You are currently viewing Ος μεν πεινά, ος δε μεθύει…

Ος μεν πεινά, ος δε μεθύει…

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Σε μία εποχή που ο κόσμος στην χώρα μας τρώει στα συσίτια, “είκοσι” Αρχιερείς υπό τον Αρχιεπίσκοπο– ωσάν τα ..τριάντα παλληκάρια από τη Λιβαδειά — έκαναν απόβαση στη… Μήλο, με εγκλόλπια, μπαστούνια και τις ..λιμουζίνες τους, για να την ανακηρύξουν.. ιερά νήσο!

Είναι για γέλια και για κλάματα το όλο θέμα!

Σε μία εποχή πλήρους ανέχειας, που ο λαός ψάχνει για μία μερίδα φαγητό στα υπαίθρια συσίτια, μέχρι να πληρώσει τους λογαριασμούς που τον κυνηγούν, οι Αρχιερείς της Εκκλησίας μας δεν μπορούν να απαλλαγούν από τα σύνδρομα που κουβαλά αυτή η θρησκεία από το αμαρτωλό Βυζάντιο, τότε που τα θυσιάζαν όλα στο βωμό των εντυπώσεων και της λάμψης του πλούτου που κυλούσε εν αφθονία από τα φαρδομάνικα ράσα του ιερατείου! Για να τα χάσουν όλα στη συνέχεια και να παραδοθούν στις διαταγές των Σουλτάνων.
Ένα σημαντικό, αναμφίβολα, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να γίνει με τις δέουσες τιμές– αλλά χωρίς προκλήσεις– έφθασε να γίνει θέμα για αρνητικά σχόλια.
Πόσο θα αλλάξει , άραγε,ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός και θα προσθέσει ή θα αφαιρέσει στην σπουδαιοτητά του, η άφιξη-επιδρομή 20 Ιεραρχών σε ένα τέτοιο μικρονήσι;; Απολύτως τίποτα !Ακόμη και ως πρωτοβουλία θρησκευτικού τουρισμού πάσχει, αφού και τα χρήματα που θα δαπανηθούν για να έλθει σε αίσιο πέρας και μα στεφθεί υπό πλήρους επιτυχίας,θα είναι χρήματα που προέρχονται εκ των ενώντων.
Αντιθέτως είναι μία καραμπινάτη και προκλητική πράξη η οποία ερεθίζει αρνητικά όχι μόνο τους αδιάφορους περί την πίστη αλλά και το ακραιφνές χριστεπώνυμο πλήρωμα! Είναι μία κακόγουςτη φιέστα, από την οποία δεν απουσιάζει το στοιχείο της υπερβολής!
Αύριο μάλιστα Κυριακή 15 Ιουνίου, που η Εκκλησία μας εορτάζει τον Άγιο Ιερώνυμο και ο Αρχιεπίςκοπος Αθηνών άγει τα σεπτά ονομαστήριά του, θα γίνει πολυαρχιερατική θεία λειτουργία, η οποία θα άναμεταδοθεί από τη ΝΕΡΙΤ!
Εκεί θα ανταλλαγούν ευχές και προσφωνήσεις και θα υπογραφεί η πράξη ανακήρυξης της νήσου σε ιερά,παρουσία του Υπουργού Εργασίας και βουλευτή Κυκλάδων κ.Βούρτση , ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης αλλά και του Βουλευτή- πρώην Υπουργού Προκόπη Παυλόπουλου που ως Υπουργός Εσωτερικών είχε περάσει τη σχετική διάταξη- νόμο ανακήρυξης της Μήλου σε ιερό νησί!
Κσι όλα αυτά υπό τα όμματα είκοσι(ναι 20 !!!!)Αρχιερέων, oι οποίοι ενδεδυμένοι τα χρυσοποίκιλτα άμφιά τους, δεν θα έχουν κάποιο επίσημο ρόλο στο όλο τελετουργικό ,αλλά θα πλαισιώνουν σιωπηλοί το όλο θέαμα ,ως συμμετέχοντες σε μία μεγάλη theatrale παράσταση!
Τί να πούμε …
Οτι τα χρόνια που έρχονται θα είναι σαφώς πιο δύσκολα και η Εκκλησία θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερες δυσκολίες!
Το θέμα τότε δεν θα ειναι ποιός οργανώνει τα πιο εντυπωσιακά εκκλησιαστικά events , αλλά το κατά πόσο ο λόγος της Εκκλησίας θα έχει απήχηση στο λαό μας.
Αν σήμερα η Εκκλησία, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει– μετά από μία μακρά περίοδο ευρωστίας , πλούτου και χλιδής –εξακολουθεί να ομιλεί σε χρόνο Ενεστώτα, διερωτώμεθα τί πρέπει να ..”πάθει για να μάθει” και να αρχίστε να σκέφτεται κ να συμπεριφέρεται σε χρόνο μέλλοντα.