΧΧΧ.. Στις περιπτώσεις αυτές και όσο το θέμα μένει στα επίπεδα του ανώνυμου, δεν ασχολούμαστε επισήμως! Δεν δίνουμε βήμα!
Η επισημοποίηση φουντώνει το …ανώνυμο και δεν το κλείνει, οπως φανταζόμαστε!
Θυμάμαι στα χρόνια Αρχιεπισκοπείας του Μακαριστού Χριστοδούλου!
Από την πρώτη στιγμή, άρχισαν να διακινούνται οι λίβελλοι εναντίον του Μεγάλου Αρχιεπισκόπου μας και των ανθρώπων του περιβάλλοντός του, σε εβδομαδιαία βάση!
Τί “οι φρουροί της Ορθοδοξίας”, τί ” Ο Ιερέας ορεινής επαρχίας”, τί ο “Ζάχος Πανούλης”,που εξακολουθεί να γράφει μέχρι σήμερα σε γνωστό blog —και δεν είναι άλλος από γνωστό εκβιαστή –δημοσιογράφο, ειδικευμένο μάλιστα στους εκβιασμούς και ο οποίος λέει οτι ανήκει στο …Αρχιεπισκοπικό περιβάλλον! Φεύ!
Ο Μεγάλος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, μολονότι στενοχωριότανε με όλα αυτά, μας έλεγε να μη δίνουμε σημασία ! Ποτέ δεν θέλησε να δώσει επισημότητα σε τέτοια κείμενα και να τα απαντήσουμε!Ακόμη κι όταν εγώ το αποτολμούσα κι έγραφα κάτι σχετικά με το θέμα και φωτογράφιζα τους συντάκτες των λιβέλλων εκείνος δεν το ήθελε:
— “Τους δίνεις τη χαρά οτι μας πείραξαν οι εμετοί των,μου έλεγε! Μην ασχολείσαι”.

Και το χειρότερο είναι οτι οι συντάκτες αυτών των αθλίων κειμένων, σήμερα μας χαιρετούν σαν να μη συμβαίνει τίποτα, αφού κατέχουν περίοπτες θέσεις στην διοίκηση της Εκκλησίας και μάλιστα χωρίς να ντρέπονται!
Κι ύστερα μου λέτε να μη γράφω για τη Νικόλ!!!
Γίνεται; Δε γίνεται…
Πώς να ξεχάσω τί έγραφαν για τον Μακαριστό Χριστόδουλο και για μας όλους! Έρριξα μία ματιά στο αρχείο μου και βρήκα 22 τέτοια λιβελλογραφήματα εκείνης της εποχής! Τί οχετοί γράφονταν! Και τίποτα από αυτά δεν επαληθεύτηκε ποτέ! Αλλά είπαμε: το άδικον ουκ ευλογείται! Και μάλιστα επιστρέφεται κατά τρόπο νομοτελειακό, εκεί
απ´ όπου πηγάζει!

ΧΧΧ… Μα είναι δυνατόν, να είσαι άγαμος κληρικός της Εκκλησίας μας και να τρέχεις πίσω από μία διαζευγμένη μητέρα δύο παιδιών και να ταξιδεύετε παρέα εντός και εκτός Ελλάδας; Δεν καταλαβαίνεις οτι σκανδαλίζεις το λαό;Κι ύστερα θέλει να γίνει και Μητροπολίτης! Πώς την είδες βρε μεγάλε; Και την πίττα άθικτη και τον σκύλο χορτάτο!
Μου έστειλαν μια φωτό από μία εξόρμησή σας και είστε όλοι μαζί σαν οικογένεια! Μπράβο! Ο δε Μητροπολίτης… αγρόν ηγόρασε! Είναι απασχολημένος κι εκείνος με τα πολλά προβλήματά του!Μα πώς το λέει ο σοφός λαός μας: όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες!

ΧΧΧ. Κατανοώ οτι και ο συνοδεύων έναν Μητροπολίτη , σε μία επίσημη συνάντηση,έχει το δικαίωμα να θέλει να φωτογραφηθεί κι αυτός με το σημαίνον πρόσωπο, για λόγους ιστορικούς και να κρατήσει τη φωτό στο αρχείο του και για την οικογένειά του!
Αλλά να κυκλοφορήσει τη φωτό την επομένη της λήψης της,με κάθε επισημότητα, ειναι το λιγότερο κομπλεξικό, υπερφίαλο και ανόητο!
Αν και το σχόλιο είναι γενικό και αφορά τον καθένα που έχει μία τέτοια συμπεριφορά, απευθύνεται σε συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο συμπεριφέρθηκε με τρόπο απερίσκεπτο και αλαζονικό !
Η αφορμή για να γράψουμε μας δόθηκε από τον πατέρα Γεώργιο Φανερό, του προσκυνήματος της Τήνου, ο οποίος συνόδευσε τον Μητροπολίτη του Δωρόθεο Β ´
στην επίσκεψη που έκανε στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο! Και αφού φωτογραφήθηκε ο Μητροπολίτης με τον Πρόεδρο, ακολούθησε και φωτό του π.Γεώργιου Φανερού– έχω απορία ποιός έκανε εδώ το φωτογράφο;
Και δεν έμεινε σε αυτό! Την επόμενη απέστειλε τη φωτό, συνοδευόμενη με σχετική λεζάντα και όπως ήταν φυσικό δημοσιεύθηκε!
Αδόκιμη ενέργεια, εντελώς υποτιμητική, της τιμής που του έγινε να συνοδεύσει τον Μητροπολίτη του σε μία τόσο σοβαρή και επίσημη συνάντηση! Αφού ήθελε τόσο πολύ να δημοσιεύσει αυτή τη φωτό, ας περίμενε να περάσουν λίγες ημέρες- εβδομάδες και ας τη δημοσίευε!

ΧΧΧ. Εσείς οι Χιώτες, που μου ζητάτε να ασχοληθώ με έργα και ημέρες του Μάρκου , λησμονείτε οτι ζώ μακριά από το νησί για να μπορώ να παρακολουθώ από κοντά τους άθλους του!Αν έχετε κάτι που είναι δημοσιεύσιμο στείλτε το και θα το αξιοποιήσουμε καταλλήλως! Συμφωνώ ωστόσο με τον φίλο από την Αμανή, που παραπονείται επειδή ο Μητροπολίτης έβαλε στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του προσκυνήματος της Αγίας Μαρκέλλης στη Βολισσό, ανθρώπους που ουδεμία σχέση δεν έχουν με τη Βολισσό και την Αμανή!

Γιατί αυτός ο επιλεκτικός αποκλεισμός; Τί σκοπούς εξυπηρετεί; Από πού ξεσήκωσε ο γίγας …Μάρκος αυτά τα κόλπα;
Εντύπωση πάντως μου κάνει η παθητική συμπεριφορά των Βολισσιανών σε αυτό το θέμα! Αλλιώς φερότανε στο παρελθόν για ανάλογα θέματα!
Και μεταξύ μας, αυτή η …αδιαφορία τους για το προσκύνημα και για όσα διαδραματίζονται σε αυτό, είναι πολύ χειρότερη και πιο ανησυχητική από μία οργανωμένη αντίδραση αλλά και από το να πείς οτιδήποτε για τα κριτήρια με τα οποία επέλεξε τα νέα μέλη της Επιτροπής μετά τις παραιτήσεις κάποιων– για τις οποίες πολλά λέγονται σε επίπεδο φημών! Αλλά μέχρις εκεί, προς το παρόν!!

