You are currently viewing Ένας Μητροπολίτης σε σχολική αίθουσα

Ένας Μητροπολίτης σε σχολική αίθουσα

Με την ευκαιρία της επετείου των πέντε ετών από την ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναὴλ στὴν Κω (28 Μαρτίου 2009, ακολούθησε η ενθρόνιση στη Νίσυρο την 2α Απριλίου) εντοπίσαμε και σας προσφέρουμε κείμενο του αγαπητού συναδέλφου καθηγητού Γιάννη Τοπαλίδη σχετικά με επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου σε σχολείο, ο οποίος με ανάλαφρη γλαφυρότητα και διακριτικό χιούμορ μας προσφέρει μία αυθεντική εικόνα του επισκόπου που ποιμαίνει την Κω και τη Νίσυρο. Το παραθέτω αναλλοίωτο με την προσθήκη λίγων φωτογραφιών από την ημέρα της ενθρονίσεως και την πρώτη θεία Λειτουργία που ετέλεσε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Πόλεως Κω συμπαραστατούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιο, εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στην ενθρόνιση, και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο.

ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΝΑΘΑΝΑΗΛ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΩΟΥ ΚΑΙ ΝΙΣΥΡΟΥ:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΑΙ

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες -και η πολλοστή στα τελευταία 5 χρόνια- που μια εκπαιδευτικός – θεολόγος σε Γυμνάσιο της Κω, καλεί στο σχολείο όπου υπηρετεί και διδάσκει τον τοπικό Επίσκοπο για να μπει στο μάθημα των θρησκευτικών ως «δάσκαλος» και συνομιλητής συνάμα των μαθητών. Η συγκεκριμένη βέβαια καθηγήτρια δεν είναι η μόνη αλλά μια από τους τέσσερις – πέντε εκπαιδευτικούς που επιδιώκουν συστηματικά τέτοιες συναντήσεις στα σχολεία που υπηρετούν με τη συγκατάθεση των διευθυντών των σχολικών μονάδων. Το νησί της Κω των 35.000 μόνιμων κατοίκων, έχει 10 όλα κι όλα γυμνάσια και λύκεια.

“Είναι απωθημένο μου, διότι ήθελα να γίνω εκπαιδευτικός και δεν τα κατάφερα”, εξομολογήθηκε ο Μητροπολίτης πριν λίγες μέρες, κατά τη συνάντηση στο γραφείο του όπου και του δόθηκε επίσημα η πρόσκληση. Συνάμα, ο π. Ναθαναήλ έδωσε στη συγκεκριμένη εκπαιδευτικό 100 αντίτυπα της Καινής Διαθήκης μεταφρασμένης στη δημοτική, για να τα μοιράσει στα 90 παιδιά της Β’ τάξης και να διαθέσει τις υπόλοιπες κατά βούληση.

Η εικόνα ενός ιερωμένου, πολλώ δε μάλλον ενός επισκόπου εντός του σχολείου τα τελευταία 20 – 30 χρόνια δεν είναι οικεία. Προκαλεί μάλιστα σε όλους τους θεολογούντες αμηχανία. Τι θα πει ο συνάδελφος που είναι άθεος, αριστερός αμφισβητίας ή δεξιός φιλελεύθερος αγνωστικιστής; Κι όμως… Ο επίσκοπος Ναθαναήλ για ακόμη μια φορά, έδωσε τα ρέστα του. Ακάματος, μπήκε στα 9 από τα 12 τμήματα του σχολείου, τουτέστιν 9 ώρες μαθήματος σε δυο συναντήσεις. Ντυμένος όσο πιο προσιτά γίνεται για όλους (με ένα αντερί, ένα σκουφί, ένα σταυρουδάκι στο στήθος και ως ποιμαντορική «μαγκούρα», μια από τις χρωματιστές σκούρες χαλκοσωλήνες που παρήγγειλε να χρωματιστούν και να διακοσμηθούν με ένα χρυσαφί πόμολο πόρτας με στάμπα δικεφάλου, συνολικής αξίας 8 – 14 ευρώ εκάστη). Ήρθε με το «πολυτελέστατο» αυτοκινητάκι του (Suzuki Ignis 1.3 L), κάνοντας επίδειξη αρχοντιάς … Η αρχοντιά βρίσκεται στην ζεστή του αγκαλιά, στα φιλιά που δεν διστάζει να δίνει σε όλους/ες ανεξαιρέτως τους/τις εκπαιδευτικούς, όχι στις χρυσές πατερίτσες, τα χρυσά εγκόλπια και τα χρυσά ρολόγια τσέπης. Γέμισε το σχολείο με δώρα … Δώρα για τον καθένα … Όχι ακριβά, ούτε ντε και καλά θρησκευτικά, μα με γούστο κι αρχοντιά όλα.

