You are currently viewing Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Μεγάρων

Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Μεγάρων

Λαμπρή και ενθουσιώδη  υποδοχή επεφύλαξαν, κλήρος και λαός στον νέο Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος Κωνσταντίνο κατά την τελετή της ενθρόνισης!

Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ηρώων, όπου  ο Τοποτηρητής  Μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος παρέδωσε στον νέο Μητροπολίτη την ποιμαντορική ράβδο και τον ενεδυσαν με τον Αρχιερατικό μανδύα!

Στην συνέχεια τον νέο Μητροπολίτη  Κωνσταντίνο  προσεφώνησε εκ μέρους του λαού, ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης ο οποίος εξέφρασε την συγκίνηση και την χαρά του, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον προκάτοχό του μακαριστό Μητροπολίτη Μεγάρων,” στον ευγενή κσι αρχοντικό” όπως χαρακτηριστικά τον απεκάλεσε  κυρό Βαρθολομαίο.

”Σας καλωσορίζουμε στη νέα πατρίδα σας,του είπε,έρχεστε σε έναν λαό ευσεβή και ταπεινό”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμούλης.

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τις τοπικές αρχές για την υποδοχή που του επεφύλαξαν, τονίζοντας ότι έρχεται στα Μέγαρα για να διακονήσει και όχι να διακονηθεί.

Αμέσως μετά εν πομπή κατευθύνθηκαν στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου τελέστηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Μεγάρων.

Με σεβασμό κι αγάπη προς την ετερότητα κι έχοντας ως ισόβιο σκοπό του την ευημερία των κατοίκων της περιοχής, δήλωσε ότι θα ασκεί τα ποιμαντικά του καθήκοντα ο νέος μητροπολίτης Μεγάρων κ. Κωνσταντίνος κατά την υποδοχή του στην Πλατεία Ηρώων στα Μέγαρα νωρίτερα το απόγευμα.

«Ισόβιος σκοπός μου είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην προοπτική και την ευημερία των κατοίκων, με σεβασμό κι αγάπη προς την ετερότητα, προς την αξιακή υπόσταση κάθε προσώπου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνος.

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στην κεντρική πλατεία των Μεγάρων για να υποδεχθεί το νέο μητροπολίτη και να αναφωνήσει το Άξιος με την άφιξή του ενώ οι καμπάνες των ναών ηχούσαν χαρμόσυνα.

«Τα Μέγαρα υποδέχονται τον άνθρωπο με την μεγάλη καρδιά» είπε ο Δήμαρχος της περιοχής κ. Γρηγόρης Σταμούλης στο λόγο του. Επιπλέον, το δημοτικό συμβούλιο Μεγαρέων εξέδωσε ψήφισμα προς τιμήν του νέου μητροπολίτη.

«ΑΔΗΡΙΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΔΙΑΚΟΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»

Μήνυμα ενότητας της τοπικής εκκλησίας με την Εκκλησία της Ελλάδας αλλά και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο έστειλε ο νέος μητροπολίτης Μεγάρων κ. Κωνσταντίνος με την ομιλία του κατά την τελετή της ενθρόνισής του στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μεγάρων.

«Είναι αδήριτη ανάγκη να εργαζόμαστε αδιάκοπα για την ευλογημένη ενότητα. Ενότητα πίστεως και αγάπης, η οποία σημαίνεται, κατά πρώτον, από την αδιάρρηκτη σχέση της τοπικής μας εκκλησίας προς την κατ’ Ελλάδα αυτοκέφαλη Εκκλησία, υπό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου. Σημαίνεται, επίσης, και από τον αγαπητικό σεβασμό προς κάθε άλλη Εκκλησία με προεξάρχουσα στην εργώδη προσπάθεια της οικουμενικής ενότητας και καταλλαγής την Κωνσταντινουπολίτιδα Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία και τον Πατριάρχη του Γένους μας κ. Βαρθολομαίο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνος.

Ο νέος μητροπολίτης Μεγάρων στην ενθρονιστήρια ομιλία του δεν θέλησε να προβεί σε «μεγαλόστομες δηλώσεις και χωρίς αντίκρισμα υποσχέσεις», όπως είπε. «Προτιμώ να καταθέσω ενώπιόν σας, αντί μεγαλόπνοων προγραμματικών εξαγγελιών, προσωπικών οραματισμών και φληναφημάτων, κάτι ουσιαστικότερο: την μαρτυρία της υπαρκτικής μου σχέσης με τον Ιησού Χριστό, τον δίκαιο κριτή και το αυθεντικό κριτήριο του βίου μας», υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντίνος.

ΚΑΛΟΣ ΠΟΙΜΕΝΑΣ

Ο κ. Κωνσταντίνος έδωσε υπόσχεση στο ποίμνιο της μητρόπολης Μεγάρων ότι θα αγωνιστεί να είναι καλός ποιμένας. «Η μετ’ επιμέλεια άσκηση της ποιμαντικής διακονίας στην τοπική εκκλησία θα αποτελεί το γνήσιο και μοναδικό κριτήριο της αγάπης μου προς τον Σωτήρα Χριστό», ανέφερε στην ομιλία του.

Ακόμη, υποσχέθηκε ότι θα υπηρετεί το ποίμνιό του «με ταπείνωση, αγάπη, πατρική εγρήγορση κι ελπίδα, όπως έπραξε και ο προκάτοχός μου κυρός Βαρθολομαίος».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ο κ. Κωνσταντίνος πως «ο επίσκοπος αγωνιά για κάθε μέλος της ποίμνης του. Μεριμνά για τις πάσης φύσεως ανάγκες των παιδιών του».

Παρακάλεσε δε όλους τους παρευρισκομένους «να προσπαθήσουμε να πολλαπλασιάσουμε τα τάλαντα τα οποία μας εμπιστεύθηκε ο Κύριος και τελικώς να απολάβουμε όλοι μαζί, ποιμένας και ποιμενόμενοι, πατέρας και τέκνα, την επουράνιο βασιλεία του Θεού».

Τέλος, ο νέος μητροπολίτης Μεγάρων υπογράμμισε τη βασική αποστολή του ως ποιμενάρχης της τοπικής εκκλησίας. «Το χέρι του μητροπολίτη, ως φυσική προέκταση του χεριού του Χριστού, οφείλει να καταδεικνύει προς όλους ανεξαιρέτως τον δρόμο προς την ασφαλή Κιβωτό, την Εκκλησία μας καθώς και προς την ανεξάντλητη πηγή του αγιασμού που είναι το ιερό θυσιαστήριο», υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Κωνσταντίνος.