You are currently viewing Οι δύο συμβουλές του μητροπολίτη στους μαθητές

Οι δύο συμβουλές του μητροπολίτη στους μαθητές

Το πρωί της 9ης του μηνός Μαΐου ε.έ. και μέσα στα πλαίσια των ποιμαντικών του επισκέψεων εν όψει των επικείμενων προαγωγικών και πανελληνίων εξετάσεων για το σχολικό έτος 2013-2014, η έναρξη των οποίων θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης επεσκέφθη το Γενικό Λύκειο Λαγκαδά.

Τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας υπεδέχθησαν με ιδιαίτερη εγκαρδιότητα και με αισθήματα αληθινής φιλοξενίας ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου κ. Φυλάκης Αθανάσιος, οι Καθηγητές και οι μαθητές των Λυκείων καθώς και εκπρόσωποι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και των Σωμάτων Ασφαλείας .

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο σχολικό συγκρότημα ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης ετέλεσεΑρτοκλασία στο Ιερό Παρεκκλήσιο που υπάρχει στον προαύλιο χώρο και τιμάται προς τον σήμερα εορτάζοντα Άγιο Χριστοφόρο, αναπέμποντας παράλληλα δέηση υπέρ επιτυχίας στις Πανελλήνιες και προαγωγικές Εξετάσεις και υπέρ ευοδώσεως και ενισχύσεως των ευγενών οραματισμών όλων των νέων της επαρχίας μας.

Απευθυνόμενος στη σύντομη ομιλία του προς τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως της επαρχίας μας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι σήμερα είναι ανάμεσα στα παιδιά που είναι το μέλλον του τόπου και της επαρχίας μας τονίζοντας ότι κάθε ένας είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος έχοντας μέσα του ένα δυνατό χαρισματικό στοιχείο πνευματικής χορηγίας και μέσῳ αυτού του στοιχείου μπορεί και έχει δυνατότητες να γίνεται καλύτερος. Συμβούλεψε παράλληλα τους μαθητές να μην αφήνουν κανέναν να τσακίσει τα φτερά του θάρρους και του ενθουσιασμού τους, να διατηρήσουν μέσα τους τον οραματισμό και την ελπίδα και με τη βοήθεια του Θεού θα δουν ότι θα μπορούν να καταφέρουν αυτά που για την ανθρώπινη λογική είναι ακατόρθωτα.

Ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στον Άγιον Χριστοφόρον, η μνήμη του οποίου τιμάται σήμερα, τόνισε ότι μας θυμίζει τι πρέπει να είμαστε και τι πρέπει να έχουμε στην καρδιά μας, στο νου και στη σκέψη μας. Πρέπει να είμαστε όλοι «Χριστοφόροι» και φορείς της αγάπης και του μηνύματος της ειρήνης και όχι όλων των άλλων κακών που δυστυχώς μαστίζουν την κοινωνία μας.

Στη συνέχεια της ομιλίας του και με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης έδωσε δύο συμβουλές. Το πρώτο πράγμα που είναι ανασταλτικός παράγοντας στην επιτυχία και οφείλει ο μαθητής να προσέξει είναι το άγχος και το έντονο στρες, τα οποία έχουν την ιδιότητα να επιδρούν στο νευρικό σύστημα και στις λειτουργίες του εγκεφάλου με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να μην μπορεί να σκεφτεί και να συνθέσει αυτό που ξέρει με το γνωστικό αντικείμενο που καλείται να προσδιορίσει. Δεύτερον, την ώρα τον εξετάσεων να μην έχουν οι μαθητές την αγωνία και την ψυχολογία του εξεταζομένου αλλά να έχουν την ψυχολογία του διδάσκοντος. Αυτό θα βοηθήσει να ξεφύγουν από τη λεπτομέρεια του εξεταστή και έχοντας ένα συντελεστή μεγαλύτερης ηρεμίας θα έχουν τη δυνατότητα να ξεφύγουν. Τους προέτρεψε παράλληλα να μην αφήνουν ποτέ να μπει μέσα στην σκέψη τους η απελπισία και η απογοήτευση. Να είναι αισιόδοξοι και να έχουν βεβαία την ελπίδα τους στον Κύριο, ώστε να μπορέσουν να έχουν ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

Ευχήθηκε, επίσης, σε όλους να έχουν πρώτα και πάνω από όλα ψυχική και σωματική υγεία, έχοντας μέσα τους πίστη στον Θεό και να εκπληρώσουν όλα τα όνειρά τους, να τα δουν πραγματοποιούμενα, να κάνουν ωραίες χριστιανικές οικογένειες, χρήσιμες και πρότυπες μέσα στην ελληνική κοινωνία. Ακολούθως, τους παρότρυνε πριν ξεκινήσουν οποιαδήποτε εξεταστική στιγμή να κάνουν τον Σταυρό τους, να επικαλούνται το όνομα του Κυρίου και να κάνουν την προσευχή τους εμπιστευόμενοι την αγωνία τους στην πρόνοια και την ευλογία του Θεού.

Τέλος, ανεφέρθη στη συγκυρία ότι η επίσκεψή του αυτή τυγχάνει να πραγματοποιείται τη μέρα κατά την οποία ξεκινούν και οι εόρτιες λατρευτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η τοπική μας Εκκλησία με αφορμή τον εορτασμό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου των Θεσσαλονικέων, οι οποίοι υπήρξαν οι Φωτιστές και Διδάσκαλοι των Σλάβων.