You are currently viewing Ποιοί θέλουν να μειώσουν το έργο που συντελείται στην Μητρόπολη Λαγκαδά;

Ποιοί θέλουν να μειώσουν το έργο που συντελείται στην Μητρόπολη Λαγκαδά;

Η Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, είναι μία ιστορική Μητρόπολη,συνέχεια της Θεσσαλονίκης, η οποία έγραψε λαμπρές σελίδες στην εκκλησιαστική μας ιστορία, στο διάβα των ετών!

Ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, στο σύγχρονο ελληνικό κράτος, προστέθηκε το 1967, όταν ιδρύθηκε από τον οραματιστή Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τον Α ´, η Μητρόπολη Λαγκαδά.
Πρώτος Μητροπολίτης Λαγκαδά εξελέγη ο Σπυρίδων, ο οποίος παρά το συντηρητικό της πνευματικής του προέλευσης, ήταν ιδιαίτερα επικοινωνιακός άνθρωπος και με πολύ χιούμορ!
Με τις μικρές του δυνάμεις και για εκείνη την εποχή που πήρε στα χέρια του το πηδάλιο μιάς αρτισύστατης Μητρόπολης, έκανε σημαντικό έργο και άφησε πίσω του μία σπουδαία πνευματική κληρονομιά, για να στηριχτεί πάνω της ο όποιος διάδοχός του και να την πολλαπλασιάσει ως τον λαβόντα τα δέκα τάλαντα και δια της αόκνου εργασίας και χάριτος του Θεού αρκούντως να πολλαπλασιάσει αυτά, όπως ακριβώς συνέβη με την περίπτωση του διαδόχου του Ιωάννη.

Για τα χρόνια που αρχιεράτευσε ο Σπυρίδων και για το ιδιόρρυθμο του χαρακτήρος του, τα όσα δημιούργησε ως πρώτος Μητροπολίτης, ήταν πρωτοποριακά!
Ευτύχησαν να ζήσουν κοντά του πολλοί και άξιοι κληρικοί της Εκκλησίας μας οι οποίοι σήμερα διαπρέπουν σε άλλες Μητροπόλεις της Εκκλησίας μας,μεταξύ των οποίων ο νύν Μητροπολίτης Ελασώνος Χαρίτων. Αλλά και ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος, πριν καταλήξει κοντά στον Μεγάλο Πρωθιεράρχη Χριστόδουλο και καταστεί στενός συνεργάτης του, είχε ξεκινήσει την εκκλησιαστική του πορεία από τον Γέροντα Λαγκαδά Σπυρίδωνα.

Το 2010, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξέλεξε ως διάδοχο του αποθανόντος Γέροντος Σπυρίδωνος τον νύν Μητροπολίτη Λαγκσδά Ιωάννη.
Ο Λαγκαδά Ιωάννης, υπήρξε από τα πρώτα του βήματα,κληρικός με ιδιαίτερα οργανωτικά ταλέντα. Διακρίθηκε μάλιστα ως Πρωτοσύγκελος της Ι.Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, υπό την δεξιά οιακοστροφία του Γέροντος Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Β ´ του Χρυσοφάκη και στη συνέχεια κοντά στον πολύ Θεσσαλονίκης Ανθιμο, χάρη στις προσπάθειες του οποίου εξελέγη Μητροπολίτης το 2010, πηγαίνοντας κόντρα στην Αρχιεπισκοπική βούληση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β ´, που είχε δώσει το “χρίσμα” σε άλλο υποψήφιο τον οποίο κατατρόπωσε ο Ιωάννης και εξελέγη πανηγυρικά Μητροπολίτης Λαγκαδά την 10ην Μαίου του 2010. Ποιός δεν θυμάται ακόμη και σήμερα την ημέρα της χειροτονίας του στον Αγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης; Ηταν μία διαφορετική ημέρα για την Εκκλησία μας, μία νέα Πεντηκοστή.

