Λαγκαδά Ιωάννης: “Aυτό που στηρίζει τον τόπο και την Πατρίδα μας σήμερα, είναι η Ιστορική Αλήθεια”

Λαγκαδά Ιωάννης: “Aυτό που στηρίζει τον τόπο και την Πατρίδα μας σήμερα, είναι η Ιστορική Αλήθεια”

“Aυτό που στηρίζει τον τόπο και την Πατρίδα μας σήμερα, είναι η Ιστορική Αλήθεια”

Το απόγευμα της 25ης Μαρτίου 2014, πραγματοποιήθηκε η επετειακή εορταστική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης επί τη διπλή εορτή της Ορθοδοξίας και της Πατρίδος μας, του Ευαγγελισμού της Παναγίας και της και της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821.

Η Εορταστική εκδήλωση, με τον γενικό τίτλο «μνήμη του λαού μου», πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα του Πολυδυνάμου Πνευματικού Κέντρου «η Αγία Κυράννα» και οργανώθηκε από το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς μας Μητροπόλεως και τον Ιερό Μητροπολιτικό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά.

Κατά το πρώτο μέρος της αφιερωματικής εκδηλώσεως, της μεγάλης σημερινής ημέρας για την Πατρίδα μας, ακούστηκαν επίκαιροι ύμνοι και τροπάρια από τις Βυζαντινές Χορωδίες «ο Απόστολος Παύλος» υπό την διεύθυνση του Άρχοντος Υμνωδού της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιου Φερεντίνου και «Δαμασκηνός ο Στουδίτης» υπό την διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου Λαμπαδάριου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Παρασκευής κ. Ραφαήλ Ασδρέ, αλλά και παραδοσιακά τραγούδια που εξυμνούν τους ένδοξους και ηρωικούς αγώνες για την ελευθερία του τόπου μας από τους Οθωμανούς ύστερα από 400 χρόνια σκλαβιάς, από τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Λαγκαδά και Άρχοντα Μαΐστορα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, κ. Αριστογένη Ζαΐμη,

Στο δεύτερο σκέλος της εορτής, ο Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Τρύφων Τσομπάνης ομίλισε επικαίρος αναπτύσσοντας το θέμα: «ο Λαγκαδάς και το 1821 μέσα από τα δημοτικά του τραγούδια», τονίζοντας ευστόχως την έννοια της αγάπης προς τον Χριστό και την Πατρίδα. Η έννοια της Ελευθερίας μας υπογράμμισε ο κ. Καθηγητής, ενέπνευσε όχι μόνο την ζωή αλλά και την ποίηση και το δημοτικό τραγούδι με αποτέλεσμα αυτά τα δύο να αποτελέσουν το αλφαβητάρι των κρυφών ονείρων του γένους μας.

Έκλεισε δε, με την επισήμανση ότι η ποίηση αυτή που έθρεψε γενιές και γιγάντωσε τη θέληση του λαού για την Ελευθερία, σήμερα δυστυχώς ξεχάστηκε και ατόνησε σε μερικές δε περιπτώσεις αμφισβητήθηκε ακόμη και η αξία και αλήθεια που πηγάζει μέσα από αυτήν.

Στον σύντομο ληκτικό επίλογο του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, συνεχάρη όλους όσους εκοπίασαν για την άρτια διοργάνωση της όμορφης αυτής εκδηλώσεως που έχει ως σκοπό την διάδοση των πολιτιστικών κληρονομιών, την προαγωγή και διατήρηση όλων των ηθών και εθίμων του τόπου μας τονίζοντας παράλληλα το γεγονός ότι αυτό που στηρίζει τον τόπο και την Πατρίδα μας σήμερα, είναι η Ιστορική Αλήθεια που έχουμε, διότι αν παρατηρήσουμε γύρω μας οι λαοί που ξέχασαν την ιστορία τους εξαφανίστηκαν και ξεχάστηκαν στο πέρας της ιστορίας

Πρέπει να αγωνιζόμαστε συνεχώς και να δημιουργούμε καθημερινά προϋποθέσεις βιωσιμότητας, διατηρώντας στην μνήμη την παράδοση και τα έθιμα μας και πάντα στην καρδιά μας να έχουμε το Ελληνικό φρόνημα ψηλά.

Ο Θεός δεν θα μας αφήσει, χρειάζεται λεβεντιά από όλους μας όπως εκείνη την λεβεντιά που είχαν οι ήρωες του 1821, που δεν δίστασαν να θυσιάσουν και την ζωή τους για την Ελευθερία του Τόπου μας. Σήμερα δυστυχώς πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν ή δεν ξέρουν την έννοια της λέξεως λεβεντιάς φτάνοντας σε σημείο να βρίζουν και σπιλώνουν την ιστορία του Έθνους μας και να συμπεριφέροντε, «εντός των τειχών», ως προδότες των ιδανικών μας, με αποτέλεσμα να χάνουμε τα δικαιώματά μας, τα πνευματικά και τα υλικά και οδηγούμεθα σε μία δουλεία την οποία την μεθοδεύουν παγκόσμιες σκοτεινές δυνάμεις.

Αλλά, κατέληξε την σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, η Υπεραγία Θεοτόκος, μας φυλάει και μας προστατεύει συνεχώς δίδοντας μας καθημερινά δυνάμεις να αντιμετωπίζουμε τα σημερινά προβλήματα όποιας φύσεως και αν είναι.