You are currently viewing ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΜΕ “ΜΗΝΥΜΑΤΑ”,ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΜΕ “ΜΗΝΥΜΑΤΑ”,ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Με το βλέμμα στραμμένο στο .. Αυτοκέφαλο και με πολλαπλά μηνύματα προς το Φανάρι, έγινε σήμερα η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Ιωαννίνων
Μαξίμου, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και 29 αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων άλλων Εκκλησιών.

Η προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου προς τον νέο Ιεράρχη, ήταν ιδιαιτέρως προ-μελετημένη από τον Αρχιεπίςκοπο και μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Ιερώνυμος, μίλησε με τέτοια ένταση για τους λόγους που τον οδήγησαν στο να προτείνει τον συγκεκριμένο κληρικό στην Ιεραρχία, χρησιμοποιώντας παράλληλα πολλές εκφράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να ερμηνευθούν με πολλούς τρόπους και μάλιστα ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες από τις μέχρι τώρα θέσεις και απόψεις που είχε ο κ. Ιερώνυμος και τις εξέφραζε στο παρελθόν άλλοτε υπογείως κι άλλοτε στεντορεία τη φωνή

–ΔΕΝ ΔΙΟΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ(;;;)

«Μέσα στην Εκκλησία μας ο Πρώτος, ο Αρχιεπίσκοπος, προτείνει, δεν διορίζει ενώ η Ιεραρχία τα μέλη της, κρίνουν την πρόταση του Αρχιεπισκόπου του Πρώτου και αποφασίζει» είπε με νόημα ο κ. Ιερώνυμος προς τον νέο μητροπολίτη επιβεβαιώνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις συνομιλίες που είχε ιδιωτικά με τον Πατριάρχη.( Σ.Σ. Πριν μερικά χρόνια ο Αρχιεπίςκοπος είχε άλλη άποψη.. Θεωρούσε την εκλογή διορισμό και ζητούσε να αλλάξει το σύστημα. Η αλήθεια ωστόσο ειναι οτι όποιον επιθυμεί ο Αρχιεπίςκοπος αυτόν κι εκλέγει η Ιεραρχία. Κι ύστερα όταν γνωρίζουμε τον εκάστοτε νέο Μητροπολίτη από τη μέρα που λαμβάνει το χρίσμα ,τότε ασφαλώς πρόκειται περί …διορισμού αφού δεν οφείλουμε πολύ χώρο στο Άγιο Πνεύμα για να πράξει τα δέοντα! Κι όπως είπε σημαντικός Ιεράρχης του λεκανοπεδίου : –“και το μπαστουνάκι του να θέλει να ψηφίσω για Μητροπολίτη ο Μακαριώτατος, θα το ψηφίσω!”ΦΕΥ!

Για πρώτη φορά στα 6,5 χρόνια που είναι Αρχιεπίσκοπος, ο κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να κάνει μια «εξομολόγηση» όπως είπε και να μοιραστεί δημόσια τις σκέψεις του για τους λόγους που τον οδήγησαν στο να προτείνει την υποψηφιότητα του νέου Ιωαννίνων.

«Σε γνώρισα από πολλά χρόνια χωρίς εσύ να το ξέρεις και σε παρακολουθούσα. Σε είδα στην πλάτη να κουβαλάς το τενεκέ με τσιμέντο και λάσπη για να χτίζεις τους ναούς της Γερμανίας. Και σου είπα έλα να σε πάρω στη Μητρόπολη μου και υπηρέτησε όσο χρόνο θέλεις στην Γερμανία. Και έγινε αυτό επί σειρά περίπου δέκα ετών.

Και σε σκέφτηκα όταν ήρθα στην Αθήνα. Εσύ όμως ήρθες και με βρήκες. Και είπα «να ένας άνθρωπος που θα μου χρειαστεί»

Γιατί είσαι τίμιος, είσαι υπεύθυνος. Δεν είναι ένα ψέμα… Μέσα στο χρόνο αυτό, ούτε μια διπλωματική ενέργεια του υφισταμένου προς τον προϊστάμενο. Βάζεις το στήθος μπροστά και πολεμάς, δεν ξέρεις να κρύβεσαι είσαι ίσιος. Και το λέω προς τους άρχοντες αυτή τη στιγμή των Ιωαννίνων και στον λαό. Είσαι αυτός που φαίνεσαι, γιατί πίσω από τα λόγια σου, δεν υπάρχουν δεύτερα λόγια αλλά είναι η ευθύτις που σε διακρίνει.

Και όταν βρέθηκα μπροστά στο πρόβλημα -πάντοτε πρόβλημα έχει ο Πρώτος όταν αδειάζει μια επαρχία- είπα μέσα μου: αυτός ο άνθρωπος αν τον προτείνω στην Ιεραρχία και η Ιεραρχία τον επιλέξει φαντάζομαι ότι θα είναι αυτός που αυτήν την ώρα χρειάζεται η επαρχία των Ιωαννίνων».

Κάθε φράση του Αρχιεπισκόπου σε αυτήν την ομιλία είχε το δικό της βάρος. Ιδιαίτερες ήταν οι αναφορές τους σε ζητήματα συνεργασίας και ειλικρίνειας.