Έκτοτε η μικρή αλλά σημαντική Μητρόπολη Λαγκαδά, έχει μπεί σε μία νέα και μάλιστα λαμπρή περίοδο ανασυγκρότησης και αναδημιουργίας.
Τα νέα έργα, διαδέχονται το ένα το άλλο!Οι νέοι ναοί ,οπως για παράδειγμα αυτός του Αγίου Ραφαήλ –που οφείλεται σε αληθινό θαύμα–ξεπετιούνται ο ένας μετά τον άλλον και κοσμούν την Μητρόπολη και την επεκτείνουν κάθε μέρα και περισσότερο!

Ο Μητροπολίτης Ιωάννης αποδείχθηκε ο αληθινός Αρχιτέκτων αυτής της νέας ιστορικής πορείας και ανασυγκρότησης, της μικρής αλλά σημαντικής Μητρόπολης Λαγκαδά και ο καλός Θεός άνοιξε τους ουρανούς και έδωσε σημαντικά δείγματα γραφής και σημεία ιερά της θείας εύνοιάς Του, για να καταστεί η Μητρόπολη και η ευρύτερη περιοχή Λαγκαδά, αυτό που πάντα ήταν: μια Αποστολική Μητρόπολη, την οποία καθαγίασαν με το πέρασμά τους τόσο ο Ιδρυτής της Εκκλησίας μας και Απόστολος των Εθνών Παύλος, αλλά και Άγιοι νεομάρτυρες όπως η Αγία Κυράννα και η Αγία Ακυλίνα, που χάρη στις άοκνες προσπάθειες και στον εξ ύψους φωτισμό που έλαβε ο Μητροπολίτης Ιωάννης για να υλοποιήσει όλον αυτόν τον ιερό σχεδιασμό, αναδείχθηκαν και αποτελούν σήμερα τους στυλοβάτες της πίστεως για το χριστεπώνυμο πλήρωμα της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας μας η οποία δοκιμάζεται εθνικά αλλά και οικονομικά, από την πρωτοφανή αυτή οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί την πατρίδα μας!

Όλο αυτό το θαυμαστό έργο που συντελείται σε αυτή την Μητρόπολη η οποία τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια αναδημιουργείται εκ θεμελίων, είναι φυσικό να εγείρει αντιδράσεις και να προκαλεί τον φθόνο συγκεκριμένων κύκλων, οι οποίοι ενώ ανήκουν στον ευρύτερο εκκλησιαστικό περιβάλλον και θα έπρεπε να χαίρονται για όλη αυτή την αναδημιουργία που βλέπουν να προστίθεται στο έργο μίας Μητρόπολης–όπως αυτή του Λαγκαδά,στην καρδιά της Μακεδονίας μας–το φθονούν και το σχολιάζουν αρνητικά με κάθε ευκαιρία!

Τελευταία μάλιστα ενόχλησαν οι εορτές που η Μητρόπολη Λαγκαδά κάνει για τον Αγιο Νέστορα, το μαθητή του Αγίου Δημητρίου!
Και οι εορτές αυτές γίνονται οπως κάθε χρόνο, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, το εσπέρας ο Μέγας Εσπερινός και την επομένη 27 Οκτωβρίου η εορτή του Αγίου Νέστορα!