Στο μοναδικό κενό που είχε η θεολόγος κατά την ημέρα της επίσκεψης, ζήτησε και τον πήρε μαζί της μια φιλόλογος της γ’ τάξης στο μάθημα των νέων ελληνικών!!! Όπου παρίσταντο και όλοι οι «απαλλαγμένοι» του μαθήματος των θρησκευτικών.

«Πάτερ Ναθαναήλ, ονομάζομαι Ιμπραήμ Κ. . Είμαι μουσουλμάνος. Σας αγαπούμε όλοι εδώ στο νησί και σας ευχαριστώ που με δέχεστε στο μάθημα και εμένα ενώ έχω απαλλαγή. Θέλω να σας ρωτήσω, γιατί εγώ και εσείς οι χριστιανοί πρέπει να είμαστε χωριστά; Τι μας χωρίζει; Γιατί εγώ να παίρνω απαλλαγή απ’ αυτό το μάθημα; Γιατί στο βάθος βάθος να είμαστε ψυχροί;»… Ερώτηση μαθητή της γ’ τάξης ντόπιου μουσουλμάνου, που ζήτησε επίμονα από τη θεολόγο να παρίσταται στο μάθημά της σήμερα (και μάλλον θα παρίσταται πλέον τακτικά).

Και ο μητροπολίτης του απάντησε: «Κατ’ αρχήν λεβέντη μου, θέλω να σου πω ότι έχεις ένα υπέροχο όνομα που φανερώνει πράγματα που μας ενώνουν. Σε λένε Ιμπραήμ, δηλαδή Αβραάμ. Ξεκινώντας από το υπέροχο αυτό όνομα, μπορώ να σου αραδιάσω εκατοντάδες στοιχεία που εμένα ως χριστιανό και εσένα ως μουσουλμάνο μας ενώνουν και μας οδηγούν στην αγάπη του ενός και μοναδικού Θεού στον οποίο και εγώ και εσύ εμπιστευόμαστε τη ζωή μας!!!». Για 15 λεπτά ο π. Ναθαναήλ εξηγούσε στον Ιμπραήμ και στους συμμαθητές του, το πόσο σημαντικό είναι να σκεφτόμαστε αγαπητικά και ενωτικά. Του είπε για τη Μαριάμ (την Παναγιά) τον Αϊ Γιώργη, το Κοράνι και τη Βίβλο, το σεβασμό των μουσουλμάνων στο Χριστό… Του μίλησε για την αγάπη των Τούρκων μουσουλμάνων προς το χριστιανισμό κατά περιοχές –αναφέρθηκε σε απίθανες ιστορίες που είχε υπόψη του ως αυτήκοος ή και αυτόπτης μάρτυς…

Ερωτήματα πάνω σε όλα τα θέματα: ιεροσύνη γυναικών, νηστεία, σεξουαλικότητα, εκτρώσεις, λειτουργική γλώσσα, θαύματα, το ιστορικό πρόσωπο του Ιησού, οι Ρωμαιοκαθολικοί, οι διάλογοι με τις άλλες θρησκείες και τις άλλες χριστιανικές ομολογίες, το κακό, ο θάνατος, η μετά θάνατο ζωή, η Αποκάλυψη, η μετεμψύχωση, τα σκάνδαλα των κληρικών, η αγάπη, η αγάπη, η αγάπη …

