You are currently viewing Εσπερινός Εγκαινίων του Ι.Ν. των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Λαγυνών_Λαγκαδά

Εσπερινός Εγκαινίων του Ι.Ν. των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Λαγυνών_Λαγκαδά

Με κάθε επισημότητα και συμφώνος με την Εκκλησιαστική Τάξη των Εγκαινίων που ορίζεται από το Τυπικό της Αγίας μας Εκκλησίας τελέσθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 02 του μηνός Ιουλίου ε.έ., ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός των Εγκαινίων του νεόδμητου και περικαλλούς Ιερού Ναού των Αγίων Νεοφανών Μαρτύρων Αγίου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, ο οποίος ευρίσκεται εις την περιοχή της κωμοπόλεως των Λαγυνών.

Προ της ενάρξεως του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, μετέφερε στον υπό εγκαινιασμό Ιερό Ναό της ενορίας των Λαγυνών, τα Μαρτυρικά Λείψανα τα οποία και εναπέθεσε εις την Αγία Τράπεζα, όπως ορίζει η εκκλησιαστική τάξη των εγκαινίων ψάλλοντας την ειδική Ακολουθία της υποδοχής των Λειψάνων η οποία περιέχει Μαρτυρικά τροπάρια εντός του Ιερού Βήματος.

Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε έμπροσθεν του Ιερού Ναού και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας των Λαγυνών, η υποδοχή των Ιερών και Μαρτυρικών Λειψάνων των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης τα οποία και εκόμισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος, καθώς και του Σεπτού Λειψάνου της κάτω Σιαγόνoς του Αγίου και Θαυματουργού Ραφαήλ του Νεοφανούς, που φυλάσσεται εις την Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ – Σπηλίου, το οποίο και εκόμισε κατόπιν σχετικής ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, ο Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος Καραχάλιος.

Κατόπιν τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός των Εγκαινίων του Ιερού Ναού χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου και συνχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολίτων, Μυτιλήνης Ερεσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου.

Κατά την διάρκεια της Υποδοχής των Σεπτών Λειψάνων και της Ακολουθίας του Εσπερινού των Εγκαινίων μεταξύ του πλήθους Πιστών που προσήλθαν για να παρευρεθούν συμπροσευχόμενοι στο σπουδαίο αυτό γεγονός των Εγκαινίων ενός νέου Ναού, παρέστησαν ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου, το Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, ο Διοικητής της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού, Ταξιάρχος Μιλτιάδης Παπαγιαννούλης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και των Πολιτιστικών φορέων της περιοχής.

Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβο, ο οποίος είχε και την ευγενή καλοσύνη να προστεί των εορτίων λατρευτικών εκδηλώσεων επί τη ευκαιρία των εγκαινίων του νέου ενοριακού Ναού των Λαγυνών, κομίζοντας τα Σεπτά και Μαρτυρικά Λείψανα των Αγίων Νεοφανών Μαρτύρων Αγίου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, τεμάχιο των οποίων κατά την αυριανή Τελετή των Εγκαινίων θα τοποθετηθεί μεταξύ των υπολοίπων Μαρτυρικών Λειψάνων, εντός του Φυτού της Αγίας Τραπέζης καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο, δίδοντας την σχετική του άδεια και ευλογία απέστειλε το Σεπτό Λείψανο της κάτω Σιαγόνoς του Αγίου και Θαυματουργού Ραφαήλ του Νεοφανούς, ώστε παρουσία των Μεγάλων αυτών Πνευματικών Θησαυρών και πολυτίμων Μαργαρίτων της Πίστεως μας, αύριο να εγκαινιασθεί ο νέος Ιερός Ναός και λάβουν οι κάτοικοι της περιοχής των Λαγυνών, την Ευλογία και την Χάρη των Αγίων Νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.

Αναφερόμενος στις μοναδικές στιγμές που τελούνται στην επαρχία μας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά τόνισε ότι εκείνο που καθορίζει την πορεία της ζωής μας δεν είναι ούτε οι θεωρίες, ούτε τα γραφόμενα, αλλά είναι τα βιούμενα γεγονότα όπως αυτά έχουν εκφραστεί μέσα από τον βίο και το μαρτύριο των Αγίων.

Τα γεγονότα αυτά πρέπει να είναι και οδηγός του κάθε ανθρώπου στην δικιά του ζωή.

Ο Ιησούς Χριστός, για να μας λυτρώσει από το πάθος μας δίδει σε όλους εμάς την δυνατότητα να βιώνουμε την χάρη Του, έρχεται και μεταποιεί, αλλάζει και αναδημιουργεί και το φθαρτό το αφθαρτίζει, και το θνητό το αθανατίζει, και το αμαρτωλό και ευτελές το αγιάζει.

Οι Άγιοι με την ζωή τους βίωσαν το μήνυμα το μήνυμα του Ιησού Χριστού και το μήνυμα της Αναστάσεως.

Αυτό το μήνυμα είναι που αγαλλιάζει τον κάθε άνθρωπο σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορεί και ο τελευταίος και ο πιο καταδικασμένος και ο πιο ευτελής για τα δικά μας κριτήρια να αναδεικνύετε Μέγας εις την Βασιλεία του Θεού.

Εκείνο που μεγιστοποιεί τον άνθρωπο δεν είναι το κατόρθωμα της προσωπικής του αρετής και προσπάθειας, αλλά είναι η Χάρις του Θεού η οποία ευδοκιμεί στην ταπεινωμένη και συντετριμμένη καρδιά στην οποία ζει το γεγονός της αιωνίου μετανοίας όπως διακήρυξε ο Κύριος και ο Τίμιος Πρόδρομος αλλά και όπως έζησαν οι Άγιοι της Λέσβου.

Καταλήγοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης προσκάλεσε όλο το πολυάριθμο πλήθος Πιστών που γέμισε τον Ιερό Ναό να είναι παρών και στο σπουδαίο αυριανό γεγονός των Εγκαινίων το οποίο είναι μία στιγμή ιδιαιτέρας σημασίας όχι μόνο για την τοπική μας Εκκλησίας αλλά και ολόκληρο την Ορθόδοξο Οικουμένη.