ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΧΤΙΣΤΕΙ ΤΖΑΜΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΗΣ ΠΙΖΑΣ

ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΧΤΙΣΤΕΙ ΤΖΑΜΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΗΣ ΠΙΖΑΣ

Aυτές τις ημέρες μια διαμάχη έχει ξεσπάσει στην φημισμένη ιταλική πόλη της Πίζας. Ο δήμος είχε την φαεινή ιδέα για την πρόβλεψη της ανέγερσης ενός τζαμιού κάποια βήματα μόνο από τον επικλινή Πύργο της πόλης που αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και επισκέψιμα μνημεία στον κόσμο. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο τουριστικό. Ο πύργος της Πίζας είναι δομημένος στην ξακουστή “Πλατεία των Θαυμάτων”, ένα από τα σύμβολα του χριστιανισμού και στην οποία αποθησαυρίζεται το ιστορικό αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα που συμπεριλαμβάνει Καθεδρικό, Βαπτιστήριο και Campo Santo.

Αυτή είναι μια επιλογή τουλάχιστον ακατάλληλη και προκάλεσε πολυάριθμες κριτικές κυρίως σε αυτήν την εποχή όπου η ισλαμική τρομοκρατία μονοπωλεί τα διεθνή πρωτοσέλιδα. Tour de Pise

Αλλά ενώ οι πολέμιοι του όλου εγχειρήματος στελέχη του σχηματισμού “Forza Italia”, συλλέγουν υπογραφές για την ματαίωσή του η δημοτική εκπρόσωπος του πολεοδομικού σχεδιασμού Ylenia Zambito του Δημοκρατικού Κόμματος υπεραμύνεται της θέσης της :

“Πρόκειται για μια απόφαση έγκαιρη. Είμαι πεπεισμένη ότι θα αποφύγουμε τον ερχομό των φονταμενταλιστών σεβόμενοι τις κουλτούρες και τις θρησκείες όλου του κόσμου. Η μουσουλμανική κοινότητα της Πίζας συμπεριφέρθηκε πάντα με ειρηνικό τρόπο και σεβόμενη την οπτική μας.”.

Το σχέδιο προβλέπει ένα τζαμί 20 τ.μ με μιναρέ. 25 μ. ύψους.(lesobservateurs.ch 06.10.2014 ,mattinonline.ch ) Το κομβικό πάντως ερώτημα παραμένει αναπάντητο:

Γιατί οι αρχές επέλεξαν τη συγκεκριμένη τοποθεσία για την ανέγερση τεμένους που αλλοιώνει το χαρακτήρα του περιβάλλοντος χώρου ενός ιστορικού χριστιανικού μνημείου;

dimpenews.com