kefalonia

ΧΧΧ. Η Κοίμηση του Γέροντα Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Σπυρίδωνος ο οποίος ήταν και Συνοδικός, θα οδηγήσει την Ιεραρχία ,εντός του μηνός Μαίου, σε έκτακτη Ιεραρχία για εκλογή νέου Μητροπολίτη. Οι πληροφορίες αναφέρουν οτι το “χρίσμα”, έχει δοθεί στον Αρχιμ. Γεράσιμο Φωκά. Είναι ντόπιος, έχει εργασθεί πνευματικά για το νησί και τον αγαπούν όλοι! Επίσης οι πληροφορίες φέρουν τον Ηγούμενο του Βατοπεδίου Γέροντα Εφραίμ,να είναι υπέρμαχος αυτής της υποψηφιότητας και να έχει ζητήσει από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να προωθήσει τον εν λόγω κληρικό σε Μητροπολίτη της Κεφαλληνίας! Ο Αρχιεπίσκοπος ακολουθώντας την προσφιλή τακτική της σιωπής δεν έχει ακόμη αποφανθεί, αλλά οι συνομιλητές του θεωρούν οτι κλείνει εμφανώς υπέρ του πατρός Γερασίμου κάτι που δεν θα αργήσει να φανεί! Εκτός και αν …

ΧΧΧ. ……Εκτός και αν υπερισχύσουν οι φωνές και οι γνωριμίες των άλλων ενδιαφερομένων υποψηφίων,οι οποίοι έχουν με το μέρος τους, ισχυρά lobby μεγάλων οικογενειών,να τους στηρίζουν ! Όσο και αν ακούγεται περίεργο,μερικές φορές αυτές οι πιέσεις, υποκαθιστούν το ..Αγιο Πνεύμα( θού Κύριε) και γίνονται φωνές που βοηθούν κάποιους ανθρώπους, έστω και επικουρικά, για να κατακτήσουν το στόχο τους!
Άλλωστε ακόμη μία εκλογή Μητροπολίτη, που έγινε τα τελευταία χρόνια, εκτός από την υποστήριξη κάποιων Ιεραρχών που τη θεωρούσαν ως ώριμη και επιβεβλημένη, έτυχε και της στήριξης μεγάλων επιχειρηματιών !
Είναι αυτό που λέει ο απλός λαός : “αν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη”,όλα μπορούν να συμβούν!

ΧΧΧ.. Με έναν Μητροπολίτη της Εκκλησίας μας( να είναι ο μόνος, καλά θα ήταν) ήμουν στα χαρακώματα, από την ημέρα της εκλογής του, για πολλούς λόγους!
Πρώτον, εξαιτίας της υποκριτικής, κατά τη γνώμη μου, συμπεριφοράς του στα όσα είπε, τόσο στο Μικρό Μήνυμα,εντός της αιθούσης της ΙΣΙ την ημέρα της εκλογής του,όσο και κατά την ιερή στιγμή της χειροτονίας του, από τον ευεργέτη του Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο!
Δεν είχα ξαναδεί τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο τόσο πληγωμένο και σχεδόν έτοιμο να διακόψει το Μυστήριο!!
Και να σκεφτεί κανείς οτι προ της εκλογής αυτού του κληρικού, προςωπικά υπερθεμάτιζα υπέρ της εκλογής του σε σημαντική Μητρόπολη! Οχι εγώ, δεν τον θεωρούσα … Κληρικό “φίρμα”, όπως αποκαλούσε τους προβεβλημένους κληρικούς ο Γέρων Πειραιώς Καλλίνικος, αλλά πίστευα οτι ο κληρικός αυτός είχε τα προσόντα και τις ικανότητες, να προσφέρει πολλά στην Εκκλησία και στο λαό μας! Και την συγκεκριμένη εποχή,ήταν απαραίτητο να συσσαστρευθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στην νέα προσπάθεια που έκανε και στο άνοιγμά του στην κοινωνία και στη νεολαία !
Η συμπεριφορά του, όμως, με πίκρανε και ενώ ήθελα προς στιγμή να τον πλησιάσω, έκτοτε αποστασιοποιήθηκα! Τον διέγραψα από τα κατάστιχά μου. Θεώρησα οτι ήταν πιο χρήσιμος στην κυρία καθηγήτρια της δημοσιογραφίας,
η οποία τον παρουσίαζε ως πνευματικό της πατέρα!
Οπως σας είπα και στην αρχή αυτής της ανάρτησης, ποτέ δεν τα πήγα καλά με την υποκρισία και την αχαριστία, με παγώνουν και με απομακρύνουν!