Και αυτό γινότανε πάντα στην Μητρόπολη Λαγκαδά και μάλιστα από την εποχή του προηγούμενου Ποιμενάρχη της Σπυρίδωνα! Αφού την μέρα αυτή, ημέρα μνήμης του Αγίου Νέστωρα απελευθερώθηκε η περιοχή του Λαγκαδά τόσο το 1912, μετά τους Βαλκανικούς πολέμους, όσο και μετά την γερμανική κατοχή το 1944. Είναι η μέρα δηλαδή που εορτάζονται τα διπλά Ελευθέρια της πόλης.
Και όμως υπήρξαν ανεύθυνοι και εμπαθείς κονδυλοφόροι που σχολίασαν αρνητικά την πρωτοβουλία αυτή της Μητρόπολης, η οποία στηρίζεται σε μία ιερή παράδοση πολλών ετών! Αλλά και στην επίσημη ανακήρυξη της ημέρας του Αγιόυ Νέστωρα ως ημέρα των ελευθερίων και μάλιστα με Προεδρικό διάταγμα.
Αντιθέτως οι εμπαθεις και μικρόψυχοι επιεδη δεν βρήκαν τίποτα άλλο για να σχολιάσουν αρνητικά, απέδωσαν όλο αυτόν το εορτασμό στον υπερβάλλοντα ζήλο του Μητροπολίτη Ιωάννη!

Αλλά ακόμη και αν αυτό ήταν αληθές,θα έπρεπε να το χαίρονται όλοι αυτοί που το κατηγορούν και να εύχονται τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να βρίσκουν μιμητές και σε άλλες πνευματικές κυψέλες για να δοξάζεται το όνομα του Αγίου Θεού!
Το να παριστάνουν τους ..εισαγγελείς της πίστεως και των συνειδήσεων μας και να “καταγγέλουν” δήθεν τέτοιες πρωτοβουλίες, είναι το λιγότερο αισχρό και τρισάθλιο!

Αντιθέτως θα έπρεπε να στηλιτεύουν αυτούς που έχουν στις Μητροπόλεις τους ,μεγάλους πνευματικούς θησαυρούς και από την αδράνεια και την τεμπελιά που τους διακρίνει, τους αφήνουν και παρακμάζουν και με τα χρόνια εκφυλίζονται και ξεχνιούνται!
Η παράδοση θέλει σεβασμό και διάρκεια για να αγγίζει το λαό μας και να μεταφέρεται από γενιά σε γενιά!
Και αυτό που κάνει ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης στην Μητρόπολή του, σε μία Μητρόπολη που λειτουργούσε χρόνια ως παράρτημα της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης στην οποία ειναι συγκεντρωμένος όλος ο πνευματικός πλούτος της Μακεδονίας μας,είναι να φέρνει στην επιφάνεια όλα εκείνα που πάντα ανήκαν στην πνευματική δικαιοδοσία της Μητρόπολής του!
Προφανώς ενόχλησε η μεγάλη κοσμοσυρροή που σημειώθηκε στις εκδηλώσεις από το λαό της Μακεδονίας μας αλλά και η παρουσία στις εκδηλώσεις εννέα Αρχιερέων της Εκκλησίας μας! Τέτοια μεγαλοπρέπεια προς δόξαν Θεού δεν την είχε γνωρίσει ποτέ η συγκεκριμένη περιοχή.
Αλλά ήταν αρκετό για να οπλίσει τα χέρια κομπλεξικών ανθρώπων, οι οποίοι ζούνε εντός της Εκκλησίας!

Φαντάσου να ήταν και εχθροί της πίστεως και της Εκκλησίας μας ,τί θα έκαναν και τί χειρότερο θα έγραφαν !!
Μα όλα αυτά τα στραβά και τα ανάποδα που ζεί αυτή η Εκκλησία, τα παθαίνει, δυστυχώς, από αυτούς που δήθεν την αγαπούν και ενδιαφέρονται γι αυτήν! Αλλά αυτό θα το αναπτύξουμε σε μία επόμενη ανάρτησή μας.

Κοντολογίς όσοι επιχειρούν να μειώσουν ένα πνευματικό έργο όπως αυτό που συντελείται στη Μητρόπολη Λαγκαδά το κάνουν από φθόνο και γιαυτό είναι σαν να κάνουν μία τρύπα στο νερό!
Τα μεγάλα έργα και οι σπουδαίοι άνθρωποι μένουν στην ιστορία ως φωτεινά παραδείγματα ! Οι μικροί, μικροί καθώς είναι ξεχνιούνται για πάντα!