You are currently viewing Η Εκκλησία στην… εντατική!

Η Εκκλησία στην… εντατική!

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα
————————————

Από την εποχή της μακροχρόνιας ασθενείας του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, είχαμε συνειδητοποιήσει πλήρως ότι τα θέματα υγείας στην Εκκλησία, όταν πρόκειται για τον Αρχιεπίσκοπο ή έναν Μητροπολίτη, επηρεάζουν άμεσα όλο το σώμα της Εκκλησίας.
Αν μάλιστα η διαχείριση ενός θέματος ασθένειας και των όποιων συνεπειών που έχει, δεν γίνεται κατά τρόπο σωστό και χρηστό, τότε πληγώνεται και πονάει όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα!
Και αυτό ,συνήθως, συμβαίνει όταν οι ασθενείς Αρχιερείς, παραχωρούν οι ίδιοι, αμέσως ή εμμέσως, μέρος της εξουσίας τους στην αυλή τους,ή όταν άτομα του περιβάλλοντος, γίνονται οι  αντ´αυτού, στην άσκηση εξουσίας!

Το έζησε η Εκκλησία επί Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, όταν διοικούσε αντ´αυτού την Εκκλησία, μία ολιγομελής ομάδα Ιεραρχών του στενού περιβάλλοντός του! Έκανε ότι ήθελε τότε, μία “κλειστή κάστα” . Η Ιεραρχία ήταν διακοσμητική κι ανήμπορη να επιβληθεί για λόγους κυρίως σεβασμού προς τον Γέροντα και ασθενή Αρχιεπίσκοπο!
Το σύστημα διοίκησης της Εκκλησίας μας, δυστυχώς, πέρα από τον Συνοδικό Μανδύα που το σκεπάζει, είναι αμιγώς Αρχιεπισκοπικοκεντρικό!Όσο ζει ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος ,εφ´όσον δεν παραιτείται και κρατάει την εξουσία στα χέρια του, κάνει ότι θέλει, έστω κι αν έχει “δανείσει” την εξουσία του στους γύρω του!

Το αυτό ισχύει και σε περιπτώσεις ασθενών Μητροπολιτών, δεδομένου ότι η διοίκηση μίας Μητρόπολης στηρίζεται στην ενός ανδρός αρχή! Το ζούμε αυτό σήμερα με κάποιους ανήμπορους Αρχιερείς, οι οποίοι έχουν δώσει μέρος της δύναμης και της εξουσίας τους σε συγγενικά τους πρόσωπα ή διοικούν τις Μητροπόλεις τους οι υποτακτικοί και οι υποτακτικές!

Μπορεί κάποιοι να επιχαίρονται με μία ασθένεια Αρχιερέως , διότι έτσι ανοίγουν οι δρόμοι προαγωγής για κάποιους άλλους, που περιμένουν στη λίστα αναμονής, η ασθένεια,όμως, είναι πάντα ένα βαρύ φορτίο για την Εκκλησία! Και μέχρι να φτάσει σε μία υγιή πορεία και να βρεί τον δρόμο της, γίνονται πολλά ευτράπελα, που τα πληρώνει η Εκκλησία στο σύνολό της!

Αυτή τη στιγμή η Εκκλησία της Ελλάδος έχει μπει στον αστερισμό της …εντατικής! Τρείς Μητροπολίτες της ευρίσκονται στο 424 Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και τρείς σε Νοσοκομεία όμορα των Μητροπόλεών τους.
Είναι φυσικό ότι η Εκκλησία να ερχότανε αντιμέτωπη με αυτό το πρόβλημα, διότι η Ιεραρχία μας είναι τριών ταχυτήτων . Αποτελείται από τους δύο δύο Ιερωνυμικούς Μητροπολίτες Καρυστίας Σεραφείμ και Σταγών Σεραφείμ οι οποίοι εξελέγησαν από το 1967 και εντεύθεν και ποιμαίνουν τις Μητροπόλεις τους για 50 ολόκληρα χρόνια και από τους Σεραφειμικούς Ιεράρχες, οι οποίοι εξελέγησαν από το 1974 και μετά.
Ολοι αυτοί αποτελούν την πρεσβυτέρα Ιεραρχία της Εκκλησίας. Κοντά σε αυτούς υπάρχουν και οι Ιεράρχες εκείνοι που εξελέγησαν επί Χριστοδούλου και είναι 31 Μητροπολίτες της Εκκλησίας μας(τρείς από αυτούς εξελέγησαν μεγάλοι σε ηλικία), καθώς και οι 13 Μητροπολίτες που εξελέγησαν επί Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Επομένως η Ιεραρχία μας αυτή τη στιγμή αποτελείται από τους Γέροντες Ιεράρχες, τους μεσήλικες και τους νέους!
Η πρεσβυτέρα Ιεραρχία λοιπόν ασθενεί…
Δύο Ιεράρχες, οι Νέας Κρήνης Προκόπιος και Γρεβενών Σέργιος, είναι στο 424 νοσοκομείο και υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις και ένας εκ των νέων Ιεραρχών που εξελέγησαν επί Ιερωνύμου Β ´ , ο Κιλκισίου Εμμανουήλ, είναι στο ίδιο νοσοκομείο και υπεβλήθη σε πολύ σοβαρή χειρουργική επέμβαση, η οποία απ´οτι φαίνεται θα έχει, δυστυχώς, κι άλλες συνέπειες, ακόμη πιο δυσχερείς για την υγεία του!