xristodoulos

ΧΧΧ.. Αλλά με τον εν λόγω Ιεράρχη, είχαμε και συνέχεια! Διαφώνησα τόσο ως άνθρωπος, που παρακολουθεί δημοσιογραφικά τα της Εκκλησίας μας τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά και ως απλός Χριστιανός, με τον εκδικητικό τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση ενός Γέροντα συνεπισκόπου του, ο οποίος εξαιτίας των ανθρωπίνων “παθών” του, ευρέθη ενώπιον της Εκκλησιαστικής και ποινικής Δικαιοσύνης!
Όταν ένας άνθρωπος και μάλιστα Ιεράρχης της Εκκλησίας μας, ευρίσκεται προ του χείλους της καταστροφής, δεν του δίνεις κι εσύ μία ,για να τον πάς ακόμη πιο βαθειά,για να γίνεις αρεστός στους φανατικούς αλλά και σε όλους εκείνους που ψοφούν για εκκλησιαστικά σκάνδαλα!
Το φιλάδελφον σε τέτοιες περιπτώσεις δεν λειτουργεί δυστυχώς!
Ολα αυτά,μαζί με κάτι ακόμη που εντάσσεται στα όρια της προσωπικής περιπτωσιολογίας, με οδήγησαν στο να του ασκήσω αυστηρή κριτική μέσα από διάφορα ρεπορτάζ που δημοσίευα σε διάφορες εφημερίδες! Μπορεί να ήμουν σκληρός και άδικος μαζί του,αλλά μόνο μέσα από τέτοιες κινήσεις οδηγείς κάποιον να καταλάβει το λάθος του και να το αντιμετωπίσει, όσο είναι ακόμη καιρός και ενδεχομένως να το διορθώσει!
Το ” future shock”, όπως λέει ο Alvin Toffler , θέλει ένταση για να το δείς με γυμνό μάτι!

ΧΧΧ. Μέχρι που ήλθαμε πρόσωπο με πρόσωπο,με τον εν λόγω Ιεράρχη, στην τελευταία Ιεραρχία του Οκτωβρίου του 2014.
–Μα τί έχεις πάθει μαζί μου εσύ και γράφεις εναντίον μου με τόσο μένος;
— Με μένος ποτέ! Οχι σε μένα τέτοιοι χαρακτηρισμοί! Καταγράφω συμπεριφορές και τις σχολιάζω και ναί μερικές φορές μπορεί να το παρακάνω, είναι αλήθεια! Ομως κι εσείς δεν είστε αθώος του αίματος .. Μέχρι σε ιερατική σύναξη είχατε την ευγενή καλοσύνη να αναφερθείτε σε μένα! Οπότε όταν εσείς με στοχοποιείτε, εγώ θέλετε να σιωπώ; Ποιό από τα δύο είναι πιο χριστιανικό;

