You are currently viewing Εορτή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στην Ι.Μ. Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)

Εορτή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στην Ι.Μ. Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)

Με την δέουσα λαμπρότητα και μέσα στο εόρτιο κλίμα της Αναστάσιμης περιόδου όπου διανύουμε, συνεχίστηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητρόπολεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, προς τιμήν των Δύο Μεγάλων Θεσσαλονικέων Αγίων Ισαποστόλων και Φωτιστών των Σλαύων, Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο Πάνσεπτος και Περικαλλής, Νεοεγκαινιασμένος Ιερός Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου και των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου της ενορίας του Περιβολακίου.

Το απόγευμα της παραμονής της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ΄ Αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος και συνχοροστατούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονος και Αμορίου κ. Νικηφόρου και του επιχώριου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου.

Στη ομιλία του προς το ευσεβές Εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, αναφέρθηκε εκτενώς στο Βίο και το Ιεραποστολικό Έργο καθώς και στην προσωπικότητα των δύο μεγάλων Θεσσαλονικέων Αγίων, Κυρίλλου και Μεθοδίου, οι οποίοι άλλαξαν το ρου της ιστορίας όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και του κόσμου ολοκλήρου μεταφέροντας στις χώρες των Σλάβων το μήνυμα του Ευαγγελίου, τα γράμματα και τον πολιτισμό.

Την κυριόνυμο ημέρα της εορτής τελέσθηκε λαμπρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου και συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονος, ο οποίος και χοροστάτησε του Όρθρου, Θερμών κ. Δημητρίου, Πατάρων κ. Ιωσήφ και Αμορίου κ.κ. Νικηφόρου.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε και εις Διάκονον χειροτονία του Πορφυρίου Κατάγκ, Φοιτητού του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ., καταγομένου εκ της χώρας του Κογκό της Αφρικής, ο οποίος εισέρχεται στον έγγαμό κλήρο της Ιεράς μας Μητροπόλεως ως άμισθος κληρικός.

Στη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε εκτενώς στους σήμερα τιμωμένους Αγίους, που είναι βλαστοί της πόλεως της Θεσσαλονίκης και οι οποίοι ανατρεφόμενοι «εν Πνεύματι και Νουθεσία Κυρίου», κατάφεραν όταν απεστάλησαν από το Σεπτό ημών Οικουμενικό Πατριαρχείο επί Πατριαρχίας του Ιερού Φωτίου του Μεγάλου, με το έργο που επιτέλεσαν και που είναι έργο ισοστάθμιον με το έργο τον Αγίων Αποστόλων, να χτίσουν Ιερούς Ναούς, να μεταφέρουν το μήνυμα του Ιερού Ευαγγελίου και να διδάξουν τα γράμματα και τον Πολιτισμό στις χώρες των Σλάβων σεβόμενοι κυρίως και πρωτίστως την ιδιοπροσωπία των λαών και της εποχής εκείνης.

Παίρνοντας αφορμή από την σημερινή ακοσυθήσασα Ευαγγελική Περικοπή ο Σεβασμιώτατος Λαγκαδά, τόνισε ότι ζούμε σήμερα σε μία πολυανθρώπινη αλλά ταυτόχρονα και ακοινώνητο πολιτεία και κοινωνία. Εκείνος που στέκεται δίπλα μας και είναι πάντοτε κοντά μας είναι ο Ιησούς Χριστός, ο Αναστάς Κύριος, ο οποίος Έρχεται και μας χαρίζει με την αγάπη Του την εμπειρία της Καινής Κτίσεως.

Απευθυνόμενος εν συνεχεία στον νεοχειροτονούμενο Διάκονο π. Πορφύριο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, τον προέτρεψε να φροντίζει σε όλη του την ζωή να σέβεσαι το πρόσωπο του συνανθρώπου του και πάντοτε να βοηθά τον αδελφό του, μέσα από την διακονία του στην Εκκλησία, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να πορεύεται με αισιοδοξία και ΝΑ αναπαύεται ψυχικά και μέσο αυτού του τρόπου να γίνεται κοινωνός και μέτοχος της χαράς που δίδει η Εκκλησία και οι Άγιοι μας κρατώντας συνεχώς μέσα του, αναμμένη την φλόγα της αγάπης προς τον Κύριο και τον αδελφό του.

Δυστυχώς η κοινωνία στην οποία ζούμε σήμερα, είναι ένα σύνολο που χαρακτηρίζεται δια το ακλόνητο του βίου των ανθρώπων.

Ο ένας δεν ζει τον πόνο του άλλου, ο ένας δεν ζει την χαρά του άλλου, ο ένας δεν ζει την δοκιμασία του άλλου, καταργούμε συνεχώς την έννοια των προσώπων και ζούμε αποκλειστικά με την έννοια του ατόμου, έχοντας ως αποτέλεσμα, να έχουμε εγωκεντρικές συμπεριφορές που οδηγούν στις συγκρούσεις, που οδηγούν στην απαξίωση και στην κατάργηση της μοναδικότητας που έχει η αξία των ανθρώπων.

