You are currently viewing Ο αρχιεπίσκοπος και το πρώτο δωρεάν on line σχολείο

Ο αρχιεπίσκοπος και το πρώτο δωρεάν on line σχολείο

Την ευλογία και τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου έλαβε το Οικουμενικό Σχολείο «Αθηνά» για την κοινωνική του προσφορά σε χιλιάδες μαθητές, γονείς και δασκάλους. Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας συναντήθηκε με τον κ. Ιωάννη Κρόκο, μαθηματικό και πολιτικό μηχανικό, συνιδρυτή του Οικουμενικού Σχολείου, στο γραφείο του στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου ενημερώθηκε για τη πολύπλευρη δράση κοινωνικής αλληλεγγύης του πρώτου δωρεάν e-Δημοτικού Σχολείου, μιας πρωτοβουλίας εμπνευσμένης από την αξία της οικουμενικότητας της γνώσης.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν αναλυτικά το όραμα, οι αξίες και το πλαίσιο λειτουργίας του Οικουμενικού Σχολείου «Αθηνά». Ο Αρχιεπίσκοπος ενημερώθηκε για το πρωταρχικό μέλημα του Οικουμενικού Σχολείου να στηρίξει ουσιαστικά και υπεύθυνα την ελληνική οικογένεια, στην παρούσα εκπαιδευτική και κοινωνική συγκυρία, με την εξασφάλιση μιας «Εκπαίδευσης για όλους, χωρίς όρια». Συγκεκριμένα, μέσω της ιστοσελίδας www.arnos.gr, προσφέρεται σε όλους τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου δωρεάν πρόσβαση σε πάνω από 12.000 μαθήματα με διδασκαλία σε video, που καλύπτουν όλη τη διδακτέα ύλη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και η δυνατότητα μιας εξατομικευμένης διδασκαλίας με τη βοήθεια του on line δασκάλου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την ισότητα ευκαιριών στη μάθηση, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος γύρισε πολλά χρόνια πίσω, στην εποχή που δίδασκε και ο ίδιος ως εκπαιδευτικός, τονίζοντας ότι θεωρούσε καθήκον του να διδάσκει όχι μόνο σε σχολές με αναγνωρισμένο κύρος, όπως η Λεόντειος Σχολή, αλλά και σε νυχτερινά σχολεία, όπου φοιτούσαν εργαζόμενοι μαθητές. Επίσης, με αφορμή την πρωτοποριακή εκπαιδευτική πλατφόρμα του Οικουμενικού Σχολείου, επεσήμανε ότι με την πάροδο του χρόνου το εκπαιδευτικό τοπίο έχει αλλάξει σημαντικά, λόγω της εφαρμογής επαναστατικών μεθόδων και πρακτικών.

Στην ίδια κατεύθυνση συζητήθηκε η μέριμνα του Οικουμενικού Σχολείου για εξασφάλιση ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης στους μαθητές των ολιγοθέσιων σχολείων της ελληνικής επικράτειας, με τη δημιουργία εξειδικευμένων μαθημάτων και τη δυνατότητα ταυτόχρονης διδακτικής διαχείρισης διαφορετικών τάξεων από το δάσκαλο, καθώς και η προσπάθεια εξασφάλισης επιπλέον ευκαιριών εκπαίδευσης σε άτομα με μαθησιακές ιδιαιτερότητες.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος ενημερώθηκε και για το φιλόδοξο εγχείρημα του πρώτου διαδικτυακού δημοτικού σχολείου να παρέχει δωρεάν τις εκπαιδευτικές του υπηρεσίες στον όπου γης Ελληνισμό, στο πλαίσιο της οικουμενικής του αποστολής, με στόχο τη διατήρηση της επαφής της ομογένειας με την ελληνική γλώσσα. Παράλληλα, έγινε λόγος και για τη δημιουργία ειδικών προγραμμάτων για τη μαθησιακή υποστήριξη ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, στο πλαίσιο συνεργασίας του Οικουμενικού Σχολείου και του Κέντρου On-Line Εκπαίδευσης ΑΡΝΟΣ με Δήμους, κοινωφελή σωματεία και εθελοντικούς οργανισμούς, όπως το «Χαμόγελο του Παιδιού», το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο κλπ.

Απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο, ο κ. Ιωάννης Κρόκος τον διαβεβαίωσε ότι όλες οι εκπαιδευτικές υπηρεσίες του Οικουμενικού Σχολείου «Αθηνά» τίθενται στη διάθεση της Εκκλησίας, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της πλούσιας κοινωνικής και εκπαιδευτικής της δράσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών έχει προβεί στη δημιουργία του «Κοινωνικού Φροντιστηρίου», με επικεφαλής τον Διευθυντή της Βιβλιοθήκης κ. Σεβαστιανό Ανδρεάδη και σκοπό τη δωρεάν κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με πολύ χαρά δέχθηκα σήμερα τον καθηγητή κ. Κρόκο, ο οποίος με ενημέρωσε σχετικά με τις δραστηριότητες του Οικουμενικού Σχολείου. Ήμουν και εγώ εκπαιδευτικός κάποτε, αλλά έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε. Θυμάμαι τα δικά μου χρόνια ως μαθητής και ως εκπαιδευτικός σε πολύ μεγάλα σχολεία, αλλά και σε πολύ μικρά. Δίδαξα στη Λεόντειο Σχολή ως καθηγητής, φιλόλογος, αλλά συγχρόνως δεν το θεωρούσα ταπεινωτικό να πηγαίνω στα νυχτερινά σχολεία, όπου φοιτούσαν εργαζόμενα παιδιά, για να βλέπω πώς μαθαίνουν τα γράμματα. Σήμερα άκουσα πρωτόγνωρα, επαναστατικά και χρήσιμα πράγματα, τα οποία θαυμάζω και γι αυτό παρακάλεσα τον κ. Κρόκο να συναντήσει άμεσα τους συνεργάτες μου που ασχολούνται με τα θέματα παιδείας. Θερμά συγχαρητήρια σε εκείνους που ασχολούνται με θέματα εκπαίδευσης, που ο κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη. Εύχομαι στο Οικουμενικό Σχολείο «Αθηνά» καλή πρόοδο».

Ο κ. Ιωάννης Κρόκος, Διευθυντής Σπουδών του Κέντρου ΑΡΝΟΣ και συνιδρυτής του Οικουμενικού Σχολείου «Αθηνά» δήλωσε: «Η σημερινή μας συνάντηση με τον Μακαριώτατο αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμάς, καθώς η ευγενική του φιλοξενία και οι ευχές του μας δίνουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στον αγώνα μας για μια παιδεία υψηλής ποιότητας, που δεν γνωρίζει όρια και περιορισμούς και αποτελεί αγαθό όλων. Επιπλέον, με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου επισφραγίζεται μια πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης, σε μια ομολογουμένως δύσκολη εποχή, στην οποία μόνο οι πράξεις που προάγουν τη σύμπνοια, την ομόνοια και την αλληλοϋποστήριξη μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για μια νέα αρχή».

Το πρώτο δωρεάν διαδικτυακό δημοτικό σχολείο αποτελεί ένα κοινό εγχείρημα της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, του Ερευνητικού Εργαστηρίου Μικροκυμάτων και Οπτικών Ινών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΟΙ/ΕΜΠ) και του Κέντρου On Line εκπαίδευσης ΑΡΝΟΣ.