You are currently viewing Λαγκαδά Ιωάννης: Δεν υπάρχει Παύλειος ή Πέτριος Λόγος αλλά υπάρχει μόνον ο λόγος Ιησού Χριστού

Λαγκαδά Ιωάννης: Δεν υπάρχει Παύλειος ή Πέτριος Λόγος αλλά υπάρχει μόνον ο λόγος Ιησού Χριστού

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής 29 του μηνός Ιουνίου 2014, ο Μεθεόρτιος Πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής του Mεγάλου Αποστόλου των Εθνών Παύλου.
Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός τελέσθηκε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, εις το Ιερό Προσκύνημα του Αποστόλου Παύλου το οποίο και ευρίσκεται στην περιοχή του Δερβενίου, ενώ παρέστησαν μεταξύ των άλλων σύσσωμος ο ιερός κλήρος της Ιεράς μας Μητροπόλεως, αντιπροσωπείες εκ των Ιερών Μονών της Επαρχίας μας, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι της του Δημοτικού Συμβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως με επικεφαλίς τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Αστέριο Σισκούδη καθώς και πολλής κόσμος ο οποίος προσήλθε για να τιμήσει έναν από του μεγαλύτερους διδασκάλους και παιδαγωγούς της Οικουμένης, τον ιδρυτή της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Απόστολο Παύλο.
Κατά την διάρκεια της Πανηγυρικής ομιλίας του προς τους παρισταμένους Πιστούς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης αναφέρθηκε εκτενώς στο Μεγάλο έργο που επιτέλεσε ο Απόστολος Παύλος τονίζοντας ότι σήμερα τιμούμε τη μεγάλη προσωπικότητα της Αγίας μας Εκκλησίας, τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, ο οποίος άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της διαβάσεώς του από το σημείο στο οποίο τιμάται σήμερα η μνήμη του. Έσπειρε το λόγο του Θεού και όλοι εμείς σήμερα αποτελούμε καρποφορία της πνευματικής του παρουσίας.
Εν συνεχεία ο Μητροπολίτης Λαγκαδά υπογράμμισε την ανάγκη της βιώσεως των Ευαγγελικών Αληθειών που ο Απόστολος Παύλος κήρυξε καθώς και το γεγονός της ενθυμήσεως του οράματος της Τρωάδος, «το διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ήμιν», που έφερε την ευλογημένη παρουσία του Αποστόλου Παύλου στην γη της Μακεδονίας η οποία είναι γη Ελληνική, όπως τεκμηριώνεται από τα κείμενα των Θεόπνευστων επιστολών «προς Φιλιππισίους» και «προς Θεσσαλονικείς» οι οποίες είναι γραμμένες στην ελληνική γλώσσα, γλώσσα όπου ο ίδιος μίλησε και δίδαξε και αποτελούν τεκμήρια της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Μάλιστα οι δύο επιστολές «προς Θεσσαλονικείς» είναι τα αρχαιότερα κείμενα στην Καινή Διαθήκη.
Δυστυχώς ενώ στην πατρίδα μας έχουμε το μοναδικό προνόμιο να έχουμε «την Παράδοση» και την λεγόμενη «Πατερική Θεολογία» και την αδιάκοπο ζωή και συνεχή ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας από της Αποστολικής Περιόδου και εντεύθεν, κάποιοι σήμερα επιστήμονες επηρεάζονται εκ της προτεσταντικής Θεολογίας και μέσω των Παπικών Πανεπιστημίων, χρησιμοποιούν όρους και έννοιες αφειδώλευτα, όπου γύρω από όλα αυτά ο παπισμός έχει οικοδομήσει τις μεγαλύτερες πλάνες όπως ο «Πέτριος Λόγος», ή «Πετριο Δόγμα», ή «Πέτρια Λειτουργία». Από την άλλη πλευρά έχουμε τον «Ιωάννειο Λόγο», την «Ιωάννεια Γραμματεία» ή τον «Παύλειο Λόγο».
Ο Απόστολος Παύλος ένα λόγο υπηρέτησε και υπηρετεί και αυτός είναι ο Λόγος Ιησού Χριστού. Δεν υπάρχει Παύλειος ή Πέτριος Λόγος αλλά υπάρχει μόνον ο λόγος Ιησού Χριστού, το Ευαγγέλιο Ιησού Χριστού όπου Ευαγγελίσθησαν δια μέσου των αιώνων οι Απόστολοι, οι Πατέρες, η ζωή και το κήρυγμα της Εκκλησίας μας και επομένως ο Λόγος του Θεού πρέπει να είναι στην δική μας ζωή η πυξίδα προσανατολισμού και το αντίκρισμα των Ιερών Βιωμάτων γνωρίζοντας ότι εκείνο που είναι το ζωτικό στοιχείο στον άνθρωπο είναι η εμπειρία και να πλησιάσει αληθινά τον Χριστό. Αν γνωρίσουμε τον Χριστό και αν βιώσουμε την Ευαγγελική αλήθεια τότε μπορούμε να είμαστε οι ομολογούντες, οι διδάσκοντες και οι ενεργούντες τα του Θεού εν τω κόσμο γεγονότα.
Καταλήγοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης υπογράμμισε ότι στην δύσκολη εποχή που ζούμε εκείνο που μπορεί να μας κρατήσει δεν είναι τα λόγια και οι θεωρίες αλλά είναι η εμπειρία του Αγίου Πνεύματος, η εμπειρία της ζωής των Αγίων και της συναντήσεως με τον Ιησού Χριστό και της κοινωνίας με τον Κύριο.
Ο Απόστολος Παύλος είναι ο Απόστολος της κοινωνίας των βιωμάτων και των προσώπων. Ζούσε τον Χριστό και την κοινωνία των Αγίων έχοντας την μεγάλη δύναμη να λέγει «τίς ἀσθενεῖ, καὶ οὐκ ἀσθενῶ; τίς σκανδαλίζεται, καὶ οὐκ ἐγὼ πυροῦμαι». Αυτή την χάρη ας ζητήσουμε όλοι μας διότι μόνο όταν είμαστε κοινωνούντες μετά του Θεού, των Αγίων και των αδελφών μας, θα μπορούμε εν Χριστώ να πορευόμεθα και να Ομολογούμε «Ἰησοῦς Χριστὸς χθὲς καὶ σήμερον ὁ αὐτὸς καὶ εἰς τοὺς αἰῶνας».