Εν συνεχεία υπογράμμισε το γεγονός ότι η ζωή της Εκκλησίας μας είναι η ζωή των Αγίων μας, οι οποίοι είναι και οι γνήσιοι εκφραστές της, και όχι αυτό που βλέπουμε εξωτερικά και που πολλές φορές μπορεί να μας προβληματίσει, να μας ταλανίσει ή να μας δημιουργεί αιωρούμενες απορίες υπαρξιακές και συμβατικές με την καθημερινότητα μας.

Αυτούς του Αγίους προέτρεψε τον π. Πορφύριο να έχει ως πρότυπο στην διακονία του μέσα στην Εκκλησία και με την βοήθεια αυτών, το έργο του να είναι πάντοτε έργο ιεραποστολικό, καρπός του οποίου είναι και ο ίδιος, προερχόμενος από οικογένεια Προτεσταντών και γνωρίζοντας την μόνη αληθινή Πίστη και το φως του Ευαγγελίου σε μικρή ηλικία και με την βοήθεια των σήμερα τιμωμένων Μεγάλων Άγιων της Ορθοδόξου Πίστεως μας, Κυρίλλου και Μεθοδίου που υπηρέτησαν με τόσο ζήλο, αυταπάρνηση και αγάπη στην διακονία του Ευαγγελίου, να συνεχίζει να υπηρετεί το μεγάλο έργο που κάνει η Εκκλησία μας με την Εξωτερική Ιεραποστολή της, φέροντας την σφραγίδα της Ορθοδόξου Πίστεως και του Αναστάντος Κυρίου 

Προ της Απολύσεως της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Κατά την διάρκεια του Αρχιερατικού Μνημόσυνου που τελέσθη, μεταξύ των πολλών Ποντίων αδελφών μας, που βρίσκονται στην περιοχή του Περιβολακίου παρέστη και ο Πρόεδρος της Ιμβριακής Ενώσεως Μακεδονίας – Θράκης, κ. Παύλος Σταματίδης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλοί κάτοικοι της επαρχίας μας έλκουν την καταγωγή τους και από τον Ιστορικό Πόντο αλλά και από την Μικρά Ασία, δύο δηλαδή μαρτυρικών τόπων όπου κοινό σημείο τους ήταν η Ομολογία της Πίστεως που είχαν οι πρόγονοί μας οι οποίοι προτίμησαν να χάσουν τα πάντα ακόμα και να θυσιάσουν την ίδια τους την ζωή, χωρίς όμως να προδώσουν ποτέ την Ορθόδοξο Πίστη τους και την Πατρίδα μας, κερδίζοντας παράλληλα την αθανασία και την ζωή της Αναστάσεως.

Lagada Agios Kirillow kai Methodios 1

Lagada Agios Kirillow kai Methodios 4

Lagada Agios Kirillow kai Methodios 5

Lagada Agios Kirillow kai Methodios kai Xeirotonia 10

Lagada Agios Kirillow kai Methodios kai Xeirotonia 35

Lagada Agios Kirillow kai Methodios kai Xeirotonia 60

Lagada Agios Kirillow kai Methodios kai Xeirotonia 63

Lagada Agios Kirillow kai Methodios kai Xeirotonia 67

Lagada Agios Kirillow kai Methodios kai Xeirotonia 73

Lagada Agios Kirillow kai Methodios kai Xeirotonia 85

Lagada Agios Kirillow kai Methodios kai Xeirotonia 86

Lagada Agios Kirillow kai Methodios kai Xeirotonia 87

Lagada Agios Kirillow kai Methodios kai Xeirotonia 90

Lagada Agios Kirillow kai Methodios kai Xeirotonia 101

Lagada Agios Kirillow kai Methodios kai Xeirotonia 107

Lagada Agios Kirillow kai Methodios kai Xeirotonia 111

Lagada Agios Kirillow kai Methodios kai Xeirotonia 112

Lagada Agios Kirillow kai Methodios kai Xeirotonia 118

Lagada Agios Kirillow kai Methodios kai Xeirotonia 120

Lagada Agios Kirillow kai Methodios kai Xeirotonia 124

Lagada Agios Kirillow kai Methodios kai Xeirotonia 127

Lagada Agios Kirillow kai Methodios kai Xeirotonia 131

Lagada Agios Kirillow kai Methodios kai Xeirotonia 137

Lagada Agios Kirillow kai Methodios kai Xeirotonia 141

Lagada Agios Kirillow kai Methodios kai Xeirotonia 147

Lagada Agios Kirillow kai Methodios kai Xeirotonia 148