You are currently viewing «Ανέτειλεν το έαρ…» στην Ακαδημία Πλάτωνος

«Ανέτειλεν το έαρ…» στην Ακαδημία Πλάτωνος

Ολοκληρώθηκαν με πανηγυρικό τρόπο οι εορταστικές εκδηλώσεις της λαμπροφόρου πανηγύρεως, του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στην ιστορική περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Πλήθη κόσμου συνέρρευσαν αθρόα για να εναποθέσουν τις ελπίδες τους στον έφορο και προστάτη των αδυνάτων και των ταλαιπορουμένων και να παρακολουθήσουν τις εόρτιες ακολουθίες.Ανήμερα της εορτής, στον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαραθώνος κ. Μελίτων, ο οποίος κήρυξε και το Θείο Λόγο.

Ο κ. Μελίτων αναφέρθηκε εμφατικά στο γεγονός της επίδρασης της Αναστάσεως του Κυρίου μας στην ζωή μας. «Ως γνήσιοι χριστιανοί οφείλουμε να ομολογούμε Αναστάντα Χριστό και όταν μας λένε “Χριστός Ανέστη” εμείς να μη λέμε “επίσης” αλλά Α λ η θ ώ ς Α ν έ σ τ η! Αν δεν έχουμε τη δύναμη να κηρύξουμε τον Αναστάντα Χριστό και να πούμε ότι “Αληθώς Ανέστη” τότε έχουμε μείνει πολύ πίσω».

 
Επίσης αναφέρθηκε στο Αποστολικό Ανάγνωσμα και τη θαυματουργική απελευθέρωση του Αποστόλου Πέτρου από τον Άγγελο. «Μόλις είδαν τον Πέτρο ελεύθερο, κατάλαβαν ότι ο Αναστάς Κύριος είναι πάλι κοντά τους και δεν είναι της φαντασίας του Πέτρου. Η παρουσία του Χριστού είναι αυτή που γέμισε δύναμη τους Αποστόλους και όλους τους χριστιανούς. Η Ανάσταση του Χριστού είναι Αλήθεια και πραγματικότητα. Η Ανάσταση του Χριστού είναι η ελπίδα της κοινής Αναστάσεως. Η Ανάσταση του Χριστού άλλαξε τον ρουν της Ιστορίας. Και βέβαια την Ανάσταση του Χριστού, ομολόγησε και ο Μέγας στρατηλάτης Άγιος Γεώργιος, ο οποίος έκανε επανάσταση πίστεως και υπέμεινε τα φρικτά βασανιστήρια. Και όσο τον βασάνιζαν τόσο έλεγε “Αληθώς Ανέστη ο Κύριος”. Μέσα από τους πόνους του μαρτυρίου το δήλωνε τρανώς, με την υπομονετική και καρτερική στάση του».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Σεβασμιώτατος πολλές εκφώνησεις της Θείας Λειτουργίας τις απέδωσε στα Αραβικά και τα Ρωσικά, λόγω πολλών κατοίκων της περιοχής, ώστε να ακούσουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκε ο Μεθέορτος Εσπερινός και κατόπιν η λιτάνευση της θείας εικόνος και των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Αικατερίνης και της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής στους γύρω δρόμους, με τη συμμετοχή πολλών ιερέων της Αρχιεπισκοπής. Την πομπή συνόδευσε η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που έρραιναν από τα μπαλκόνια την εικόνα με ροδοπέταλα και άνθη.
Ο προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. π. Χριστόδουλος Κατσαντωνόπουλος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μαραθώνος για την παρουσία του στην πανήγυρη καθώς και όσους συνέβαλαν στην διοργάνωσή της. Επίσης συγκινημένος αναφέρθηκε στο κόσμο που πλημμύρισε την πλατεία του Αγ. Γεωργίου λέγοντας πως «απόψε ζούμε μια μαρτυρία αγάπης, μια μαρτυρία αληθινής πίστεως από όλους εσάς που αποτελείτε τον κορμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο πλησιέστερος Άγιος για να πρεσβεύει για εμάς στο Θεό. Να μην ακούτε αυτούς που προσπαθούν να μας παραπλανήσουν. Εσείς να έχετε την πίστη και την βεβαιότητα πως ότι ζητήσετε από τον Αγιο Γεώργιο, εκείνος θα το μεταφέρει στο Θρόνο του Θεού».