Αρνήθηκε οτι με “στοχοποίησε” ποτέ σε ιερατική σύναξη κι οτι αυτά τα λένε επίτηδες αναξιόπιστα πρόσωπα που δεν θα έπρεπε να λαμβάνω υπόψη !
Δεν είχα λόγους να διαφωνήσω και του πρότεινα να συναντηθούμε και να μιλήσουμε εφ´όλης της ύλης! Συμφώνησε και εκείνος και κλείσαμε τη συζήτηση εκεί, ανανεώνοντας το ραντεβού μας για συνάντηση, με την πρώτη ευκαιρία!
Ενα απρόσμενο γεγονός που συνέβη σε ένα αγαπητό φίλο, εξαρτάτο η επιτυχής έκβασή του και από την παρέμβαση και βοήθεια του εν λόγω Μητροπολίτη!
“Την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενος”, έρριξα τα μούτρα μου πούλεγε κι η αείμνηστη γιαγιά μου και ζήτησα τρίς , την βοήθειά του!
Μετά από παρέλευση τριών εβδομάδων, είπε οτι προσπαθεί να βρεί τρόπο προσέγγισης και λύσης του προβλήματος που εμπιστευθήκαμε στα Ωμόφορά του! Και μετά από παρέλευση δύο ακόμη εβδομάδων, μας παρέπεμψε σε συνεργάτη του κληρικό, για να μας απαντήσει τί αποφάσισε επί του θέματος! Και αφού επικοινωνήσαμε με τον συνεργάτη του κληρικό, μας ανακοίνωσε ο κληρικός την απόφαση τ που δεν ήθελε ή δεν μπόρεσε να πεί ο ίδιος δια ζώσης: δυστυχώς δεν κατάφερε να κάνει τίποτα επί του θέματος!
Μετά από πέντε εβδομάδες!
Κάτι τέτοιες περιπτώσεις θυμάμαι ένα ανέκδοτο που κυκλοφορεί στους εκκλησιαστικούς κύκλους, με τον αθυρόστομο εκείνο διάκονο που του απαγόρευε ο Δεσπότης του να υβρίζει και να μιλά αθυρόστομα.. Ώσπου μία ημέρα που έφτασε ο ίδιος ο Δεσπότης σε τέτοιο σημείο εκνευρισμού, από την συμπεριφορά ενός συνομιλητή του, που αναίρεσε την εντολή του και είπε στο διάκονο να ανοίξει το στόμα του και να πεί ότι θέλει!
— Βάρα στο ψαχνό διάκο μου,βάρα τον παλιουποκριτή!!
Ύστερα φταίω εγώ, όταν ανοίξω το δικό μου;
Γιαυτό σας είπα: απεχθάνομαι την υποκρισία! Και όταν συναντηθώ ξανά με τον εν λόγω Ιεράρχη θα του πώ οτι εμείς οι απλοί άνθρωποι έχουμε και λόγο και μπέσα, εσείς έχετε;

ΧΧΧ. Τελικά ο μέχρι πρότινος ευνοούμενος Μητροπολίτης της Αρχιεπισκοπικής αυλής, που για την προαγωγή του έπεσαν πάνω του όλες οι δυνάμεις της Αρχιεπισκοπής, τα έχει κάνει μπάχαλο στην ιστορική Μητρόπολη που του εμπιστεύθηκε η Εκκλησία!
Μετά τις εναγώνιες επιδόσεις του στα πικάντικα ανέκδοτα, με τα οποία έφερε σε δύσκολη θέση τους ιερείς ακροατές του, επιδόθηκε στη συνεχεια στην εξεύρεση κατάλληλου επιβήτορα για την ασπρούλα του!
Ακόμη θυμούνται στη Μητρόπολη τις φωνές της μητέρας ενός κληρικού του, στον οποίο πήγε να φορτώσει τις δικές του οικονομικές ατασθαλίες από ένα δάνειο που είχε λάβει από ιδιώτη για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της Μητρόπολης και μετά έκανε τον… Εγγλέζο!! Τελικά ο κληρικός αυτός πήρε των ομματιών του! Έφυγε από την Μητρόπολη άρον-άρον! Ήταν ο πρώτος! Τον ακολούθησαν κι άλλοι! Μάλιστα κάποιοι αισθάνθηκαν τέτοια αηδία γιαυτά που έζησαν κοντά του, που πέταξαν και τα ράσα! Και πριν φύγουν πήγαν και κατήγγειλαν ακατονόμαστα πράγματα στον Διευθυντή της ΕΛ.ΑΣ. Και αυτός με τη σειρά του ζήτησε και συνάντησε τον Αρχιεπίσκοπο, όταν επισκέφθηκε την περιοχή και του τα είπε όλα, με κάθε λεπτομέρεια!
Ο Αρχιεπίσκοπος αποσβολωμένος από όσα άκουσε δεσμεύθηκε οτι θα επιληφθεί προσωπικά του θέματος! Δεν ξέρουμε τί ακριβώς εννοούσε αλλά μέχρι τώρα δεν έγινε τίποτα!
Πάντως σε απολογία στη ΔΙΣ δεν τον κάλεσαν ποτέ, όπως έγινε τώρα με τον Μητροπολίτη Γόρτυνος Ιερεμία, για θέμα μάλιστα στο οποίο η Σύνοδος είναι αναρμόδια.

