You are currently viewing Αναρμόδια η ΔΙΣ να ασχοληθεί με το θέμα που συνέβη στη Μεγαλόπολη!

Αναρμόδια η ΔΙΣ να ασχοληθεί με το θέμα που συνέβη στη Μεγαλόπολη!

--Αναρμόδια η ΔΙΣ να ασχοληθεί με το θέμα που συνέβη στη Μεγαλόπολη! 
--Αντικανονική η κλήση του Γόρτυνος για να... απολογηθεί!
--- Η Πρόεδρος της Βουλής διοικεί και την... Εκκλησία;;

 

Έπρεπε να το δούμε κι αυτό!

Ενας Μητροπολίτης, από τους 81 που έχει η Εκκλησία μας– πολυχρονεμένοι να είναι –“τόλμησε” να υψώσει το ανάστημά του, εντός των ορίων της Μητρόπολής του και να πεί τα πράγματα με το όνομά τους προς τους επισήμους!
Και ο θαρραλέος αυτός Ιεράρχης. εγκαλείται από την ΔΙΣ σε απολογία!
Αν είναι δυνατόν!
Δηλαδή καταργήθηκε η Συνοδικότητα στην Εκκλησία μας και επεβλήθη το Αρχιεπισκοπικό- Προεδρικό σύστημα;
Ή μηπως η Εκκλησία υπάγεται πλέον άνευ όρων στην νέα Κυβέρνηση;
Και αν ναί, τί φοβάται για να φέρεται έτσι;

Το θέμα αφορά, ως γνωστόν, το επεισόδιο που συνέβη στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας κατά το οποίο ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας, απευθυνόμενος προς τους επισήμους που αργοπόρησαν– συγκεκριμένα έφτασαν αφού τελείωσε η Δοξολογία– τους είπε οτι ειναι κρίμα να δείχνουν τέτοια περιφρόνηση προς την Εκκλησία και τις ιερές ακολουθίες της!
Τα όσα είπε , τα οποία έχουν γίνει λίγο- πολύ γνωστά, μπορεί να ήταν αιχμηρά αλλά τα είπε με ήρεμο και ευγενικό τρόπο!
Και το σπουδαιότερο: τα είπε εντός του Ιερού Ναού, που αποτελεί τον φυσικό χώρο ενός Επισκόπου, ο οποίος αποτελεί το κέντρο της Εκκλησίας μας!
Οι επίσημοι, μεταξύ των οποίων ήταν και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου , απεχώρησαν ύστερα από υπόδειξη της κυρίας Προέδρου της Βουλής, από το ναό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το.. θράσος του Μητροπολίτη, χωρίς να τον χαιρετίσουν!

Το θέμα, όμως, έχει και συνέχεια!

Επικοινώνησε λένε οι πληροφορίες μας, ο Αχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, με την Πρόεδρο της Βουλής και έμαθε τα όσα συνέβησαν και χωρίς να μιλήσει και με τον Μητροπολίτη -Συνεπίσκοπό του, για να ακούσει και την δική του άποψη, τον κάλεσε σε απολογία στη ΔΙΣ!
Κι εδώ,εκτός από μέγα ηθικό θέμα, γεννάται και μέγιστο τυπικό:
— ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΝΑ ΕΓΚΑΛΕΙ ΕΝΑΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΕ …ΑΠΟΛΟΓΙΑ,ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΜΙΛΗΣΕ ΕΝΤΟΣ ΝΑΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΟΥ;
— ΕΧΟΥΜΕ Ή ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΟΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ;
— ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΚΛΗΡΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΣ ΑΝΔΡΟΣ ΑΡΧΗΣ;
— ΞΕΧΝΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΕΠΙ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟΥ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΣΤΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ;;
— ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΤΙΝΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΓΩΝΙΣΘΗΚΑΝ ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ;

Κατά τη γνώμη μας ο Μητροπολίτης Ιερεμίας, αν δεν θέλει, έχει δικαίωμα να μην πάει στη ΔΙΣ! Και κανείς– ναι ΚΑΝΕΙΣ και.. ΚΑΜΜΙΑ– δεν μπορεί να τον υποχρεώσει!
Αλλά εάν πάει, να πάει χωρίς τον φόβο και τον τρόμο που φυσικό είναι να προκαλεί η όποια κοσμική εξουσία και να τους τα πεί έξω από τα δόντια, όπως θα τα έλεγε και ένας Ιερός Χρυσόστομος, ένας Μέγας Βασίλειος, ενας Αγιος Αθανάσιος! Και για να θυμηθούμε πρόσφατα παραδείγματα οπως θα τα έλεγε ένας Φλωρίνης Αυγουστίνος, ένας Ελευθερουπόλεως Αμβρόσιος και ένας Αθηνών Χριστόδουλος!

Αντιθέτως, αντί να τον καλεί σε απολογία, θα έπρεπε να εκφράσει την εύφημο μνεία της στον θαρραλέο Γόρτυνος Ιερεμία, ο οποίος με την πράξη του αυτή διέσωσε το κύρος της Εκκλησίας, αφού έκανε κάτι που έπρεπε να έχει γίνει από πολλούς Ιεράρχες μας!
Αλλά κάποιοι ενοχλήθηκαν! Έσταξε η ουρά του γαιδάρου!

Πάντως η νέα Πρόεδρος της Βουλής, από το συμβάν αυτό προκύπτει οτι διεύρυνε τις αρμοδιότητές της!

Εκτός από τη Βουλή, φαίνεται πως με ένα τηλεφώνημά της,μπορεί να διοικεί και την Εκκλησία!

Αντί,λοιπόν, να αποδεχθεί η Πρόεδρος κ. Ζωή Κωνσταντιπούλου με σεβασμό την άποψη της Εκκλησίας– εστω και για πρώτη και τελευταία φορά– ζητάει η Εκκλησία να σκύψει το κεφάλι στον.. Καίσαρα!