Μια μοναδική παρουσία που διάνθιζε το λόγο με ανέκδοτα ή ενίοτε και με δηκτικότητα απέναντι στους κρατούντες που αδιαφορούν και διαλύουν τον τόπο …
“Παιδιά να μην ξεχνάτε ότι μετά τους γονείς σας, οι πρώτοι πρώτοι άνθρωποι που σας αγαπούν και αγωνίζονται κι αγωνιούν για εσάς είναι τούτοι εδώ οι δάσκαλοι του σχολείου σας. Είναι οι απεσταλμένοι απ’ το Θεό για να συνεχίσουν το έργο της δημιουργίας Του. Το να σας πω ότι πρέπει να τους σέβεστε ίσως σας φαίνεται πολύ παλιομοδίτικο και καθυστερημένο. Σας λέω όμως να τους αγαπάτε και τους εμπιστεύεστε σε όλα”.

Ο π. Ναθαναήλ (ο αρχιερατικός υπερθετικός «σεβασμιότατος» στην περίπτωσή του συχνά φαντάζει ξένος και κρύος, μπροστά στην ζεστασιά της προσφώνησης «πάτερ Ναθαναήλ») έδωσε τα φώτα του και σε θέματα τέχνης… Μπήκε στο εργαστήρι Καλλιτεχνικών μαθημάτων, μίλησε για εικόνες, τέχνη, ζωγραφική γλυπτική (είναι υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας και Λαογραφίας στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ)… Είχε μια θερμότατη συνομιλία με τον υπόλοιπο σύλλογο καθηγητών και κυρίως με τη διευθύντρια του σχολείου. Προσφέρθηκε να διευκολύνει το σχολείο παραχωρώντας μέρος του πλαϊνού αυλόγυρου ενός –υπό ανέγερση- ναού για χώρους σχολικών αθλοπαιδιών (το σχολείο έχει περιορισμένη αυλή)…

Τους άφησε όλους άφωνους…

Διαβάζει κανείς τις απόψεις που ανταλλάσσονται μεταξύ εκπαιδευτικών και μη, σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών. Ευλογία και τύχη μεγάλη στην Κω. Διότι με έναν τέτοιο ιερωμένο που έχει τέτοια και τόση καθολική αποδοχή από τους πάντες, η ομολογιακότητα, η κατήχηση, ο πολιτισμός, η διαθρησκευτική και η βιβλική προσέγγιση είναι μια διαρκής και ζωντανή πραγματικότητα. Μένει βέβαια να βρεθούν εκκλησιαστικά στελέχη, μέλη της τοπικής Εκκλησίας που θα σταθούν δίπλα σε έναν τέτοιο άνθρωπο. Διότι το να τον θαυμάζουν απλά, ή να τον αγαπούν δια της παρατηρήσεως εκ του μακρόθεν δεν έχει διάρκεια.

Ευχόμαστε βέβαια, να βρεθούν και άλλοι μιμητές του, στην υπόλοιπη ελληνόφωνη (και μη) Ορθοδοξία με ανάλογα εφόδια… Ας έχουμε την ευχή του!

IMG_0312

Οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες (από αριστερά) Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος, Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος στη Θεία Λειτουργία που ετελέσθη στις 29 Μαρτίου 2009 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Πόλεως Κω

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ στην πρώτη Θεία Λειτουργία που ετέλεσε ως Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Πόλεως Κω

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος

IMG_0497

IMG_0569

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ με τον πρωτ. π. Γεώργιο Γεωργακόπουλο, εφημέριο του Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο γραφείο του μακαριστού Μητροπολίτου Κώου κυρού Ναθαναήλ (Δικαίου)

IMG_0570

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο στο γραφείο του μακαριστού Μητροπολίτου Κώου κυρού Ναθαναήλ (Δικαίου)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ με την ηγουμένη της Ιεράς μονής Αγίου Νεκταρίου Κω μον. Μαριάμ και τον Ομ. Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιο Πατρώνο στο αρχονταρίκι της μονής.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ με ιερείς στο αρχονταρίκι της ιεράς μονής Αγίου Νεκταρίου Κω

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ με ιερείς στο αρχονταρίκι της ιεράς μονής Αγίου Νεκταρίου Κω

ΠΗΓΗ: Από το Θεολογικό ιστολόγιο Θεολογικά και άλλα τινά του Θεολόγου Αθανάσιου Μουστάκη  http://amoustakis.wordpress.com/