You are currently viewing Οι τρείς νέες ενθρονίσεις… – Η Εκκλησία σε ανανεωτική τροχιά..

Οι τρείς νέες ενθρονίσεις… – Η Εκκλησία σε ανανεωτική τροχιά..

 ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Παρακολουθώ με δέος τις ενθρονίσεις των τριών τελευταίων νέων Μητροπολιτών που εξέλεξε αρχές του Οκτώβρη η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και τα συναισθήματά που καταλαμβάνουν τον λογισμό μου,είναι αφ´ενός αισιόδοξα και αφ’ ετέρου τεκμηριώνουν και θεμελιώνουν την αδήριτη ανάγκη να μπεί νέο αίμα στην Ιεραρχία και να αποκτήσει η Εκκλησία μας νέους Ιεράρχες για να αντιμετωπίσουν τη νέα εποχή!
Ο χρόνος τρέχει και εμείς ακολουθούμε! Αλλοίμονο αν ο βηματισμός της Εκκλησίας υστερήσει απ´ αυτόν της κοινωνίας!

—–••Έβλεπα για παράδειγμα την Παρασκευή το απόγευμα την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος Κωνσταντίνου, σε μία Μητρόπολη με ευσεβή και φιλακόλουθο λαό, με εξαιρετικό κλήρο- στην πλειοψηφία του άγαμο- και με μεγάλη παράδοση στην εκλογή Μητροπολιτών εκ Μεγάρων και Σαλαμίνος, μεταξύ των οποίων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιάκωβος Βαβανάτσος και ο Λαρίσης Σεραφείμ Ορφανός,
Την Μητρόπολη αυτή ,ως αυτοτελές ΝΠΔΔ, αφ´ότου αποσπάσθηκε από την ενιαία μεγάλη και αχανή Μητρόπολη Αττικής και Μεγαρίδος, διαποίμανε από το 1974 μέχρι προσφάτως,για σαράντα ολόκληρα χρόνια ο πρώτος Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος Βαρθολομαίος, ένας ευγενής μεν αλλά ιδιόρρυθμος άνθρωπος, χωρίς πολλές κοινωνικές σχέσεις και επαφές!!
Αν είχε μοναχικό φρόνημα και κουλτούρα θα μπορούσε κανείς να τον εντάξει εύκολα στην κατηγορία φιλομόναχων Ιεραρχών! Αλλά μολονότι δεν πείραξε ποτέ τους Μοναχούς της Μητρόπολης και δεν αναμίχθηκε ποτέ στη ζωή της Μοναστικής πολιτείας που ευρίσκετο πάντα εν ακμή στη Μητρόπολη Μεγάρων, ήταν αδιάφορος προς τον Μοναχισμό.
Άκουγα, ωστόσο, τα επαινετικά λόγια που έλεγαν εκ του περισσεύματος της καρδιάς αυτών για τον ευγενή, όντως, Βαρθολομαίο και αναρωτιόμουν πώς ειναι δυνατόν να λέγονται τέτοιες υπερβολές, έστω και μετά θάνατον και να μην αγανακτεί ο κόσμος , ο απλός θρησκευόμενος λαός!!
Αυτός ο άνθρωπος, ( ο Βαρθολομαίος )καταγόμενος εξ ευγενούς οικογενείας, εθήτευσε δίπλα σε μεγάλα και δημιουργικά Αρχιερατικά αναστήματα οπως ο Χίου Παντελεήμων ο Φωστίνης( δικό του πνευματικό τέκνο ήταν ο Βαρθολομαίος) και Κορίνθου Παντελεήμων ο Καρανικόλας( ο οποίος τον προώθησε στην Αρχιερωσύνη το 1974).
Αρχιεράτευσε 40 ολόκληρα χρόνια κι όμως δεν άφησε τίποτα πίσω του, που να τον θυμίζει!
Ο νέος Μητροπολίτης Κωνσταντίνος αναλαμβάνει την Μητρόπολη σε κατάσταση χειρότερη απ´οτι την παρέλαβε προ 40 ετίας ο Βαρθολομαίος, ο οποίος τελικά ούτε ένα κεραμίδι δεν φαίνεται να πρόσθεσε πουθενά.

Έβλεπα τον υπό …κατάρρευση Μητροπολιτικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον οποίο ενθρονίσθηκε ο νέος Μητροπολίτης Κωνσταντίνος,ο οποίος θύμιζε ορθόδοξο ναό στους… Αγίους Σαράντα στην Αλβανία.
Ας ευχηθούμε οτι ο νέος Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος Κωνσταντίνος θα υπερκεράσει τις δυσκολίες και θα υπερνικήσει το χαμένο χρόνο και θα δημιουργήσει όσα δεν έκανε ο προκάτοχός του!

—-•• Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Νέας Φιλαδελφείας Γαβριήλ,χθές το απόγευμα στην καρδιά του μικρασιατικού ελληνισμού, στη Νέα Ιωνία, είχε όλες τις προδιαγραφές, για να θεωρηθεί ως πρόβα τζενεράλε, ως πρόβα …μανδύα, για την επερχόμενη μεγάλη εκλογή των Αθηνών !
<<Ο Γαβριήλ>>, όπως έχει επικρατήσει να τον αποκαλούν όλοι, κατάφερε όλο αυτό το διάστημα που υπηρετούσε σε επίζηλες θέσεις της κεντρικής διοίκησης, να κερδίσει την αγάπη του κόσμου και να δικτυωθεί με όλη την πολιτική ηγεσία του τόπου μας, αλλά και με επιχειρηματίες οι οποίοι συνδράμουν το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας. Κάποτε επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, τη συμμετοχή ανθρώπων αυτού του επιπέδου και βεληνεκούς και την αθρόα προσέλευση επιχειρηματιών την αποκαλούσαν αλλιώς και την επιφόρτιζαν αρνητικά! Αλλά οι καιροί άλλαξαν και μαζί τους εμείς!
Η παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας Αντώνη Σαμαρά, ανέβασε πολύ υψηλά τον πήχυ της συγκεκριμένης ενθρόνισης αφού είναι η πρώτη ενθρόνιση Μητροπολίτη που επικυρώνετσι και επισφραγίζεται με πρωθυπουργική παρουσία και με υψηλή εκπροσώπιση από όλα τα κόμματα αλλά και από όλες τις θεσμικές εξουσίες: εκτελεστική ,νομοθετική και δικαστική!
Η προετοιμασία της υποδοχής και της ενθρόνισης είχε ανατεθεί στον έμπειρο και ικανότατο π. Θωμά Συνοδινό, Πρωτοσύγκελο του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και έφερε της σφραγίδα της επιτυχίας! Άλλωστε ο ίδιος είχε οργανώσει και την ενθρόνιση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Ο Γέρων προκάτοχος Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνος,παρά την επισφαλή του υγεία και την ασθενή όρασή του κατάφερε να παραστεί στην ενθρόνιση και να προσφωνήσει αρχοντικά κσι πατρικά τον διάδοχό του Γαβριήλ!
Και με την εκεί παρουσία του επεκύρωσε και δικαίωσε την απόφαση της Ιεραρχίας που είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε ανανέωση !
Και πραγματικά η σύγκριση που μοιραία έγινε μεταξύ του ενθρονιζομένου νέου και φερέλπιδος Ιεράρχη Γαβριήλ και από την άλλη του αποστρατευομένου Κωνσταντίνου,ήταν αναγκαία για να δεί ο λαός μας με τα μάτια του οτι η επιχειρούμενη ανανέωση της Ιερσρχίας από τον Αρχιεπίσκοπο και τους Αρχιερείς είναι πλέον μονόδρομος !
—-••• Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Γρεβενών Δαβίδ, είχε άλλο άρωμα και διαφορετικό χρώμα.
Εκτός από τον ουράνιο μοσχολίβανο που πλημμύρισε τους δρόμους από τους οποίους θα περνούσε ο νεοενθρονιζόμενος, οι παραδοσιακές μουσικές με κλαρίνα, βιολιά και νταούλια από τη φιλαρμονική αλλά και άλλες ορχήστρες ιδιωτών έδημιούργησαν μία ατμόσφαιρα που όμοιά της δεν ξανάζησαν τα Γρεβενά.
Η ημέρα ηλιόλουστη , ευνόησε τη συμμετοχή του λαού του Θεού ο οποίος προέβη σε πρωτοφανείς εκδηλώσεις αγάπης!
Ο αποθανών Γέρων Μητροπολίτης Γρεβενών Σέργιος μπορεί να είχε τη φήμη καλού καγαθού Αρχιερέως, με καλή διάθεση πάντα προς κάθε συνάνθρωπο αλλά ήταν απόμακρος και μονήρης!
Τώρα ο ερχομός του Δαβίδ αλλάζει τα δεδομένα και επαναφέρει την τοπική Εκκλησία των Γρεβενών στο χάρτη της Κοινωνίας!
Ο νέος Μητροπολίτης Γρεβενών Δαβίδ καθ´ολη τη διάρκεια της εν πομπή πορείας και κατά την ενθρόνιση ήταν συγκινημένος που ευλογούσε το λαό και έκλαιγε!
Η παρουσία για πρώτη φορά σε ενθρόνιση Μητροπολίτη Νέων Χωρών , του Εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη, Μητροπολίτη Αδριαννουπόλεως Αμφιλοχίου ο οποίος ήταν ο δεύτερος τη τάξει, μετά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τάραξε λίγο τα λιμνάζοντα νερά και ενδεχομένως τη διάθεση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο οποίος μετά τις πρωτόγνωρες εκδηλώσεις αγάπης του λαού των Γρεβενών προς τον Δαβίδ, κατάλαβε οτι “τοιούτος υμίν έπρεπε Αρχιερεύς” για τα Γρεβενά. Άστοχο πάντως εκ μέρους του νέου Γρεβενών να πιστώσει τον Αρχιεπίσκοπο με ευχαριστίες υπερθετικού βαθμού, για όσα ” έκανε” για να αναδειχθεί Μητροπολίτης Γρεβενών.Δεν έκανε απολύτως τιποτα! Μάλλον το αντίθετο συνέβη! Αλλά στην διαχείριση της χαράς επλεόνασε η υπερβολή των εύχαριστιών προς λάθος παραλήπτη!

Κοντολογίς και οι τρείς νέες εκλογές και ενθρονίσεις απέδειξαν οτι η ανάγκη της ανανέωσης στην Ιεραρχία είναι μεγάλη!
Δεν ειναι δυνατόν ο λαός μας να αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα και οι ποιμένες του να μη μπορούν να σταθούν στα ποδια τους!
Αλλά για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία και συγκεκριμένες προτάσεις!
Θα μου πείτε ποιός θα μας ακούσει;
Μα ο καλός Θεός!
Οι Ουρανοί είναι ανοιχτοί!