«Έχουμε εδώ τη βάρκα σε πορεία στη θάλασσα που προσπαθεί με ένα κουπί να πορευτεί. Δεν μπορεί να πορευτεί με ένα κουπί. Έχουμε τον αετό που θέλει να πετάξει με ένα φτερό. Δεν μπορεί να πετάξει με ένα φτερό. Γιατί ο Χριστός ο Κύριος μας, μας είπε ότι στη ζωή μας χρειάζονται και τα δυο και η πνευματική ζωή αλλά και η πρακτική πλευρά» είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Αυτός που αρκείται στα λόγια και περιφρονεί τα έργα της αγάπης, τη θυσία προς τον αδερφό, δεν έχει καρδιά (…) Αυτός που κάνει έργο αγάπης χωρίς αναφορά στο θεό δεν έχει αγάπη στο βάθος αλλά έχει σκοπιμότητες» είπε.

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Απευθυνόμενος προς τον νέο Ιεράρχη, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε αναφορά στα πολλά προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει και θέλησε να του δώσει συμβουλές για το πώς θα κινηθεί. Και πάλι ο κ. Ιερώνυμος μίλησε για την αξία της καλής συνεργασίας:

«Ούτε θα γίνουμε αυτιστικά άτομα να κλειστούμε στον εαυτό μας αλλά ούτε και θα ανακατευόμαστε σε όλες τις εργασίες. Αυτό που θα διαλέξουμε και θα διαλέξεις είναι η συνεργασία με τους δικούς σου ανθρώπους αλλά και όλους εκείνους που θα θέλουν να συνεργαστούν μαζί σου» είπε για να συμπληρώσει: «Πέρασε ο καιρός που βλέπαμε τους ανθρώπους χωρισμένους σε ομάδες. Και το πλήρωσε πολύ ακριβά αυτό ο τόπος μας. Όμως σε κάθε ομάδα σε κάθε παράταξη σε κάθε χώρο οι άνθρωποι είναι και καλοί και κακοί γιατί είναι άνθρωποι. Αυτοί που είναι καλοί και μας αγαπούν και ζητήσουν την συνεργασία μας θα συνεργαστούμε. Αλλά και αυτοί που είναι αντίθετοι μας, οι οποίοι δεν μας θέλουν εμείς δεν θα κάνουμε τίποτα αλλά θα τους αγαπούμε και θα περιμένουμε… γιατί πάντοτε θα έρθει η ανάγκη του Θεού».

ΘΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΙΑ… ΙΔΕΕΣ

Εκτός όμως από τις συνεργασίες για τις οποίες αρκετά μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος, σαφή αναφορά έκανε και στις ιδέες για τις οποίες ορισμένοι όπως είπε, είναι έτοιμοι να θυσιάσουν ανθρώπους.

«Και άλλοτε και αλλού, αλλά και εδώ, χρησιμοποιούμε τα πρόσωπα και τα θυσιάζουμε για δήθεν ιδέα και είμαστε έτοιμοι να σφάξουμε τον άνθρωπο, να τον σκοτώσουμε και να τον εξορίσουμε, φθάνει να πιστέψουμε ότι η ιδέα μας θα περάσει για να φτιάξουμε εμείς τον Παράδεισο» είπε.

ΣΕ ΜΕΛΟ -ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΙΕΡΑΡΧΗ

«Η μαθητεία κοντά σας είναι ένα αγαθό που δεν πληρώνεται…» είπε συγκινημένος προς τον Αρχιεπίσκοπο ο νέος μητροπολίτης κατά τον χειροτονητήριο λόγο του αναρωτώμενος «Τι ανταποδώσωμεν;». Για να φορτίσει την ατμόσφαιρα ακόμη περισσότερο λέγοντας προς τον Αρχιεπίσκοπο «Προσευχηθείτε Μακαριώτατε να λάβω πνεύμα σοφίας, πραότητος, διακρίσεως αγαπης να μην σας πικράνω ούτε εσάς ούτε την Εκκλησία ούτε τον Χριστο».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Μάξιμο στους προκατόχους του, μητροπολίτες Ιωαννίνων, κληρικούς που υπηρέτησαν τον λαό «με το πετραχήλι και όπου χρειάστηκε με το καρυοφύλλι» όπως είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει «Θα κάνω ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να φανώ άξιος».

Σε μια στιγμή προσωπικής εξομολόγησης ο νέος μητροπολίτης πλέον, μίλησε για τα παιδικά του όνειρα, για τότε που έλεγε «Θέλω να γίνω παπάς» και η γιαγιά του απαντούσε «Καλύτερα δεσπότης». Αλλά και για τις προσωπικές στιγμές αδυναμίας και αναζήτησης τα πρώτα χρόνια της ζωής του όταν όπως είπε «ζήτησα από τον Θεό αν είναι Θεός να μου φανερώσει την παρουσία του».

Ο κ. Μάξιμος μίλησε μια ιδιαίτερα θερμά λόγια για την μητέρα του, μια γυναίκα που χήρεψε στα 34 της με τρία παιδιά όπως είπε.

Την χειροτονία παρακολούθησε ο Υπ. Προστασίας του πολίτη Βασίλης Κικίλιας , ο Υφυπουργός Νότης Μηταράκης, η Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Ασημακοπούλου,ο Δήμαρχος Αθηναίων αλλά και των Ιωαννίνων καθώς και πολλοί εκπρόσωποι της εκεί τοπικής κοινωνίας

enthro-1

enthro-2

enthro-3

enthro-4

enthro-5

enthro-6

enthro-7

enthro-8

enthro-9

enthro-10

enthro-11

enthro-13