You are currently viewing Έρχεται το τσιπ,μέσω νέας ταυτότητας και… Eurogroup; – Τί έλεγε ο Πρωθυπουργός όταν ήταν στην Αντιπολίτευση!

Έρχεται το τσιπ,μέσω νέας ταυτότητας και… Eurogroup; – Τί έλεγε ο Πρωθυπουργός όταν ήταν στην Αντιπολίτευση!

Αναστάτωση προκάλεσε στους εκκλησιαστικούς — και όχι μόνο– κύκλους, η πληροφορία πως η νέα συμφωνία της κυβέρνησης στο Eurogroup, περιλαμβάνει και την Κάρτα του Πολίτη, που θα είναι ένα είδος νέας ταυτότητας, με το ηλεκτρονικό τσιπ( microchip).
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές,η εν λόγω δέσμευση-συμμόρφωση,εμπεριέχεται μέσα στο αυθεντικό, στα αγγλικά, κείμενο που απέστειλε η Κυβέρνηση, δια του Υπουργού Οικονομικών ΓιαΝη Βαρουφάκη, στον Πρόεδρο του Eurogroup!

Πρόκειται για το περίφημο κείμενο μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση και για το οποίο θα αξιολογηθεί από τους Εταίρους μας τον προσεχή Απρίλιο – Μάιο, προκειμένου να λάβει την δόση των 7,2 δισ. ευρώ!Αλλιώς δεν θα πάρουμε ούτε ευρώ!

Στο εξασέλιδο αυτό κείμενο και συγκεκριμένα στην τελευταία παράγραφο, που γίνεται λόγος περί Ανθρωπιστικής Κρίσης, αναφέρεται η έκδοση» Έξυπνης Κάρτας του Πολίτη», η οποία θα περιέχει ηλεκτρονικό τσίπ (microchip), και θα χρησιμοποιείται ως Ταυτότητα για το Σύστημα Υγείας (περίθαλψη), για τη διανομή κουπονιών τροφίμων και για άλλες ανάγκες των πολιτών! Δηλαδή θα απευθύνεται στα ασθενέστερα καταρχήν, πληθυσμιακά στρώματα, τα οποία και να θέλουν, δεν θα μπορούν λόγω ανάγκης να αντιδράσουν σε αυτό.Βέβαια το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι κατά πόσο θα πρόκειται για κάποιου είδους Ηλεκτρονικό Φακέλωμα και πόσο ασφαλή είναι τα προσωπικά δεδομένα του κάθε πολίτη που θα είναι κάτοχος αυτής της Κάρτας.
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ
Το ελληνικό κείμενο, όπως το μετέφρασε το “ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ” που παρακολουθεί στενά αυτό το θέμα έχει ως εξής:
IV. Ανθρωπιστική κρίση –

Η Ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει το σχέδιό της για:
• Αντιμετώπιση αναγκών που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση της απόλυτης φτώχειας (ανεπαρκή πρόσβαση σε τροφή, στέγη, υπηρεσίες υγείας και της παροχής βασικής ενέργειας) μέσα από ιδιαίτερα στοχευμένα μη χρηματικά μέτρα (π.χ. κουπόνια τροφίμων ).

• Να το πράξει (η Κυβέρνηση) με τρόπο που να είναι χρήσιμο για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας / διαφθοράς (π.χ. έκδοση Έξυπνης Κάρτα του Πολίτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως Ταυτότητα, στο Σύστημα Υγείας, καθώς και για την απόκτηση πρόσβασης στο πρόγραμμα κουπονιών τροφίμων κ.λπ.).
ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ..
IV. Humanitarian Crisis –

The Greek government affirms its plan to:

• Address needs arising from the recent rise in absolute poverty (inadequate access to nourishment, shelter, health services and basic energy provision) by means of highly targeted non-pecuniary measures (e.g. food stamps).

• Do so in a manner that is helpful to the reforming of public administration and the fight against bureaucracy/corruption (e.g. the issuance of a Citizen Smart Card that can be used as an ID card, in the Health System, as well as for gaining access to the food stamp program etc.).
Ανακοίνωση σχετικά με το θέμα αυτό εξέδωσε και η «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» που δείχνει πάντα ευαισθησία σε τέτοια θέματα.

Με την ανακοίνωση αυτή υπενθυμίζεται, μεταξύ άλλων, μια ερώτηση του νυν πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, περί θεσπίσεως της Ηλεκτρονικής Κάρτας του Πολίτη.

Στα εύλογα ερωτήματα που έθετε τότε, καλείται πλέον να απαντήσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αν θα αποδεχθεί την κυκλοφορία αυτής της κάρτας μεταξύ των πολιτών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση και η ερώτηση:

Δημοσιοποιήθηκε η επιστολή της Ελληνικής Κυβερνήσεως προς το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ζώνης του Ευρώ (Eurogroup), στην οποία γνωστοποιούνται οι νομοθετικές και πολιτικές της δεσμεύσεις, προκειμένου να δοθεί παράταση στο ισχύον πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας μας. Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο της επιστολής, που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσεως, αναγράφεται ρητά η επιβεβαίωση της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι σχεδιάζει να το πράξει με τρόπο που να είναι επιβοηθητικός στην αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και τον αγώνα εναντίον της γραφειοκρατίας /διαφθοράς, θέτοντας ως παράδειγμα την έκδοση μιάς Έξυπνης Κάρτας του Πολίτη, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ταυτότητα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς και για να μπορεί να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στο πρόγραμμα διανομής τροφίμων κ.λ.π,
Γιά όσους γνωρίζουν αγγλικά, το πρωτότυπο έχει ως εξής:

… Do so in a manner that is helpful to the reforming of public administration and the fight against bureaucracy / corruption (e.g. the issuance of aCitizen Smart Card that can be used as an ID card, in the Health System, as well as for gaining access to the food stamp program
Η ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γιά την ιστορία παραθέτουμε την επερώτηση του Πρωθυπουργού μας, την οποία είχε καταθέσει ως βουλευτής το 2010. Να επισημάνουμε μόνο ότι στην ανωτέρω επιστολή προς το Eurogroup η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η κάρτα του πολίτη δεν θα έχη δημοσιονομικό κόστος, ενώ από την επερώτηση βλέπουμε ότι θα στοιχίση αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Κι εδώ προκύπτει αβίαστα το …ερώτημα: «λεφτά υπάρχουν;;»
26/11/2010– ΣΥΡΙΖΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Η Ηλεκτρονική Κάρτα Πολίτη που σχεδιάζει η κυβέρνηση και έχει θέσει σε διαβούλευση δεν υποκαθιστά το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και αποτελεί, σύμφωνα με το κείμενο της διαβούλευσης, «κρίσιμο μέσο για την αποτελεσματικότερη, φιλικότερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των πολιτών από τη Δημόσια Διοίκηση. Η Κάρτα Πολίτη θα αποτελέσει ένα βασικό όχημα για την ταχύτατη μετάβαση στη νέα μετά-ΚΕΠ εποχή, για τη μετάβαση στην ψηφιακή Δημόσια Διοίκηση και θα διαθέτει υψηλού επιπέδου χαρακτηριστικά ασφάλειας, σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα. Ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα θα δοθεί στην ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων του κατόχου, τόσο όσον αφορά την τήρηση και χρήση των στοιχείων, όσο και τις συναλλαγές του με τη Διοίκηση η ιδιωτικούς φορείς».Όμως, η ευρωπαική εμπειρία δείχνει ότι:
• Στη Γερμανία, η προετοιμασία της κάρτας, υψηλών τεχνικών προδιαγραφών, κράτησε δέκα χρόνια με συμβόλαιο που έκανε η κυβέρνηση με εξειδικευμένη εταιρεία. Παρά την υψηλή τεχνική προετοιμασία, ομάδα χάκερς κατάφερε με την έναρξη λειτουργίας της κάρτας να τροποποιήσει στοιχεία της και να την καταστήσει ευάλωτη, με λογισμικό που βρίσκεται δωρεάν στο διαδίκτυο.
.• Στην Μεγάλη Βρετανία, το κόστος παραγωγής της κάρτας εκτιμήθηκε αρχικά περί τα 10 και 20 εκατομμύρια λίρες (εκτίμηση του London School of Economics το 2009), ποσό που θα προσέθετε πολύ μεγάλο οικονομικό βάρος στην χώρα. Επιπλέον στην Μ. Βρετανία υπάρχουν δύο είδη κάρτας, μια για τους πολίτες της χώρας και μια για τους πολίτες άλλων χωρών εκτός ΕΕ.Στην Ελλάδα δεν έχει υπολογιστεί ακόμη το κόστος, αν και στη διαβούλευση φαίνεται ότι τα χρήματα για την κάρτα σκοπεύει να τα πάρει η κυβέρνηση από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και «Ψηφιακή Σύγκλιση», ενώ έως σήμερα δεν έχει χρηματοδοτήσει ακόμα ούτε βασικές ψηφιακές υπηρεσίες και υποδομές για τους πολίτες.

Δεδομένου ότι:Εξαγγέλλεται ένα έργο χωρίς εξειδικευμένο τεχνικό σύμβουλο, χωρίς χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, χωρίς υπολογισμό- του κόστους προετοιμασίας, κατασκευής και συντήρησης και, το κυριότερο, χωρίς υπολογισμό του οφέλους που θα προκύψει, αν προκύπτει όφελος για τους πολίτες και τους θεσμούς του κράτους.Στο διαδίκτυο η διαβούλευση- του σχετικού κειμένου έχει δεχθεί εκατοντάδες αρνητικά σχόλια μέσα σε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:1. Ποιούς πολίτες θα αφορά η κάρτα;2. Θα είναι υποχρεωτική η απόκτησή της;3. Με τι κόστος θα επιβαρυνθεί ο κάθε πολίτης για την προμήθειά της;4. Ποιός θα αναλάβει το οικονομικό βάρος λειτουργίας της τεράστιας υπηρεσίας που θα απαιτηθεί να συγκροτηθεί, προκειμένου να συντηρηθεί τεχνικά και να λειτουργήσει με σοβαρότητα και ασφάλεια;5. Ποιός θα αναλάβει το έργο προετοιμασίας και κατασκευής της κάρτας;6. Ποιό θα είναι το κόστος κατασκευής της κάρτας και της συντήρησης αυτής της ψηφιακής υπηρεσίας;7. Εν τέλει, τι εξυπηρετεί η τρέχουσα διαβούλευση, όταν στο ίδιο το περιεχόμενο του τρέχοντος κειμένου διαβούλευσης (Β. Τεχνικά Χαρακτηριστικά της Κάρτας Πολίτη) το αρμόδιο υπουργείο δηλώνει ότι «οι τεχνικές προδιαγραφές της Κάρτας Πολίτη, καθώς και οι διαδικασίες έκδοσης και διαχείρισής της […] μόλις οριστικοποιηθούν, θα τεθούν σε διαβούλευση μαζί με το προσχέδιο νόμου για την Κάρτα Πολίτη»;
Οι ερωτώντες βουλευτές:
Τσίπρας Αλέξης
Διώτη Ηρώ