Αλλά και οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων Θεόκλητος και Κεφαλληνίας Σπυρίδων, ευρίσκονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα με σοβαρά προβλήματα υγείας! Ενώ οι ανήμποροι Μητροπολίτες Μεγάρων Βαρθολομαίος και Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνος, είναι κατ´οίκον και κλινήρεις. Τους ταλαιπωρούν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, ώστε να μην ανταποκρίνονται πλέον στα καθήκοντά τους!

Κοντά σε αυτούς αναμένεται η οικειοθελής παραίτηση, ή η αναγκαστική απαλλαγή εκ των καθηκόντων του, του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων Κυρίλλου. Επομένως ο χάρτης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας μας αρχίζει να αλλάζει και να ανανεώνεται ! Ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται οι πρώτες υποψηφιότητες για τις Μητροπόλεις που φαίνεται ότι θα ανοίξουν τον χορό της ανανέωσης με νέες εκλογές !
Ακούγονται διάφορα ονόματα τα οποία, το αν θα αποτελέσουν ή όχι τους Μητροπολίτες της επόμενης ημέρας, θα εξαρτηθεί από τις ισορροπίες που θέλει να κρατήσει μέσα στην Ιεραρχία ο Αρχιεπίσκοπος και το ποιούς θα προωθήσει ή όχι!
Καθώς και ποιά από τα ονόματα που ακούγονται θα φορέσουν τη μίτρα στο κεφάλι τους και ποιά θα τη… Βγάλουν! Επειδή η μοναδική Μητρόπολη που τελεί εν χηρεία αυτή τη στιγμή επισήμως , είναι η Μητρόπολη Φωκίδος, θα αναφερθούμε μόνο στα ονόματα των υποψηφίων που ακούγονται για εκεί!

Μεγάλη πιθανότητα εκλογής έχει ο Αρχιμ. Αμφιλόχιος Ρουσσάκης, που τον προωθούσε όσο ήταν καλά στην υγεία του ο Συνοδικός Μητροπολίτης Γρεβενών Σέργιος!

—–Δεν θα ησυχάσω, έλεγε ο καλός Ιεράρχης, αν δεν δώ τον Αμφιλοχιο Φωκίδος !!
Και θα τα καταφέρει γιατί η Ιεραρχία, τον θέλει στη μεγάλη της πλειοψηφία! Επίσης είναι ο πλέον αποδεκτός ο Αμφιλόχιος, καθώς και ο Βρεσθένης Θεόκλητος (αλλά αυτόν ο Αρχιεπίσκοπος δεν τον προωθεί προς το παρόν τουλάχιστον ), από τις ισχυρές Μονές του Αρχιμ. Νεκταρίου Μουλατσιώτη! Όσο ο Νεκτάριος δεν προωθείται έχει το δικαίωμα να έχει την δική του προτίμηση και να την σεβαστεί η Ιεραρχία, αν δεν θέλει να γίνει η φωκίδα μία νέα Ναύπακτος!
Ο έτερος που ακούγεται είναι ο Επίσκοπος Ανδρούσης Θεόκτιστος, βοηθός του Μητροπολίτη Σπάρτης Ευσταθίου! Προφανώς η συγκατοίκηση δεν πάει άλλο και ο Μητροπολίτης Ευστάθιος θέλει να τον προωθήσει σε Μητροπολίτη! Μολονότι η υποψηφιότητα αυτή συγκεντρώνει τις προτιμήσεις αρκετών Μητροπολιτών,( παλαιών όπως οι Σπάρτης και Μαντινείας και ολίγων Χριστοδουλικών, όπως οι Καισαριανής και Σύρου) εντούτοις αν τεθεί σε κόντρα με εκείνη του Αρχιμ. Αμφιλόχιου Ρουσσάκη , θα τον υπερκεράσει ο Αμφιλόχιος γιατί είναι πιο συμπαθής και καλόψυχος άνθρωπος, όπως όλοι ομολογούν!

Τελευταία ακούσθηκε και ένα ακόμη σενάριο: να μετατεθεί στην Φωκίδα ο Μητροπολίτης Γόρτυνος Ιερεμίας και να εκλεγεί στη συνέχεια ως νέος Γόρτυνος ο Επίσκοπος Ανδρούσης Θεόκτιστος, που είναι και Αρκάς! Αυτή είναι η εικόνα που έχουμε στην παρούσα φάση!

Ο χρόνος θα δείξει προς τα πού θα γύρει στο τέλος , η Αρχιεπισκοπική πλάστιξ, με το “χρίσμα” που έχει δικαίωμα να δώσει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος!