You are currently viewing

Το σεπτό σκήνωμα του Μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Θεσσαλιώτιδος κ. Κυρίλλου δέχθηκε πριν λίγο στα σπλάχνα της η γη της Καρδίτσας.
Η Εξόδιος Ακολουθία τελέστηκε προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών: Σπάρτης κ. Ευσταθίου, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου, Άρτης κ. Ιγνατίου, Αυλώνος κ. Χριστοδούλου, Βεροίας κ. Παντελεήμονος, Φθιώτιδος κ. Νικολάου, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου, Κοζάνης κ. Παύλου, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, Νευροκοπίου κ. Σεραφείμ (Εκκλησία Βουλγαρίας) Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρεντίνης κ. Σεραφείμ και του οικείου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμοθέου. Παρέστη επίσης συμπροσευχόμενος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος ενώ τον Σεβ. Μητροπολίτη Καρυστίας εκπροσώπησε ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος π. Ελευθέριος Σταμπέλος.
Επικήδειους λόγους εκφώνησαν εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου ο Α΄Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Ιερώνυμος Νικολόπουλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ, εκπρόσωπος του χωριού Κολλίναις Αρκαδίας (τόπος καταγωγής του Μακαριστού Μητροπολίτου), ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος καθώς και ο Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος.
Η ταφή πραγματοποιήθηκε στον προαύλειο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού δίπλα από τον Μητροπολίτη Ιεζεκιήλ.

Επικήδειος λόγος του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκου
στην εξόδιο ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτη
πρώην Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων Κυρίλλου

Σεβασμιώτατοι αρχιερείς, σεβαστοί πατέρες, Εντιμότατοι Άρχοντες,
Φιλόχριστε Λαέ της Καρδίτσας,

Πατέρα Κύριλλε
Οι προσφωνήσεις κάποιες φορές, είτε στην κοσμική ζωή είτε στην εκκλησιαστική, φαντάζουν κολακευτικές. Στη δική σας περίπτωση όμως η προσφώνηση Σεβασμιώτατε, σας χαρακτήριζε με απόλυτη ακρίβεια. Κι αυτό γιατί καταφέρατε, πράγμα σπάνιο για όλους τους θνητούς, να κερδίσετε στον υπερθετικό βαθμό, τον απέραντο σεβασμό όλων των πολιτών.
Θυμάμαι ότι στην πρώτη μας συνάντηση σας είχα πει ότι είστε η μοναδική περίπτωση ανθρώπου, που αν ρωτήσεις χίλιους συνανθρώπους του, θα σου πουν και οι χίλιοι καλά λόγια. Κι αυτό δεν έγινε τυχαία, κτίστηκε μέσα στο χρόνο.
Από την πρώτη μέρα που ήρθατε στην πόλη μας που σας αγκάλιασε και την αγκαλιάσατε, καθώς και πέραν αυτής μέχρι την Αφρική και την Άπω Ανατολή, όπου διδάξατε τον λόγο του Θεού.
Ήσασταν ένας ιερωμένος που τον χαρακτήριζαν οι χαμηλοί τόνοι. Ένας άνθρωπος διακριτικός, που άκουγε με προσοχή, που συμπονούσε, φιλεύσπναχνος και φιλάνθρωπος.
Η παράλληλη διαδρομή σας στη μέση εκπαίδευση άφησε σπουδαίο διδακτικό έργο και μόνο ευχάριστες αναμνήσεις σε όσους είχαν την τύχη να είναι μαθητές σας.
Και στη συνέχεια, ως ποιμενάρχης στα Κύθηρα, όπου επίσης αφήσατε ανεξίτηλο το στίγμα σας με το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελέσατε και μετέπειτα στην αγαπημένη σας πόλη και την Μητροπολιτική σας περιφέρεια που υπηρετήσατε με όλη τη δύναμη της ψυχής σας, διδάσκατε πάντα με την ακεραιότητα και τη πραότητά σας.
Δεν δημιουργούσατε αντιπαλότητες, αντίθετα ανοίγατε πόρτες, δημιουργούσατε φίλους. Η συμπεριφορά σας προς όλους και ιδιαίτερα στους υφισταμένους σας – κι αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία – ήταν εξόχως δημοκρατική. Η συγχωρητικότητα και η προσήνεια σας χαρακτήριζαν.
Και πως μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού είσαστε ένας ιερωμένος με άριστη θεολογική κατάρτιση, ένας άνθρωπος του πνεύματος, ένας πραγματικός πατέρας.
Η διαδρομή σας, το σύνολον του σχεδόν ασκητικού βίου σας, ας αποτελέσει για όλους εμάς παράδειγμα και ακόμα να καθοδηγεί τον διάδοχό σας Σεβασμιώτατο Τιμόθεο που από την πρώτη μέρα ενστερνίστηκε τις αρχές σας.
Καλόν Παράδεισο, πατέρα Κύριλλε! Πιστεύουμε ότι κι από κει που τώρα βρίσκεστε θα μας έχετε στη μέριμνά σας και θα προσεύχεσθε στον Κύριο για όλους εμάς, τα πνευματικά σας παιδιά.

 

PENTAX DIGITAL CAMERA

PENTAX DIGITAL CAMERA

PENTAX DIGITAL CAMERA