ΧΧΧ. Ενα σοβαρό θέμα υγείας που αντιμετώπισε, μας έκανε όλους– φίλους ή επικριτές του– να τον δούμε με συμπάθεια και να ξεχάσουμε τις κακές στιγμές του! Κι όσο εμείς τον βλέπαμε έτσι και ευχόμαστε για την αποκατάσταση της υγείας του, αυτός έλεγε στους “κολλητούς” του, που τον επισκέπτονταν να μιλήσουν στον Αρχιεπίσκοπο για μα τον μεταθέσει σε ..παραθαλάσσια Μητρόπολη, για να κάνει και κανένα μπανάκι! Ειρήσθω εν παρόδω, ο Μητροπολίτης της παραθαλάσσιας Μητρόπολης που έχει στοχεύσει ο εν λόγω Ιεράρχης , μολονότι Γέρων,είναι ακόμη καλά στην υγεία του και το μυαλό του λειτουργεί άψογα !

ΧΧΧ..Μιά ακόμη πράξη στο δράμα αυτό, προστέθηκε πάλι από υπαιτιότητα του ίδιου του Μητροπολίτη, ο οποίος “χρησιμοποίησε” το όνομα του ευεργέτη του Αρχιεπισκόπου, κατά τρόπο ευτελή και απαράδεκτο! Έδωσε το όνομα Ιερώνυμος,σε νέο- χειροτονηθέντα κληρικό, χωρίς να ζητήσει την άδεια του Αρχιεπισκόπου! Μάλιστα η χειροτονία αυτή πήρε δημοσιότητα για άλλους λόγους, με αποτέλεσμα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να θυμηθεί την …”αρβανίτικη” καταγωγή του και να φερθεί αναλόγως! Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για την ύπαρξη σκληρής επιστολής που απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος προς τον Μητροπολίτη και τον βάζει στη θέση του!
Αλλά καθώς φαίνεται ο άνθρωπος αυτός, είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως! Πρόσφατα ακόμη, ξεσηκώθηκαν εναντίον του φορείς της πόλης που εδρεύει η Μητρόπολη, τους οποίους κατηγόρησε για έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπό του,ενώ από τα γεγονότα οπως τα εξιστορούν οι άνθρωποι αυτοί, στην μακροσκελέστατη ανακοίνωσή τους, προκύπτει οτι αυτός με την παράλογη και αλλοπρόσαλη συμπεριφορά του, δεν φέρθηκε ως σωστός ποιμενάρχης!
Με όλα αυτά η Μητρόπολη είναι ανάστατη! Οι ιερείς αισθάνονται ακέφαλοι και γιαυτό ανασφαλείς!
Ο κόσμος ψιθυρίζει πολλά! Και αναρωτιούνται τί άλλο θα ακολουθήσει! Πάντως περιμένουν οτι η διοίκηση της Εκκλησίας θα αντιδράσει ώστε να δοθεί ένα αίσιο τέλος! Αλλιώς αν συνεχιστεί για καιρό ακόμη, αυτή η αρρωστημένη κατάσταση τότε” η εσχάτη πλάνη, χείρων της πρώτης”.
ΧΧΧ..Αυτά για σήμερα! Περισσότερα σφηνάκια την επόμενη εβδομάδα!