You are currently viewing Σύρου: ”Η Βάπτιση δεν είναι δέσμευση, είναι ελευθερία” (ΦΩΤΟ)

Σύρου: ”Η Βάπτιση δεν είναι δέσμευση, είναι ελευθερία” (ΦΩΤΟ)

Στους φιλόξενους και μεγαλοπρεπείς χώρους του Ζαππείου Μεγάρου, στην Αθήνα, παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων κ. Καμίνη, του Προέδρου του Επιμελητηρίου Αθηνών, πολλών επαγγελματιών, βιοτεχνών και επισκεπτών, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ τέλεσε σήμερα τον αγιασμό για τα εγκαίνια της έκθεσης Ειδών Γάμου και Βάπτισης,”BRIDAL EXPO”, η οποία είναι αφιερωμένη στη Σύρο.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχαρίστησε τους διοργανωτές της ‘Εκθεσης και το Δήμαρχο Αθηναίων για την παρουσία του, και τους συνεχάρη για την επιλογή τους να προβάλλουν τη Σύρο, τονίζοντας ότι η Σύρος, με τους λαμπρούς Ναούς της, προσιδιάζει εξαιρετικά στην τέλεση των Μυστηρίων του Γάμου και της Βαπτίσεως.

Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης χαρακτήρισε την Ερμούπολη ως μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδος και ευχήθηκε να γίνει η Σύρος τόπος τουρισμού μελονύμφων.

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ξεναγήθηκε στους χώρους της Εκθέσεως και επισκέφθηκε τα περίπτερα Συριανών Εκθετών, τους οποίους συνεχάρη.

Το άλμπουμ της Εκθέσεως προλογίζει ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ως εξής:

Αγαπητοί μου φίλοι,

δύο είναι οι κομβικές ιερές στιγμές στη ζωή του ανθρώπου, ως κοινωνικής και πνευματικής οντότητας, η Βάπτιση και ο Γάμος.

Είναι δύο σταθμοί, με τους οποίους και εξ αιτίας των οποίων, ο άνθρωπος σπάει το κέλυφος της ατομικότητάς του, και συναιρεί τη ζωή του με το Θεό και τον άλλο, δημιουργώντας μια νέα ζωή, την οποία προσφέρει στο Θεό!

Με την ιερολογία του Γάμου δύο πρόσωπα υπερβαίνουν τις προσωπικές τους ιδιαιτερότητες, εγωισμούς και ιδιοτέλειες, ταυτίζονται με τον άλλο , διατηρώντας παράλληλα την προσωπική τους αυτονομία, και συμπορεύονται στον κατά κανόνα δύσβατο δρόμο της ζωής, με τις χαρές και τις λύπες, τις ελπίδες και τις ματαιώσεις, γίνονται ένα, παραμένοντας, όμως, δύο, με μια σχέση αγάπης θυσιαστικής, που παραπέμπει και γίνεται κατανοητή με το Μυστήριο της Αγίας Τριάδος.

Γι’ αυτό ο γάμος δεν είναι, ούτε και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένας απλός κοινωνικός θεσμός, μια «κοινοπραξία» και «συμφωνία» μεταξύ δύο ανθρώπων, που καλούνται να υπογράψουν και τηρήσουν τους όρους της, αλλά Μυστήριο, που παραπέμπει στη σχέση του Χριστού με την Εκκλησία.

Η κοινωνία των συζύγων και όχι, όπως τελευταία επικρατεί, των συντρόφων, μέσα στο Γάμο, για την Εκκλησία αποτελεί προεικόνιση της Βασιλείας του Θεού.

Αλλά, αν με το Μυστήριο του Γάμου συνδέονται μεταξύ τους δύο άνθρώποι, με το Μυστήριο του Βαπτίσματος συνδέεται ο άνθρωπος με το Θεό, γίνεται μέλος του Σώματος του Χριστού, ενώνεται μαζί Του, και με την τριπλή κατάδυση στο αγιασμένο νερό της κολυμβήθρας αναγεννάται ως άνθρωπος καθιστάμενος «υιός και κληρονόμος της επουρανίου βασιλείας Του»!

Με το Βάπτισμα παρέχεται στο μικρό παιδί, έστω και αν δεν βρίσκεται σε ηλικία γνώσης και διάκρισης, καθώς φέρει τα λευκά «εμφώτια», όπως λέγονται, βαπτιστικά ενδύματα, και τη λευκή λαμπάδα με την ολόφωτη φλόγα, η δυνατότητα να ζει και να μεγαλώνει υπό τη Χάρη του Θεού, με τη συμμετοχή του στα αγιαστικά δώρα της Εκκλησίας μας, καθοδηγημένο από τους γονείς και τους αναδόχους του, χωρίς να του στερείται στο μέλλον, ως ελεύθερο και υπεύθυνο πλέον πρόσωπο, το δικαίωμα και η δυνατότητα να επιλέξει το δρόμο της ζωής του. Η Βάπτιση δεν είναι δέσμευση, είναι ελευθερία!

Γι` αυτό και ανέκαθεν ο Λαός μας, μέχρι και τη σημερινή αντιφατική και εν πολλοίς αντιπνευματική εποχή, περιέβαλλε και περιβάλλει τα δύο αυτά Μυστήρια με ιδιαίτερα ήθη, έθιμα και παραδόσεις, που εξακολουθούν να επιβιώνουν και θα επιβιώνουν, ενάντια στο αλλοτριωτικό πνεύμα των καιρών.

Η παρούσα Έκθεση ειδών Γάμου και Βάπτισης στοιχεί ακριβώς σ` αυτές τις πολυαιώνιες παραδόσεις του Λαού μας, που εξελίσσονται και προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες και περιστάσεις, αποδεικνύοντας τη ζωντάνια και τη διαχρονικότητά τους!

Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές της, διότι αφιέρωσαν την Έκθεση αυτή στη Σύρο, ένα νησί με ξεχωριστό πολιτισμό, ευγενείς κατοίκους, προικισμένο με φυσικές ομορφιές και κατακοσμημένο από μεγαλοπρεπείς Ναούς και γραφικά Εξωκκλήσια, στα οποία τελούνται με κάθε ευταξία και ευπρέπεια τα ιερά Μυστήρια και ευχόμεθα στους επισκέπτες της όλη τους η ζωή να είναι γεμάτη από γαμήλια χαρά και φωτισμένη από την αναγεννητική ελπίδα της Βάπτισης!

Μετ’ ευχών και αγάπης

† Ο ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β΄

P1240896

P1240898

P1240900

P1240903

P1240909

P1240913

P1240919